ziki Napisano Novembar 8, 2012 #155 Napisano Novembar 8, 2012 Požurio sam staviti link prije nego sam pažljivije pogledao veličinu jedinica i parametre.
Zen Mod Napisano Novembar 8, 2012 #156 Napisano Novembar 8, 2012 sensitivityskroz druga prica , u odnosu na Iskre i slicnosam driver je zanimljiv
ZZZ Napisano Novembar 8, 2012 #157 Napisano Novembar 8, 2012 tu je najverovatnije 27 grama pokretne masemembrana jeste mozda pre-savitljiva ali to je zbog desetina godinagde popustaju veze izmedju vlakana prosto zbog vremena, svetlosti, promene vlaznosti vazduha i vibracijaali se moze osveziti sa 2-3 tanka sloja umerenog rastvora recimo damar laka.za trubicu to je pod obavezno i to sa 3 sloja sa naglaskom na rubovima trubice.to dramaticno smanjuje i cujno i na merenjima drugu "grbu" na oko 2Ki prociscava ceo spektar a ne dodaje masu vecu od oko 1g-1.5g ili cak manjemasa koja je dodata se da odrediti tako sto se prethodno izmeri mali grumen damararastvarac terpentin isparava i dodaje mozda manje od 2-3% svoje masezabelezi se kolicina pomocu visine rastvora u bocici a kada se zavrsinadje se odnos potrosenog dela i pocetnog ukupnog delapa se tim odnosom podeli pocetna masa grumena damara....Mislim da bi trebalo nekako da izmeris tvoje primerke i nadjes srednje vrednostizbog toga sto se ti stariji zvucnici vrlo razlikuju zbog dugog vremena provedenog u razlicitim uslovimapa ce razlicite rezultate dati tvoji primerci u odnosu na druge primerke istog modela....Posto u ovim parametrima koje si naveo postoje neke nedoumice i kontradiktornostiparametri nisu dobar osnov za kabinet vec blizu nagadjanja.Ako te mrzi da to merisonda ti je moj tip original Voigt uspravna horna 180cmdriver na 1/3 visine, gore skroz otvorena (ipak sa mogucnoscu dodavanja ploce sa promenljivim portom-portovima)umereni damping ispod drivera i pomalo iza drivera....Sem ako ne nameravas postaviti saksiju na kabinet, onda ne pije vodu...ha...Ha.i ti visokotonci siu dobri i mislim da bi ih trebalo ukljuciti u sistem mozda ne bas sa tom 6db skretnicom ni na tom mestu susretaZnam te kabinete, slusao sam ih nekad davno imao ih je moj brat u Skopljuvrlo solidno to radi u centralnom i visokom deludole je malo umph umph zbog male zapremine kabineta verovatno?koliko se secam.Tako da ti je to vrlo dobra osnova.
zerowaf Napisano Novembar 8, 2012 Autor #158 Napisano Novembar 8, 2012 Na žalost ne znam ih sam izmjeriti, a i da znam vjerovatno ne bih imao s ćime to napraviti. Imam u bookmarksima zabilježen oglas u kojem netko nudi mjerenje TS parametara, ali još nisam na "ti" sa idejom da ih šaljem nekuda poštom i riskiram oštećenje u transportu. Ali nikad ne reci nikad! :)Zen mi je dao naputak kako napraviti phase plug i kad to napravim ću steći nekakav dojam i možda ih stvarno i probam sa lakom, odnosno barem rubove trubice.Znači, tvoje razmišljanje ide u smjeru Voight pipea visine 180 cm sa driverom na 90 cm od poda. Koje bi bile druge mjere?Trenutno su upareni sa Saba Greencone visokotoncem i Iskrinim MKP od 6,6uF.Još ne mogu puno reći o skladu sa tim kondenzatorom jer su mi uši još uvijek začepljene od temperature i upaljenih sinusa.I da, puno hvala ZZZ na komentarima i što si se uključio sa svojim mišljenjem u temu!
ZZZ Napisano Novembar 9, 2012 #159 Napisano Novembar 9, 2012 Klasicni Voigtmere su objavljene u elektoru sa clankomvidecu da nadjem taj clanak
zerowaf Napisano Novembar 19, 2012 Autor #160 Napisano Novembar 19, 2012 Ipak sam započeo sa izradom kutija po Zenovom receptu. Unutarnje dimenzije kutija će biti 23 x 23 x 76 cm, a imat će variovent otvor. Kao donor za materijal se našao stari stol za stolni tenis: Možemo reći da sam inicijator akcije "Hifom protiv sporta". Za sada su tek izrezane stranice: I to je to! Kako u narednim danima bude odmicao posao, odnosno koliko ću imati vremena, pa volje, tako će dolaziti i pokoja slika. Za variovent ću prekopirati Zenovu ideju koju je pokazao na bigdiya - kutija od kreme za ruke, odnosno u mom slučaju anticelulitna krema od Afrodite. Promjera je 10 cm i bit će ispunjena sa kamenom vunom po principu pokušaja i pogreške. Nemam niti najdalju predodžbu koliko vune da naguram u njih. Unutrašnjost će biti lagano dampirana sa istom takvom vunom. Nastavak slijedi uskoro!
