Jump to content

Predrag Ristić

Član
  • Broj sadržaja

    38
  • Na DiyAudio.rs od

  • Poslednja poseta

Reputacija aktivnosti

  1. Love
    Predrag Ristić got a reaction from ninja in Always put new tyres to the rear (!!???!)   
    Auto može da se zanese, ali ne kao na filmu. Probaj na nekom poligonu da zaneseš auto, čisto da vidiš koliko je potrebno za tako nešto i koliko "ludo" treba da voziš... 
    Da li ćeš da voziš velikom brzinom po putu na kome je veća količina vode? Verovatno ne.
    Da li ćeš da uradiš to isto plus da je krivina? Verovatno ne.
    Da li ćeš se zaneti? Verovatno ne.
    Ako imaš kontrolu nad prednjim pogonskim točkovima, imaš mogućnost korekcije i ispravke sutuacije u kojoj se nadješ (ako imaš dobre gume). 
    Posle svih ovih odgovora, videa i tekstova, nisam ubeđen da nove gume treba staviti pozadi. 
    Nemojte pogrešno da me razumete, ne kažem da sam u pravu, niti da vi niste, samo se služim nekom logikom i ličnim iskustvom.
  2. Love
    Predrag Ristić got a reaction from Beli_Ninja in Always put new tyres to the rear (!!???!)   
    I dalje me niko nije ubedio zašto je bolje staviti nove gume pozadi. Prvo da definišemo "staru" gumu. Pretpostavljam da ste svi ovde savesni vozači i da ne stavlajte i ne vozite gume stare 6 godina sa šarom od "3mm".
    Kolega je gore lepo rekao da se motor, menjač, a i vozač nalaze napred ida je tu najveća težina, inercija i sila kočenja nabadaju prednji kraj auta. Pozadi možeš da imaš šiljke na gumama, "neće imati efekta" jer usled inercije i kočenja zadnji kraj se podiže. Da li vi češće prikočite jače ili vozite 90kmh po kiši u krivini?
    Video klip sa početka je  snimljen ko zna koje godine i čini mi se da oni automobili imaju zadnju vuču što je ključno za prikazan snimak, a i tekst na onom sajtu je ko za nkoliko star.
    Ono što uvek praktikujem kada kupim drugačiji auto je njegovo ponašanje u različitim situacijama. Kada sam sam u autu, na mestu gde ne ugrožavam nikoga probam kako koči, probam da se zanesem isto sve probam po kiši. Zamislim tačku na putu gde me neko "izleće" u pokušavam da zakočim. Da upoznam auto i da znam šta od njega mogu da očekujem. Gume kupujem nove i vozim ih 4 godine, set zimskih i set letnjih.(na novokupljeni auto stavljam svoje gume).
    Imam i vozim troje dece i strašno mnogo vodim računa o stanju auta, koje god da je godiše i kakav god da je. Gume i kočnice i svakom trenutku moraju da budu 100% tip top.
    P.S.
    Ako je neko zainteresvan, imam par guma koje su doše sa BMW-om. Letnje, 225/45/17, DOT 2008, šara 7mm. (Naravno, ne bih je nikome dao jer se pretvorila u plastiku, čuvam je za vikendicu da napravim zezalice za decu).
  3. Love
    Predrag Ristić je reagovao/la na крокодил u Da li ste vec videli, ne?   
    Na nekim slikama izgleda kao i da je membrana probusena, a na nekim ne. Moguce da nisu sve fotofrafije iz istog vremena, sto znaci da u jednoj kutiji imate i kompresionu i bas refleks konstrukciju, sto je opet odlicno za smestaj kutija u razlicitim prostorima.
    A crnih fleka je sad vise, jer se razmnozavaju (ovde nema levi i desni, nego muski i zenski).
    I najbolje je sto su visokotonac i oba srednja izbacena napred u odnosu na bas jedinicu - ta letva, tj platforma na kojoj stoje, moze da bude u razlicitim dezenima u odnosu na ostatak namestaja.
  4. Love
    Predrag Ristić got a reaction from Aleks in Always put new tyres to the rear (!!???!)   
    Taman posla. Kao sto rekoh vozio sam Bmw zadnja vuca, zima, kisa, leto, nema bacanja po putu.
    Jeste da sam oduzio post, ali ne znam na osnovu cega si zakljucio da sam mislio samo na prednju vucu. Ako sam odao takav utisak, zao mi je.
    Poenta je da je to najbolja stvar koju su mogli da smisle... Kad bez razmisljanja dam zeni zimi da ga vozi be bojazni da ce da se desi nesto zbog zadnje vuce. 
  5. Love
    Predrag Ristić got a reaction from crni. in Always put new tyres to the rear (!!???!)   
    Promenio sam 3 auta u poslednjih 5 godina, jedini uslov za kupovinu je da ima elektronsku stabilnost, kod vw-a ESP, kod BMW-a je DSC. Oba sam posedovao i da vam kazem, vozis i ne razmisljas o bilo kakvom zanosenju, bacanju niti o gubitku kontrole. Bilo prednja, bilo zadnja vuca. Jednostavno, ma sta god pokusali da uradite po suvom ili mokrom kolovozu, auto ne mozete izbaciti iz stabilnosti. 
    Evo moje situacije iz Golfa 4, sporedan put, zena trudna, pozadi dete iza nje od 3 god. U sekundi vidim da ce od pozadi da me raspali auto, cimnem volan u desno, on me u bez kocenja udara u moj zadnji deo. Moje sediste se lomi i sve sto vidim je nebo auta i da drzim kocnicu svom snagom. Kada smo se zaustavili posle nekog vremena (meni je bila vecnost) auto se zaustavio u siblju pod 70 stepeni. Sve vreme drzanja kocnice sam cuo kako radi ESP i kako ispravlja auto... Saobracajci izmerili 35m zaustavni trag, vozio sam 40kmh, a on vise od 70, mrtav pijan. Sta bi se desilo da nisam imao ESP? Udarac je bio po zadnjem levom stop svetlu prema sredini...
    Tako da, nove gume idu uvek na pogonske tockove, moze da prica ko sta hoce :-)
    Mogu vam reci da sam i zimi imao dosta asistencije od strane elektronike...
    Moje prvo pitanje za auto je da li ima elektronsku stabilnost, ako nema moze da mi ga pokloni, ja ne uzimam. Ima i dosta prevaranata na autoplacevima koji napisu da ima, a na licu mesta se utvrdi suprotno... Naravno opravdanje je da nije znao jer su mu tako rekli...
    Izvinjavam se ako sam malo skrenuo sa teme... Pogledajte ESP i DSC na YT... Sve ce vam biti jasno, nebitno koje ste gume gde stavili :-)
     
    Pozdrav
  6. Love
    Predrag Ristić je reagovao/la na kan042 u Transformatori - torusni   
    I mene to interesira i još poneka stvar. Imam jedinu mogućnost da naručim trafo preko jedne prodavnice elektro materijala. Oni od neke firme iz Hrvatske naručuju standardne trafoe za rasvjetu i sl. ali mogu tražiti i drugačije. Tražio sam da mi sekundar namotaju bifilarno ali kažu da to ne rade. Volio bih da trafo ima i slijepi namotaj i sve što je poželjno za trafo u audio uređaju. Šta konkretno da tražim kao dodatne zahtjeve? Koje su cijene prihvatljive za takve trafoe? Da li mogu i do koje kategorije da posluže standardni trafoi iz recimo chipoteke? Čisto sumnjam da oni ispunjavaju bilo koji od dodatnih zahtjeva.
×
×
  • Kreiraj novo...