Jump to content

Kablovi za potpune početnike


Miloš 1210

Preporučeni Komentari

Molim za odgovor na jedan kablovski rašomon :) Gde i kako i na osnovu čega graditelji kablova nabavljaju provodnike i konektore?

Odnosi se jednako i na domaće (Father) i na bilo koju stranu tvrtku. Siguran sam da legure ne pretapaju sami, licne ne motaju sami, izolaciju ne izlivaju sami već provodnike kupuju na metar, na Ali Babi ili drugde, zar ne?

Ali na osnovu čega ih kupuju? Poruče po dva metra raznih provodnika od 10 raznih dobavljača pa ih montiraju na 100 raznih konektora pa pažljivo slušaju? Hmmm... Čokolada, mrmot...

Pre će biti da kupuju provodnike i konektore na osnovu nekih specifikacija. Ali to onda znači da se zvučne osobine svakog provodnika ili konektora mogu izmeriti i uporediti?

Zašto onda krajnjem kupcu nisu dostupne nikakve specifikacije? Zašto su testovi kablova čista poezija i/ili magla? 

Prava glavolomka, zar ne?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

2 hours ago, Miloš 1210 said:

Razmena znanja i informacija.

teško da će ti na ovom tanoj/pas svetilištu neko ozbiljno odgovoriti, možda na pp ali ovako javno ne verujem jer je to pitanje stvarnosti i iluzije (il čuješ il meriš)

u najboljem slučaju ćeš da saznaš ko šta koristi u svom sistemu :-) mada ni to nije sigurno, da ne bude da ni ja nisam pomogao navešću par phono kablova što sam koristio: tara labs, vdh, kimber, cardas, neke domaće noname izrade a poslednjih 6 meseci koristim lan kablove.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Tu je poprilicno nemocna situacija po pitanju korisnika.

Moze neko najobicniju zicu da proglasi za OFC, i nadje deset botova i plati par clanaka, dobrog fotografa, smisli neko harizmaticno anticko ime i formira proizvod. Korisnik nema nacina da proveri ni da li je ofc ni da li je monokristal, a podsvest ga tera da pride i cuje nekakvu indukovanu psihosomatsku razliku.

Sa druge strane, moguce je naruciti neke uzorke, polufabrikate, i priustiti im neku doradu, u okviru tehnoloskih mogucnosti, i tako formirati proizvod..talambasi i botovi takodje neophodni u marketingu.

 

Za nabavku  takvih, specificnih kablova, ili zica, moze se koristiti neka redovna produkcija, uz insajdersku informaciju, recimo postoji neka proivodnja, namenska, pri kojoj ce ostati odredjena kolicina restlova, sto moze da bude jednokratna prilika, ili periodicna.

Tako da postoji ozbiljna sumnja da bas svi cede bakar i srebro u superfine zice i predu kablazu...

 

Ali bi trebalo obratiti paznju na specijalne oblasti primene kablova, recimo medicina ili vojna upotreba, tu se mogu naci specificni kablovi koji uz neke prerade i prepakivanja, mogu da budu specificnog kvaliteta i prilicno unikatan dizajn.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

a što ne reče milošu koji ti phono kabel koristiš u jednoj rečenici nego opet prosipaš vojnu i medicinsku pamet...

@miloše rekoh ti ja neš dobit ovde odgovor

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zato sto nisi razumeo pitanje, koje je potpuno opste i odnosi se na sve kablove, odnosno, interesovanje je vise oko nabavljivih sirovina.

Ja sam dugo, kao mladjan i prijemciv na razne price, koristio dvostruko sirmovan mikrofonski kabal, za ti namenu, od prikljucaka na gramofonu do riaa preampa, ali ne duzi od 70cm.

Sada i to izbacujem, nema razloga da mucim pikap sa masom i karakteristikama kabla.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja usvajam tuđa rešenja, u mojim postovima piše kakva je konstrukcija, čija je ideja idnosno rešenje i gde sam kupio kabal, konektore ili žice za pletenje kabla.

Proizvođači audio kablova imaju beskonačno mnogo opcija i rešenja, i neće ti ni jedna firma reći gde pravi/nabavlja kablove. Pogledaj recimo sajt proizvođača čuvenih Anticables ili nekih drugih, tamo ponekad piše koji je materijal žice ili naznake o konstrukciji kablova ali uglavnom uopšteno samo radi reklame. Imaš na internetu postupke kopiranja "čuvenih" kablova sa manje il više uspeha. Imaš razne recepte za DIY kablove od svima dostupnog materijala, CAT5/6/7 i drugo. Pročitaj i Supercables Cookbook od  AW.

Industrijski proizvedeni kablovi koje svako može kupiti na metar prate uglavnom detaljne informacije, standardi  izrade, atesti i tako to. 

Znači na tvoje pitanje postoje odgovori ali su uglavnom skriveni od šireg auditorijuma, što je i razumljivo jer se to smatra tehnologijom, know how, a to je svuda tajna koliko god je moguće.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Neotech ti je dobar izbor, imaš u Kanibalu, verovatno ima i na drugim mestima. Potpuno korektna izrada i normalne cene.

Što se proizvođača tiče, nemaš ti tu nešto mnogo parametara. Standardna kompleksna impedansa R L C i slično. Bilo koji polu normalni kabl će završiti posao u potpunosti. Ne biraju oni po tome. Prodaja kablova je stvar marketinga, jer ne utiču na objektivne inženjerske stvari (sem u par specifičnih situacija) već je bitno prodati "priču". Dakle, marketing odeljenje smisli priču, smisli kako želi da kabl izgleda, onda nabavljaju delove prema tome pa se nešto pedantno skrpi i upakuje u bogato pakovanje

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Bio sam na jednoj prezentaciji Audio Note kablova u užem krugu u ex-Leili. Da, istina je da srebrni i bakarni kablovi za nijansu različito zvuče. Mogu li se te nijanse izmeriti? Da li im se razlikuju R L C ili je u pitanju nešto četvrto? Možemo li da predvidimo kako će kabl zvučati ako unapred znamo R L C ili nešto četvrto?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Te nijanse se ne mogu izmeriti, to znači da su nijanse subjektivne, tj u glavi. Nemaju veze sa kompleksnom impedansom

Ne znam koji bi bio način da se baš uporedi zvuk kablova. Verovatno ljudi uključe jedan, slušaju, isključe, promene prvi stave drugi, uključe, slušaju. Kako može da se poredi kada je prošlo 5 min u medjuvremenu i svi su već "zaboravili" onaj zvuk od malopre.

Ne znam kako bi se sistem mogao podesiti da različiti kablovi mogu da se menjaju na A/B preklop pa poredi zvuk. Interkonekt možda može, zvučnički teško. Ne verujem da je iko to probao uopšte

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Tu se otvara vise pitanja. 

Prezentacije se i spremaju da se nesto prezentuje, pa ako treba i razlika u kablovima, i to nije veci problem.

To na stranu, da se bacimo na zadatak kablova.

Cinjenica da se mogu posmatrati, parcijalno, kao RLC komponenta, sa odredjenim minimalnim uplivima R i L, i nesto znacajnijim uplivom C, koji moze da mu promeni propusni opseg i brzinu propagacije(nema veze sa dinamikom zvuka).

Ono dalje od toga je skin efekat, i to ne sam po sebi, da se posmatra izolovano, samo kao reakcija na frekvencu signala, nego u kompletu prolaznog signala. Vise bih to kolokvijalno nazvao "zapunjavanjem kabla jednim frekventnim opsegom, ili cak dc naponom ili grejanjem, na stetu nekog drugog frekventnog opsega.

Ono gde se gasi razmisljanje je energija signala, i to raspodela energije po frekvencijama.

Sto dovodi do potrebe da se obraca paznja na geometriju i masu provodnika, plus okolni problemi ometanja signala, tipa rf zagadjenja. Ono se ne cuje, ali svakako podize energetski nivo prenosiocima signala.

Ono na sta mozemo kvalitetno da uticemo je geometrija i masa. Sto veca masa zbog propagacije niskih frekvencija, srazmerno energiji, prevelika masa nije dobra za rasipanje slabih signala, i dovoljne povrsine da se prihvati signal visih frekvencija, uz minimalne karakteristike RLC sto bi minimalno uticalo na fazu signala i na sam rad sklopa kojem je taj kabal deo opterecenja.

Pa i u krajnjoj liniji na grejanje kabla, sto podize nivo energije nosilaca poremecaja, a sto ih "otupljuje" za prenos minornih promena signala i li cak generisanja suma. Moze da bude realno nevazno, posto pri  velikim energijama niskih frekvancija pa i visokih, sluh krece u odbranu, detalji su mu nevazni...

Posmatram kabal koji je na "energetskoj" granici signala...

Primetna razlika materijala je moguca u teskim ekstremima(ili ako se nesto znacajno brljalo sa geometrijom ili dramaticnim kapacitivnostima, pa istaklo tih magicnih 4% razlike provodnosti bakra i srebra), sto u najvecem procentu nije nase pokucno slusanje. 

Ali se moze izvesti na prezentacijama, sa namerom.

 

ne moz' krace, povrsnije i uproscenije, onoga sto mislim o problematici..

 

P.S.

Velike energije brzih signala su uvek "volele" pljosnate kablove.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

On 7/24/2018 at 12:20 PM, Mikorist said:

Ako neko želi sam da pravi kabl ima ovde par zanimljivih metoda

 

1. http://www.tnt-audio.com/clinica/shoestrings_e.html

2. http://www.tnt-audio.com/clinica/aircoil_e.html

3. (ovo mi je potpuno ludilo)

http://www.tnt-audio.com/clinica/piano6_1_e.html

 

ovi IBM kablovi za printer iz naftalina imaju na ebay "na kilo"

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Postoji tu jedna fina kvakica, u sluzbi perverzije kablova.

Vazduh jeste dobar dielektrik, ali ako je suv. Pa ga je bolje zameniti azotom ili argonom, kao relativno pristupacnim gasovima. Silikonom na coskovima pre konektora.

E sad, kvacica vazduha, ili gasa, je da ne drzi kabal na fiksnoj poziciji, cak iako ima periodicnih drzaca, pa je sledeci po dobroti penasti PVC dielektrik iz satelitskih ili tv kablova. Nisu svi antenski sa tim dielektrikom.

Pa teflon, pa puni pvc...itd

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da ne bude kuvar bez recepta.

Ono sto ja planiram da uradim, za interkonekt, je puna bakarna zica, klot ili lakirana, ne deblja od 0,2mm(022 sa lakom), provucena kroz pvc penu, ne deblju od 5-6mm, pa preko toga bakarnu traku, lepljivu, sada je relativno lako nabavljiva i nije preskupa, sirine 6-8mm, spiralno oko pvc pene, na rastojanju bar pola sirine do max sirina trake, i spojiti to sve na krajevima. Sve to uvuci u silikonsko crevo8-10mm, komotno, uduvati azot i zacepiti. Preko svega navuci "carapicu" bakarnu, ili kalajisanu pletenicu, koja ce da bude sirm. Zastita svega po zelji, recimo lakiranje ili izolir traka  pa krpena carapica za estetiku..samo da nije kruto.

Kabal minimalno potrebne duzine, da se spoje dva uredjaja, bez razvlacenja. Za signale preko 100mV, i ocekuje se uvecan kapacitet kabla, zbog povrsina, pa je pozeljna sto manja duzina.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...