Jump to content

JosipSU

Član
  • Broj sadržaja

    35
  • Na DiyAudio.rs od

  • Poslednja poseta

  • Broj dana (pobeda)

    1

Postovi objavljeno od JosipSU

  1. 11 hours ago, Pchelac said:
    FAITALPRO.COM

    FaitalPRO combined the latest R&D methods and technologies with the most advanced industrial automation techniques and all FaitalPRO drivers are made in Italy with the highest level of quality, consistency and...

    Mozda 2 destke u 2,5 way ...

    Limena korpa, mozda nisu skupe, odziv ko lenjir, jedino niza osetljivost i poveci Mms...

    U Leskovcu imamo zastupnika za Faital. 

    AURA CSD

    Web: www.aurapro.rs    
    Contact: Miroslav Rancic
    Telephone: +381 611477393
    Email: [email protected]

    Ja sam kod njih uzeo 15PR400, čak su ga imali na stanju.

  2. 9 hours ago, Mikorist said:

    Pa brate ovde ima vise MESA :D

     

    A i gadja se mnogooo dobro sa ajronom. :sarcastic_hand:

     

     

    Ista situacija je i kod mene, probao razne kombinacije sa PCM63 ni jedna mi se nije svidela, vratio sam se na PCM56 i eto muzike, trenutno sam na PCM1702 i mislim da ći tu stati sa eksperimentisanjem. PCM63 treba utopiti dok ima dobru cenu. Sreća pa sam ga pozajmio... Nabavi PCM1702 ubodi u Miro PCM63 pločicu i zaboravi na DAC.  Hvala Nixiju što me izveo na pravi put ! A Zen je još jednom bio u pravu :) PCM1702 rules 

  3. 55 minutes ago, чика-Брка said:

    Nad 304 ima 165mV ulaz, tako da mu preamp sa pojacanjem ne treba.

    tube buffer bi tu bolje zavrsio posao.

    :cheers:

    Pretpostavljam da je ulazna osetljivost 165mV sa ugrađenim preampom. Ja bih izmerio pojačanje na pre-out. Pa tek onda zaključivao da li je potreban preamp sa pojačanjem i kolikim.

  4. 1 hour ago, shonne said:

    @JosipSU, a sta si stavio od tviter, BN ili RN? 

    Cini mi se da je na slikama RN?

    RN, BN je dosta skuplji, i ovako sam probio budzet. A i nesto nisam ljubitelj metalnih visokotonaca, nisam se jos nikada nesto narocito odusevio nekim beriliumskim visokotoncem, tako da sam isao na provereno.

    I skretnica je jeftinija, doduse razlika je u kondenzatoru na visokotoncu, i u 2 kondenzatora na srednjotoncu, kod mene je 1 jantzen silver z-cap + 2 kom jantzen standard z-cap u paraleli, dok je kod skuplje varijante 3 kom jantzen silver z-cap.

    Jedina stvar koju bih ja menjao, ali nisam imao pri ruci u tom momentu je otpornik koji je u seriju sa visokotoncem, i u seriju sa srednjotoncem, umesto tih zelenih zicanih bi stavio nesto bolje, ali otom potom, kad se usvira videcemo.

    Zice koje dodju u setu su posrebreni bakar u teflonu.

    Skretnica HF+MF+LF po zvucniku je oko 3.5kg u delovima.

  5. 1 hour ago, paja959 said:

    Josipe,svaka ti se dala :happy64:...jel to Fricika radio secenje drvenarije ?

    Drvenarija je narucena kod lokalne firme koja prodaje plocaste materijale, izrezali su mi na meru. A sve rupe, upustanja, rubove itd. sam sam pravio. Pilalo, glodalo i smirglalo se od juna, kad se imalo vremena.

  6. Ako koristite Tidal na Windowsu, i ukljucen van je Exclusice mode unutar Tidal aplikacije iskljucite ga.

    Radio sam merenja osciloskopom, pustio sam na Tidalu 20khz signal, sinusoide nema ! Isti je slucaj sa Asio driverima i sa windows audio driverima. Umesto sinusoide dobijem nesto sto ni u naznakama ne lici na sinusoidu. Kada sam iskljucio exclusive mode u tidalu, 20 khz sam dobio lep pravilan signal.

    Mozda je slucaj samo kod mene... Ali vredi pokusati.

  7. 14 minutes ago, NIXIE said:

     @JosipSU treba mi link za Mirovu pločicu sa PCM56 koju si koristio,  nikako da nađem tamo u onoj temi, da skinem gerbere. Možda dobijem uskoro par komada AD1856 to je valjda isti čip kao PCM56.

    Na ovom linku mozete naci sve varijante koje je Miro radio: 

    ELECTRODAC.BLOGSPOT.COM

    DAC AD1862 Almost THT, I2S input, NOS, R-2R ------------------------------------------------------------------------------------- Basic inst...

     

    U prilogu je gerber koji sam ja koristio za PCM56

    diyAudio_PCM56P_AD1860_DAC_gerbers_2021-02-14.zip

  8. Novi update no. 3. Miro PCM56

    Na izlazu montiran diamond I/V konverter gospodina Pedje Rogica, u mom slucaju sa BC546/556 tranzistorima jer sam to imao pri ruci na lageru.

    Za sada sam vrlo zadovoljan zvukom, po karakteru zvuka bi ga smestio izmedju muljavog NE5534 i klinicki tacnog Pass I/V.

    Za sada mi ostaje dilema sta da umetnem umesto 2sk170 koji na ulazu nulira offset, trenutno sam sastavio bez toga dela, imam nekih -5mV na jednom i -9mV na drugom kanalu offset.

    Napajanje sam za sad napravio sa lm317/337.

    Ko nije gadljiv na kondenzator na izlazu, preporuka da proba ovu varijantu I/V. 

     

    1676750376736.jpg

    399d1305647776-pedja-rogic-s-discrete-diamond-non-feedback-i-v-stage-out-production-pedja-rogic-ddnf-iv-stage.pdf

  9. On 2/16/2023 at 10:26 PM, minikod said:

    Trebalo bi menjati ako hoćeš veće pojačanje, koje ti diktira 1k5. Ako ideš na 3k3, s tim da zadržiš iste radne tačke tj. struje kroz mosfete, bićeš ograničen naponom napajanja koje je sada +/-30V. Vgs pojede ~4V. Nećeš imati dovoljan headroom izlaza.

    Probaj ovako za veće pojačanje sa postojećim napajanjem, a da se ne naruše harmonici: 1k5 ide na 3k3, kond smanji na 220p, 1k5 ostaje na sorsu izlaznog mosfeta, umesto 3k3 sa negativnog napajanja ide 6k8. Ulazni kond može 47p. Imaćeš oko 5mA kroz mosfete.

     

    Hvala na sugestiji. Kao sto sam rekao pojacanje mi nije kriticno, zvuk mi je bio problematican. Probao sam sa sa drugim vrednostima kondenzatora nije se puno menjao zvuk.

     

  10. Mali update.

    Napravio sam Pass-ov / Zen-ov D1 I/V stepen sa IRF510 fetovima (zahvaljujem se ovom prilikom Zen-u), i prikacio ga na izlaz Miro PCM56 Dac-a umesto NE5534.

    I iz nekog razloga to kod mene jako tanko i sterilno svira, nisam koristio neke premium kondenzatore u napajanju, na izlaz sam stavio  Jentzen standard Z-cap 6,8uF.

    E sad nisam siguran mozda sam negde napravio gresku, npr. u source sam ostavio 3k3 a u drain-u 1k5 (napravio sam sve po semi), ova konfiguracija je predvidjena za PCM63 sa Iout=+/-2mA, PCM56 ima Iout=+/- 1ma, mozda je to razlog. Pokusao sam i bez 10nF koji je u paraleli sa ulazom ali se nista nije promenilo.

    Podesio sam offset ulaza na 0-2mV (varira malo u zavisnosti od temp) ali je u tom opsegu i posle duzeg slusanja.

    Sve u svemu D1 mnogo losije svira kod mene od NE5534 na mestu I/V.

    Molim Zen-a za komentar, da li bi mozda trebalo promeniti konfiguraciju otpornika iz razloga sto je PCM Iout=+/- 1 mA ?

    Pojacanje mi nije kriticno, jer mi pre amp ima dovoljno pojacanje.

    U planu mi je da ovih dana napravim i Rogic diamond I/V sa bipolarnim tranzistorima, pa da napravim compare.

  11. Da se pridruzim, kao jos jedan zarazeni, sklepao sam Miro PCM56 verziju za probu, napajanje LM78xx,79XX, I/V konverzija sa NE5534, na ulazu JLS I2SoUSB.

    Za sada ne koristim shift registre. Uredjaj je pusten u rad pre par sati, zvucno mi je dopadljiv, toliko za sada mogu da kazem.

    Sto se tice 10kHz signala (mereno na izlazu OP-a), zvuci bolje nego sto izgleda :)

    1675721579232.jpg

    1675721579245.jpg

  12. On 3/22/2022 at 1:29 PM, NIXIE said:

    Ja sam razumeo da ima samo dva elektrolita velika, otuda sva ova gimnastika sa prevezivanjem dva trafoa. :dubbio:

    Imam sve potrebno za semu koju sam nacrtao. Od samog početka me je zanimalo na koji način da povežem transformatore. Jer sam poručio 2 transformatora od 300VA, da imam mogućnost jednog dana da napravim dual mono. Tako da ću napraviti ovu varijantu koju sam nacrtao, u sutini to je dovoljno za stereo, bar kako je autor naveo da je dovoljno 30000uF po rail-u. Tako da ću iskoristiti Vaš savet i povezati sekundare preko dioda, aaa ne paralelno kako sam nacrto u postu #8.

    A u kablovima ima nešto, mada još nisam načisto da li se kablovi dele na lose, bolje, dobre i jako dobre. Ili se podela sastoji od loši i dobri, na one koji se koriste u aplikaciji za koju uopšte nisu namenjeni i onih koji se koriste za to čemu su namenjeni :)

    PCB Supply.jpg

  13. 2 minutes ago, NIXIE said:

    To svakako pošto već imaš dva trafoa, nadam se da su barem 300VA svaki, jer sa tim napajanjem pojačalo razvija brat bratu i do 200W po kanalu na 4oma.

    U nacelu, dosta se dobro snalazim što se tiče elektronike, po profesi sam serviser industriske opreme, više me zanimaju neke male tajne iz audiofilskog kuvara,i kako napraviti dobro napajanje za one sa prefinjenim ukusom :) Doduše prvo moram videti koliko potenciala ova konstrukcija pojačala i za koji nivo prefinjenosti :P

  14. 8 minutes ago, Muad'Dib said:

    Tako sam se ja vrteo u krug oko povezivanja....Na kraju kupio ponovo kšten torus. :smesna:

    Pa od početka je projekat zamišljen kao dual mono, al kako je cifra sve više rasla, tako je zmija u džepu postajala sve besnija, pa sam odlučio da sklepam pojačalo od ovog što imam, za prelazni period, dok se zmija ne smiri.  U prevodu, obmanjujem samog sebe. A i znatiželjan sam sa naučne strane, na koji način iskoristiti dva transformatora u ovakvoj kombinaciji :D.

  15. 4 minutes ago, zek said:

    Pa zar sa toliko elektrolita ne bi bilo bolje da odmah uradiš dual mono konstrukciju napajanja?

    Vrv da. No onda bi morao da investiram u još par elektrolita, trenutno imam ovo pri ruci od nekih starih projekata. Pa tražim najbolje rešenje za ovo što imam. A ako mi se svidi pojačalo, onda ću dalje investirati :) 

×
×
  • Kreiraj novo...