Jump to content

Wolandovi Tannoy-i


grozni

Preporučeni Komentari

Stabi stigao kući. Prethodno smo ga slušali par sati. Fino forumsko društvo, FFL nas je ugostio (i trpeo :) ). Javiće se oni sami, da ih ne prozivam :) Gramofon svira... svira brate dobro, odlično i fenomenalno :) I unikatno, dao mu FFL, poseban touch. Pažljivo sam ga transportovao - stigao je bez oštećenja, sklopio ga brzo, bez problema, izuzimajući namicanje antiscating končića. I to je uspelo posle 5-6 puta :) Fotke tamne, nikakve, ali evegi:

 

A, evo i veselog društva:

 

 

A sad izveštaj verovatno najdebljeg iz veselog društva.

Kao prvo, želeo bih da se zahvalim više nego ljubaznim domaćinima na srdačnom prijemu.

Pored Wolandovog gramofona slušali smo i prelepo sređene Tanoje. Isti su pre sređivanja bili kod mene kući na slušanju, posle " sređivanja", čitaj upropaštavanja od strane jednog gurua, specijaliste opšte audio prakse i kosmičkog disanja. Doduše ja ni pre nisam bio u nekoj velikoj ljubavi sa Tanojima (uvek sam imao utisak da ih slušam negde sa balkona, a zvuk mi nekako sav dole), ali pošto sam ih kao što rekoh imao kod sebe jedno mesec dana mogu da izvršim direktno poređenje. Elem, pre sređivanja, taj zvuk "na dole" je bio više nego izražen. Zvučnici su u srednjim tonovima bili agresivni "nosati", tj srednji su više nego neprijatno iskakali mnogo ispred zvučne slike.  Totalno tonalno nebalansirani. Znate ono kad slušate pa smanjujete, smanjujete, pa na kraju ugasite pojačalo. Danas već sa vrata druga slika. Miran, uravnotežen zvuk, mekan, "nosati" srednji nestali, to jest tamo su gde im je i mesto. U prvom momentu potražih lampe koje ih teraju, a onda iznenađenje. Restek integralac, Ab klasa, smiren, umiven, sa prefektnom kontrolom Tanoja. Ne znam za ostale Tanoje ali ono da nisam u ljubavi sa Tanojima, za ovaj Gold Monitor ne važi. Perfektan uradak.

Kuzma, opet, sa bajaderom fenomenalno radi. Zvučna slika koju je davao sa Restekom i Tanojima fenomenalna. Mučili smo sistem sa Santanom (Abraksas), ECM-ovima, Hendriksom, Strejtsima (da neko ne kaže slučajno da nije bio Brothers in arms :whiteflag: , naravno ups... i Nora Džons, i naravno Džej) znači prošetasmo ih kroz žanrove i svuda isto. Prostor i kontrola. Sjajno to radi. Wolande, želim ti mnogo dana mirnog uživanja u zvuku. Sad šta je sve unutra uradjeno i kako, nije na meni da pišem, ima tu mnogo pozvanijih za to.

Slušao sam danas i Impulsovu fono sekciju. Precizna, dinamična, za moj ukus možda za nijansu, ali zaista nijansu agresivna, ali to ne navodim kao manu, jer ja baš i nisam merodavan za to, pošto volim mekan, mekan zvuk. Odlično to radi, pogotovo ako neko voli malo tvrđi zvuk, a ne razmekšan ko ja. Pošto je još u fazi finalnog tjunovanja, mislim da će i to leći na svoje mesto u finalnom primerku. Jedno zapažanje eventualno. Čini mi se da su sibilanti za nijansu izraženiji i da možda treba samo malo smiriti taj spektar kod visokih. Čuje se to na delovoma kad se svira sa metlicama i onim "jajcima" sa zrnevljem. Malo su istaknutiji. Kad ovo napisah, nemojtre shvatiti da izleću, daleko od toga. Taj fono svira odlično, ali ako je još u fazi razvijanja, što da ne kažemo koji predlog. Od tapšanja po ramenu nema boljitka.

U svakom slučaju predivno popodne, Lazari hvala na lepom prijemu, retko dobrom  zvuku i fenomenalnoj šljivi. Veliki pozdrav :respect:

 

 

 

Na Wolandov zahtjev otvorena je nova tema o Tannoyima i prebačeni OT postovi iz ove teme:

 

http://www.diyaudio.rs/topic/6228-stabisstogis-12-setup/

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 161
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Posle ovakvog prikaza Groznog imam tezak zadatak da dam prikaz iz mog ugla ( desnog ).

Od celog drustva sa slike, ovaj par Tannoy-a ( Gold Monitora ) poznajem najduze od jucerasnje prisutne ekipe, tacnije nekih 16-17 god. Secam se kako su zvucali tada pogonjeni diy Hiragom i diy preamp-om sa 83-jkama.

Potom su promenile vlasnike i ponovo sam ih cuo pre 3 godine. Ni pribilizno dobar zvuk kao nekada. Pojacalo je bilo Accuphase 206. Doduse prostor je bio potpunoi drugaciji ( ranije bila soba u "saloncu" sa visokim plafonom i velikom kubaturom ), a sada u potkrovlju, znacajno manjem prostoru.

Tada su pocele intervencije sa skretnicama obzirom da su neki elementi dotrajali.

Ne zelim da se osvrcem na muke moga dobrog prijatelja, tadasnjeg vlasnika Tannoy-a koga su "uhvatili" raznorazni gurui, kako rece vec Grozni, u svoju "mrezu". Bilo je nekoliko intervencija na skretnicama, a zvuk je bio sve dalje i dalje od izvornog, zanosnog ( ko ga voli ) i veoma prepoznatljivog  Tannoy sound-a.

Na kraju su kutije privremeno bile kod Groznog, pokusavano je sa raznim amplifikacijama pronaci i napraviti da te kutije zasviraju, ali na zalost, bez uspeha.

Setih se u jednoj od nasih beogradskih audio sesija dragog prijatelja @FFL-a i ostalo vec procitaste gore.

Jedna recenica od mene - veliko hvala FFL-u koji je ponovo intervencijom, tj. potpunom reparacijom skretnica, bez mudrovanja, pravljenja nekih inovacija, uradio skretnice u potpunosti verodostojne originalnim. Hvala mu zato sto sam ponovo cuo taj zanosni zvuk Gold Monitor-a onako kako treba. Iskreno mi je zao sto nije bilo cevne amplifikacije ( "babuski" ) ali taj Restek zaista svira vise nego korektno.

Woland - sjajno i cestitam na Tannoy-ima. :oke:

Kuzma - licno ne volim ovaj novi "look" baze sto sada pravi Kuzma. Volim tradicionalni izgled baze.

Medjutim, sa rucicom od 12 cola i FFL-ovim tanjirom izgleda estetski lepo. Nase beogradsko drustvo, na zalost, nije doslo na pocetak happening-a tako da smo ostali uskraceni za direktno poredjenje Kuzma tanjir - "bayadera" sto mi je iskreno krivo, jer sam kao "vinildzija" zeleo to cuti. Nije problem, bice prilike.

Zvucnica - Micro Bentz ACE SH - high output MC. Nije moguce analizirati njen karakter i ton obzirom da je instalirana neki dan ranije i radila tek nekih 10-15 sati. Medjutim, vec i ovako je pokazala da ima potencijal, tako da ocekujem od Wolanda da nam da svoje utiske nakon slusanja zvucnice nakon bar 70-80 sati.

Iznenadjenje je bio phono sa op amp-ovima i akumulatorskim napajenjem. Naravno pozitivno. Ne razumem se u elektroniku toliko, ali Zflazar mi rece da je to neka ultra budget varijanta, s tim sto je u taj phono inkorporirano sve vrhunsko od delova. Definitivno, akumulatorsko napajanje je prava stvar.

Poneo sam Impulsov phono te smo iskoristili priliku da napravimo uporedni test. Phono by Impuls sa velikim potencijalom, ali za mene previse precizan, povremeno ostar. Takodje, u samoj zvucnoj slici ovaj phono je isticao triangl, cinele, visoke tonove harmonike, metlice sto vec rece Grozni, a nekako mi je karakteristicni glas Eric Bibb-a i njegova gitara pala u drugi plan. ( Eric Bibb - LP " Painting Signs" , numera A1 - "Kokomo" ). Dalje u numeri A2 - " Five Miles Above" Hammond B3 je povremeno zvucao agresivno. Sve u svemu, Impuls mi rece da je phono jos u fazi razvoja, tako da ce sigurno kao finalni proizvod biti onako kako treba ( u razgovoru sam cuo da FFL govori nesto o "papiru u ulju" koji treba staviti ).

Trudio sam se da ponesem od LP-a sto vise pravaca ukljucujuci i J.Hendrix-a "Band of Gypsys" koji je sistem u Zrenjaninu i pored stanja samog LP-a, prikazao ono sjajno vreme s kraja 60-tih i pocetka 70-tih.  Od LP-a se slusalo jos : Pat Metheny - Offramp, Santana - Abraxas, Norah Jones - Feels Like Home, Stockfish - Vinyl Collection, Miladojka Youneed - Bloodylon. Na zalost, dosta toga sto sam poneo nije bilo vremena cuti. Sledeci put.

Sjajno popodne !

Hvala FFL-u i Zflazar-u na gostoprimnosti i druzenju. :shakehands:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

dok zvucnica ne udje u nekih barem 50 sati,ne bih cackao nista oko tih preampova,feler najverovatnije  nije  do njih...zvuk ce se podosta promeniti u karakteru nakon tog bazicnog razradjivanja,dobija se  na trodimenzionalnosti,filigranstvu,prefinjenosti,zvuk ce se iz tog frontalnog,pomeriti na pozicioniranje zvuka iza zvucnika,ta ostrina ce se izgubiti..

 

e sad ako je Woland uzeo te Tannoy-e(?),

 

Woland - sjajno i cestitam na Tannoy-ima

ako u sobi,koja se meni cini nije prevelika,nema mogucnosti pomeranja tacke slusanja u dubinu,kako zvucnica pocinje da se razradjuje sve vise i vise,tacka "hot spot"-a,a kod DC-ova  je to dosta kriticno,gde ce se naci u odnosu na slusaoca,  pomera se sve dalje i dublje s jedne strane kod zvucnika,s druge strane kod mesta za slusanja,gubi se fokus/koherencija celokupnog muzickog dogadjaja,i ima se osecaj cistih klik klak efekata,gde imamo fenomenalne instrumente pojedinacno,samo se ne moze definisati,sta bi ti intrumenti u stvari zeleli da urade,i sta je svrha svega toga :hot: ,tu  mogu da nastanu i neki nepredvidivi momenti..bar da se nikom ne desi,gore opisano..samo sam povadio neke stvari iz memorijske jedinice od pre cirka 2 godine oko razradjivanja Benz Ace SL-a :shinymj5: ..dok je bilo "sirovo",imao sam muke,hebate od koliko hiljada eura treba da bude CD plejer koji ce tome parirati,kasnije se to zavrsilo u jednoj tuznoj prici.. :145fs63704:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mislim da za te Tannoy-e trebaju veći kabineti i drugačija skretnica od fabričke. U svakom slučaju vrlo privlačno, ukoliko vam ne smeta zvučni potpis visokotonskog drajvera.

Visokotonac zaista nije imao potpis. bio je kako treba.i na mestu. O skretnicama ne bih, jer posle jurcanja po našim i stranim forumima, neki zaključak je samo originalna. Pogotovo posle Tikinog iskustva sa " unapređenim" (ovo unapređeno je bilo zaista. 3 metra nos, napred naravno). Pozdrav. Kolega treba ih čuti sada. Mirno, precizno, masni i meki Tanoj zvuk (ko voli). Pozdrav

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Woli, probaj ih staviti u coskove sobe, ali bas u cosak.... moze biti odlicna kombinacija u simbiozi sa sobom a onda i velicina ne dolazi do izrazaja.... i jos nisam skontao, jesi li ih udomio ili si tragac? :-)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

cinila mi se nekako manja sa one fotke..onda ima rezerve ako trebalo oko pomeranja "hot spot"'-a..ko nema ,rusi zid,ili uz duboki uzdah mase "adios"  :)

 

Na fotografiji je FFL-ova soba, koja takođe nije mala :)

 

Woli, probaj ih staviti u coskove sobe, ali bas u cosak.... moze biti odlicna kombinacija u simbiozi sa sobom a onda i velicina ne dolazi do izrazaja.... i jos nisam skontao, jesi li ih udomio ili si tragac? :-)

 

Ne može u ćoškove, sistem je na dužoj strani, bili bi podaleko :) Došao, čuo, svidelo, udomio. Impuls. Ne naš Impuls :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

 

Mislim da za te Tannoy-e trebaju veći kabineti i drugačija skretnica od fabričke. 

 

post-1078-0-73525000-1375387277_thumb.jpMislim da za te Tannoy-e trebaju veći kabineti i drugačija skretnica od fabričke.
Ja sam prethodni vlasnik, pa da se i ja oglasim.  Uzivao sam godinama u njihovom zvuku, pa je i mene poceo da grize taj crv - male kutije losa skretnica. Kako ni sa gabaritom ove kutije u mom prostoru nisam mogao 
 
da se izborim, pokusao sam da vidim sta se moze uraditi sa skretnicom. Pozvao sam cuvenog majstora da mi izvrsi strucnu analizu kvaliteta skretnica i da mi da savet kako da dodjem do boljeg zvuka koji sam nekada 
 
imao.Majstor je dosao i pogledao kutije.
post-1078-0-73525000-1375387277_thumb.jp
Veoma brzo je ustanovljeno da su odredjeni elementi u originalnim skretnicama propali i da ih treba zameniti. Molio sam majstora za pomoc, a on mi je izasao u susret i rekao kako mi moze pomoci. Pristao sam na 
 
trazenu cenu, ali je majstor, kao i prophet smatrao da tu treba drugacija skretnica od fabricke, govoreci da tu sad niko ziv ne moze utvrditi vrednost originalno ugradjenih elemenata, a da je Tannoy-ev koncept 
 
prevazidjen i da ce on uraditi novu, savremeniju i efikasniju skretnicu od Tannoy-a. Potrajalo je neko vreme, a onda je stigla nova skretnica. Jedva sam cekao da se ona ugradi i da moji (sada bivsi) zvucnici zasviraju u 
 
punom sjaju, kao nekada. I, konacno je stigla !
 
post-1078-0-63971200-1375387868_thumb.jp
 
Nije bas nesto bila izgledna, ali sta da se radi. Vazno je da je to novo, i da treba da opravi stvar. Medjutim, nesto nije bas radilo kako treba. Posle su mi objasnili da je to mozda zbog delova koji su upotrebljeni. Ja kao 
 
laik nisam znao da svaka skretnica treba da izgleda simetricno - da i leva i desna treba da ima identicne komponente.Kod mene to bas i nije bilo tako.
post-1078-0-11996600-1375388171_thumb.jp
post-1078-0-29905200-1375388192_thumb.jp
Nisam bas previse zagledao dok je majstor radio, a ionako se u to nimalo ne razumem pa sigurno ne bih video da su #novi# delovi iz sedamdesetih, valjda da bi bili upareni po godistu sa drajverima...
Druga strana skretnice je, hvala bogu identicno uradjena.
post-1078-0-59299800-1375388479_thumb.jp
Ali, opet su neki drugi majstori rekli da delovi koji su tu (s one strane) zalemljeni, moraju biti stampom povezani sa drugim delovima, inace imaju ulogu kao plasticna ruza u vazni - sepuri se, al` ne mirise, tj ovde - ne 
 
svira. 
post-1078-0-02640500-1375388864_thumb.jp
Ne mogu  da kazem da se majstor nije trudio, tri puta je pravio preinake da bismo dosli do  skretnice na gornjoj fotografiji.
Sav trud nije pomogao da to zazvuci dobro, i ja sam rezigniran kupio nove kutije. Ove sam bezuspesno pokusavao da prodam, iako  je majstor pokusavao da pomogne u pronalazenju kupca svojim komentarima punim 
 
hvale kod svojih prijatelja...
Dugo su zvucnici bili u gostima kod prijatelja Groznog, dok uz pomoc prijatelja Doktora nisam dosao do gospodina F. Lazara, kome dugujem zahvalnost za njegovo znanje, nesebican trud i zalaganje da originalne 
 
skretnice strucno reparira visokokvalitetnim delovima, koje ce sada novom vlasniku obezbediti jos dugogodisnje uzivanje u ovim vrednim zvucnim kutijama. Juce smo sedeli , zajedno ih slusali i uzivali. 
 Woland, od sveg srca Ti zelim da jos dugo uzivas u zvuku kutija, kakv se samo pozeleti moze !
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da me se pogresno ne shvati spadam u velike ljubitelje tih Tannoy drajvera. Pridruzujem se lepim zeljama i verujem da ce Woland sigurno uzivati u njima. 

 

I dalje tvrdim da je potreban veci kabinet i drugacija skretnica. Ja bih ukoliko je moguce umetnuti ga, zamenio visokotonski drajver nekim iz novije produkcije, iako postoje misljenja da se i iz originalnog moze izvuci vise drugacijom skretnicom. 

 

Ovi drajveri zasluzuju da se u njih ulozi znanje, sredstva i trud. Ne bi bilo zgoreg izmeriti ih, projektovati odgovarajuce kabinete i nove skretnice. 

 

Nisu losi ni u originalnoj izvedbi , pogotovo sada sa osvezenim skretnicama, ali ima prostora za napredak.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Na fotografiji je FFL-ova soba, koja takođe nije mala :)

 

 

Woland,naspram one fotografije meni se cinilo da je to manja soba,iznenadio sam se kad si napisao koje su to dimenzije u pitanju,meni se cak cinilo da je @FFl-ova veca,ocito opticka varka je bila u pitanju...

 

uzivaj.. :guitarplayer:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pa nema tu neke velike filozofije, za originalne kabinete originalna skretnica, za druge/vece kabinete moraju odgovarajuce preinake.

 

slusao sam razne varijante poslednjih nedelja i nisam siguran da kapiram nasta se ljudi zale kod originalnih kutija - devon odlican, berkley odlican, cheviot odlican - nema sumnje da cete napraviti drugaciji zvucnik ako promenite kabinet i skretnicu, a da li cete nuzno dobiti bolji, ne bih komentarisao.

 

postoji moda da se po zvucnicima ceprka po svaku cenu, kao da su inzenjeri tannoya bili poslednji debili od kojih svaki pravisa i svajser zna sta i kako bolje. kud ces bolje od ovog primera gore. inace sam slusao taj MG sa tom novom skretnicom i rupom u kabinetu na mestu tonske korekcije, totalna tragedija. ni t od tannoya.

 

sve te preinake i traganja za boljim kabinetom i boljom skretnicom su dvosekli mac,  eto ima onaj nn acoustic koji ja baziran na tannoy 15" drajveru, dobar zvucnik ali nije vise tannoy. zapravo po karakteru mnogo vise ima veze sa ovim novim tannoyima tipa churchill nego sa starim tannoyima. vise forenzike, manje opustenosti.

 

ja sam mom dobrom drugu udomio par originalnih berkleya sa osvezenom skretnicom (by FFL) i dao sam mu svoj marantz PM-5 (stara japanska A-klasa s pocetka 80-tih), decko suta svoje dupe od srece. a i ja sam ostavio vilicu do zemlje kako to svira zajedno. sto bi reko cola - nista ja tu ne bi dir'o.

 

(a inace i meni stigli chevioti, za dan kad mi bude bilo dosta lavora..... ili barem za zeninu sobu)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Losi su delovi u tim novim skretnicama.

induktiviteti motani tanjom zicom, losi kondenzatori i induktivni otpornici

a redovi filtera niski...

Poenta je uraditi skretnicu bolju od originalne sa kvalitetnijim delovima u prvom redu zavojnicama

koje jesu kvalitenije od originala ali ne dovoljno.

tu je potrebno motanje debljom zicom od 2mm minimum da bi se dobile vrednosti dc otpora

od oko 0.2 oma itd itd

potrebno je i izmeriti ponesto nemoguce je uraditi na "uvo"

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pa nema tu neke velike filozofije, za originalne kabinete originalna skretnica, za druge/vece kabinete moraju odgovarajuce preinake.

 

Upravo tako.

 

Losi su delovi u tim novim skretnicama.

induktiviteti motani tanjom zicom, losi kondenzatori i induktivni otpornici

a redovi filtera niski...

Poenta je uraditi skretnicu bolju od originalne sa kvalitetnijim delovima u prvom redu zavojnicama

koje jesu kvalitenije od originala ali ne dovoljno.

tu je potrebno motanje debljom zicom od 2mm minimum da bi se dobile vrednosti dc otpora

od oko 0.2 oma itd itd

potrebno je i izmeriti ponesto nemoguce je uraditi na "uvo"

Naravno da su losi. I to veoma. Zato je to i bruka za majstor/guru-a ( TIN-ov post #166 na ovoj, devetoj strani). Takodje, to nije nova skretnica na svu srecu. To je skretnica s kojom su ove kutije zvucale kao predampirani vasarski razglas.

O poenti da se uradi bolja skretnica od originalne, a u originalnoj kutiji, ne bih dalje komentarisao.

Poslednja recenica o merenju takodje nije za komentar od mene.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

 

ja sam mom dobrom drugu udomio par originalnih berkleya sa osvezenom skretnicom (by FFL) i dao sam mu svoj marantz PM-5 (stara japanska A-klasa s pocetka 80-tih), decko suta svoje dupe od srece. a i ja sam ostavio vilicu do zemlje kako to svira zajedno. sto bi reko cola - nista ja tu ne bi dir'o.

 

(a inace i meni stigli chevioti, za dan kad mi bude bilo dosta lavora..... ili barem za zeninu sobu)

 

 

 

Tannoy + Marantz zna se proverena dobra sema :guitarplayer: . ..jel se koristi i phono sekcija od te PM5-ce?..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Tannoy + Marantz zna se proverena dobra sema :guitarplayer: . ..jel se koristi i phono sekcija od te PM5-ce?..

 

 

naravno, decku ostala vilica do zemlje kad je pustio 1210 sa DJ trackmasterom, nista audiofilija. radiohead svira ko na koncertu, oliver dragojevic u sobi u prirodnoj velicini.

 

inace smo poredili 1 na 1 i MM i MC ulaze na marantzu protiv lehman black cube statement SE koji nov kosta 450e, razvalio ga je marantz ko svinja masnu krpu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

naravno, decku ostala vilica do zemlje kad je pustio 1210 sa DJ trackmasterom, nista audiofilija. radiohead svira ko na koncertu, oliver dragojevic u sobi u prirodnoj velicini.

 

inace smo poredili 1 na 1 i MM i MC ulaze na marantzu protiv lehman black cube statement SE koji nov kosta 450e, razvalio ga je marantz ko svinja masnu krpu.

 

 

danke :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...