Woland Napisano Avgust 1, 2021 Autor Share #353 Napisano Avgust 1, 2021 Mađarski nacionalni savet saopštio je 28. jula da je Jene Hajnal, predsednik tog Saveta, zatražio da se prekine prikazivanje predstave Kazimir i Karolina, Salašarskog pozorišta iz Kavila kod Bačke Topole, smatrajući da se u njoj koristi neprimeren rečnik. i Mađare smo pokvarili https://www.slobodnaevropa.org/a/salašarsko-pozorište-vojvođanski-mađari-otkazana-turneja/31382484.html Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Zen Mod Napisano Avgust 1, 2021 Share #354 Napisano Avgust 1, 2021 demofakinkratija na balkanu prolazi valjda jos jedino na Radiju ...... jer ga niko ne slusa Woland je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
zerowaf Napisano Avgust 26, 2021 Share #355 Napisano Avgust 26, 2021 Bio sam u Puli i ove godine. Jednostavno ju volim kao što volim i Istru. Prvi put sam napokon otišao na predstavu Radinog teatra na Malom Brijunu i sva sreća da jesam. Predstava je impozantna i zbog režije Lenke Udovički i zbog glume svih sudionika, a pogotovo zbog spoja to dvoje sa nevjerojatnim prirodnim i/ili povijesnim kulisama koje je teatar iskoristio za uprizorenje Shakespearovog Kralja Leara. Na žalost, na kraju predstave Rade Šerbedžija je rekao da se predstava izvodi već 21 godinu i da se sjeća kako je tada trčao uz te stepenice, a danas ide polako i zadihano....te dodao da je zbog toga danas bolji Kralj Lear nego što je bio prije dva desetljeća....i da je ovo na žalost njegov posljednji put da glumi prolupalog i razočaranog kralja (op. a.). Nadam se da to ipak nije istina i da će sljedeće sezone i još mnoge koje slijede publika i dalje moći gledati Radu na Brijunima, no ako ostane pri svojoj riječi, želim vam svima dati nekoliko krišom snimljenih fotografija. Većina ih je mutna jer je već padala večer, a za njom i noć i jer sam koristio zoom.... i jer ne znam izvući maksimum iz telefonske 100 megapikselne kamere. ................................................................... Dame i Gospodo, Kralj Lear! dejanco32, Gosha, Doktor and 2 ostalih je reagovao/la na ovo 2 3 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Zen Mod Napisano Avgust 26, 2021 Share #356 Napisano Avgust 26, 2021 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Woland Napisano Mart 15, 2022 Autor Share #357 Napisano Mart 15, 2022 Nezavisnoj pozorišnoj predstavi „Udarna vest“ pozorište MDP iz Praga otkazalo je gostovanje zbog stava Srbije prema ratu u Ukrajini. Hoće li sad stalno biti ovako, pita se njena autorka Minja Bogavac: Prva kolateralna žrtva WWW.VREME.COM Rečenicom „zbog političkog stava Srbije prema ratu u Ukrajini gostovanje srpskog pozorišta nije moguće“ javljeno je juče iz Praga. Srpsko pozorište o kome je ovo je još jedno u nizu posrnuća Slobodnog Sveta.. za razumevanje postupka Češkog pozorišta, pogledati Zarobljeni Um Česlava Miloša, pod Ketman Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Zen Mod Napisano Mart 15, 2022 Share #358 Napisano Mart 15, 2022 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Woland Napisano April 5, 2022 Autor Share #359 Napisano April 5, 2022 RIP Dejan Mijač 17.05.1934 - 05.04.2022. vladd and zika je reagovao/la na ovo 2 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Zen Mod Napisano April 5, 2022 Share #360 Napisano April 5, 2022 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Woland Napisano Oktobar 3, 2022 Autor Share #361 Napisano Oktobar 3, 2022 01.10.2022. Beogradsko Dramsko Pozorište: Cement Beograd, reditelj Sebastijan Horvat, dramaturg Milan Ramšak Marković Ljubiša Ristić: ...1977. me je pozvala da u Ateljeu 212 postavim Cement. Za razliku od, recimo, Jovana Ćirilova – pravovernog partijskog radnika, delegata partijskih kongresa i člana partijskih komisija – Mira Trailović je uvek pokazivala interesovanje za moj rad, stajala iza mene… Još kao student, sa Borom Stjepanovićem i Slobodanom Pajićem, statirao sam kod nje u Ateljeu 212, neprekidno se svađajući oko honorara... Hajner Miler: Gostovali smo sa predstavom BITKA u Beogradu, na BITEFU, pozorišnom festivalu. Posle je bila diskusija, izvesni Jugosloven nešto je polemisao i onda sam rekao da bi trebalo da se shvati da je nemački fašizam bio samo posebno krvava epizoda u kapitalističkom svetskom ratu koji traje već četiristo godina. A ono što je tu posebno jeste to što je prvi put usred Evrope učinjeno nešto što je u Africi, u Aziji i Latinskoj Americi već vekovima potpuno normalno: uništenje naroda, porobljavanje stanovništva. Jugosloven se razljutio, bio je u partizanima i rekao mi je: Za mene to nije bila nikakva epizoda. Za njega je to bio čitav život. Milan Ramšak Marković: Prva (predstava), u Zagrebu, skoro je integralni Milerov tekst, s nekim delovima koje sam dopisao. Ljubljanska je svedena na samo dve scene, koje su razrađene, ali je većina teksta štrihovana. Za beogradsku sam napisao potpuno nov tekst, inspirisan nekim motivima Milerovog dela, ali se ustvari bavi našom istorijom na specifičan način i Beogradom danas MILENA ZUPANČIČ, MIODRAG MIKI KRSTOVIĆ, BOJANA STOJKOVIĆ, MILAN ZARIĆ, IVAN ZABLAĆANSKI, ISIDORA SIMIJONOVIĆ, MARIJA PIKIĆ, NEDIM NEZIROVIĆ predstava u dva čina bez pauze, u prvom se na techno industrial potki, poletno iznesu mladanački snovi, ideali, želje (mali opštinski stan...), a u drugom se tiho i neprimetno umre od tuge nikada bolji Miki Krstović i sjajna Milena Zupančić u njihovim zrelim godinama podižu pozorišnu igru na nov nivo; deca u prvom činu sjajna.. sve nagrade, a predstava ih se nadobijala (i još ih dobija), su potpuno zaslužene; Milerova drama je inspiracija koju je Milan Ramšak Marković duboko usadio u sadašnji trenutak (u kom se umire od posledica Covida, nema za hranu dok dežurni paranoik budalesa o lideru regiona), a Sebastijan Horvat pretočio u uzbudljivu pozorišnu igru Doktor, vladd, zerowaf and 2 ostalih je reagovao/la na ovo 2 3 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Zen Mod Napisano Oktobar 3, 2022 Share #362 Napisano Oktobar 3, 2022 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Woland Napisano Novembar 17, 2022 Autor Share #363 Napisano Novembar 17, 2022 On 1/4/2021 at 6:22 PM, Woland said: RIP Dušan Jovanović, dramski pisac, reditelj (1939-2021) "...Upravo su Ristić i Dušan Jovanović, zajedno sa koreografkinjom Nadom Kokotović i glumcem Radetom Šerbedžijom osnovali KPGT. Bilo je to u jesen 1977. godine, i to pod pokroviteljstvom zagrebačkog Centra za kulturnu djelatnost..." https://pulse.rs/dusan-jovanovic-oslobadanje-bolnih-uspomena/ Na prostoru bivše Jugoslavije, naime, paralelno sa procesima rušenja materijalnog i dezintegracije duhovnog sveta, odvija se i kancerogena metamorfoza ljudskog tkiva (ljudi sakate ljude, izazivaju katastrofalnu propast u sebi i u svojim bližnjima). Proizvodnja mržnje je jedina proizvodnja koja beleži vrtoglavi rast, sve ostalo nezadrživo i neopozivo pada! Ono što vidimo oko sebe jesu prašina i dim nekog sveta koji je nestao, ispario i potonuo, koji je uspomena na nešto što je sahranjeno i sada definitivno pripada prošlosti. '93 godine, na vrhuncu naše sveopšte propasti, Dušan Jovanović je objavio esej - Šta sam sada.. i danas je aktuelan Dušan Jovanović – Šta sam sada, skica za autobiografiju.pdf zika and zerowaf je reagovao/la na ovo 2 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Woland Napisano Novembar 24, 2022 Autor Share #364 Napisano Novembar 24, 2022 Sentimentalna i lakoverna gomila može se ubediti u to da je pozorište, u njegovom sadašnjem obliku, škola. Ali onoga ko poznaje školu u pravom smislu, na tu udicu nećeš uhvatiti. Ne znam šta će biti za pedeset - sto godina, ali u sadašnjim uslovima pozorište može da služi samo za razonodu. Ali ta razonoda je suviše skupa da bismo se i dalje njome koristili. Ono oduzima državi hiljade mladih, zdravih i obdarenih muškaraca i žena, koji bi, kada se ne bi posvećivali pozorištu, mogli da budu dobri lekari, zemljoradnici, učiteljice, oficiri; ono oduzima publici večernje časove - najbolje vreme za umni rad i drugarske razgovore. A da ne govorim o novčanim izdacima i moralnim gubicima kakve trpi gledalac kada na sceni vidi nepravilno prikazano ubistvo, preljubu ili klevetu. A.P. Čehov - Dosadna Priča, napisana pod uticajem Tolstojeve pripovetke - Smrt Ivana Iljiča, to je jedna od prvih pripovedaka koje je Čehov napisao (u vreme kada je napisao dramu Ivanov); mlad, zabavan i ironičan Čehov uz Emerson Quartet i Schumanna zerowaf, shonne, Doktor and 1 član je reagovao/la na ovo 4 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Woland Napisano Februar 27 Autor Share #365 Napisano Februar 27 ko može da vrati programe unazad, 25.02. na RTS2 u večernjem terminu, u okviru emisije TV Teatar, pušten je snimak predstave Carstvo Mraka (L.N. Tolstoj) reditelja Igora Vuka Torbice.. preporučujem ЦАРСТВО МРАКА WWW.NARODNOPOZORISTE.RS драма Лава Николајевича Толстоја zerowaf and vladd je reagovao/la na ovo 1 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Woland Napisano Februar 27 Autor Share #366 Napisano Februar 27 odgledano: zerowaf je reagovao/la na ovo 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Woland Napisano April 24 Autor Share #367 Napisano April 24 22.04. i 23.04. SNP Novi Sad, sećanje na Igora Vuka Torbicu Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah