Jump to content

AD1865 / AD1862 / PCM63P NOS USB DAC (blast from the past)


NIXIE

Preporučeni Komentari

Pre sat vremena, NIXIE reče

Evo ga i AD1862 konačno u pogonu. Sprava je definitivno u rangu PCM63.

U startu nije proradio odmah,  jer nožica 8 na I2S konektoru nije spojena na GND i ako na njoj piše GND. Spojio odozdo sa nožicom 7 (isto piše GND) i sad je sve kako treba. Miro reče da je svuda ispravio, možda smo koristili stari gerber file. No sve jedno, nije ništa opasno, samo neće da radi lepo nego krešti. :krstix:

Znači svi koji imate pločice za AD 1862,  obratite pažnju na taj detalj. Isti problem bio i na nekim drugim Mirovum pločicama, nije loše to proveriti tokom popunjavanja pločice.

IMG_20231221_195214_copy_1248x1664.jpg

Od sutra OPA rolling ide:D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 11 minuta, NIXIE reče

Preslušao sam sinoć puno toga sa OPA1611, odličan je DAC. Pošto je sad teško i skupo nabaviti PCM63, ovo je prvi izbor, zatim PCM1702 pa AD1865.

Ogromna je razlika u ceni. PCM63 i AD1862. Bukvalno dve nule..... a ovo je novo iz magacina. Kupujte dok još ima :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Trenutna ponuda na ebaj, gde bi smeo da kupim. Ovi u Polida su neki prastari primerci, ali su N-J. Ovi na prvom linku su najpovoljnija kupovina.

https://www.ebay.com/itm/126157994346

WWW.EBAY.COM

Original Analog Devices AD1862N DAC chip, new and tested. Import from the USA. Manufactured in Philippines week 14 (April) 2000.
WWW.EBAY.COM

We located in the biggest electronic market in ShenZhen,China.We specialize in electronic components more than 10 years,such as ICs,Transistors,Diodes,Resistors,Capacitors and so on.

 

Izmenjeno od NIXIE
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Tda1541a rulez 😝

Nabavljiv je ad1862, ima ga bas dosta na stanju u rocesteru, ne vidim razlog zasto joste kupovati. Bolje dok je nesto drugo jos iole pristupacno ubaciti u stek, tipa 1541a, 1702. 

Ako bih radio sa njim, onda bih isao na varijantu sa 10 cipova. Mucio muku buduci da je cmos cip, pa svaka promena stanja kapije proizvodi strujni spajk koji nastaje pri praznjenju kapacitivnog loada, te pravi sranja na dalje iako je samo u ns. S tim sto je po prirodi osetljiv na gnd bounce, i jbg nije isti potencijal cipa i ploce, posto izmedju postoji i spojna zica koja ide na frejm cipa, i onda tek dodiruje gnd plane na ploci. Sto se moze gledati kao serija mini zavojnica. Samim tim se prouzrokuje nakupljanje pozadinskog emf, sto zauzvrat pravi mini intervale gde napon nije isti, i prouzrokuje buku izazvanu gnd odskokom. 

No, problemi za druga vremena :)

Sto se tice samog mirovog daca, i da to zvuci jako slicno, rekoh niksiju da je moj rezon, i razlog zasto se bakcem da napravim druge dacove, taj sto miro radi sve na isti kalup. Vec sam pisao ovde u temi. Svaki cip je ista plocica, isti i/v, sve isto ispred, napajanja ista. A cipovi razliciti, konstrukcijski :) Bjt pcm63, ad1862 polu cmos, pcm1702 cmos, poprilicno drugacije mora da se resava dizajn. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

21 minutes ago, Doktor said:

Ko je rek'o TDA 1541 ?

:Viannen_loungelizard:

Baci pogled kako je lik odradio i zvucnike, car. Strpljenje na nivou. 

Znali ljudi iz kembridza sta valja. Poboljsavaju snr na digitalnoj nuli sa po dva cipa diferencialno, simultano, po kanalu. Da su imali tad, tehnologiju kondenzatora kao danas, pa da urade decouple sa rubycon mu ispod cipa, to bi jos solidno bolje zvucalo. 

Da imam novca za bacanje, 10 tda1541a cipova i da peva to kako dolikuje 😁 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Malo sam izvrteo po koji OPA. Za sada sa AD1862 mi najbolje zvuče Sparkos SS3601 i Burson V5, male su razlike tu. Sparkos je možda trunku svetliji i detaljniji, ostalo je sve praktično isto. Iza njih ide OPA1641A pa sve ostalo što imam. Muses 02 nisam još probao. Burson V6 classic se ne uklapa ovde definitivno, on je rezervisan za PCM63 dok isti ne dobije neke lampe, a posle prelaze u mali amp za slušalice. Tu sam stvarno zadovoljan kako se uklapaju V6C sa Superlux HD681.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...
On 8/4/2022 at 12:15 PM, NIXIE said:

Dal si ti normalan, ko će ovo da napravi a da ne prolupa? :laugh1:

SW1X Audio Design™ DAC III Features:

Pure NOS (Non oversampling – zero digital domain filtering) Design
Selected and Harmonically Matched Component & Material Quality
Based on 1x TDA1541 – the most analogue sounding R2R DAC ever made
STD, Anode Follower, Zero Negative Feedback, Single Ended, Class A, RC (resistive loaded, capacitive de-coupled) Valve Amplification Topology
6N6P or 5687 Double Triode Driver Valve Output Stage
6X5 Indirectly Heated or Directly Heated 5Y3 (5R4 as an option) Valve rectified CLC (choke filtered) Power Supply
Dynamic Element Matching (DEM) of the TDA1541 is powered by an asynchronous E180F Valve Clock with EAA91 Valve rectified Power Supply
Active I/V conversion via a single specially selected transistor (with less than 10 Ohm input impedance) with the shortest signal path directly connected to the tube grid
Circuit is wired with of a specially selected copper (single strand or Litz)
Discrete Transistor Shunt Voltage Regulated Power Supplies for the TDA1541, SPDIF receiver and active I/V conversion
Supports up to 24Bit/96kHz (optional up to 48 kHz only) digital coaxial S/PDIF signal input (USB input is optional, see in options below)
3 x EI core Mains Transformers & Chokes
Tube Compliment: 1 x 6X5 (5Y3 or 5R4 as an option), 1 x 6N6P (or 5687/E182CC as an option), 1 x EC86, 1 x EAA91

 

Optional Extras:

AN Copper foil, mylar in Oil signal output decoupling capacitors
Black Gate capacitors around TDA1541
AN 2W copper, non- magnetic, tantalum film resistors on plates of the output tube
5687/E182CC or 6N6P Premium 6N6P from the 60s or Premium vintage NOS black plate Tung Sol 5687/E182CC output tube
Directly heated vintage 5R4 type of tube (from the 60s) in the PSU
Additional choke filtering on the DEM clock tube PSU for the TDA1541
USB input with a tube master clock, powered by an separate transformer
2 x HiB double C-Core mains transformers for the TDA1541 and DHT/DHD power supplies
 

Ja, i to jos bolje nesto 🤣 Ovi nisu termalno kompenzovali cip citajuci informacije koje podelise. Input pinovi nisu diferencijalni. Nekrovah post, naleteo trazeci 5687 da'l neko prodaje odje 😅

Pride, dekapl sa elco, a koliko vidim da nisu isli na 50hz dem. 

No, throsten, covek iza amr cd77 remekdela, je lik koji je imao najvecu bazu informacija vezanu za tda1541a, ukljucujuci iznutrice samog cipa. Cip fakticki nije r2r, kompletno druga prica, tako da se ne moze istom pristupati kao ostatku. Tako da sam resio mozganja bez da napravim dac po tom playeru (uz moderno dostupne tehnologije kao upgrade). Sa sve cevnim izlaznim resenjem (ez80, 5687, 12at7). I onda nakon toga, da se duma i mozga ako se nesto moze unaprediti. Digitalna logika je drasticno jednostavnija, i kvalitetnija nego mirova. Valjalo bi klokovati nekim kvalitetnim kristalom (spika je da V2 plocka bugara ima bolje uradjen klok, a jbg mi imademo v3, no bolje jmati najispeglaniju verziju softverski, klokove mozemo resavati eksterno), verujem da za ovakav projekat vredi dati dodatni dinar na nesto poput sc-pure (htedoh andrea klok plocke, ali Zoran ugrabi pre mene jako pristupacan oglas). Posebna paznja na impedansu digitalnih trejsova, bez zajebancije sa otpornicima (rekoh Bori danas, napisacu jedan ilustrativni tutorial zasto je to bitno, i kakav je mehanizam refleksije signala). Cak mozda pustim i m00do i prvi put dizajniram pcb sa 6 layera (4 layer imam tek par nekih svojih zajebancija). Ukratko to mu dodje to, novi poduhvat za ove nase proslovekovne zajebancije. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...