Jump to content
Aleks

Visaton W by VladaC (aka WLM La Scala) aka Alex edition, a posle i možda nešto drugo

Recommended Posts

Od kad sam onomad čitao, a ima tome ihaj godina, da su Visatoni koje je VladaC nosio na Fak1 zvučali jako lepo, pp-ovao sam Vladi za shemu skretnice i detalje, a on je to rado podelio samnom (Vlado hvala).

Tek stojalo to tako uteftereno na "to do list" dobranih nekol'ko godina i skoro zaboravljeno, dok nisam odlučio da mi dosadiše Boenike te da je vreme za nešto novo (a staro).

71673112_1283887771814157_4160221003554750464_n.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako sam video plavu lubenicu, kao sav normalan diy svet, ujedno se prikazaše i pogodni W200S basovi na KP, te Vlada doskoči da pozajmi visoke (hvala Vlado, vrćem čim nabavim). Sklopiše se kocke da se sklopi na brzinu taj koncept da se smiri neizdrž.

20190612_201027.jpg

To jako jako lepo sviraše neki mesec, samo kalem i kond+otpor ka visokom, međutim došlo vreme da se pravi što praviti se mora - pravilna kako valja kutija ~60 litri, pravilna skretnica i sve tako redom pravilno.

Pošto mi bilo dosadno, a i da malo udaljimo forum da ne liči na krstarica.com, reko' ajd da otvorim temu pa da žvljam ponešto kad šta stignem da sastavim.

Očekujem da ne svira to loše, naprotiv, al u budućnosti mi se mota vazda nešto po glavi, sa SS, ili Seas, ili SB i sve to u 3 way, a kutija ove veličine taman se uklapa sa još dosta projekata, pa će front panel biti detachable.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako je imao pri ruci (VladaC), a i ja nabavih, 4-omsku verziju W200S, to je skretnica koja je svirala u Vrdniku ova (copyright i uz odobrenje @vladac )

skretnica_vladac.jpg

Ja nisam nešto hteo da se pravim pametan, pa nisam hteo sad da opet merim, kalkulišem, a i nemam gde sve i da imam čime, pa sam zadržao sve isto, samo dodao zobel u kolu basa. Prema simulaciji, to je jako smirilo impedansu, i taman pomerilo fazu onako kako treba:

skretnica_final.jpg

Smanjeni otpor prema visokom je isto promenjen... to će se tek odlučiti na zvučnom testu. Meni lepše sviralo sa 4.7R, al to valjda zato što je i kutija bila manja, ili zato što volem ono cs cs cs cs cs cs :)  Uglavnom "To be determined" što bi kazali Englezi.

Ručno motao kaleme, sve je to domaća radinost, bez pogodnih mašina, vremena, prostora... no i tako ispadoše vrednosti o.k. za zadati projekat. 

20191016_013607.jpg

(još da polemim, al me mrzi... biće tamo do marta 2022, taman dok sklopim kutije :D )

Share this post


Link to post
Share on other sites

@krca44 Nzm za verziju sa B200, al to mu dođe kao "klon" ovoga: https://6moons.com/audioreviews/wlm5/lascala.html

 

2010524_225509_XYMZS5.jpg

Mda, ići će isto bass reflex na dole

hero3.jpg

Mnogo me interesuje kako će to da se čuje, a znam još iz "poletarskih" dana da ume da iznenadi takav bas. Još može i da se "šteluje" po želji, samo promeniš visinu spajkova i ole :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, tesko da on ima 93 db/W/m, ali to nije uopste bitno. A bitan je ton, kako se to cuje, a mozda i nije lose :)

Da sam u mogucnosti, ja nih probao neku vatijantu tvz. F.a.s.t. tj bas od 8" uparen ne sa " klasicnim" visokotoncem, vec sa maleckim fullrange-om, na primer Visaton W200s u kombinaciji sa Visaton B80, (ili neki jeftiniji, s dobar), skretnica prvog reda, secena negde na oko 400 Hz...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da je Vlada nosio u Boljevce verziju isti ovaj bas/ista kutija, samo gore B80.

Šta znam, treba probati.

Share this post


Link to post
Share on other sites
37 minutes ago, Vix said:

Da, tesko da on ima 93 db/W/m

To je uvek ista priča, al ovi su baš prećerali. Taj bas ima 88db/1W/1m, visokotonac je 90db/1W 1m, a gde je još gubitak  na baffle step.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je frontPSX_20191016_153254.jpg

I to je trebalo tako da bude pošto sam hteo da radim male monitore...

... a onda sam odlučio da ipak bude floorstander ljuCki, pošto nećemo stati na visatonima, neka bude bar kutijon poveliki, a front skidajući, da se vari posle nešto drugo :serbvidkakisicl0:

Pa je tako otpao inicijalni BR otvor...

PSX_20191016_153242.jpg

Pošto sam hteo da oprobam kako to jedan lik radi na CNCu, odlučio da se malo igram, pa napravim kao "waveguide" za visoki. A i malo da se učimo na Solidworks, pa tako ispade nekako taj waveguide... nije to baš po nekoj kalkulaciji, al nije ni loše ispalo, liči onako ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Logičan sled radnji: Solidworks, CNC, bonsek... :)

Krajem prošlog veka, dok sam studirao, jedan asistent je rekao veliku istinu: Posao inženjera je da izmeri mikrometrom, obeleži kredom i odseče sekirom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Donja ploča, sa BR tubom i nosačima spajkova x 2

Vide se oborene ivice pod 45 stepeni :rolleyes:

PSX_20191018_095551.jpg

Razmišljao kako da napravim ove "držače" spajkova, tražio lokalno po gvožđarama unit maticu koja se ušrafljuje pomoću imbusa, međutim, sve da sam tražio kataklinger za raketlu to bih našao verovatno ali tih matica nema, ili "Dečko to smo imali ali kad smo rasprodali više nismo naručivali jer se mnogo retko traži.."

Tek, ove obične unit, kontam masa kutije će ih potiskivati na dole, one ukovane, nema to gde...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×