mrcelavi Napisano Januar 5 #23 Napisano Januar 5 Master tape najbolji a koga boli k. za master tape. Koliko komada imaš kući. Mislim, umoran sam više od tog prepucavanja analogno vs digitalno čak i u ovom drugome mojemu hobiju ( kamere). Bolje je analogno - film, a ha, ako imaš kintu recimo 5-6 k eura godišnje da spizdiš na filmove i razvijanje, možda. Tako i ovde a u suštini najboje je ono što ti donosi radost slušanja, cupkanje noge u ritmu i male sitne radosti. Koristim i grandžu i flac sa istim uživanjem. Mislim da sve te priče dolaze od ljudi željnih samodokazivanja i nametanja svojeg stava - pravoverni patrijarsi i njihove dogme. Nekada je promena mišljenja baš zanimljiva a retki su danas oni koji izgovore: da u pravu si. BDW, evo ja javno kažem Miki - da u pravu si, a pro po slušalica. Uvek se čudio njegom stavu da je to vrh slušanja sve dok nisam krštene stavio na glavu i tada on mi prvi pade na pamet. Da miko u pravu si to je vreh, nema interakcije sobe, stojećih valova i svih ostalih stvari, ima samo dobar rip ili loš ( briši i traži bolji). Sve ostalo ostavljam onima što slušaju četvrtke sinusoide i grafikone ja odo da slušam muziku LightMatic, zerowaf and Mikorist je reagovao/la na ovo 1 2
vbraca Napisano Januar 5 #24 Napisano Januar 5 (izmenjeno) Upravo to, najveci svetski postovaoci muzike, slusaju muziku uzivo, u manjim prostorima bez ozvucenja. Predlagao sam, da na jednom od HiFi show-a u Beogradu, u jednoj sobi budu zivi muzicari sa akusticnim instrumentima, jer mnogu audiofili nisu culi uzivo te instrumente. To je ono cemu stremimo u vernoj reprodukciji muzike, to je referenca. Izmenjeno Januar 5 od vbraca LightMatic je reagovao/la na ovo 1
Zen Mod Napisano Januar 5 #25 Napisano Januar 5 25 minutes ago, vbraca said: najveci svetski postovaoci muzike slusaju muziku all the time, nebitno kako LightMatic je reagovao/la na ovo 1
silentbob Napisano Januar 8 #27 Napisano Januar 8 Btw, jel zna neko kako da nadjem sva zvanicna digitalna izdanja nekog albuma, sa sve tehnickim podacima: sample rate, bitdepth, format ...?
Mikorist Napisano Januar 8 #28 Napisano Januar 8 pre 35 minuta, silentbob reče Btw, jel zna neko kako da nadjem sva zvanicna digitalna izdanja nekog albuma, sa sve tehnickim podacima: sample rate, bitdepth, format ...? Ruska trafika zvana rutraker. Pa izlistaš po veličini. Njveći su iso DSD fajlovi. Od njih praviš sam format koliki hoćeš da bude. Alati su SACDExtractGUI i dsf2flac. LightMatic je reagovao/la na ovo 1
silentbob Napisano Januar 8 #29 Napisano Januar 8 Upravo bi hteo da izbegnem nabadanje, tj da znam koji je originalni format bio, i da nije manipulisano/konvertovano. Npr dosta nove muzike se izdaje u 24bit depth i vece od 44khz sample rate, a nesto je konvertovano sa vinila ko zna cime u isto to, tako da nemam pojma sta je original. Zbog toga uglavnom biram 16/44 u flacu, ali kad bi imao bazu sa originalnim izdanjima i formatima mogao bi da gadjam preciznije... Superhik and LightMatic je reagovao/la na ovo 2
Mikorist Napisano Januar 8 #30 Napisano Januar 8 Ja i ne mogu da koristim izvorni DSD format jer neću. Koristim DAC (odnosno DAC chip) koji nema nikakav digitalni filter i nije DSD. Ne postoji baza digitlnih formata. Možeš smo da ganjaš u pretrazi orginalni ISO fajl iz CD ili SACD/DVD. Njihov binarni bekap po internetu. Ili LP koji su rusi semplovali u PCM ili čak DSD format. Obično napišu koji je gramofon korišćen, ručica, igla, RIAA i na kraju koji je sempler korišćen. Tehnički gledano, ne postoji apsolutno lossless konverzija između SACD/DSD-a i PCM-a, jer su to dva različita formata sa različitim načinima predstavljanja audio podataka. DSD koristi visoku frekvenciju uzorkovanja (obično 2.8224 MHz za DSD64), dok PCM koristi mnogo nižu frekvenciju (npr. 44.1 kHz za CD kvalitet). Prilikom konverzije, DSD signal mora da se "prevede" u PCM, što uključuje filtriranje i rekonstrukciju, što može rezultirati minimalnim gubicima. Visokokvalitetne algoritme i softvere za konverziju imaš na github(npisah iznad), gubici su praktično neprimetni, pod uslovom da je PCM format visokog kvaliteta (npr. 24-bit/96 kHz ili viši). Šta će najviše da se nekom dopadne zavisi od ušiju na kraju. Uvek proveravam na slušlicama kako zvuči. Ako to zdovoljava može da ide i na zvučnike. Ako ne zdovoljva skidam drugi i tako u krug. LightMatic, mrcelavi and silentbob je reagovao/la na ovo 3
mdragoslavm Napisano Januar 8 #31 Napisano Januar 8 1 hour ago, Mikorist said: Ja i ne mogu da koristim izvorni DSD format jer neću. Koristim DAC (odnosno DAC chip) koji nema nikakav digitalni filter i nije DSD. Ne postoji baza digitlnih formata. Možeš smo da ganjaš u pretrazi orginalni ISO fajl iz CD ili SACD/DVD. Njihov binarni bekap po internetu. Ili LP koji su rusi semplovali u PCM ili čak DSD format. Obično napišu koji je gramofon korišćen, ručica, igla, RIAA i na kraju koji je sempler korišćen. Tehnički gledano, ne postoji apsolutno lossless konverzija između SACD/DSD-a i PCM-a, jer su to dva različita formata sa različitim načinima predstavljanja audio podataka. DSD koristi visoku frekvenciju uzorkovanja (obično 2.8224 MHz za DSD64), dok PCM koristi mnogo nižu frekvenciju (npr. 44.1 kHz za CD kvalitet). Prilikom konverzije, DSD signal mora da se "prevede" u PCM, što uključuje filtriranje i rekonstrukciju, što može rezultirati minimalnim gubicima. Visokokvalitetne algoritme i softvere za konverziju imaš na github(npisah iznad), gubici su praktično neprimetni, pod uslovom da je PCM format visokog kvaliteta (npr. 24-bit/96 kHz ili viši). Šta će najviše da se nekom dopadne zavisi od ušiju na kraju. Uvek proveravam na slušlicama kako zvuči. Ako to zdovoljava može da ide i na zvučnike. Ako ne zdovoljva skidam drugi i tako u krug. Na kojim slusalicama proveravate kako zvuci?
prophet Napisano Januar 8 #32 Napisano Januar 8 8 hours ago, silentbob said: Btw, jel zna neko kako da nadjem sva zvanicna digitalna izdanja nekog albuma, sa sve tehnickim podacima: sample rate, bitdepth, format ...? Prvo Wiki, potom Discogs. zerowaf and silentbob je reagovao/la na ovo 2
Mikorist Napisano Januar 8 #33 Napisano Januar 8 pre 3 časa, mdragoslavm reče Na kojim slusalicama proveravate kako zvuci? HD 660S2
mdragoslavm Napisano Januar 9 #34 Napisano Januar 9 22 hours ago, Mikorist said: ХД 660С2 I jos samo izvor i pojacavac navedite, ako nije problem?
