Jump to content

Predrag Ristić

Član
  • Broj sadržaja

    38
  • Na DiyAudio.rs od

  • Poslednja poseta

O Predrag Ristić

  • Rođendan 02/04/1984

Informacije Profila

  • Pol:
    Muško
  • Lokacija:
    Beograd
  • Interesovanja:
    Networking, network security
  • Zemlja:
    Serbia

Skorašnji posetioci profila

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Predrag Ristić's Achievements

Napiše po koju

Napiše po koju (3/9)

4

Forumska reputacija

  1. Postavim simulaciju, ako što kolega reče, to ne može ovako NC je Common(Out) na GND NO je Common na IN Kada se Common i NO(IN) aktiviraju, dobijemo Common i GND spojene sa ostalih releja. Ostali releji će držati OUT na GND. Ima li neko drugu ideju?
  2. Stigli prvi paketi (30 photocoupler, 10 relays)
  3. Tako je. Plasim se da je to previse otpora na samom izlazu. Zato bih smanjio emiterske na 0R1 ili 0R15 za izjednacavanje struje na paralelnim tranzistorima, a na kolektore bih stavio 0R22.
  4. Nisam menjao. Na pločici su 0R33 i to su kolektorski otpornici, zajednički za oba tranzistora. OR22 sam stavio kao emiterske, na svaki tranzistor po 1.
  5. Plašim se da sam zbog temperature tranzistora "povećao" otpornost ida na 70c nije više 0R22 već mnogo više. Baš ću da proverim.
  6. Pomešao malo termo paste i loctite, namackao ivice otpornika i "zalepio" tako da jedna ivica otpornika hvata jednu polovinu prvog tranzistora i jednu polovinu drugog (izmedju šrafova)
  7. Millio sam emiterske otpornike da smanjim na 0R1, a da kolektorske ostavim 0R33. Možda sam i napravio grešku jer sam emiterske otpornike "zalepio" za izlazne tranzistore, sad nešto razmišljam...
  8. Pa sad... Kupio sam ih u Silkenu 4 para. "Upario" sam ih onim malim testerom i tako postavio na izlaze. Prvo sam probao sa kinezima, kupio sam 6 pari. Oni su izgoreli bez izlaznogo pterecenja, samo sam doveo input . Na kucistu tranzistora je oko 70c i izdržavaju, tako da su verovatno bolje kopije. Ono što sam primetio kod izlaznih tranzistora, u početku sam koristio jedan par 2SC4467/2SA1694 originalne iz pojačala za kola. Čuje se razlika u zvuku, meni je lepši zvuk sa ovim jednim parom iz autopojačala.
  9. Cao svima, moram nešto da vas pitam vezano za distroziju pojačala i kliping. Čitao sam, gledao, analizirao i jedna stvar i nije jasna. Malo više od pola godine koristim pojačalo sa sajta http://sound.whsites.net/project3b.htm koje radi u "A klasi" sa 1,8A mirne struje na regulisanom +-26VDC napajanju, Trafo je 2x24VAC Izlazi su vezani compaund 2x 2sa1943/2sc5200, s tim da su emiterski otpornici 0R22, a zajednički kolektorski 0R33. Bez pretpojačala: Kada priključim osciloskop na izlaz sa povezanim zvučnicima od 8R (isto i sa otpornikom od 8R), sinusoida lepa, 1mv & 3mv DC na izalzu. Ulazni signal je sa prilično dobrog telefona na 90% od max (milsim da je oko 900mVpp) Pesme bilo kog žanra sviraju lepo ali primećujem da može jače, tj da ima prostora. Uradio sam test pretpojačalo sa istog sajta "project 37A", gde opet sve lepo radi i sada mogu da dobijem mnogo jači zvuk. 1.7Vpp, Vol pot na izlazu pretpojačala. Eh sada pitanje. Kad pojačam na 98-100%, čujem da zvučnici ne proizvode više lep pojačan zvuk već kao "kreštanje" u srednjim tonovima, zakačim osciloskop i vidim da je i kada krešti lepa sinusoida sa 28vpp (14v max, -14v min). Multimetar pokazuje max vrednost 17VAC, DC protect ne reaguje (podešen je da se aktivira na 1Vdc) osciloskop ne registruje DC na izlazu. Zvučnici su Sony floor-stander iz nekog 5.0 sistema deklarisani na 100w, ništa wow, i do 70% snage lepo sviraju. Zar ne bi trebalo da dodjem do nekih 22v-23v pa da dođe do distorzije/klipinga? Da li problem prave veliki otpori na izlaznim tranzistorima? Da li su zvučnici slabi? Da li pogrešno merim? Šta pogrešno radim? Želim da vidim taj klip na izlazu, ali ne ide.... Kada sam čitao po forumima kako da merim karaktersitike sa meni dostupnim alatima, sve deluje ok, možda sam to pogrešno radio.... Da li neko od vas ima ili radi neki test pojačala/pretpojačala po šablonu, koraci za redosled merenja... Šta je to što treba da uradim i kažem, super, sve je OK Hvala
  10. Moja poslednja verzija sa dodatnim relejem koji se aktivira nakon 3 sec od uključenja. Pogodan je za dodatne uređaje unutar kutije. 555-PushOnOff-stdby-on-led-secDelayRelay.lay6.bak
  11. Još jedna koju koristim u preampu sa indiatorima StdBy i On 555-PushOnOff-stdby-on-led.lay6
  12. Push ON - Push OFF Testirano 6 meseci, nije bilo samoaktiviranja i samogašenja. 555-PushOnOff.lay6
  13. Krenuo sam da dizajniram plocicu pa mi treba strucan savet. Izmedju fotokaplera 10 i 11 je dugacak vod. Koliko je kritican taj detalj? Da li je potrebno i da li sme da se stavi 10 ili 100nf sa tog voda na pgnd, makar i za svaki slucaj? Drugo pitanje, na mom selektoru kada odaberem input na kome nije nista prikljuceno i pojacam do kraja, blago se cuje zvuk sa drugog kanala kojibje prikljicen. Video si da sam odvojio kanale i da je gnd izmedju, pa me buni zasto dolazi do toga? Ovde cu isto odvojiti L i R kanal sgnd vodom, ali se plasim da ne dodje do smetnji izmedju dva kanala. Naravno, ovaj sklop mora imati svoje metalno kuciste, jel tako?
  14. Mislio sam za volume control. Da probam sa SSR ovog tipa. 20 releja ce biti zeznuto napakovati. Ne razumem se bas u SSR... Dok ne stignu, da probam ovako...
  15. Mosfet releji? http://cotorelay.com/relays/ Ili mehanika?
×
×
  • Kreiraj novo...