Jump to content

Horne teorija i praksa


grau.

Preporučeni Komentari

Zašto je odziv sa hornom tako kos naviše prema niskim frekvencijama?

Zato što talas niže frekvencije ima veću energiju, tako da prema nižim frekvencijama ima manje gubitaka u horni, dok, što je viša frekvencija ona više "pojede". Da je materijal horne takav da su komponente: 1.prolaska kroz zid horne i 2. komponenta apsorpcije =0, a da je odbijeno =1 (100%) i da je geometrija horne savršena, onda bi odziv bio jednak onom odzivu bez horne, samo na višem SPL-u, za onoliko koliko je prostor emitovanja sužen sa polukugle (poluprečnika dužine horne) na veličinu usta horne.

evo sa westhost linka upravo to kako horna doprinosi povećanju SPL-a:

Postavljena slika

To je tačno, s tim da su procenti ipak dosta dalje od toga što si napisao. I različiti su u zavisnosti od frekvencije na opsegu. Što je niža frekvencija, veći je uticaj odbijanja od zidova. Vezano je talasnu dužinu i energiju talasa. Često se za zvučnike preporučuje udaljavanje od zidova upravo da bi se smanjio uticaj odbijenih talasa. Ako se zvučnik udalji od zadnjeg zida 50 cm i od bočnog 70 cm, već se u većoj meri eliminisao negativan uticaj odbijenih talasa za frekvencije iznad 500 Hz. Na nižim frekvencijama uvek je bio problem na relaciji zvučnik-prstorija, u većoj ili manjoj meri. I to svako individualno rešava na razne načine, od traženja najboljeg položaja kutija, preko akustičkog tretmana prostorije, itd. To je razlog zašto su dobra rešenja u studijima za snimanje urađena tako što je zvučnik ugrađen u zid. Na taj način emitovanje je u poluprostor sa drastično smanjim negativnim uticajem odbijanja od zidova.

Da ali nije od primarnog znacaja

Taj efekat o kome si pisao je posledica oblika krivine horne i povrsine grla

na dijagramu koji sam poslao vidi se da realna komponenta pritiska na grlu horne

direkno zavisi od tih vrednosti

zbof toga dolazi do tog zvucnog efekta

te horne se projektuju tako da su Fo horni nize od mesta gde je susret

ali upravo tu dolazi do isticanja koje si opisao

pa onda to ulazi u skretnicu koja nije u mogucnosti da to kompenzuje pa cak ni sa vecim redovima skretnica.

da ne spomijem faze i citav haos koji se ti desava, a i bas driveri upravo tipicno na tim mestima imaju isticanje pre pocetka opadanja...

.

drugo to je potpuno konceptualno nonsens da se nesto sto je izazvani vestacki naknadno drugim sistemom kompenzuje?

tako da mislim da si u pravu oko tog efekta koji se pojavljuje. ALI to se sve moze izbeci.

recimo prvo ispravnim skretanjem, pa

Cini mi se da je sve to posledica koncepcje da se sto vise ulozene energije i iskoristi

a to je bio ozbiljan zahtev u proslim vremenima.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 223
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

muk !! ...nakon Kojinog posta....

Da. Pošto nemamo život osim interneta :) Kojina priča je pokrivena primerima koji postoje i mogu se ponoviti (Zaph-ov Waveguide TMM kao i onaj PSM Behringer sa waveguide-om - za svačiji džep po nešto) ali to nije ono što se želi postići ovim projektom. Već je manje/više odlučeno da se ide na B&C DE250-8 sa AnubisLee-jevim levkovima za kupusa.

Zašto je odziv sa hornom tako kos naviše prema niskim frekvencijama?

Zato što talas niže frekvencije ima veću energiju, tako da prema nižim frekvencijama ima manje gubitaka u horni, dok, što je viša frekvencija ona više "pojede".

Što se ostalog tiče, hajde pročitaj malo ovo, pa onda skontaj šta si napisao.

http://www.zaphaudio...conversion.html

Najniže frekvencije bivaju pojačane, a ništa ne biva "pojedeno". Više od toga me mrzi da pišem, već sedi malo i zagrej stolicu. Ima dosta toga napisanog na tu temu.

Dalje, rezna na oko 2KHz ne igra za midbasove većeg prečnika od 8"-10" zbog offaxis odziva (u tom slučaju bih išao na 2,5 sistemac), a nama treba veće. Koja samo treba malko da usaglasi terminologiju .... šta je kontrolisana, a šta konstantna direktivnost. Nije svaka horna konstantne direktivnosti waveguide.

Hajd još jednom ... waveguide odlikuje konstantna direktivnost (zadržavanje opšteg oblika frekventne krive po celom spektru) i kontrolisana direktivnost (kontrolisano opadanje intenziteta zvuka u odnosu na offaxis ugao).

Dalje, kompresioni drajveri ne posustaju na 14KHz ukoliko nisu bez ozbiljnih problema i u zavisnosti od još mnogo faktora (prečnik grla, waveguide koji se koristi, itd.). Selenium D220ti i B&C DE250-8 sa lakoćom idu do 18KHz kao i Celestion CDX-1745 u do sada prežvakanim konfiguracijama (onim što ih valjam na kvarno).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Yup. To je dealbreaker.Onda jedan bas (Sonido SCW300) i lavor sa DE250 ali osetljivost niža od 95dB (oko 92dB) i to je to. Za drugi način peglanja dvosistemske kutije sa jednim midbasom ne znajem. Mislim, možda bi i moglo ali ne znam za takav midbas koji je nabavljiv, vrhunski svira, može u kompresiju, a ne košta ruku i nogu. Bilo kako bilo, mislim da se ne može očekivati neko rešenje koje je bolje od postojećeg, u pogledu toga koliko veliki prostor zauzima, ukoliko se ide na OSWG. Jedina varijanta koja ne bi bila visoka 2 metra, a da se zadrži WG je sa SEOS WG-om. Tako da se opet vraćamo Poljacima iliti:http://www.diysoundg...eos/seos18.html

Sve je to lepo,nego je Sonido SCW300 skocio sa 200 na 300Eur/par.Ja se bio taman naoštrio da ga pazarim pa me nova cena malo pokolebala.U svakom slučaju ja u nedelju idem poslom za Budapest pa ako hoćeš mogu ti doneti (možda i dobijemo popust na 2 para SCW300)? :BeerMugCheers:@Chakija: Koliko su tebe izašli Sonido SCW300 (pošto si ih skoro nabavljao)?
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Čakija ih je platio 200 evra par ali je to bilo pre ovog poskupljenja.

Rado bih pazario SCW300 ako ništa drugo, ono da ih imam u polici pa ću lako da ih napravim nekad ali ne mogu. Napravio sam econowave i nisam se još ni izigrao sa skretnicama do kraja.

Hoće srce, hoće i novčanik :) ali razum kaže stop :policajac4:

Tebi hvala kao najrođenijem što si se ponudio da kupiš i doneseš. Kao da si mi ih na noge doneo :respect:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zvu, mislio sam u stvari na B&C D250 da ima odziv do nekih 16 kHz. Vidi se lepo na grafiku. To mi se ne svidja baš nešto.Ima li neko podatke koliko db ima D250 u econowave horni, ili u geddleovom OSu? Mislim na ispravljeni SPL, sa kondenzatorom ili skretnicom koji ravnaju odziv

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

imas EWG temu na Karmimislim , daj da ne otkrivamo toplu voduimamo sta da prekopiramo bez po muke , pa da customiziramo sta imamo od bass drivera i kutiju za iste , kao i helper visokipa onda jos i skretnicaako u nesto treba ulagati energiju , to je razvijanje ili skontavanje Dunlavy radova ........... sve ostalo imamo na izvolte i nije vredno ni teoretisanja ni ponovnog otkrivanjabtw. 16KHz je itekako visoko ............ jos koju godinicu i bice ti misaona imenica da li cujes to ili ne

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zvu, mislio sam u stvari na B&C D250 da ima odziv do nekih 16 kHz. Vidi se lepo na grafiku. To mi se ne svidja baš nešto.Ima li neko podatke koliko db ima D250 u econowave horni, ili u geddleovom OSu? Mislim na ispravljeni SPL, sa kondenzatorom ili skretnicom koji ravnaju odziv

post-117-0-78793300-1337812890_thumb.jpg
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@ZvuHvala, ali nisam na to mislio. Po tom grafiku ima 85 db :) Kriva je ok ali vrednosti nisu.@ZenPa ja bih da slušam visoke freq dok još mogu :DŠalu na stranu, ako si mislio visoki helper, trebalo bi onda dve horne, velika i mala :) Velika da bude tipa 18" a mala 2-4" koliko već ;) Ali bilo bi možda skupo praviti tako neštoPrava stvar bi bila unity ili synergy horna ali gledao sam koliko sam mogao i shvatio da ja to nisam u stanju da napravim :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@ZvuHvala, ali nisam na to mislio. Po tom grafiku ima 85 db :) Kriva je ok ali vrednosti nisu.

To je da se vidi dokle može da baca. Čovek koji je merio nije uzimao kao odrednicu tačno 1m/1W nego je izmerio da se vidi frekventna kriva.To je to i ne mere drugačije biti. Mogu ja da prepravim 85 na 95 ili 105 ako će ti to značiti nešto :)

Pa ja bih da slušam visoke freq dok još mogu :DŠalu na stranu, ako si mislio visoki helper, trebalo bi onda dve horne, velika i mala :) Velika da bude tipa 18" a mala 2-4" koliko već ;) Ali bilo bi možda skupo praviti tako neštoPrava stvar bi bila unity ili synergy horna ali gledao sam koliko sam mogao i shvatio da ja to nisam u stanju da napravim :)

Zato i drobiše ljudi na dve strane iza o jednom midbasu, Anubisovim WG-ima i supertweeteru.Unity i Sinergy su prevelike za bilo šta ispod 30 kvm. Inače, u DIY izvedbi sa interneta obe su sa B&C DE250 :)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

helper nije problem - ima ihaj zv koji ce rade tako nesto

kazem - kad rezes 6db na 20KHz , male su razlike izmedju APT80 i nekog besnjeg

poenta i jeste u glavnom driveru ........... a to je centralni

ako cemo fetisizirati , mozemo do prekosutra*

ako cemo nesto konkretno - daj da se uradi max 2 opcije , pa porediti koja je bolja

Geddle lavor fetisiziraju svi u belom svetu , iako im je tesko da odvoje kvalitet istog od stvaraocevog karaktera mu :rofl:

tako da .........

*standardni i prvenstveno srpski izraz za beskonacnost

dakleM - izjasnite se - tema je za da se ucimo i nateravamo i ucimo i nateravamo siroke narodne mase (za nateravanje imamo potencijal , ali za obrazovanje o ornama nemamo dovoljno znanja i iskustva svi zajedno - ni usima da se pokrijemo) .......... ili cemo da se dogovorimo i onda i uradimo nesto konkretno ?

znam samo jednu stvar - 'Grauovi sanduci ce kad tad da zavrse kod FFL-a na gostovanju , onda ce on da skine kalup i da ne pita nikog nista - hoce li ili nece

onda ce bilo ko moci da dobije isto po manje ili vise ili ponajmanje popularnoj ceni (u to ne zalazim niti me briga ) , ali znajuci FFL-a , nemojte ocekivati da ikome titra jajca i daje resultate merenja ......... jer ih garantoovano nece ni raditi

:buehehe:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

sve sto si naveo MOZDA ima veze sa izduzenim i noname hornama van salmon-horn familly tipova.........................................

@ZZZA ima li smisla da dole od npr. 250 Hz pa do 1-1,5kHz odradi jeftini a dobri Audax PR170 MO(preko se nadje za 60 - 70e)...Mozda cak i njega u tractrix, a odatle u manju hornu BC 250 DE...Ko gore hoce visoke, neka stavljaZa taj audax se ne preporucuje ispod 400Hz, ali u horni ide nize...Time taj kritican spektar svira dobar drajver kome to nije problem, a jevtin je.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

DE250 u geddes summa pada od nekih 14.5-15k bas strmo, merili smo.

@ZZZ

A ima li smisla da dole od npr. 250 Hz pa do 1-1,5kHz odradi jeftini a dobri Audax PR170 MO(preko se nadje za 60 - 70e)...Mozda cak i njega u tractrix, a odatle u manju hornu BC 250 DE...Ko gore hoce visoke, neka stavlja

Za taj audax se ne preporucuje ispod 400Hz, ali u horni ide nize...Time taj kritican spektar svira dobar drajver kome to nije problem, a jevtin je.

na to pitanje mogu ja da ti odgovorim posto imam taj drajver kod kuce i merio sam ga tj merio ga je neko ko zna da ga meri i imao je 2 dobre horne da ga turi, jednu tractrix i jednu konusnu

licno mislim da je to dobro resenje i zato sam i ovde potezao pitanje bas resenja koje ide duboko (recimo 30hz -3db), kompaktno je a sa gornje strane moze da dobaci do pocetka vokalnog spektra - pisali smo o PPSL

audax ima izvanredan ton sto se cak i odokativno moze nazreti kada vidis taj drajver, ogroman magnet pozati a napred tanka i lagana papirna membrana ogranicenog hoda - poredili smo ga direktno sa fane studio 8m koji protiv njega na nizem vokalnom spektru nema sta da trazi. on odlicno ide u obe horne, po secanju - da ne jurim sada graf nize se spusta u tractrixu 200 - mislim da je sasvim razumno da se sece na 250hz sa skretnicom sto nizeg reda (ne znam da li moze da izdrzi 6db/oct, cisto sumnjam, ali barem onda 12db/oct).

sa druge strane on ima prvi ozbiljan dip na 1.7k sto tek treba proveriti sa jos merenja jer je pitanje da li je to njegov dip ili je dip drajvera i horne zajedno, mada mi se po secanju cini da se pojavio sa obe horne sto ipak ukazuje na limit drajvera. ipak 250-1.7 je kritican spektar i izgurati ga u horni iz jednog drajvera je po meni svakako bolje nego seci u zoni 800-900hz sto radi geddes sa svojom teorijom da usi reaguju na aberaciju faze vise nego na bilo sta drugo i da treba seci tamo gde se poklapaju disperizije horne i bas drajvera - neka to komentarise neko ko vise zna o tome od mene.

moze lepa LE 1000 horna iznad toga - ali vise onda ne pricamo o trosistemcu prihvatljivom za kucu - nego o horn rigu koji ce opet da se penje u visinu - jer gde je trosistemac tu je i cetvorosistemac, mada visokocenjeni JMLC koji se u poslednje vreme odlicno zabavlja brisuci pod sa uvazenim geddesom (na moje veliko licno odusevljenje) tvrdi da njegov elipsoidni LE profil, takozvani E-JMLC izbegava izoblicenja OS horne u visokim i cedi poslednju kap ekstenzije drajvera u visokim frekvencijama, pa je mozda moguce da ovo radi perfektno posao i eliminise potrebu za visokotoncem:

Postavljena slika

znaci, ukratko, odgovor na tvoje pitanje je da, moguce je da se radi 3 sistemac sa audaxom za 250-1700 i DE250 iznad toga s tim da je verovatno idealno a skupo resenje gore ovaj beymin AMT tweeter (moje zanimanje za ovaj koncept je krenulo odatle).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pitao sam svojevremeno gospodina sa audiokarme da mi rekne kako je pravio unity.. jedan je od prvih odanle kojih ih je imao - u DIY varijanti.. a pored njih, slusao i summa-e.. nije bio rad da hrli u zagrljaj nepoznatom clanu sa semom skretnice i dimenzijama horne - zahtevao je da najpre nabavim drivere. ali, bitno je da se izjasnio, a sumnjam da me je lagao - da su summa-e jednako dobre..deo gos`n JLH-ovog PPa sa DIY u vezi unity-ja, pre nekih pola godine i nesto vise:

If you don’t have access to measurement equipment then you should forget about building a Unity horn. It is too complicated of a project and that is why so few people build one. They are very difficult to build. If they were easy to build then everyone would be building them. They are also expensive to build. I already have $1200 in parts invested into my Synergy project and expect it to cost almost $3000 in the end.While I’ll be trying the Misco mids, I do not know if they will work in the end. I’m not even sure if I will keep the BMS 4552ND. I would advise you to wait for me to start my construction thread before you do anything. I’m still working on the preliminary details

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Što se tiče Unity odnosno sadašnje Synergy, najopširniji je Pol Spenser na svom RedSpadeAudio blogu. Siguran sam da bi izašao u susret sa potrebnim informacijama što se tiče skretnice, a sečenje se vidi kako je radio.

Mada, iako smatram Synergy rešenjem sa ogromnim potencijalom, i dalje mislim da bi midbas+OSWG+ST bilo pravo rešenje tj. najbolji odnos uloženo/dobijeno.

Ako bih išao na varijantu za sebe (na koju neću ići bar još 5-6 godina - dok ne rešim malo manje sporedne stvari u životu) kupio bih Sonido SCW400 (15"), B&C DE250-8+OSWG i neki supertweeter (po volji i želji mi).

Trenutno stanje je ovakvo:

Sonido SCW400- 370 evra par

B&C DE250-8 - 140 evra par

OSWG - neka bude i 200 evra par

Fountek NeoCD3.5 - 90 evra par

Drvenarija i skretnice oko - 200 evra

------------------------------------------------

ukupni troškovi oko - 1000 evra

Samo da napomenem da skretnica za B&C DE250 u OSWG nije tajna, a to možemo zahvaliti našem Postavljena slika

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

........ našem Postavljena slika

:buehehe:

e posle ovoga jos samo da vidim da MU DS ode u opoziciju ..............

'Grau docekao , i pored svih napora protiv , da ga Svajseri svojataju :sarcastic_hand:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

:buehehe:e posle ovoga jos samo da vidim da MU DS ode u opoziciju ..............'Grau docekao , i pored svih napora protiv , da ga Svajseri svojataju :sarcastic_hand:

Vidiš da sam i sličicu met'o :Dedit: A Zvu i DS su u konstantnom dosluhu. Otkucavam non stop šta se dešava na DIYerskoj sceni čelnicima stranke (Đilasu i Tadiću) jer su lično zainteresovani šta svira bolje Aleph 5 ili F5 :rofl: EDIT EDIT: "Stanko, naš si !!! " :rofl:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

'Grau docekao , i pored svih napora protiv , da ga Svajseri svojataju :sarcastic_hand:

Mislim da je ljubav obostrana. Ko se bije taj se voli... Contraposition je: Ko se ne voli taj se i ne bije, zar ne?
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

edit: A Zvu i DS su u konstantnom dosluhu. Otkucavam non stop šta se dešava na DIYerskoj sceni čelnicima stranke (Đilasu i Tadiću) jer su lično zainteresovani šta svira bolje Aleph 5 ili F5 :rofl:

Monopol na EW nećemo ni da pominjemo... :sarcastic_hand:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...