Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano
Mala korekcija. 
Gramofoni nisu nikada otišli u zaborav, da bi se sada vratili.
Vinil  medija je krajem 80-tih polako potiskivana od novog formata, CD-a, tako da možemo govoriti o "odlasku" LP i single ploča i njihovog povratka pre 8-9 godina na "velika vrata". [emoji4]
Vinil kolekcionari sa jedne strane i zaljubljenici u gramofonski setup sa probranom kolekcijom ploča sa druge strane, nikada nisu napustili svoju pasiju.
Oni koji nisu od ove dve fele su prodavali svoje vinil kolekcije, gramofone, i kupovali CD-e, Cd plejere.
Sada se vratilo, sa tom razlikom što je CD kao medija skoro pa nestao, a preplavljeni smo strimingom, sladištenjem muzičkog materijala u digitalnom formatu, i sl.
Gramofonska baza, gramofonska ručica, gramofonska glava, gramofonski predpojačivač su uvek imali zasluženo mesto u iole ozbiljnijim audio sistemima.

P.S. ovaj "povratak" vinila, 180 gr., pa i 200 gr. ,ali loš remaster, loš pressing, ova pojava "plastičnih" DD DJ gramofona u vintage fazonu samo kvari sliku analognog dela audio lanca.

Gramofoni i vinil su ozbiljna ljubav kao i filatelija (marke su malte ne izgubile funkciju) osim što imaju i čitav niz drugih kvaliteta koji komuniciraju sa gotovo svim našim čulima.
1. I dalje su bar referentni izvor zvuka uz: trake, digitalne snimke .......
2. Pobuđuju pored čula sluha i ostala čula (omoti, slike, štampani materijal.....)
3. Proces slušanja je malte ne ritualan (u odnosu na slušanje digitalnog materijala) za svakog ljubitelja poput “engleskog” ispijanja vrhunskih čajeva u odnosu na instant čajeve iz kesica....
4. Viniloteke podsećaju na biblioteke koje najveći broj ljudi naprosto obožava.
5. Prelepi su i oplemenjuju prostor stanova.
6. .......
7. ........
Napisano
pre 21 minuta, Srecko reče

1. I dalje su bar referentni izvor zvuka uz: trake, digitalne snimke .......

Sve što šušti i pucketa ne priznavam.  :buehehe:

Napisano

Kad skines sum i pucketanje skinuo si i "zicu" s muzike. :D 
Ma naravno, digitalija je jako uznapredovala zadnjih godina i priznajem da vec jako dugo nisam cuo stvarno dobar gramofonski setup ili trakas, ali kad sam to jos bio u prilici cuti tadasnji DCS-ovi i Berkeley-i iako su bili sjajni su u necem ipak ostajali duzni.
Kao i uvijek - ne znam opisati sto tocno, ali po povratku na digitaliju nakon par ploca ili traka mjuza vise nije bila toliko dobra iako je seansa digitalije prije pustanja analogije u pogon bila upravo sjajna.
Opet, govorim o jako skupim gramofonima tipa Kuzma Reference ili nekakvi VTI-i (pl) kojima ne znam imena niti znam imena rucki i zvucnica. Mislim da jedna od zvucnica bila Lukasek nesto.
Trakas je bio Revox, "spasen" sa nekadasnje TV Zagreb i velik kao frizider. Trake su navodno isto bile "spasene" na isti nacin, pa valja uzeti u obzir da su zasigurno bile jako blizu Mastera ili cak i masteri.

EDIT:
Jako mi je drago sto se radi takva razina kvalitete negdje lokalno. Da nisam prije kratkog vremena uzeo rucicu od Alfreda Bokranda bio bih i vise nego zainteresiran za ovu.
Recimo da su u podjednakoj kategoriji cijena.

Napisano

2 hours ago, BANAT said:

Moderni DJ gramofoni uopste nisu plasticne igracke nego ozbiljne sprave za profesionalce , sto je najbolje cene su im vise nego fer i pristupacne (349$ - 1300$) .

. . . 

Dobro si i sam napisao - ozbiljne sprave za profesionalce, DJ-eve koji ce da ih po klubovima maltertiraju do besvesti, akcidentalno poliju pikvanom, djusom, i sl., a oni ce da rade i dalje bez da shtucnu. :)

Odlicni "radni konji" za tu namenu. 

Medjutim, od svih navedenih sa linka bi mozda eventualno mogao br.1 tj. Tech 1210 - revival model da cucne na neku audio policu za kucno slusanje.

Pre nedelju dana sam bio opet kod @Bujodrag-a koji ima Tech 1210 sa origigi rucicom, Ortofon Salsa. Daleko je to od toga da to nedajboze lose svira. Naprotiv. Odlicno, stameno, sigurno, pouzano, profi . . .

Da pojasnim i poentiram na sta sam i o kojim sam tacno modelima novokomponovanih gramofona mislio kada sam napisao da su "plastikaneri ".

Prijavljen sam na Mascom sajt zbog obavestavalja novih vinil izdanja i tako i ovo dobih na mail. Evo, to je ono o cemu ja govorim :

https://www.mascom.rs/sr/gramofoni.1.190.html?gclid=Cj0KCQiAgomBBhDXARIsAFNyUqP4ZYonYl8VNLLsia7v02uPq7Efj1vEvSp_g5tRwDg5mYuDAzxK2PwaAtLiEALw_wcB

Hipsterske igracke. :to_become_senile:

Napisano

Doc 

ono sto po pitanju gramofona meni fali i sto je glavni razlog sto ga ne vrtim je nedostatak novih ploca odnosno coveka i firme u Srbiji koji bi po porudzbini rezao nove vinil ploce ,  to je na zapadu odavno ustaljena praksa da malene mikrofirme to po porudzbini rade , licno bih rado da imam bar nekih 10-tak albuma sveze na vinilu rezanih , uglavnom Jazz .

Napisano
pre 13 minuta, BANAT reče

Doc 

ono sto po pitanju gramofona meni fali i sto je glavni razlog sto ga ne vrtim je nedostatak novih ploca odnosno coveka i firme u Srbiji koji bi po porudzbini rezao nove vinil ploce ,  to je na zapadu odavno ustaljena praksa da malene mikrofirme to po porudzbini rade , licno bih rado da imam bar nekih 10-tak albuma sveze na vinilu rezanih , uglavnom Jazz .

Nemaju ni velike..... PGP RTS je prodao Nojmana VMS - potpuno isti koji ima Deutsche grammophon:smesna:

Napisano
1 hour ago, NIXIE said:

Malo se ja šalim sa Srećkom, ima gramofon, ali nema ručicu, glavu i ploče. Ili ja nisam u toku?

kolega Srecko ima dobar gramofon.

sto se tice rucke i glave, tu mogu da mu pomognem, ali sto se tice ploca - to mora sam.

:)

Napisano

Kad pominjemo jedan period nestanka vinila...meni to bilo najlepse...kupio sam gramofoncinu Sanyio 1200 za 30dm, a ploce nisam morao da kupujem nego sam ih dobijao, cak su ljudi imali stav tipa...hvala sto si odneo!

I tako sam od plastikanera Akai i male kolekcije od par stotina naslova stigao na 600 ili 700.

P.s.kad predjes 500 pocinjes da kupujes duplikate jer zaboravis sta imas

Napisano
Sve što šušti i pucketa ne priznavam.  :buehehe:
Operes plocu, dobro podesis gramofon...
Retko koja mi susti ili pucka. Ima novih ploca poprilicno.
Napisano
kolega Srecko ima dobar gramofon.
sto se tice rucke i glave, tu mogu da mu pomognem, ali sto se tice ploca - to mora sam.
[emoji4]

Dogovorili smo već pomoć[emoji16].
Valjda se nije nešto promenilo u odnosu na dogovor?
Napisano
Malo se ja šalim sa Srećkom, ima gramofon, ali nema ručicu, glavu i ploče. Ili ja nisam u toku?

[mention]NIXIE [/mention] uglavnom ste u pravu jer zbog virusa izbegavam kontakte a kompletiranje sprave ne može bez toga.
Dogovorio sam se za ručicu i čekam vakcinu kao zapeta puška da startujemo posao.
Naravno posto svuda pišem svašta za ove (pa i na ovom forumu) možda me pozovu 2022.[emoji16]
Napisano
12 hours ago, Srecko said:

[mention]NIXIE [/mention] uglavnom ste u pravu jer zbog virusa izbegavam kontakte a kompletiranje sprave ne može bez toga.
Dogovorio sam se za ručicu i čekam vakcinu kao zapeta puška da startujemo posao.
Naravno posto svuda pišem svašta za ove (pa i na ovom forumu) možda me pozovu 2022.emoji16.png

Druze, jacaj imunitet i zdravo zivi a inekcije primaj samo kad se poseces na zardjalo gvozdje :D

Napisano
On 2/7/2021 at 10:58 AM, BANAT said:

Branko

Kad vec pominjes te Kineze primetio sam da stvarno imaju izuzetno prihvatljive cene za pojedine audio proizvode , recimo njihova vec dosta stara firma Raphaelite nudi izgledom sasvim pristojno 2x28W push pull lampas DP34 pojacalo (~864$ ) za koje verujem da i sasvim pristojno zvuci jer koristi odavno proverenu Britansku `Mullard 5-20` topologiju , naravno isto tako primecujem da tu ima mesta i za neke sitne modifikacije elektronskog sklopa .https://www.china-hifi-audio.com/en/raphaelite-audio-tube-amplifier-c-73

RAPHAELITE-DP34-EL34X4-INTEGRATED-AMPLIFIER-HIFI-AUDIO-STEREO-TUBE-AMP-PUSH-PULL- 7.jpg

RAPHAELITE-DP34-EL34X4-INTEGRATED-AMPLIFIER-HIFI-AUDIO-STEREO-TUBE-AMP-PUSH-PULL- 9.jpg

Evo i merenja odziva:

5642535.jpg

Napisano

Ako je taj rezultat merenja realan to pojacalce je onda sasvim OK , pogotovu kad na semi vidim kako je cudno B+ ispravljac napravljen ,

btw,negde sam video da se takva pojacala prodaju i kao kit kompleti .

Napisano

Mislim da su Kinezi prodali mnogo tih pojacala sirom sveta i to u raznim varijantama  , to mi nekako uliva poverenje da taj rezultat merenja ipak nije fake , mislim da firma Raphaelite ima solidne izlazne trafoe od kojih ta siroka prenosna karakteristika mnogo zavisi ,

kao sto sam vec rekao oni  koriste i proverenu ali malo modifikovanu genericku Mullard 5-20 topologiju koja sama po sebi obicno dobro i stabilno radi i zvuci , to je isti koncept koji se nekada davno koristio kod Marantz 5 i Marantz 8 pojacala , ali i kod mnogih drugih zapadnih proizvodjaca ,

ustvari estetika tog Kineskog pojacala me pomalo i podseca na te stare Marantze ,

eto i originalne DP(K)34 seme , tu na cudan nacin lampa GZ34 nije upotrebljena standardno kao ispravljacka cev nego kao neki B+ redni element ? 

Raphaelite DPK34.jpg

Napisano
2 hours ago, BANAT said:

Mislim da su Kinezi prodali mnogo tih pojacala sirom sveta i to u raznim varijantama  , to mi nekako uliva poverenje da taj rezultat merenja ipak nije fake , mislim da firma Raphaelite ima solidne izlazne trafoe od kojih ta siroka prenosna karakteristika mnogo zavisi ,

kao sto sam vec rekao oni  koriste i proverenu ali malo modifikovanu genericku Mullard 5-20 topologiju koja sama po sebi obicno dobro i stabilno radi i zvuci , to je isti koncept koji se nekada davno koristio kod Marantz 5 i Marantz 8 pojacala , ali i kod mnogih drugih zapadnih proizvodjaca ,

ustvari estetika tog Kineskog pojacala me pomalo i podseca na te stare Marantze ,

eto i originalne DP(K)34 seme , tu na cudan nacin lampa GZ34 nije upotrebljena standardno kao ispravljacka cev nego kao neki B+ redni element ? 

Raphaelite DPK34.jpg

ispravljacicu koriste kao delay, nista epohalno.

ali prvi kond 270uF ...

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...