chakija Napisano Novembar 22, 2015 #45 Napisano Novembar 22, 2015 ovde imas poredjenje http://www.6moons.com/audioreviews/firstwatt11/m2_3.html Po ovom opisu m2 je malo zašecereniji u poređenju sa f5. Ja bi da zadržim karakter f5 ali da dodam više kontrole u bassu i brzine u zvuku takoreći Prat-a, :D
Zen Mod Napisano Novembar 22, 2015 Autor #46 Napisano Novembar 22, 2015 Da li postoji mogucnost da se M2 transkribuje da u izlzu budu kvazikomplementarni Power JFET-ovi (neki od Semisouth, Lovoltech ili Infineon) Umesto "komplementarnih" mosfet-ova Irfp240 / irfp9240 ? M2 je po konceptu strujni buffer u izllazu mozes da ga napravis kako god hoces ....... ali ne vidim cemu prednost bilo kog od navedenih u toj ulozi ako ti je do koriscenja benefita triodne karakteristike izlaznog elementa , sigurno je da isto neces najbolje iskoristiti u ulozi folowera Po ovom opisu m2 je malo zašecereniji u poređenju sa f5. Ja bi da zadržim karakter f5 ali da dodam više kontrole u bassu i brzine u zvuku takoreći Prat-a, :D opisi su opisi , licni slusni utisak je nesto sasvim drugo
chakija Napisano Novembar 22, 2015 #47 Napisano Novembar 22, 2015 opisi su opisi , licni slusni utisak je nesto sasvim drugo
ZZZ Napisano Novembar 24, 2015 #48 Napisano Novembar 24, 2015 OK hvala Cisto proverio i izlazni stepen originalnog M2 Io mosfet power 1.467A struja kroz led u optocupleru 4N35 oko 0.92mA malo manje struja kroz Tr u optocupleru oko 0.42mA . Izlazni stepen za nijansu manje od 20W Nema poremecaja harmonickog sadrzaja u odnosu na onaj koji dobija od drivera (transformatora) sa istih 3V p-p na ulazu prethodnog ulaznog dela. Vrlo neutralno, i to pri punoj snazi. Trpi i kapacitivna opterecenja zvucnika verovatno i veca od 0.5uF koliko sam postavio... A st oje mnogo. Ofsset sa potom na polovini daje oko -300mV n izlazu. Mozda nije losa ideka da paralelno sa potom stoji i fiksni otpor? Naravno to su samo simulacije... . U ovom sklopu skoro sve zavisi od step-up transformatora. Pojavljuje se na visokim porast snage od oko 3-4 db na oko 50KHz I menja se u odnosu na kapacitivnost namotaja, coupling faktor i druge parametre vezane za interstage trafo. Tako da nije naivno. . Provericu izlazni stepen kako se ponasa sa recimo drivom 2A3 cevi? to bi bilo skoro isto naponsko pojacanje za oko 3V p-p ulaz
ZZZ Napisano Novembar 24, 2015 #49 Napisano Novembar 24, 2015 Samo izlaz. Do 16V p-p ulaznog signala nema 5 harmonika Vrlo solidno, sa tim sto istice 3 harmonik. skoro je na istom nivou kao i 2. (MOSFET jbg, salim se primetio sam i kod BJT-a slicno. Uvek kada su u pitanju komplementarni parovi...) Sve u svemu izlazni stepen M2, neverovatan i strujni i naponski "buffer". signal na -130db struja na izlazu 8 oma je 1.865A p-p . Dobra raspodela snage, ravnomerna i nema izdizanja ili opadanja na celom spektru. Disipcija po jednom tranzistoru snage je 35.66W . plava power 19.67W@1KHz, 8R load Cload=47nF, 16V p-p input zuta db(power) -3db Power = 345KHz zelena db input crvena db ouput .
Zen Mod Napisano Novembar 24, 2015 Autor #50 Napisano Novembar 24, 2015 jebes simulaciju u ovom slucaju , bar u kontekstu sitnih crevca po pitanju performansi amp radi i postoje merenja za njega , sto je svakako realnije od picpicanja u simulatoru
ZZZ Napisano Novembar 24, 2015 #51 Napisano Novembar 24, 2015 Znam, naravno da radi, intresovalo me je da vidim sta se desava. Sa trafoom i bez... I kolike su vrednosti kroz optocoupler itd... . Sa trafoom se jako poremeti raspodela snage po opsegu, i mora biti sto bolji, narocito u smislu kapacitivnosti. Svaki ringing donosi do 10W snage vise u HF spektru. To se upravo poklapa sa digitalnim haosom... Takodje trafo ce dodati samo 3 harmonik, sto znaci da ce se dobiti "ukus" nekog magnetofona. Taj trafo je kritican. Bez obzira sto kroz njega ne prolazi DC, mislim da mora imati GAP. i naravno sto manje kapacitivnost. . Ulazni JFET buffer, ce dodati 2 i 4 harmonik narocito 2 koji je neophodan da se izvrsi balans u harmonickom sadrzaju. To moze biti i neka cev odgovarajuceg pojacanja ne veceg od 6x, i malog unutrasnjeg otpora da vozi kapacitivnosti mosfetova? .
ZZZ Napisano Novembar 24, 2015 #52 Napisano Novembar 24, 2015 Mada mislim da je amp i uradjen koriscenjem i proverom u simulatoru. Jednostavno je nemoguce da se poklapaju vrednosti napona p-p kod kojih jfet ulazni deo ide u zasicenje 5 harmonikom i isto tako izlazni deo sa mosfetovima. To je malo verovatno da bi bilo slucajno.
Zen Mod Napisano Novembar 24, 2015 Autor #53 Napisano Novembar 24, 2015 kod Nelsona sigurno nije uradjen simulatorom ideja , papir , kalkulator stolica , delovi , aparatura slusanje , prepravka , slusanje, prepravka,slusanje prepravka slusanje konstrukcija pcb , nulta serija , gotovo
Aleks Napisano Novembar 24, 2015 #54 Napisano Novembar 24, 2015 Old school. Mi što nemamo aparature i prostorije, drkamo se sa simulatorima... posle nam kriv đavo kada to ne zvuči kako treba. (mislim prvenstveno na sebe i konstrukcije zvučnika, ali i za ampove je isto, i za sve ostalo...)
ZZZ Napisano Novembar 24, 2015 #55 Napisano Novembar 24, 2015 Naravno - kod nelsona je ideja prvo - onda sigurno simulator. Nemoguce je napamet ili kalkulatorom predvideti ponasanje optocouplera. Takodje je nemoguce predvideti ponasanje interstage trafoa bez simulacije. Zao mi je jednostavno je NEMOGUCE. . Sigurno napamet biasuje i postavlja radne tacke, posto je to radio milion puta i zna napamet. Ali ove druge stvari sigurno prvo proveri simulatorom - pa tek ONDA na osnovu tih rezultata trazi elemente koji se uklapaju u zadate okvire... Na primer interstage. Sigurno nije porucio 10 komada razlicitih pa onda isprobavao prostim menjanjem... .
Zflazar Napisano Novembar 24, 2015 #56 Napisano Novembar 24, 2015 ...ovo će veoma brzo da preraste u viceve poput onih o Chuck Norris-u... http://www.chucknorrisfacts.com/design-chuck-norris-shirt-us?txt=Chuck%20Norris%20knows%20both%20the%20momentum%20AND%20position%20of%20an%20electron.
Zen Mod Napisano Novembar 24, 2015 Autor #57 Napisano Novembar 24, 2015 ...... ..........Na primer interstage. Sigurno nije porucio 10 komada razlicitih pa onda isprobavao prostim menjanjem.... nego sta je , nego bas tako ili je mozda trazio od nekoliko proizvodjaca egzaktan model svakog potencijalnog trafoa , pa se ubio simulirajuci (na stranu sto znam informacijom iz prve ruke kako radi ....... ) Zflazar and vladd je reagovao/la na ovo 2
Fukushima Napisano Novembar 24, 2015 #58 Napisano Novembar 24, 2015 Simulacija olaksava isprobavanje koncepta, potrebno je manje vremena i nista ne kosta. Sasvim dovoljno. Sto je sada bitno da li Nelson radi simulacije ili ne? Takodje nema veze sa M2 Zflazar je reagovao/la na ovo 1
Zen Mod Napisano Novembar 24, 2015 Autor #59 Napisano Novembar 24, 2015 Simulacija olaksava isprobavanje koncepta,......... ti i ja se tu apsolutno slazemo , ali ZZZ iz nekog razloga tvrdi da se simulacijom postize vise nego sa konkretnim prototipom
ZZZ Napisano Novembar 24, 2015 #60 Napisano Novembar 24, 2015 Ne tvrdim da se simulacijom postize vise ili bolje nego sa konkretnim prototipom Nisam to nikada i nigde napisao? Tvrdim - da se prototip radi na osnovu simulacije kojoj prethodi neka zamisao. . I isto mislim da imulacija olaksava i ubrzava realizaciju koncepta i zamisljene ideje. (da ne razglabamo sada o simulacima i matematickim modelima - na tome ljudi doktoriraju, jednostavno to funkcionise i to je jako tacno. nema potrebe stalno sumnjati u tacnost simulacija i mistifikovati stvari bespotrebno...)
Zen Mod Napisano Novembar 24, 2015 Autor #61 Napisano Novembar 24, 2015 vidi ovako kada napises tri recenice , koncizno , jasno , sa konkretnim tehnickim postavkama i kada predocis simulaciju sa konkretnim i dovoljnim modelom transformatora , tek onda mozemo reci da imas kvalifikovan tehnicki post i kvalifikovanu simulaciju a ni onda neces moci da izvodis pretpostavke kako to Nelson radi ......... i kako je to najbolje uraditi , generalno . bitno je uraditi a da rezultat izdrzi sve moguce kvalitativne provere ; kako je ko dosao do toga, to je njegova stvar . Tvrdim - da se prototip radi na osnovu simulacije kojoj prethodi neka zamisao. 'oces da ja malo lupetam kako se jedino i samo tako slika ?
Nesic Napisano Novembar 24, 2015 #62 Napisano Novembar 24, 2015 Meni je ZZZ u ovoj temi potpuno jasan.
ZZZ Napisano Novembar 24, 2015 #63 Napisano Novembar 24, 2015 Zen Ne znam kako da shvatim ovu tvoju recenicu "'oces da ja malo lupetam kako se jedino i samo tako slika ?" never mind - ti znas sta si hteo da kazes... . Nisam ni u jednoj recenici ovde u temi napisao "najbolje" - pogresan citat. Nikada nisam rekao ni spomenuo "jedino" i "najbolje" resenje? Odakle ti sad to? Samo sam naglas razmisljao o razlicitim mogucnostima a na osnovu M2 koncepta uredjaja. I jos clanova ima slicne ideje. Nisam dao ni jednu netacnu informaciju. Nije me mrzelo da uradim softverski sklop i ispostavilo se da je sve tacno, sto je i bilo generalno opisano. Snaga, struje, itd Sa tim sto sam dodao neke vrednosti i grafikone koji se inace ne "vide", raspored snge, faza, FFT raspored itd... Zbog cega ti imas neki problem u vezi sa tim? Da li sam ja bio pri tom bezobrazan? Jesm li omalovazavao NP rad ili bilo ciji drugi? Procitaj lepo - rekao sam da se meni, doduse neukom, taj dizan M2 dopada. . Ono sto mi nije jasno - pitam. Kad dobijem odgovor kazem hvala. Pa sigurno ja samostalno necu da biasujem te tranzistore. (izgorelo bi mi 10 parova, zato me i zainteresovala tema...) . Dao sam vise tih "konciznih recenica" i tenhickih minimuma za dizajn i trafoa. U odnosu na propusni opseg, fazu u donjem i gornjem delu spektra, imas gore u temi i na shemama. I sto je isto vazno u odnosu na raspodelu snage u spektru. (Jedino je ostalo da se dodaju kapacitivnosti i rasipne induktivnosti. U principu ne postoji idealan model sa histerezisom za ponasanje trafoa kao sto je to slucaj sa ostalim elementima. A dovoljno je dobar i ovaj postojeci da se moze uzeti kao tacan.) . Da podsetim, moj motiv je bio da se na osnovu postojece M2 zamisli pokusa uraditi dizajn sa svim JFET tranzistorima, nekomplementarnih JFET-ova. I da se uporedi sa postojecim. Da li je to neko svetogrdje?
Zen Mod Napisano Novembar 24, 2015 Autor #64 Napisano Novembar 24, 2015 Zen Ne znam kako da shvatim ovu tvoju recenicu "'oces da ja malo lupetam kako se jedino i samo tako slika ?" never mind - ti znas sta si hteo da kazes... .......... s obzirom da ja stvarno niti znam da slikam , niti imam dana bilo kakve skole po pitanju istog , a o mom talentu na tom polju da i ne govorimo - stvarno bi bilo krajnje neodgovorno da ja tebe ucim bilo sta na tom polju logicno , zar ne ? elem , ako se vratis i procitas , narocito delove gde te citiram , videces da nisam osporio nijednu tehnicku cinjenicu koju si izneo (prvenstveno zato sto se sa nekima slazem , a za proveru nekih bi trebalo vise vremena no sto imam a i svejedno bi bilo teranje maka na konac) ...... nego se izricito ne slazaem sa dve - tri stvari koje si izneo , te tvrdim sledece : - nemoguce je napraviti iole verodostojnu simulaciju , ako je ukljucen tonski trafo ; za uspesnu simulaciju koja bi dobacivala real thing u 10% bi trebalo izmeriti predmetni trafo i napraviti njegov transfer model u vidu tro- ili cetvoropola (crne kutije) sa prenosnom funkcijom -simulacija kao pocetni uslov konstrukcije bilo kojeg uredjaja u domenu linearne audio elektronike ........ mislim , glupost .......... Loftin-White i Shade i sva ta kompanija su imali simulatore ? ne samo u slucaju N. Pass-a , nego u slucajevima bilo kog drugog matorog keše koji je o audio elektronici zaboravio vise no sto cemo mi svi ovde zajedno nauciti da podvucem licni stav - korisnost simulacija je nepobitna , ja u velikoj meri koristim LTSpice , PSUD i jos par akusticarskih stvari ..... al' mislim - kad se zezamo onda mozemo da pausalno definisemo stvari , ali kad govorimo o tehnickim faktima , onda nije korisno generalizovati i iznositi mitove , kao sto je ovaj : Tvrdim - da se prototip radi na osnovu simulacije kojoj prethodi neka zamisao. . ovo je sasvim tacna i logicna stvar : . I isto mislim da imulacija olaksava i ubrzava realizaciju koncepta i zamisljene ideje. a da bi ovo sledece bilo tacno , pretpostavljam da mora postojati neko merenje da bi se doslo do potvrde saglasnosti modela sa real thing ; u slucaju trafoa u jos vecoj meri kritican postupak modeliranja , sto apsolutno iskljucuje decje igrarije u simulatoru sa idealizovanim generickim modelima , te donosenje ezotericnih zakljucaka na osnovu istih : . I isto mislim da imulacija olaksava i ubrzava realizaciju koncepta i zamisljene ideje. (da ne razglabamo sada o simulacima i matematickim modelima - na tome ljudi doktoriraju, jednostavno to funkcionise i to je jako tacno. nema potrebe stalno sumnjati u tacnost simulacija i mistifikovati stvari bespotrebno...)
ZZZ Napisano Novembar 24, 2015 #65 Napisano Novembar 24, 2015 I sta sad - ja bi trebalo da stavim smajli i da kazem po 1000 put: "dobro OK..." nemam snage vise stvarno.
BANAT Napisano Novembar 25, 2015 #66 Napisano Novembar 25, 2015 Zoki Moje misljenje je da ne treba olako da odstupis jer se ovde radi o vanserijski dobrom i jednostavnom konceptu amp-a, virtualna simulacija kola jeste Svakako izuzetno korisna pri dizajniranju ,mnogi aspekti rada kola mogu da se predvide i unaprede u zeljenom smeru , ali ponasanje Realnog kola u praxi sa ugradjenim Realnim elementima kola i u Realnim okolnostima rada umeju i da se znacajno Razlikuju od simulacija, i to nije nista novo .
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah