Jump to content

Napajanje za linijski preamp


Impuls

Preporučeni Komentari

Danas smo Zen i ja poveli razgovor o napajanjima za preamp. Normalno da su nam se razmisljanja razisla jer sam ja pobornik napajanja bez povratne sprege dok je Zen pobornik shunt napajanja.

 

Ono o cemu bih da prodiskutujemo sa slusnim iskustvenim odgovorima je sledece:

- napajanje sa zenericom i serijskim tranzistorom ali tako da je izmedju zenerice i baze jos jedan otpor i kond velikog kapaciteta na bazi (slicno kao kap multiplajer samo za zenerom)

- napajanje sa LM317

- kap multiplajer

 

Jedino napajanje sa povatnom spregom je ovde LM i ja sam ubedjen da daje losije zvucne rezultate nego zener i tranzistor. Kakva su vasa iskustva i da li je neko radio simulaciju ovih varijanti napajanja pod istim uslovima? Kod varijante sa zenerom koristim umnozak zenerica od 5,6 ili 6,2V

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 50
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

ne mesaj sa i bez povratne sprege sa serijski/shunt

 

svodi se na cinjenicu da - ako ides na pojacavac greske , samo uzimanje uzorka za isti je , recimo , povratna sprega

 

ako nemas pojacavac greske , onda nema , recimo , povratne sprege

 

a da li ce regulacioni elemenat biti serijski ili shunt vezan , sasvim je drugi padez

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne razumem bas. Kako da resim shunt bez povratne sprege? mozda ja pogresno tumacim sta ima povratnu spregu a sta ne ali po mom znanju ni kap multiplajer ni zener serijski regulator nemaju povratnu spregu dok :LM317 u klasicnoj izvedbi ima. Ako neki sklop ima povratnu spregu to znaci da promena na njegovom izlazu utice na velicinu koja upravlja sa njim. Kod LM-a je tako a kod ostalih navedenih nije. Ne znam kako resiti shunt koji treba da drzi neki napon na svom izlazu a da nema povratnu spregu jer ce promene u opterecenju direktno uticati na struju koju treba da oduzima to znaci da radi sa povratnom spregom. Moze da se uradi shunt bez povratne sprege samo sa otporom i zenericom ali to moze samo kada su u pitanju jako male struje. Zener dioda na taj nacin i radi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Impuls - prouci Salas shunt reg za primer bez povratne sprege a Shunty za primer sa povratnom spregom

 

bem ga - ako nemas komparator izlaznog napona sa naponskom refrencom   , onda nema povratne sprege

 

ako imas komparator izlaznog napona sa naponskom referencom, onda imas i povratnu spregu

 

dakle , prvo osnove , a onda posle poboljsanja :wink2:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne znam da li ima veze, ali možda na odabir vrste napajanja može uticati vrsta/priroda/osetljivost potrošača koji se napaja. Da pretpostavimo da je jedan metod izvođenja stabilizovanog napajanja bolji (za napajanje audio uređaja) nego drugi, uvek se može postaviti pitanje zašto se onda taj bolji metod ne koristi uvek i svaki put za napajanje svakog (audio) sklopa/uređaja. Ako je uređaj baš osetljiv, onda se kroisti napajanje koje obezbeđuje maksimalnu filtraciju i stabilnost tj kvalitet napajanja a ako sklop nije osetljiv, ili nije posebno osetljiv na kakvoću napajanja, onda može da se primeni i manje složen tj "dovoljno dobar" metod filtracije... U mojoj glavi, po nekoj logici (ne obavezno i ispravnoj) uređaji koji rade sa manjim nivoima signala zahtevaju kvalitetniji napon za napajanje nego oni sklopovi koji rade sa velikim signalima. Nisam, naime video (ne kažem da ne postoji) izlazni stepen nekog tranzistorskoh pojačala koji se napaja visokostabilizovanim, kompleksnim napajanjem, uglavnom se cela priča svede na dobar izvor AC napona, graetzov most i adekvatnu količinu filtarskih kondenzatora, eventualno R ili L član u nekim situacijama. S druge strane, RIAA korektori i slični sklopovi koji procesiraju "male" signale itekako pokazuju potrebu za dobro stabilisanim i dobro filtriranim napajanjem.

Ostaje sada, dakle, ako je moja pretpostavka tačna, doći do nekog zaključka, koja konfiguracija/tip stabilizacije radi bolje posao. Sa shunt napajanjima imam pozitivna iskustva kod predpojačala što se tiče soničnih rezultata, istovremeno, zbog nestručnosti kojom raspolažem, imao sam i problema da neke takve sklopove uopšte sagradim, pokrenem i načinim funkcionalnim. Kad konačno uspem, onda sam definitivno zadovoljan kada usporedim šta taj neki sklop radi i kako to radi kada se napaja shunt-om (u odnosu na manje složeno napajanje fiksnim/podesivim stabilizatorom kao što je serija 78xx ili LM317). 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

- Shunt ne ide samostalno, pre shunta mora da dodje neki regulisani sklop- Shunt : potrosnja 100% kao i sklop koji napaja ILI vise 140-150% od sklopa- shunt blizu potrošaca i sa dobrim hladnjem, toplo NE vruće ili vrelo na industrijskih 60 deg.- LM su OK ALI ne ide bez prigusnica posle svakog LM-a (tracking preregulator) sa prigusnicama- Kljucno je napajanje pre regova i shunta...- CT trafo - fizicke mase punotalasni ispravljac sa 2 diode, NE gretz- trafo 4 do 5 x vece snage ZA SVE i za preamp- dobre diode, LC network ispred regova i shunta- KLJUCNO manje vrednosti C do 470uF ili manje pre regulatora, sve dalje POSLE regulatora BILO kog integrisanog ili diskretnog 10-22uF- KLJCNO za svaki kanal posebno napajanje, mase kanale se NE spajaju+u principu nije komplikovano ali nije ona diy filozofija postavi preseci tranzistor na pola - to najbolje radi... :)Kod SVIH starih dobrih uređaja C u napajanju su manjih vrednosti, Trafoi su ogromni i EI jezgraDanas - mali, dovoljni trafoi i jako velike vrednosti C = sve zvuci slicno, mutan bas, sredina komrimovana...jos kad se pomesa sa komplementarnom izvedbom i PP, totalno se sve normalizuje, politički korektno....potrebno je izvuci iskustva iz cevnih napajanja i ranih tranzistorskih napajanja... :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ZZZ , ajd da se ne igramo - razmisli malo sta pises da ne ispada apsolutna istina a pola netacno

 

nabacio si dosta tacnih stvari ali i dosta netacnih ; za pocetak - sta znaci : "Shunt ne ide samostalno, pre shunta mora da dodje neki regulisani sklop"

 

ako se prica o (shunt) regulatoru , onda to podrazumeva da je regulator u pitanju , a samo ime kaze da on regulise

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Procitaj Jungov clanak "dont shunt the shunt"Moze da radi naravno i samostalno odmah posle ispravlajcaALI mislim da je mnogo bolje da ne ide samostalno zbog togasto je shunt strujni regulator i potreban mu je fiksni naponski ispredMislim na shunt kao samostalni modul,*+btwsve je tacno sto sam napisao :)jbg sorry :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Verovatno sam omatorio pa ne vidim dobro ali ja i u Salasu i u Borkovom vidim povratnu spregu i referentni napon. Ne mora da bude komparator da bih imao povratnu spregu. Mnogi pojacavaci imaju povratnu psregu a nemaju operacioni koji poredi napone. Ako moze koja sema ovde bez povratne sprege pa da vidimo gde se ne slazemo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da li moze neki konsensus ovde ?

.... pa da nastavimo sa citanjem ?

 

Ovo je osetljivo pitanje a nije za prosečnog konzumenta. Prosečan konzument je onaj koga zapravo i ne zanimaju toliko iznutrice i topološki ustroj istih sve dok uređaj valjano obavlja posao.

Mislim da ovde i neće biti konsenzusa jer pojedinci bazirano na svojim preferencijalima i iskustvima stečenim tokom godina i godina konstruisanja i rada sa ovim kerefekama imaju stavove koji se posle svega neće uspeti približiti nekim drugim, potpuno suprotnim. Kada dođe do toga da se ljudi koriste različitim terminologijama i zapne se oko toga, onda znam da ove rasprave na ovakve teme neće rezultovati konsenzusom nego offtopikom i na kraju će tema biti zaključana jer je postala besmislena...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Veruj mi, da imam neki Accuphase amp, totalno me ne bi zanimalo šta ima u njemu, sve dok svira toliko dobro koliko očekujem za novac koji sam za njega platio. Ali ja ne mogu sebi da ga priuštim pa sam se okrenuo samogradnji i samim tim prestao biti "prosečan konzument". U domenu digitalija sam se potrudio ostati na tom nivou. Sve dok svira toliko dobro koliko očekujem za svoj novac, apsolutno me NE zanima da li mu je ispravljač jedna dioda i kond od 47uF ili ima gomile svega i svačega...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Steine mogao sam ovu temu nazvati drukcije, na primer: koje pivo vam je najbolje i zasto i kako vam reaguje mozak i stomak posle kog? Zar to nije ista tematika samo malo drukcije objekte obuhvata. I onda bi se nasao neko i rekao da imam para za skupo vino (nije bitno kako svira, kakvog je ukusa) ne bih pio pivo. Bitno da hladi stomak i gasi zedj

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Veruj mi, da imam neki Accuphase amp, totalno me ne bi zanimalo šta ima u njemu, sve dok svira toliko dobro koliko očekujem za novac koji sam za njega platio.

Tek sada vidim da imamo ti i ja dijametralno razlicito misljenje.

Accuphase - ne impresionira me, ali bas ni malo.

U rangu cene njegovih artikala se moze :

pod 1. naraviti .....

pod 2. kupiti gotovo .......

puno, puno bolje .....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U rangu cene njegovih artikala se moze : pod 1. naraviti ..... pod 2. kupiti gotovo ....... puno, puno bolje .....

 

 

I još da svijetli u mraku kad oko 1200 V krene iz trafoa. :D

 

Ali kakve to ima veze sa napajanjima za uređaje? :whistle2:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...