Mikorist Napisano %s u %s #45 Napisano %s u %s Evo kako je kod mene išlo… svaki Topping ili SMSL koji sam zakačio na PC u zgradi sa nekih 90 stanova je totalno tiltovao. Znaš ono… smetnje na sve strane.... kroz HDMI, mobilne, sam komp, sve što ima neki digitalni signal. Šta god sam okretao...fazu, utikače, produžne, samo bi na trenutak proradilo, pa opet haos. Sve je delovalo normalno, struja kako treba, ali DAC je znao da izgubi link ili da me nervira čim se nešto pomeri. Praktično sam skontao da problem ide preko USB-a i zajedničke mase, a ne preko napajanja samog DAC-a. Smetnje su posebno osetne kad su mobilni ili monitor blizu....preskače ili se pojavi ono poznato zujanje kad telefon šalje poruku ili zazvoni.Onaj „GSM buzz“, „bumblebee“ zvuk, kao „dit dit dit“, „tdk tdk tdk“, brzo pulsirajuće brundanje, kao pčela u zvučniku. To je čista radio-smetnja od GSM-a, oko 217 Hz, i kad sistem nije dobro sređen, on to lepo uhvati i pusti pravo u zvuk. Pavouk DAC je totalno druga priča. Šasija lepo uzemljena, masa pod kontrolom, torusni trafo sa elektrostatickim štitom, RC snubber, Amanero USB-I2S sa dobrim klokovima, reclocking-om. Plus, nema digitalnog filtera koji bi ubacio još šuma. Rezultat je da svo to digitalno smeće i smetnje sa PC-a jednostavno ne ulaze u analognu sekciju i sve ostaje mirno, bez ikakve drame, čak i kad je telefon bukvalno na DAC-u. Moderni ultra-low-noise DAC-ovi sa širokim bandwidth-om baš piju svaku smetnju koja ide preko USB-a i mase, dok stari dobri R-2R DAC, ako je šasija uzemljena i masa sređena, ostaje imun i u najzagađenijim instalacijama. Okretanje utikača ili igranje sa zemljom može na kratko da smiri buku, ali dugoročno ne vredi i nije bezbedno. Povećavanje osigurača na 30A je apsurd i opasno po život. Ako hoćeš da ti svira stabilno, moraš sve da sređuješ sistematski: PC i HDMI da ne prosipaju smetnje, masa da bude čista i pravilno povezana, praviš DIY DAC da se ne rasipa signal, eventualno izolacioni trafo ili USB izolator, i PO89ZB - DC filter za svaki SMPS. Nema prečica , moraš da vodiš računa o tome kako se masa šeta kroz sistem i gde ulazi smetnja, inače se svaka promena odmah čuje u zvuku. P.S. Ovo pišem prvenstveno kao informaciju za ljude koji tek ulaze u priču i mogu da nalete na isti problem. Ko već ima svoj ustaljen način mišljenja, verovatno će i dalje ići po starom (ekser kao osigurač). Ovo nije pokušaj da se bilo kome nameće kao rešenje. LightMatic, Spachek, Lemić and 1 član je reagovao/la na ovo 1 3
Zen Mod Napisano %s u %s #46 Napisano %s u %s 20 minutes ago, Mikorist said: (ekser kao osigurač) Moj covek!!!! LightMatic and Vix je reagovao/la na ovo 2
Lemić Napisano %s u %s Autor #47 Napisano %s u %s Ma dobro da sam napipao gde je. Hvala, ali nemam znanja da bi sam bilo šta uradio, znači, potrebna mi je pomoć, zato i postujem. Strujomer nije na kući već napolju na dvorišnom zidu, ima svoje uzemljenje, ali je prekinuto i treba da se poveže ovih dana, a razvodna tabla u kući je uzemljena ispod temelja, no, premeriće se sve i naći gde se javlja napon od tih 1,3V, ići će čovek redom do samog ulaska u trafo stanicu. Kvalitetna strujna letva na mesto više starih je prvi korak, Željko, ProSafe, se inače profesionalno bavi dolaznim napajanjem, to mu je i struka, pa ako može ton studio da napoji, što ne bi kućnu slušaonicu. Vix je reagovao/la na ovo 1
Vix Napisano %s u %s #48 Napisano %s u %s Sto rece Miko, tu je problem petlja uzemljenja, i ona se po svemu sudeci stvara negde vezom izmedju kompa/dac/pojacala. Treba sve proveriti kako je/sta povezano na masu/uzemljenje... Ja nemam taj problem, ali je (silom prilika) drugacije "reseno": muzika se pusta sa LG TV (Spotify recimo), preko optickog na SMSL SU-1 Dac, pa na pojacala... Lemić je reagovao/la na ovo 1
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah