Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano

Zaboravio sam da kažem da sam od NULE Instalirao Debian 12 (Bookworm), poslednju stabilnu verziju. Odmah nakon instalacije sistem po difoltu vuče PipeWire sa WirePlumber kao session manager. To znači da je PipeWire postavljen kao drop-in zamena i za PulseAudio i za JACK, a u pozadini se oslanja i na ALSA. Praktično: za ozbiljno slušanje muzike pusti direktno preko ALSA; za sve ostalo PipeWire radi posao bez greške.

Sitem je kombinacija Debian 12, MX Linux, Red Hat. Neke skripte i funkcionalnosti ne postoje nigde  - sam sam ih izmislio.

Namešten tako da radi za idiote bez ikakvog ručnog podešavanja.

USB uređaji (fleševi, spoljni diskovi, kartice) se sami prepoznaju i automatski montuju, bez ikakvog unosa komandi. Podržani su exFAT, NTFS, FAT32 dakle sve ono što ljudi koriste u Windows-u, radi odmah.

Viber NIJE instaliran po defaultu. Ali Čim se klikne na njega sam se instalira - ovim se štedi oko 600MB....qBittorrent automatski sam skida svoj fajervol i apdejtuje trekere...Msm ko koristi rusku trafiku...

Prva strana je link. :default_thumbsup:

p.s.
Ovaj sistem namenjen je samome meni. Ako mi rikne računar - imam sve na Gugl drajvu. 
I Bekap Bkapovoga Bekapa....

Napisano

Napravio sam dodatne dve skripte koje olakšavaju život.

diya@diya ~/Desktop $ chrome backup
Kreiram Chrome Bekap...
Bekap sačuvan u /home/diya/Desktop/google-chrome-backup.tar.gz
Bekap završen.
diya@diya ~/Desktop $ viber backup
Kreiram Viber Bekap...
Bekap sačuvan u /home/diya/Desktop/viber_backup.zip
Bekap završen.

Ova dva faja sa Desktop sačuvate na USB ili na NAS ili na gugl drajv ili gde god....

Sledeći put kad se instalira ili reinstalira sistem nema više skeniranja QR koda ili prijavljivanje na Chrome ili bilo šta....

Sa chrome restore i viber restore vraća se sve nazad iz ovih fajlova postavljenih na Desktop.....

Svi bumarksi sva istorija  sve se vraća nazad uključujući i sesije.....automatizam 100%

Ovo će biti ugrađeno u diya.iso u toku dana i postavljeno na gugl drajv......... 

Napisano

p.s.

Jako je bitno da su obe aplikacije zatvorene pre bekapa (backup)... ne restauriraj (restore) dok je aplikacija otvorena, da ne bi oštetio sesije.

Redovno bekapuj, barem jednom nedeljno, ili pre reinstalacije sistema.

Čuvaj sigurnu kopiju van računara. USB ili cloud, za slučaj kvara sistema.

Ja imam milon podešavanja u Chrome + logovanja na milon servera i sajtova. Kad bih ovo radio stalno ručno izludeo bih.

Napisano (izmenjeno)

BRAVO   @ Mikrokorist.

Voleo bi da, nakon ovoga, čujem kakve će argumente izneti zagovarači ethernet kablova sa cijenom u hiljadama eura (veliki bafer i već kvalitetan prijenos digitalnog signala podiže se ovim na razinu CRC iako naravno DAC nije računar).

Izmenjeno od Srecko
Napisano
Pre sat vremena, Srecko reče

BRAVO   @ Mikrokorist.

Voleo bi da, nakon ovoga, čujem kakve će argumente izneti zagovarači ethernet kablova sa cijenom u hiljadama eura (veliki bafer i već kvalitetan prijenos digitalnog signala podiže se ovim na razinu CRC iako naravno DAC nije računar).

Kvalitet kabla utiče na gubitke i šum na fizičkom nivou, ali savremeni Ethernet protokoli već imaju CRC, FEC i error detection. Dakle, i standardni kablovi relativno lako prenose signal bez greške.

Na Linuxu LAN performanse i stabilnost više zavise od kernel parametara, drivera, MTU veličine, IRQ afiniteta, offload opcija {TCP segmentation, checksum offload}, queueing discipline {qdisc} i drugih sistemskih optimizacija.

Dakle, i audio i mreža mogu da budu “bolji” ne fizički kablom, već tako što ceo softverski lanac radi optimalno. Realna poboljšanja dolaze od dobrog buffering-a, low-latency podešavanja i kvalitetnog DAC-a, a ne od samog kabla iako ni on nije nebtan.

Više recimo utiče kvalitetno i jako [predimenzionisano] napajanje na ovom mom Micro Dell nego sam USB kabl.

Stavio sam od 240W orginal Dell napajanje = to je jedna mrcina od 20cm i ima pola kile. Znači ni da se smlači.

Elem, još ću izbaciti jedan apdejt za diya.iso u toku daba. Više je ispravka GUI bagova i kozmetika.

Napisano

Drugari..... Ništa ne svira ovako dobro kao ovaj DELL Optiplex 3050 MICRO sa Libreboot + Diya Linux + 240W napajanje...a probao sam stvarno sve moguće sisteme i računare.....Bruka..... Ovaj Libreboot je "Bare metal" imaš utisak da nema ništa u Firmware a realno ni nema jer su svi blobovi  = binarni, zatvoreni firmware koji dolazi od proizvođača (npr. firmware za Wi-Fi, GPU microcode, UEFI modules, ME/IMR/Management Engine komponente, SMM firmware). uklojeni....Imam utisak da se digitron pokreće. Pritisneš dugme i tu je sistem. :loleverybody:

Napisano (izmenjeno)
pre 1 sat, Mikorist reče

.... Ništa ne svira ovako dobro kao ovaj DELL Optiplex 3050 MICRO

Sve najbolje peva iz macOS zadnje verzije....

Ma koliko se ja trudio linux da podesim ovo je uvek bolje za koplje u zadnjoj verziji ...............   i zvuk i slika.

Kupiš mac mini (ili hakintoš mašinu) i zvekneš samo SMPS DC Filter P089ZB  na ispravljač.

Kraj priče.....”

... i na kraju šta bolje peva - DELL ili Mac mini ... :guitarplayer:

Izmenjeno od zek
Napisano

E moj zekane...Nikad ja nisam imao mac mini...Hakintosh na ovom istom Dell - dakle Dell :happy64:

Samo sad neće da radi MacOS - NEMA UEFI. Zbrisao ga je Libreboot. :guitarplayer:

Eventualno može nešto kroz Legacy boot da se izvede ali to ne podržava OpenCore. Moralo bi kroz Clover ali sa njim ne znam da radim. Pitanje je da li će i sa Clover da radi jer nema ME/IMR - verovatno bi se zakucao MacOs kernel...... neću ni da pokušavam......

Evo odakle sam skidao opencore za Dell 

https://github.com/mavethee/Hackintosh-OpenCore-EFI-DELL-Optiplex-3050

Problem je što je i na MacOS imao zakucan CPU na 800Mhz jer ne vidi koji imam adapter.

Sa Libreboot možeš i od 500W napajanje da staviš na Dell. Ide na 3200Mhz :so_happy:

p.s.

Nikad ništa (u životu) nisam kupio od Apple. Sve su hakovi bili. I može lepo da se vidi iz postova. :rolleyes:

...

Lažem.... Kupio sam Apple daljinski za Irona...sem tog patrljka ništa drugo. :buehehe:

Napisano

Evo i komade za Libreboot kako se kompajlira. Ima na sajtu njihovom ali nije objašnjeno sve i do kraja

git clone --recurse-submodules --depth=1 https://codeberg.org/libreboot/lbmk
cd lbmk/
export XBMK_THREADS=4
git config --global user.name "Tvoj.Uesrname"
git config --global user.email "[email protected]"
git submodule update --init --recursive
chmod +x mk
sudo ./mk dependencies debian
./mk -m coreboot dell3050micro_vfsp_16mb # ovde podesavaš samo Hyper-threading u meniju
./mk -b coreboot dell3050micro_vfsp_16mb 

Mora kao običab user da se radi. Ne može u root sistemu.

Menu defaults

Kod ./mk -m i build opcija, sve mora da se ostavi na default.

Konkretno:

Hyper-Threading možeš ručno podešavati ali ostalo ne dirati.

Ako se promeni ijedna vrednost izvan default-a (u menuconfig ili kasnije), BIOS se ne podigne.

Specifičnost za Dell OptiPlex Micro (3050)

Radi samo dell3050micro_vfsp_16mb varijanta (ne ostale varijante).

BIOS mora biti 16MB build, sve drugo → brickuje natičnu (ubija na mrtvo).

seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_corebootfb_usqwerty.rom je najstabilnija opcija (instant boot, bez čekanja korisnika).

Rezolucija: Full HD

Brzina boot-a: ekstremno brza

Skenira sam sve moguće diskove.

seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_txtmode_usqwerty.rom

Rezolucija: minimalistička, ali full-screen u smislu da zauzima ceo ekran

Brzina boot-a: ekstremno brza, “kao da se iz DOS-a diže Linux”.

Build sistem još uvek povlači zavisnosti sa GitHuba.

Posle builda obavezno testirati ROM sa flashrom -p internal --verify pre pisanja.

Uvek imati SPI programator spreman, jer greška znači hard brick.

Kompajliranje može da traje satima. :default_thumbsup:

p.s.

Sa Librebootom (coreboot/SeaBIOS) nema više Dell-ovog ID check-a.

Radi bilo koje napajanje koje ima pravu voltažu (19–20V) i dovoljno ampera.

3050 Micro sa njim prihvata sve od 65W pa do 240W (standardni Dell barrel konektor).

U bin folderu biće svi ovi ROM-ovi ali koristite samo onaj iznad. 

ls dell3050micro_vfsp_16mb
seabios_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_corebootfb.rom
seabios_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_txtmode.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_corebootfb_colemak.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_corebootfb_deqwertz.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_corebootfb_esqwerty.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_corebootfb_frazerty.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_corebootfb_frdvbepo.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_corebootfb_itqwerty.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_corebootfb_ptqwerty.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_corebootfb_svenska.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_corebootfb_trqwerty.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_corebootfb_ukdvorak.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_corebootfb_ukqwerty.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_corebootfb_usdvorak.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_corebootfb_usqwerty.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_txtmode_colemak.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_txtmode_deqwertz.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_txtmode_esqwerty.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_txtmode_frazerty.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_txtmode_frdvbepo.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_txtmode_itqwerty.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_txtmode_ptqwerty.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_txtmode_svenska.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_txtmode_trqwerty.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_txtmode_ukdvorak.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_txtmode_ukqwerty.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_txtmode_usdvorak.rom
seagrub_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_txtmode_usqwerty.rom
seauboot_dell3050micro_vfsp_16mb_libgfxinit_corebootfb.rom

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...