Jump to content

Odakle krenuti u svet vrteški?


gluv_i_udaren

Preporučeni Komentari

Godinu dana kasnije gledam, kopam, tražim Tancast 8, famozni materijal za hi end Rege da pravim plint za svoj RP3 (od kog je btw samo plint i ostao). Naia postoji već neko vreme, pročitao po nešto i to je to. I crv krene da burgija. Nađem lepo gde ima da se kupi carbon fiber u pločama 2 i 3mm, nađem i Tancast 8 u UK, minimum tabla 1x2m. Za shipping nisam ni pitao, a imam čoeka da mi to pretera. Hajde dok to organizujem da uzmem da štogod nacrtam, da nije dosadno...

image.thumb.png.2e720e1cd3d68b3a443f4e7aa8ce93a3.png

Nacrtao i kontam koja će sad biti komplikacija da to doteram, ima opet da se razvuče godinu dana. Pošaljem dxf drugaru da mi izreže od Alubonda 3mm, čisto eto, da vidim kako će da izgleda. Izreže čova to odmah ujutro. Ali sa manje otvora nego što sam poslao. Pogreši čovek...

image.thumb.jpeg.a0b4a027ef37c02bdef6cbc41f6ab077.jpeg

image.thumb.png.6778f60303d5dd21c91923fb20c40512.png

Isti dan iseče on meni još dve ture kako treba.

image.thumb.png.626c83f0c38ce957deb31b2df30bccc7.png image.thumb.png.6188664187720c1740339e40e8e60daa.png

I gledam ja to tako, lepo mi. Kontam, uzmem da zalepim stirodur između dva alubonda da vidim kako će da izgleda. Kao, nije neko cimanje, nije ni skupo, i što da ne. Da vidim kako će takva laminacija da izgleda. I zalepim. Najbrže mi bilo 5 min epoxijem. Natrackam, zalepačim jednu stranu, stavim na pod, neku ivericu preko i stanem na to cigaru i po vremena. Otvorim ove dve rupe frezerom, zabodem dva plastična pozicionera i nabodem i drugu stranu. Sam sam sebe iznenadio što sam pozicionere umotao teflon trakom, pa se nije sve zajedno zalepilo pa da mogu komplet samo u kantu sa tim...

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

image.thumb.png.01275d6def88464c0c4aed471d480543.png

Jeiga, kontra je slika, ali je dobro da se vrat malo prodrma ko stalno sedi za kompom :)

E sad, opsečem sve frezerom, poravnam, ih... Milina videti :)

Naravno, oba kompleta sam iskoristio, na jedan stavio staru dršku od Rege, stari ležaj, subplatter, tanjir, motor u kućištu što sam spremio za nešto drugo, nogare sa squash lopticama, natrpao viškove što sam pokupio po kući... Milina videti na gomili

image.thumb.png.610cee1296e074152ba2bc92110bc1dd.png

Gledam onaj drugi što je lepše ispao, deluje to dosta čvrsto. Ma nek ide život, pretovaraj da vidimo hoće li svirati.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kako mi je sad fora naslov "Odakle krenuti u svet vrteški"!

Neupućen netko klikne i čeka nešto poput savjeta o Fluance RT89 ili Pro ject Debut i onda ugleda temu o nastajanju egzoskeleta za Model 101 od Cyberdyne Systemsa. Tada odmahne glavom i ode potražiti neki jednostavan projekt za zvučnike bez skretnice i nađe Aleksa koji se sprema kuhati papirnu pulpu, pa prešati membrane za drivere.

Pomisli: "Ja ću samo čitati! Klonirao sam sve što vrijedi, ali ovo su f'-en vanzemaljci!"  :D

 

Izmenjeno od zerowaf
Alzheimer
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

BESPOKECOMPOSITEPANELS.COM

Aluminium honeycomb panels are lightweight but incredibly strong composite panels which deliver rigidity and flatness. Buy them direct from our website here

ovo verovatno ima vecu krutost za istu masu

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

E, koliko sam ja shvatio celu problematiku - ima dve filozofije za plint: težak i krut plint koji upija vibracije i lagan i krut plint koji odvodi vibracije. 
Težak plint (imam već isplanirano i nacrtano sve) sam kontao da napravim multilayer neki (tvrdo drvo, meko drvo, bakar, delrin i kamen sa “pauzom” od 1mm plute između slojeva), pa sve to učvrstiti zavrtnjevima da može da se podešava rezonanca samog plinta priteznim momentom. Od gore tanjir od 7-8-9-10cm delrina, ležaj od 10mm elementa od bosch pumpe sa thrust plate-om i kuglicom od safira, ali tako da je kuglica gore, da tanjir visi na njoj. To imam spremno i nešto sam testirao ležaj, stavio kočioni disk od BMW umesto tanjira (oko 13kg), treba mu oko 5 minuta da se zaustavi sa 33.33 kad se lepo izbalansira. Stetoskopom slušao rumble, nema ga ič, bukvalno ako ne gledam ne znam da li se vrti ili ne. Jedino za podmazivanje samog elementa ne ide ništa gušće od wd40 ili teflon u spreju. Ako to ikad završim, mislim da će biti beskompromisna mašina.

Lagan plint, druga krajnost - što lakši i što krući. Kod ovakvog plinta je najbitnije što krućom vezom povezati ručku i ležaj tanjira. Ne znam koliko je ispravno, ali je svakako lakše i jeftinije za napraviti. Ovo što sam skarabudžio od stirodura i alubonda je dovoljno kruto i čvrsto da ga tanjir od 7-8 kila ne iskrivi ni malo za tri dana. Danas slušao prvi put, stavio motor od počivše Rege RP3-24 sa Neo napajanjem - radi, svira lepše od Rege. E sad, carbon vs alubond, glupo je i porediti. Stirodur vs Tancast, isto tako. Tancast je 128kg/m3, stirodur možda 25-30. U Tancast može da se reže navoj, u stirodur može da se gurne prst… :)

Bajdavej, probaćemo obe varijante :) Jedino što znam je da sam sa DC pogonom na gramofonu završio za vek vekova! Met’o ćovek lepo AC motor i vidi miline!

IMG_7085.thumb.jpeg.3de0ab94f9b2fc92e605bca92bbb7322.jpeg

33.35 RPM, 0.05% wow/flutter. Kad spustim zvučnicu na ploču stane na 33.33 tačno :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

19 hours ago, zerowaf said:

Tada odmahne glavom i ode potražiti neki jednostavan projekt za zvučnike bez skretnice i nađe Aleksa koji se sprema kuhati papirnu pulpu, pa prešati membrane za drivere.

Svaki put kad pročitam, iznova shvatim koliko jedna tako normalna stvar može nekome sa strane delovati za medikaciju :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

PSPATIALAUDIO.COM

Stereo Lab Stereo Lab - Acceleration limits of gramophone record grooves FRANCINSTIEN Stereo Lab FRANCINSTIEN T-Sym NEEDLE=DROP NEEDLE DROP software equalisation recording...

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

“Uncompressed PCM audio files (even at standard sampling-rate) do not impose any restriction on high-frequencies. Thus, a gramophone record with the same performance as a CD would support a maximum groove velocity of 525cm/s. And a 96kHz uncompressed audio file has the equivalent acceleration limit of 3.5 million gravities, a figure which would mean a typical cartridge would need to a playing weight of ½ kg to keep it in the groove!”

I šta sad nije jasno? Znači, da bi postigli CD kvalitet - treba nam 5+ metara ploče u sekundi lol

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 16 minuta, Brijac reče

To nam je sledeci korak evolucije 😂



Tko zna kamo je to sve krenulo!
Definitivno ne čujem iznad 16 kHz. Vjerojatno ne čujem više niti iznad 14 k, ali nisam dugo provjeravao osim lani na liječničkom pregledu kad sam imao prekid između 15 i 16 k na ortoreteru.
Zato niti sebi ne vjerujem kad kažem da osjetim razliku kad ogulim shirm sa strujaša.....a osjetim.
Možda mi se pravi ona bočna pruga kao kod riba, pa preko nje ćutim okolinu? :to_become_senile::rofl:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Međutim (uvek ima međutim) ploča, igla, glava,  gramofon  i podloga na kojoj stoji, pa i onaj rezač koji reže materice i sva prateća elektronika u tom nizu, svi maju neke tu rezonancije, THD, IMD i pomalo dodaju i oduzimaju zvuku nešto. I onda može da zvuči bolje od digitalnog zapisa. A i sam digitalni niz od početnog do finalnog analognog zvuka ima neke svoje uticaje, a i miksuje se drugačije nego ploča.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...