Jump to content

Najbolji članovi

Popularan sadržaj

Showing content with the highest reputation on 12/15/24 in Postovi

  1. Mikorist

    diyaudio pekara .rs

    Meni ćerka peče hleb, lepinje i kolače(hleb kao kolač slavski). Još ko mala je nučila da mesi sve. Problem sa domaćim hlebom i pecivom je što ne možeš da se zustvis da ga jedeš. I onda nabiješ 20 kila viška ko ništa. Najbolje je ko englezi ...neukusan dvopek i bolnička hrana za zdravlje
    4 poena
  2. kazem ti , prvo proveri struju (A) grejanja , ako je OK onda ubaci lampu u pojacalo pa proveri ostale parametre sve zajedno sa zvukom koji izlazi iz zvucnika odnosno pojacala , da napomenem da je za takve tungsten torirane katode propisano da se zadati napon grejanja drzi u okviru +/- 1% radi postizanja dugotrajnosti lampe ! , ali kod mnogo snaznijih lampi sa takvom katodom ponekada proizvodjac trazi da se ograniici startna struja hladne lampe , sto ipak nije slucaj kod VT4C , GM70 , 813 , i ostalih manjih lampi.
    2 poena
  3. BANAT

    Testiranje i provera lampi

    Iz mog iskustva sa predajnim lampama velike snage jedna od prvih i osnovnih provera takvih direktno grejanih lampi je da proveris tacnu struju (A) pri tacno zadatom naponu grejanja takve torirane tungsten zicane katode , naizmenicni napon grejanja moze da bude doveden iz nekog odgovaracujeg transformatora ,ali dovedeni napon uvek meri na samom postolju lampe iz razloga relativno jakih struja zarenja katode, recimo za novu odnosno neupotrebljavanu lampu VT4C(211) napon je 10Vac dok je propisana struja grejanja katode 3,25A , za novu GM70 lampu napon grejanja je 20Vac dok je struja grejanja od 2,8 do 3,4A , za 813 je napon grejanja zice torirane tungsten katode 10V dok je propisana struja grejanja katode 5A ,... ,ono sto je bitno da znas je da kako se usled rada lampe emisiona uzarena zica katode trosi i tanji isto tako raste njen otpor ali ujedno i opada struja grejanja , za sve ostale tacne provere parametara lampe mora se napraviti odgovarajuci i specificni test uredjaj koji je sposoban da snabdeva test lampu sa svim potrebnim naponima i strujama u skladu sa postavljenim fabrickim parametrima, nadam se da je ovo pomoglo bar malo .
    2 poena
  4. 2 poena
  5. asimze

    diyaudio pekara .rs

    Ovo je tema koja me strašno interesuje, Bavio se time par godina, onda odustao i planiram svaki dan početi. Volim hljeb a ovo što je meni dostupno mi se počelo gaditi. Jesenas bijah U Kelnu i baš sam se najeo finog njemačkog hljeba. Ako nije offtopic imal šanse da nam @ninja održi jedan kurs! Da li mora ona gusana ranjika? Gledao onaj recet od NewYork Times za njemački hljeb ali mi previše komplikovano. I molim te @ninja nemoj mi reči to je lako, nije. Dok istražiš lokalne vrste brašna osjediš, a onda oni nakon par mjeseci sve promjene.
    2 poena
  6. Steta sto nema prevoda...
    1 poen
  7. Lemić

    Testiranje i provera lampi

    Hvala, znam da je zezancija, Vukošić je imao neispravan Noeberger, sad sam se raspitao, taj brifer je mogao da meri i ove cevi, ali ostade tako. Da čovek pravi neku skalameriju je zaludno, a i ko bi i umeo i hteo. Mislio sam da ima neki priručni način na samom pojačalu recimo?
    1 poen
  8. Lemić

    diyaudio pekara .rs

    Mi smo imali mini kućnu pekaru pre skoro dvadeset godina, satrli smo tri pekare za to vreme, nedavno smo je i prodali, deca otišla, ja više ne jedem hleb uopšte a supruga tek po malčice i uzima neki sečeni. Tačno je da se jede možda više, ali se i zasiti, pa sa ipak svede na razumnu meru. Bio je problem naći baš fino brašno, sada ga kao ima. Mini pekara je praktična, ne traži nikakvo umeće, samo se sipa sve što treba i hoće, zaista sama radi sve. Jeduni je problem što se ponekad teško vadi hleb, nekad testo previše nadođe, a kad se pravi bez kvasca, bude sve lagano. I, pranje smara, zalepi se testo. Pekaea sa dva mešača je bolja možda, a gabaritno su sve one malo kabaste. Da, mogu da kuvaju slatko, da mešaju testo koje se posle može peći u rerni, generalno velo zanimljiva naprava, ali koja ipak nije prosta za korišćenje ko što se misli, kupovina hleba u obližnjoj radnji ili pekari je svakako komfornija. Brašno od seljaka je sigurno zdravije, ili manje štetno, zbog aditiva koji se dodaju brašnu i testu.
    1 poen
  9. Mikorist

    diyaudio pekara .rs

    Ovo kao grmofon kad se poprvlja
    1 poen
  10. Zen Mod

    diyaudio pekara .rs

    Nas eminentni clan, koji nije nesto aktivan, poslao ovaj recept Nece da skodi
    1 poen
  11. Pade mi na pamet: Onda Elton John igra snooker?
    1 poen
  12. micro

    diyaudio pekara .rs

    Za taj kiseli kruh nije tipicno da mora da pukne , za vecinu francuskih mora , samo rez se radi samo jedan uzduzno ili malo dijagonalno a pucanje oznacava da je ispecen u optimalnom trenutku kad kvasac nije potrosio sav secer iz brasna i da aroma treba da je najbolja, prekisnut nema vise tako dobru aromu a i isto i ne dovoljno nakisnut.
    1 poen
  13. micro

    diyaudio pekara .rs

    Ima vise od 20 godina radio onda u firmi koja je prva ili medju prvima pocela masovnu proizvodnju tog kruha u EU . Prvo sa 2 tanka od 500 litara za fermentaciju a onda jos 2 tanka od 4 ili 5 kubika svaki. Od netretiranog grozdja su napravili prvi divlji kvasac, to se nije moglo kupiti onda, i poceli fermentaciju brasna i vode i svakih 48 sati koliko me sjecanje sluzi puni se 50% , prije se toliko isprazni, pola voda pola brasno i 50% prijasnje fermentirane smjese, kad se napuni, tempirana temperatura je oko 18-20C , poslije 24 sata kompresor hladnjace ekspresno obara temperaturu na ispod 8 stepeni i takva se trosi. Fermentacija tijesta je bila u hladnjacama na 8-14 stepeni oko 24 sata , nekad se desilo da izgleda dobiju tretiranu psenicu od bolesti i kvasac umre pa su uvijek imali redundantne tankove punjene sa vise sarzi brasna. Samo voda , taj divlji kvasac u tekucem stanju i sol i francusko brasno. Za taj kruh nisu koristili starter , tamo su starter zvali tijesto sa jako malom kolicinom kvasca(hibridni) i vode i brasna i fermentacija ide na isto 8-12 stepeni najmanje 18 sati i dodaje se u svjeze tijesto. Ako je kvasac dobiven iz kupovnog kruha to su hibridni kvasci , uzgojeni , ima raznih vrsta , po brzini fermentacije.
    1 poen
  14. ninja

    diyaudio pekara .rs

    Nije mi uspio, pun je nekih rupa Stari kruh kažu, je dobar starter.
    1 poen
  15. Vix

    Udrobljena automobilska tema.

    Evo kakva nam se buducnost sprema: Vanzemaljci ce se voziti u letecim kuglama, bogatasi u elektricnim Teslama, a mi obicni smrtnici, u ovome:
    1 poen
  • Trenutno na sajtu   1 član, 2 Skrivenih, 20 Gosta (Pogledaj celu listu)

  • Forumska statistika

    9.1k
    Ukupan broj tema
    446.6k
    Ukupan broj objava
  • Statistika članovȃ

    2964
    Svi članovi
    3371
    Najviše na sajtu
    belids
    Najnoviji član
    belids
    se pridružio
×
×
  • Kreiraj novo...