Zen Mod Napisano Novembar 19, 2012 #161 Napisano Novembar 19, 2012 sloj 5cm slobodno-stojece visine , kompresovan u kutiju visine 2cmeto , odokativna metoda
zerowaf Napisano Novembar 19, 2012 Autor #162 Napisano Novembar 19, 2012 sloj 5cm slobodno-stojece visine , kompresovan u kutiju visine 2cmeto , odokativna metodaHehehe! Sjećam se ja tog savjeta! ;)Samo sam unosio malo drame i neizvjesnosti u ovaj ultra-ezo-unspeakable-high-end projekat. :)Istina, Zen mi je u našim PP dao sve parametre. Jedino što nije napravio je da sam izreže i polijepi zvučnike! U izradi za sada nemam niti jednu nedoumicu što i kako treba napraviti jer mi je sve objašnjeno.Budući da su se i dosadašnji savjeti ui vezi korištenja ovih zvučnika pokazali ne samo točnim - nego je Zen čak i preskromno opisivao rezultate koje mogu očekivati - moje je jedino da pospajam točkice koje mi je "nacrtao i numerirao". Kao što se djeca zabavljaju spajajući točkice u Mikijevom Almanahu. (tko zna postoji li još to izdanje? Kupovao sam to još kao dijete na kioscima, kasnije sam odmah prešao na Alan Forda i Politikin Zabavnik zaobilazeći Zagora, Mikija i Bleka. )
Zen Mod Napisano Novembar 19, 2012 #163 Napisano Novembar 19, 2012 nema ti druge - moraces ih doneti na prvi jubilarni jedinstveni DiyA.rs susrettaman ce da lepo odleze do tada , ko staro vino - jos jedno 10-ak godina :buehehe:Mali Zabavnik je sad aktuelan
zerowaf Napisano Novembar 19, 2012 Autor #164 Napisano Novembar 19, 2012 nema ti druge - moraces ih doneti na prvi jubilarni jedinstveni DiyA.rs susrettaman ce da lepo odleze do tada , ko staro vino - jos jedno 10-ak godina :buehehe:Mali Zabavnik je sad aktuelanHahaha! Nisam još bio niti na Žarula festu, ali ću i to poraviti! Pokrenuo sam build thread i na diya.hr. Budu li ikome interesantne - kutije neće biti prevelike za transport. Što se tiće diya.rs susreta red je da ga više napravite! Znam da se ima što pokazati!
Rade Napisano Novembar 19, 2012 #165 Napisano Novembar 19, 2012 Nisam baš siguran da će variovent biti dobra stvar za tu kutiju / litražu / i taj zvučnik . Variovent bi pomogao da je kutija znatno manja i da malo ublaži pik ......najlakše se simulira ako se ubace osnovni podaci , zada zapremina , doda damping materijal i onda se gubici , u zavisnosti od veličine sa kojom kreće simulator smanje za 60-tak % ....pogleda se impedanca pre i posle , pogleda se odziv pre i posle i to je to .
Zen Mod Napisano Novembar 19, 2012 #166 Napisano Novembar 19, 2012 ovde se radi o DIY varioventu koji moze da se toliko zapuni kao i da ga nemato i jeste poentamada - to jeste kutija koja je napravljena ihaj davno , i pre ngo izmerih T/Skoje bi , naravno , valjalo nanovo izmeriti
Rade Napisano Novembar 19, 2012 #167 Napisano Novembar 19, 2012 ovde se radi o DIY varioventu koji moze da se toliko zapuni kao i da ga nemato i jeste poentamada - to jeste kutija koja je napravljena ihaj davno , i pre ngo izmerih T/Skoje bi , naravno , valjalo nanovo izmeritiAko se radi samo o varioventu je ok ......moje razmišljanje o nepotrebnosti varioventa se zasniva na činjenici da je nova kutija veća od originalne , bar se tako meni čini , i da bi dodavanje varioventa samo još smanjilo ionako deficitaran bas .......mada ni jedna rupa koja može da se eliminiše nije veliki problem . Nema potrebe da se mere parametri , jer je dosta saznanje da će u većoj kutiji biti manje basa u odnosu na sada . Po meni .....treba ići na manju kutiju sa varioventom ....manja je i kompakntna i može svuda da se stavi ......jedan visokotonac od gore a jedan ispod mid basa .....ovakva konfiguracija omogućava da se visokotonac reže niže ako ima potrebe ......dakle oba na reznoj rade zajedno a onda samo jedan pri vrhu opsega .
Zen Mod Napisano Novembar 19, 2012 #168 Napisano Novembar 19, 2012 u originalnoj kutiji basa ima i previse mozda si procitao zerov komentar o basu , ali se to odnosi na original kutiju bez ledja
zerowaf Napisano Novembar 19, 2012 Autor #169 Napisano Novembar 19, 2012 Kutije su trenutno u samom kutu sobe i osjeća se pomalo kako se midbas izdiže. Ništa alarmantno, a nemam više ni volje da ih mičem naokolo. U trenucima dokolice sam izrezao središnji dio unutar wheezera: Prema uputama (svi znate ćijim - da se ne ponavljam prečesto ) ću izraditi phase plug od drveta. Vjerovatno od drške za metlu jer lopatu nemam - nikad nisam bio toliko vrijedan (ma imam, šala!) U sredinu ću zavrnuti samourezujući navoj tako da se iam s ćime uhvatiti za magnet. Pokušao sam staviti jednu staru lampu iz TV-a, ali se slabo drži na onim nožicama.
Zen Mod Napisano Novembar 19, 2012 #170 Napisano Novembar 19, 2012 .......Pokušao sam staviti jednu staru lampu iz TV-a, ali se slabo drži na onim nožicama.
zerowaf Napisano Novembar 19, 2012 Autor #171 Napisano Novembar 19, 2012 Pokušao sam staviti jednu staru lampu iz TV-a, ali se slabo drži na onim nožicama. Probat ću sa katodnom cijevi iz televizora, pa da onda vidim tko će smijati!
HomeMadeAudioProject Napisano Novembar 20, 2012 #172 Napisano Novembar 20, 2012 Kutije su trenutno u samom kutu sobe i osjeća se pomalo kako se midbas izdiže. Ništa alarmantno, a nemam više ni volje da ih mičem naokolo. U trenucima dokolice sam izrezao središnji dio unutar wheezera: ......... ........ ....... Prema uputama (svi znate ćijim - da se ne ponavljam prečesto ) ću izraditi phase plug od drveta. Vjerovatno od drške za metlu jer lopatu nemam - nikad nisam bio toliko vrijedan (ma imam, šala!) U sredinu ću zavrnuti samourezujući navoj tako da se iam s ćime uhvatiti za magnet. Pokušao sam staviti jednu staru lampu iz TV-a, ali se slabo drži na onim nožicama. Uh,nećeš valjda bušiti magnet? Šta ćeš sa opiljcima? Ili sam biće pogrešno nešto skopčao...
Zen Mod Napisano Novembar 20, 2012 #173 Napisano Novembar 20, 2012 zamisli dva samourezna srafa zavrnuta u te rupe , ravno sa baznom povrsinom plopnes unutra i drzi ih magnet mozes i da zalepis celicnu platnu odgovarajuceg precnika mozes i da stavis pri bazi phase plug-a , plus , prsten od bakra ili Al , da sluzi kao vrsta shorting ring-a
HomeMadeAudioProject Napisano Novembar 20, 2012 #174 Napisano Novembar 20, 2012 skontao,ne pade mi na pamet ta vrsta rijesenja(el stupido io ). razmisljanje:nece li bilo koji drugi raspored osim centralno-osno postavljenog srafa poremetiti raspored magnetnih silnica-ili je taj uticaj nebitan/zanemarljiv? inace cim dodjem do slicnog zvucnika probacu ovo.
Zen Mod Napisano Novembar 20, 2012 #175 Napisano Novembar 20, 2012 moze velikinajveciogromni samourezni , sa obaveznim predbusenjem rupeu PPlugu , i naravno skratiti sraf na meru , da bi bio samo jedan a ne dvainace - nema tu sta da smeta sraf , sto se tice magnetnih silnica
HomeMadeAudioProject Napisano Novembar 20, 2012 #176 Napisano Novembar 20, 2012 0k. tek sam ušao u "uradisam" svijet što se tiče sklapanja pojačala,a oko zvučnika i zvučnih kutija tek ništa ne znam (osim dopada li mi se zvuk ili ne) pa postavljam i ovako bezvezna pitanja. vjerujem da ta zeza na magnetu može dosta da utiče na zvuk-jednom sam mijenjao mjesto zvučniku spolja/iznutra na prednjoj ploči. tad još nisam ni znao za ovakve forume niti imao ikakvu podlogu ali zvučna razlika je bila i više nego očigledna. stavljao sam taj isti zvučnik i na podlošku debljine 18mm(iverica) ali na kraju je zvučnik ostao postavljen spolja na prednju ploču. isto tako vjerujem da i ovde može biti očigledne zvučne razlike. treba probati. izvinite na upadu...
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah