Jump to content
Impuls

Transformatori - torusni

Recommended Posts

Nakon brojnih razgovora sa prijateljima i trazenja pravog resenja, vreme je da se pokrene ova tema. Na nasem trzistu ima dosta proizvodjaca torusnih transformatora. Cene su slicne tako da koga god odaberete necete mnogo izgubiti. Nabrojacu neke od proizvodjaca a ako sam nekog ispustio vi dodajte: Trafco, trafomatic, Edelinski, Backi Petrovac... dodajte nazive firmi i kontakt telefone.

Razlog pokretanja ove teme je otkrice jednog proizvodjaca trafoa kome to nije primarna delatnost vec ih u proizvodnom programu koristi pa je nabavio i liniju za trafoe da ne bi zavisio od drugih. Firma se bavi proizvodnjom medicinskih pomagala. Izdvajam ih jer do sad nisam nasao proizvodjaca trafoa koji ne zakida na jezgru (sem Edelinskog iz Ruskog Krstura ali on vise ne radi - nemojte ga mesati sa Petrovaradinom), odnosno koji stavljaju jezgro kako proracun zahteva. I danas kag pogledam trafoe sto mi je radio Edelinski iz Krstura ne mogu da verujem da je njegov 300VA velik kao 400 ostalih proizvodjaca. posto je svoju masinu prodao pre par godina napokon sam pronasao adekvatnu zamenu koja se zove Dunav-ortopedija iz Novog Sada. Rista koji je odgovoran za izradu trafoa ovaj deo posla izvrsava, sto bi rekli skolski, po proracunu i necete moci da verujete koliko su trafoi u stvari veliki. DamirDj me je uputio na njega jer vec neko vreme uzima od njega trafoe i ukratko da opisem: ogromni, tihi i sa dovoljnim brojem namotaja da im zbog induktivnosti soft start ni ne treba. Kao napomenu navescu da jedna svetski priznata domaca firma radi kod njih trafoe za svoja pojacala i da kazu da su najbolji u Evropi.

Mozda ovo i izgleda kao reklama ali ova firma to svakako zasluzuje. Ne znam koliki su im kapaciteti ali u svakom slucaju preporucujem da probate pa da posle sudite.

EDIT by ZM - dodat broj telefona

post-2-127068046378_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Igrom slucaja dodje mi na poravku Dynacord powermate 1600, promixeta sa pojacalom od 2 x 500w na 4 ohma. Ustanovim da je crkao primar na torusu od 750VA. Nazovem Ristu i kazem mu da mi napravi jedan od 750VA naravno sa istim naponima. Posle desetak dana stize trafo i vidim da je veci od fabrickog i u visinu i u sirinu, znaci jedva je stao u kutiju. Iz trafoa nema grama bruma zujanja i nema onog karakeristicog zujanja prilikom ukljucenja trafoa. Ladno sam ga upalio bez soft starta i moj automatski osigurac (u radionici) od 16A nije izbacio. Pre nekog vremena sam kupio trafo od 1200VA (sa kapacitetom od 2x15000uF 100V nije izbacio osigurac). Objasanjavo mi je kako on prvi jezgra i kojim postupkom i sto je bitno, ima dve motalice, jedna za manje i jedna za vece toruse. Evo par slika da vidite kako covek radi.

post-133-127063982909_thumb.jpg

post-133-127063991931_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Добра је та миксета која има 2х500W са трафоа од 750VA.Што се тиче трафоа, они се не купују на кило. Прорачун почиње од трафо лимова, од чијег квалитета, читај магнетне индукције, зависи величина језгра и број намотаја. Не могу да верујем да један Трафко, који има атест ИСО2001, или Трафоматик, који ради за извоз, закидају на кантару. Пре ће бити да користе савременије трафо лимове. Сетите се колики су били електролитски кондензатори када сте били мали.Са друге стране, компоненте за војне и медицинске уређаје испуњавају много строжије стандарде и разликују се од стандардних, како по квалитету, тако и по цени. Па, ко воли, нек' изволи.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam hteo nikog od proizvodjaca da ruzim vec da napomenem da sam se iznenadio proizvodima iz Novog Sada. Ali da neki proizvodjaci zakidaju je sigurno. Pile je za svoj amp porucio 600VA trafo na jezgru od 800VA i naravno platio 800VA ali je zadovoljan trafoom jer trafo tek sad radi kao treba. Sto se tice ISO trebalo bi videti da li standard definise samo bezbednost trafoa ili i moralnu odgovornost. Da ne bi prerasla i ova tema u jos jednu filozofsku raspravu, neka se zadrzi samo na informaciji o trafoima. Mozda neko i otkrije da ima razloga uzimati od njih.

I na kraju. ako neko ima crknut trafo neka isece zicu i izmeri poprecni presek jezgra. Povrsina poprecnog preseka puta dva (kod torusa i U-I trafoa), pa sve na kvadrat treba da da snagu trafoa. Znaci ako je povrsina poprecnog preseka 2x3cm=6cm2 , pa 2x6cm2=12cm2 i to na kvadrat je 144VA. Kod E-I trafoa racunica je drukcija, ovo je za toruse.

A kad smo vec kod zakidanja niste obratili paznju na moju temu o Musical Fidelity Typhoon pojacalu 2x60W koje ima trafo od 80VA i koji je na malo vecem opterecenju radio 15 minuta a onda gecrkt. Imaju li oni ISO?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Добра је та миксета која има 2х500W са трафоа од 750VA.

Slazem se sa tobom, (na dynacordu pise potrosnja 1600W, aha). Recimo onaj trafo sa slike(1200VA) ide u pojacalo koje ce biti 2 x 500W na 4 ohma. Da li si ti ikada otvorio nekog engleza?dobro da su stavili ista u njega.ISO ovaj ili ISO onaj, kakve veze ima kad nije dobar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Што се тиче трафоа, они се не купују на кило. Прорачун почиње од трафо лимова, од чијег квалитета, читај магнетне индукције, зависи величина језгра и број намотаја. Не могу да верујем да један Трафко, који има атест ИСО2001, или Трафоматик, који ради за извоз, закидају на кантару. Пре ће бити да користе савременије трафо лимове. Сетите се колики су били електролитски кондензатори када сте били мали.Са друге стране, компоненте за војне и медицинске уређаје испуњавају много строжије стандарде и разликују се од стандардних, како по квалитету, тако и по цени. Па, ко воли, нек' изволи.

Да не именујем фирме,наручена серија торусних трафоа за ТВ предајнике,свима сагорели примари а предајник није изашао ни на 25% снаге.Дало се поверење другој фирми-изгоре примар на торусу снаге 15W у уређају за војну намену,Наручим себи трафо од треће фирме,ради као змај,можеш кафу на језгру кувати али само напони ван толеранције једно 15 %Променим опет фирму и донесу ми трафо на капију-ено га још увек ради и да га не покудим.Све ове фирме су већ раније наведене,некој се заломило лоше језгро,негде радник превидео,неки фушерају увек...Кад размислим треба имати само среће па убости праву комбинацију,стандарди и намена нису толико битни,нажалост

Share this post


Link to post
Share on other sites

eto i mene , al' vidim da je Impuls postavio info .elem , da ostane i u ovom threadu , za sada najbolja iskustva ESM Elektronika (B.Petrovac) 021/781481

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×