Jump to content

PC kao izvor zvuka - tema MK II


dj.nik

Preporučeni Komentari

  • 3 months later...

Ja ko ono za prase u oči Božića, sutra će mi doći drugar da konačno skockam radni NUC, gde bi bili instalirani svi programi koje uobičajeno koristim. Imam onaj link za kupivinu softvera, pa je moje pitanje koji Win uzeti za radno komandni NUC, a opciono na muzički? Vidim da ima i serverskih. Hvala.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ima ovde raznoraznih

OPREKIN.COM

Free public release for Lite and LitePlus (unmaintained)

ili ovde

https://windowsxlite.com/ultralight/

i ovde

SASNET.OVH

sasnet.ovh is official website for SasNet-SasPro Projects.

 

P.S. Ni jedan nisam probao jer imam MacOS. :wink2:

Izmenjeno od zek
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kupio sam PC relativno skoro ( prolece-pocetak leta ) i rekao mom serviseru da mi instalira Win 10 Pro.

Do sada su prosla tri update-a i imao sam ponudu da predjem na Win 11 ( probno ) sto sam odbio ( putem update obavestenja ).

Dakle sta je serviser uradio, da li software ima kljuc - ne znam ali ponasa se potpuno normalno - ne bih rekao da je to neka piraterija kao nekad.

Ta instalacija pro forme kosta jedno 20 Eu ( to je kad pitam konkretno ) mada je meni serviser za iste pare uradio instalaciju 20-ak programa sa spiska koji sam mu ja dao ( razni odgovarajuci Word, Corel, Adobe paketi i slicno da ne trazim kojekakve verzije na net-u ).

Ako zelite poslacu Vam kontakt na pm.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Fala, odneo već, pa će raditi kad stigne. Poslao sam mu poslednji link što je Zek postavio, učiniolo mi se primamljivim, drugar reko na moju odgovornost. On ne voli skraćend verzije i da nema update, a ja šta ću, mora slušam.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 3 months later...

Drugari, koji koristite SnakeOil za slušanje glazbe i streaming Tidala, što ćemo raditi kada u ožujku prestane raditi Logitech MySqueezeBox servere?

Baš bi mi bilo teško izgubiti ovu sjajnu udobnost korištenja i kvalitetne reprodukcije

Dakle, vjerujem da su svi sapatnici, u posljednje vrijeme se nadgledali (umjesto slika albuma) QR koda sa linkom ka Logitch-ovoj stranici na kojoj Logitech objašnjava razloge zašto "zaustavlja" servere i ...... kada se koriste apps: Squeezer , iPeng .....

Javljam se s pitanjem da li će možda aplikacije poput: MConnect i BubbleUPNP ipak moći reproducirati Tidal to jest da li player upmpdcli , kada ga oni koriste, ne ide na poslužitelj Logitech već na neki način pristupa Tidalu "izravno"? Slušajući  Tidal preko njihove aplikacije ne vidim taj poznati QR kod već slike albuma  (baš kako i treba).

Ohrabrio me da pomislim da će, samo korisnici koji Tidal slušaju preko Logitech LMS+SqueezeLite kombinacija, ostati bez Tidala.

Razlog zašto sam to pomislio je jer MConnect ima čak i liniju podržanih proizvoda koji imaju direktan pristup Tidalu (sajt Tidal-a to potvrđuje i navodi uređaje sa MConnect podrškom) baš kao i : Roon, Naim, Lin .....

PS: Izvinjavam se što mi je post telefon preveo na Hrvatski jer sam ga naravno pisao na srpskom (ne predstavljam se lažno:D). Razlog za ovo je što sam neki dan, upravo SAMO zbog problema sa Logitech i slušanja muzike (daily driver je i dalje iPhone ali IOS ima "skromniji" izbor UPNP aplikacija za HiFi), kupio ponovo Android "SG 24 Ultra" pa ga još uvek podešavam. Ispraviću ovo, nadam se, za neki dan kada dođe na red (na prvu kad stavim srpski piše mi ćirilicu a to po pravilima foruma zbog osnovne korektnosti prema kolegama iz regiona nije dozvoljeno).

Izmenjeno od Srecko
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

On 2/20/2024 at 11:28 AM, Srecko said:

Drugari, koji koristite SnakeOil za slušanje glazbe i streaming Tidala, što ćemo raditi kada u ožujku prestane raditi Logitech MySqueezeBox servere?

 

Cela stvar nema veza sa Snake Oil-om per se, već sa LMS eko sistemom u bilo kom obliku, softverskom ili hardverskom.

U jednakoj meri ćete biti pogođeni i ako koristite bilo koju Linux audio distribuciju, Win/Mac, ili neki Slimdevices/Logitech Squeezebox uređaj.

 

Pročitao sam negde na slimdevices forumu da postoje planovi LMS zajednice za razvoj nezavisnog plugin-a za Tidal, koji neće biti vezan za MySqueezebox.com kao do sada.

Postoji i ovo prelazno rešenje:

https://forums.slimdevices.com/forum/user-forums/mysqueezebox-com/1670427-bubbleupnp-tidal-into-lms-upnp-renderer-sounds-better-compared-to-tidal-in-lms

...Ili,ako nemate strpljenja da čekate LMS native Tidal plugin, jednostavno pređite na Qobuz!

Pošto sam korisnik istog, nisam ni bio svestan da se nešto dešava sa MySqueezebox serverom. Sa Qobuz-om sve radi kako treba. :)

Oni koji su koristili oba kažu da ionako ima bolji zvuk od Tidala. :)

 

Izmenjeno od Kuja
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Gospodine @Kuja analizirajući players UPMPDCLI koje koriste apps: BubbleUPNP pa I MConnect došao sam do zaključka da oni ne koriste MySqueezeBox jer te players ne karakteriśu kao SqueezeLite već kao MPD te zato oni ni ne prikazuju QR kod već sliku albuma. i sada Videćemo uskoro šta oni rade.

Što se tiče Qobuz on je oduvek za mene verovatno najbolji izbor jer njega za streaming podržavaju meni najdraži IOS MPD UPNP players poput REGELIAN (volim MPD zvuk) a Tidal koristim zato što mi je sin uplatio u Londonu porodičnu licencu baš zato što sam jedan od onih koji VOLE VEOMA MQA zvuk.

Naravno da je Qobuz alternativa ali pre godinu dana, kada sam ga analizirao upravo zbog REGELIAN, nije ga bilo moguće legalno pretplatiti u Srbiji a i Tidal je nekako mnogo bolje integrisan sa svim ostalim stvarima.

LMS zajednica će, nadam se, takođe nešto uraditi jer mnogi imaju male biznise vezane za LMS i to im je egzistencija a ne samo hobi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

14 hours ago, Kuja said:

Gospodine @Kuja zaboravih da kažem da sam ja, od kada koristim SnakeOil, imao u LMS instaliran PlugIn UPnP/DLNA Andy Grundman-a i primetio sam ama baš sve o čemu g. Anwar piše (zvuk preko BubbleUPNP je, za moje uši, stvarno bolji nego onaj preko UPnP/BRIDGE) a verovatno da je to razlog što sa BubbleUPNP ne vidimo QR kod kada strimujemo sa zfbi na ovaj način Tidal mogli da strimujemo i posle gašenja Logitech servera..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nije to razlika između UPNP-ova @Mikorist već je razlika između načina na koji prezentiraju strimovani materijal npr. MQA BubbleUPNP i UPnP/BRIDGE (plugin koji je neko napisao, da ne tražim ime autora:D, i koji se na LMS čekira-instalira kako god to zvao).

E pa Bubble i MConect npr. nemaju codec npr. za HI_RES_LOSSLESS (192k 24bit) materijal (maksimum mogu da idsviraju 96k) a UPnP/BRIDGE to svira ladno. Tako ovi pak (ne znam zašto da li zato sto imaju ugovore sa Tidal pa im tidal daje neke smernice) reprodukuju MQA, ZA MOJE UŠI, lepše-bolje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nema šta da čekiram. Kod mene nije plagin UPnP nego sistemski servis u OS.

Zove se - Squeeze v2.3.1 UPnP (Sep 30 2023)

● squeeze2upnp.service - APlayer Squeeze 2 UPnP
     Loaded: loaded (/etc/systemd/system/squeeze2upnp.service; enabled; preset: enabled)
 

Stavim direkt u conf fajl od UPnP 192 ili 384 Khz

<squeeze2upnp>
	<stream_length>-3</stream_length>
	<mode>thru</mode>
	<flac_header>1</flac_header>
	<accept_nexturi>1</accept_nexturi>
	<seek_after_pause>0</seek_after_pause>
	<codecs>dsf,dff,aif,pcm,flc,mp3,ogg,ogf,aac,alc</codecs>
	<sample_rate>384000</sample_rate>
	<send_metadata>1</send_metadata>
	<raw_audio_format>raw,wav</raw_audio_format>
	<L24_format>2</L24_format>
	<max_volume>100</max_volume>
	<send_icy>1</send_icy>
	<profile name=''></profile>
	<profile name='_safe mode'>
		<accept_nexturi>0</accept_nexturi>
		<codecs>mp3</codecs>
		<raw_audio_format>wav</raw_audio_format>
		<send_metadata>0</send_metadata>
// ovde ima još brdo kodeka i uređaja / zbog dužine sam skratio.....
</squeeze2upnp>

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne razumem šta je problem!

Svako ima svoj pristup, Vi pomenuti a Logitech svoj koji je stekao ogroman broj poklonika.

Editovao sam prethodni post u pokušaju da MALO detaljnije opišem kako to sve radi (na osnovu onoga što sam pronašao na net-u koji je uvek problematičan izvor) ali nisam mogao da post SAVE-ram jer ste izgleda Vi odmah napisali Reply.

Mrzi me da ponovo pišem sve što sam dopunio (da je Nole u pitanju odmah bi napisao roman:D) jer to rekoh ionako ni za koga verujem da je interesantno.

Miko, što se tiče vašeg posta, i sistemake rutine je neko napisao i ovo sve i radimo i pišemo zato što mnogi misle pa i mi da nisu dobro napisane i smatraju da ČUJU  MANJKAVOSTI LOŠE NAPISANIH SISTEMSKIH RUTINA.

Zato i mnogi od nas sa Win pređosmo na Linux (drugi veruju potpuno neopravdano) i ko zna šta nam je sledeće:D.

Izmenjeno od Srecko
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 8 minuta, Srecko reče

Svako ima svoj pristup

Da. Ja imam drugi pristup. Direktan. Bez LMS , SnakeOil.....Bilo čega što nije Open Source..

APlayer može da se ukloni i da svira neki drugi player preko Squeeze .

A ne mora ni da ima player....Može da ide direkt kroz Pulseaudio-dlna FLACJACKet DLNA:sarcastic_hand:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

MConnect i BubbleUPNP potpuno drugačiji software koriste za realizaciju istog cilja i NADAM SE da će izbeći ovaj problem sa MySqueezeBix i Tidal.

Jedan id linkova je naveo gospodin @Kuja uz veoma kratko kbjašnjenje ta dva različita pristupa autora Philippe i Andy Grundman koji se naravno manifestuju u zvuku a sve u okviru LMS zajednice.

Tako (verujem zbog toga) MConnect i BubbleUPNP ne mogu ČAK ni da odsviraju “192k 24 bit” a SqueezeLite player + plugin UpnP/DLNA Bridge ga svira ladno i može da odsvira i 768k (ja probao sa skinutim materijalom sa net a moj DAC ga kao takvog prepoznao).

Sa druge strane MConnect i BubbleUPNP opet po meni i mnogima sviraju Tidalov MQA boljeeeee.

Naravno uvek je i samo razlika SOFTWARE KOJI SVIRA ISTI MATERIJAL.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...