Jump to content

Fane Sovereign 15...Lii Audio F-15.....halucinacije


Mikorist

Preporučeni Komentari

  • 2 nedelje kasnije...
pre 2 časa, Brijac reče

Pise u komentarima dole da mu govore da je fejk drajvere nabavio, pa je on trazio istrazivanje kao, te je to zapravo ista firma drugo ime i tako... ukratko, ima fejk drajvere i pokusava da se opravda 😅

Nije fejk , originali su , imas u komentarima, ednostavno se covjeku ne svidja kako rade . 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 minute ago, micro said:

Nije fejk , originali su , imas u komentarima, ednostavno se covjeku ne svidja kako rade . 

Kao sto rekoh, covek pise da je istrazio, i na osnovu svog ne potvrdjenog istrazivanja tvrdi da su original, sa razlogom da su i jedno i drugo ista firma. Sto apsolutno ne znaci da moze da tvrdi da su original :) Sto bi rekli, pise i na tarabi jelte :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Original jer je to mjerenjem potvrdio , jako male razlike. Takodje imas u komentarima da ima jos kojima se isti ne svidjaju.

Problem je taj da je mlad i dobro cuje , izuzetno tehnicki potkovan i ima mjernu opremu, vidi na snimcima , jer zna da cita grafove , da zvucnik ima resonancu na oko 650Hz i vidi da niski i visoki nije dobro poklopljen fazni odziv i jos visoki strce daleko iznad. Postoji vjerojatno i psiholoski problem koji pojacava taj akusticki problem:)

To seniorima ne smeta , zato sto kako ljudi starenjem imaju problema sa visom , trebaju naocare za citanje tako i slabije cuju visoke tonove.

Pa samo napravi analizu na forumu tko slusa FR , vidjeces da statistika kaze da vecinom to rade stariji , problem je u frekventnom odzivu, svi FR vriste.

 

A nedavno nadjem amer daje analizu visokotonaca i to samo slusanjem a presao duboko 60 godina , kad sam procitao da cuje 18KHz , prestao sam da citam njegovu analizu , vjerojatno cuje 18kHz ali koliko dB treba da ih cuje:)

Inace spadam u stariju populaciju , ali otkad sam poceo da mjerim mikrofonom , vidim koliko ne cujem dobro visoke tonove , inace na regrutaciji sam imao perfektni graf na testiranju sluha , da pustaju jako tiho na med. testiranju , tako da taj 62 godine bi cuo malo sutra 18kHz.

A to sa sluhom sam prvo primjetio kad smo testirali servo drajvere na CNC , ovi ispod 40 godina cuju vibracije koje proizvode zavojnice na motoru , oko 16kH , ovi stariji ne cuju, vise uzoraka:)

Izmenjeno od micro
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 7 časa, micro reče

vidim koliko ne cujem dobro visoke tonove



Potpisujem!
ne za to što ti ne čuješ nego za sebe!
Prošle godine mi je nešto pobrljavio DAC, pa je znao lagano pištati ispod muzike. Onako, kao ravna crta neke višlje frekvencije koja se provlači ispod onoga što svira.
I taman kad sam mijenjao firmware prema uputama proizvođača su mi došli u goste nećakinja i njen muž. Oboje ispod 30 godina.
Ne sjećam se detalja što se točno instaliralo jer je postupak dovršio on, inače programer, tj. na ti je sa računalima. (Samo mu je trebalo malo vremena da se navikne na Windows kao i svakom kompjuterašu koji drži do sebe).
Ukratko, nakon ovog opisa situacije poanta je u sljedećem:
Nakon instaliranja prve stvari je za mene pištanje nestalo, a za njega nije. Nakon potpunog sređivanja više ni njemu nije pištalo.

Tako da, tko zna što sve mi slušamo i uživamo, a mladi se krste i križaju u čudu! :rofl: 

E da, jedino znam da mi je analogni dio dobar jer je mladac, koji se inače pohvalio kako je kupio neke dobre slušalice i pojačalo za njih ustvrdio da kod mene granafor radi bolje.
Nije to rekao za digitaliju. Možda su mu se uši začepile od pištanja....što klinjo zna? :D 

Sve ovo gore ne znači da treba odbaciti iskustvo starijih iako ne čuju sve, naučili su se slušati i kompenziraju bolje nego što se može čovjek nadati.
Primjerice, ako se treba kladiti tko će uočiti tko griješi na probi filharmonijskog orkestra dajem svoj glas sedamdesetogodišnjem dirigentu prije nego 30-godišnjem audiofilu, pa čak i ako je završio srednju glazbenu školu.
Starac ne čuje više ni pola kao prije, ali zna što treba slušati.
Ovo kažem jer mi je susjed ispričao anegdotu o prijateljici koja se udala za nekog lika što svira u nekom od tih zagrebačkih orkestara koji imaju nastupe u Lisinskom. Nije mi znao reći gdje točno niti što.
Uglavnom, prepričao mi je navodnu anegdotu gdje je dirigent koji je došao gostovati za neku izvedbu prilikom jedne od proba na samom početku uvježbavanja zaustavio ansambl, pa zatražio da svira samo, npr desna strana. Zatim ih j opet zaustavio, pa zatražio da svira samo "taj i taj" sektor. Zatim se obratio konkretnom muzičaru i zamolio ga da uštima svoj instrument.
E taj lik će i kad ostari moći primjetiti nešto što ja ne bih mogao ni sa šest, ni sa šesnaest, ni sa 26 godina.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne štima jer  svi imamo ograničenja od kad se rodimo. Nismo haj-end čulna bića. Nego low-end. Obična mačka ima sluh do 85khz. Za čulo mirisa već ne postoji opseg kojim se meri a i tu smo zadnji na lestvici.....Kod nas sluh već opada sa 10 godina starosti. Sa 11 godina već nečujemo iznad 20khz. Zašto ? Zato što nam ne treba. Ne lovimo da bi preživeli. Moždana zapremina sve veća. Sva čula su potisnuta u službi mozga.Na razmišljanje ide sva energija i evolucija čoveka.

I na to nas dresiraju bukvalno od vrtića. Da ne koristimo čula nego mozak. Skoro da su podjednako kod svih nerazvijena sistematski.

Golden-ear my ass....To možda ima neko pleme u prašumama Amazona. Jok mi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...