Jump to content
Miloš 1210

Kablovi za potpune početnike

Recommended Posts

Molim za odgovor na jedan kablovski rašomon :) Gde i kako i na osnovu čega graditelji kablova nabavljaju provodnike i konektore?

Odnosi se jednako i na domaće (Father) i na bilo koju stranu tvrtku. Siguran sam da legure ne pretapaju sami, licne ne motaju sami, izolaciju ne izlivaju sami već provodnike kupuju na metar, na Ali Babi ili drugde, zar ne?

Ali na osnovu čega ih kupuju? Poruče po dva metra raznih provodnika od 10 raznih dobavljača pa ih montiraju na 100 raznih konektora pa pažljivo slušaju? Hmmm... Čokolada, mrmot...

Pre će biti da kupuju provodnike i konektore na osnovu nekih specifikacija. Ali to onda znači da se zvučne osobine svakog provodnika ili konektora mogu izmeriti i uporediti?

Zašto onda krajnjem kupcu nisu dostupne nikakve specifikacije? Zašto su testovi kablova čista poezija i/ili magla? 

Prava glavolomka, zar ne?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Miloš 1210 said:

Razmena znanja i informacija.

teško da će ti na ovom tanoj/pas svetilištu neko ozbiljno odgovoriti, možda na pp ali ovako javno ne verujem jer je to pitanje stvarnosti i iluzije (il čuješ il meriš)

u najboljem slučaju ćeš da saznaš ko šta koristi u svom sistemu :-) mada ni to nije sigurno, da ne bude da ni ja nisam pomogao navešću par phono kablova što sam koristio: tara labs, vdh, kimber, cardas, neke domaće noname izrade a poslednjih 6 meseci koristim lan kablove.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, neskor said:

Pogledaj Neotech.

Znam da par firmi koji prave jako skupe kablove uzimaju njihovu zicu.

ako znaš onda reci da i mi znamo :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu je poprilicno nemocna situacija po pitanju korisnika.

Moze neko najobicniju zicu da proglasi za OFC, i nadje deset botova i plati par clanaka, dobrog fotografa, smisli neko harizmaticno anticko ime i formira proizvod. Korisnik nema nacina da proveri ni da li je ofc ni da li je monokristal, a podsvest ga tera da pride i cuje nekakvu indukovanu psihosomatsku razliku.

Sa druge strane, moguce je naruciti neke uzorke, polufabrikate, i priustiti im neku doradu, u okviru tehnoloskih mogucnosti, i tako formirati proizvod..talambasi i botovi takodje neophodni u marketingu.

 

Za nabavku  takvih, specificnih kablova, ili zica, moze se koristiti neka redovna produkcija, uz insajdersku informaciju, recimo postoji neka proivodnja, namenska, pri kojoj ce ostati odredjena kolicina restlova, sto moze da bude jednokratna prilika, ili periodicna.

Tako da postoji ozbiljna sumnja da bas svi cede bakar i srebro u superfine zice i predu kablazu...

 

Ali bi trebalo obratiti paznju na specijalne oblasti primene kablova, recimo medicina ili vojna upotreba, tu se mogu naci specificni kablovi koji uz neke prerade i prepakivanja, mogu da budu specificnog kvaliteta i prilicno unikatan dizajn.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a što ne reče milošu koji ti phono kabel koristiš u jednoj rečenici nego opet prosipaš vojnu i medicinsku pamet...

@miloše rekoh ti ja neš dobit ovde odgovor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zato sto nisi razumeo pitanje, koje je potpuno opste i odnosi se na sve kablove, odnosno, interesovanje je vise oko nabavljivih sirovina.

Ja sam dugo, kao mladjan i prijemciv na razne price, koristio dvostruko sirmovan mikrofonski kabal, za ti namenu, od prikljucaka na gramofonu do riaa preampa, ali ne duzi od 70cm.

Sada i to izbacujem, nema razloga da mucim pikap sa masom i karakteristikama kabla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja usvajam tuđa rešenja, u mojim postovima piše kakva je konstrukcija, čija je ideja idnosno rešenje i gde sam kupio kabal, konektore ili žice za pletenje kabla.

Proizvođači audio kablova imaju beskonačno mnogo opcija i rešenja, i neće ti ni jedna firma reći gde pravi/nabavlja kablove. Pogledaj recimo sajt proizvođača čuvenih Anticables ili nekih drugih, tamo ponekad piše koji je materijal žice ili naznake o konstrukciji kablova ali uglavnom uopšteno samo radi reklame. Imaš na internetu postupke kopiranja "čuvenih" kablova sa manje il više uspeha. Imaš razne recepte za DIY kablove od svima dostupnog materijala, CAT5/6/7 i drugo. Pročitaj i Supercables Cookbook od  AW.

Industrijski proizvedeni kablovi koje svako može kupiti na metar prate uglavnom detaljne informacije, standardi  izrade, atesti i tako to. 

Znači na tvoje pitanje postoje odgovori ali su uglavnom skriveni od šireg auditorijuma, što je i razumljivo jer se to smatra tehnologijom, know how, a to je svuda tajna koliko god je moguće.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neotech ti je dobar izbor, imaš u Kanibalu, verovatno ima i na drugim mestima. Potpuno korektna izrada i normalne cene.

Što se proizvođača tiče, nemaš ti tu nešto mnogo parametara. Standardna kompleksna impedansa R L C i slično. Bilo koji polu normalni kabl će završiti posao u potpunosti. Ne biraju oni po tome. Prodaja kablova je stvar marketinga, jer ne utiču na objektivne inženjerske stvari (sem u par specifičnih situacija) već je bitno prodati "priču". Dakle, marketing odeljenje smisli priču, smisli kako želi da kabl izgleda, onda nabavljaju delove prema tome pa se nešto pedantno skrpi i upakuje u bogato pakovanje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bio sam na jednoj prezentaciji Audio Note kablova u užem krugu u ex-Leili. Da, istina je da srebrni i bakarni kablovi za nijansu različito zvuče. Mogu li se te nijanse izmeriti? Da li im se razlikuju R L C ili je u pitanju nešto četvrto? Možemo li da predvidimo kako će kabl zvučati ako unapred znamo R L C ili nešto četvrto?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te nijanse se ne mogu izmeriti, to znači da su nijanse subjektivne, tj u glavi. Nemaju veze sa kompleksnom impedansom

Ne znam koji bi bio način da se baš uporedi zvuk kablova. Verovatno ljudi uključe jedan, slušaju, isključe, promene prvi stave drugi, uključe, slušaju. Kako može da se poredi kada je prošlo 5 min u medjuvremenu i svi su već "zaboravili" onaj zvuk od malopre.

Ne znam kako bi se sistem mogao podesiti da različiti kablovi mogu da se menjaju na A/B preklop pa poredi zvuk. Interkonekt možda može, zvučnički teško. Ne verujem da je iko to probao uopšte

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×