Mikorist Napisano Januar 9 #35 Napisano Januar 9 pre 21 minuta, mdragoslavm reče I jos samo izvor i pojacavac navedite, ako nije problem? Pojačalo za slušalice https://www.diyaudio.rs/topic/10845-pass-diy-headphone-amp/#comment-456401 DAC je Pavouk - bezfilterni AD1865 https://www.diyaudio.rs/topic/10517-ad1865-ad1862-pcm63p-nos-usb-dac-blast-from-the-past/page/319/#comment-461106 PC je Dell OptiPlex Micro sa DIyAudio.rs Linuxom. Sa tačskrinom. LightMatic and asimze je reagovao/la na ovo 1 1
Mikorist Napisano Januar 9 #36 Napisano Januar 9 Malo je reći da sve utiče i da je sve važno kako nešto zvuči. Ali evo koji je po meni logički bitan redosled: 1. Podešavanja operativnog sistema za zvuk i njegova verzija (Update-i kernela), kao i odabrani player i njegova interna podešavanja. 2. Pozadinski procesi 3. Količina i generacija memorije, vrsta CPU, HDD/SSD-NVME, mrežno okruženje i kvaliet PC napajanja/kućišta. 4. Lokacija gde je PC priključen u zid, kao i karakteristike napojnog kabla i konektora. 5. Tek na kraju Izbor izlaznog USB konektora i kabla. 6. Izbor DAC-a, da nema digitlni filter, da ima DAC snuber na trafo-u i slepi navoj 7. Izbor formata i muzike za DAC. A zvuk samog DAC zavisi na koju je nogu ustao švajser kada je rešio da ga pravi. Da li drhti ruka švajseru dok lemi, koji je kvalitet kalaja, lemilice , kvalitet i izrada PCB , kvalitet svih delova, ožičenja.....merna oprema....žena da li žvoca. Od boljeg može gori da se napravi i od goreg bolji. LightMatic, asimze, zerowaf and 1 član je reagovao/la na ovo 1 2 1
Vix Napisano Januar 9 #37 Napisano Januar 9 Kakav filter koristis za zvocanje zene, to je valjda onaj "ringing" koji se cuje iz kuhinje (?) dok slusas muziku, te unosi distorziju i sum u signal. To treba prvo eliminisati, pa ostalo. Zato se cesto muzika lepse cuje u radionici nego u dnevnoj sobi zerowaf, LightMatic and asimze je reagovao/la na ovo 1 2
zerowaf Napisano Januar 9 #38 Napisano Januar 9 Ja bih rekao da vi trebate slušati glasniju glazbu. Ako je povećanje glasnoće muzičkog materijala dovoljno veliko lako ćete pronaći točku u kojoj zvocanje više ne prati ukupan volumen. Daljim povećanjem glasnoće možete poboljšati MZR, odnosno "Music to Zvocanje Ratio". Naravno, ako se koriste zatvorene slušalice, MZR je uvijek povoljniji.
Vix Napisano Januar 9 #39 Napisano Januar 9 A ne, onda ce se umesa i komsija, bice jos gore P.s. izvinite za off, nisam odoleo LightMatic and zerowaf je reagovao/la na ovo 2
gluv_i_udaren Napisano Januar 9 #40 Napisano Januar 9 Sva ta mešanja se čuju samo kad utišaš, a onda više i nije bitno LightMatic and zerowaf je reagovao/la na ovo 1 1
Vix Napisano Januar 9 #41 Napisano Januar 9 A sad da se uozbiljim: Ja sam odrastao na kasetama. U nekom momenru sam primetio da su mi stare kasete (sko izuzmemo sum) lepse zvucale od nekih novijih, koje su nasnimljene "sa CD-". Secam se da je caletov drugar imao "Teac" kasetni deck koji se bolje cuo od CD-a. Po nekoj logici, ja bih se pre vratio na kasete, ali nasnimljene sa analognog izvora. Ali, to je vec nemoguca misija.... Ipak, bilo mi u glavi... LightMatic je reagovao/la na ovo 1
Mikorist Napisano Januar 9 #42 Napisano Januar 9 Sad će neko da se javi da kaže da širina trake na kaseti nije dovoljna za pun hi-fi opseg. Mora trakaš. Ali ni on ne valja jer su SIgnetics u njima. Mora da čupaš i vadiš i stavljaš nove moderne i brze kao smrt. Isto kao da pričamo o cipelama i udobnosti cipela..imam gomilu cipela ali najbolja mi je Brog cipela sa rupicama. Varijanta oksford cipela. To su moje cipele. Tačka. Zen nosi opanke njegove. Doktor je reagovao/la na ovo 1
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah