Jump to content

Horne teorija i praksa


grau.

Preporučeni Komentari

sad ovo ozbiljno pisem i vise necu, na osnovu onog sto sam slusao u svojoj sobi poslednjih 5 godina i raznih merenja kojima sam prisustvovao, skoro sam siguran da se mnogo vise paznje mora obratiti na sinergiju horna/drajver, tj na odabir odgovarajuce optimalne horne za drajver nego na odabir drajvera. aj na stranu vintidz fetisizam ali uzasno su dignuti standardi masovne proizvodnje tako da ima dovoljno odlicnih drajvera moderne produkcije u zoni prihvatljive cene, da nisam siguran da se odmah mora ici na 1500e drajver da nam pantalone i gace ostanu na podu. mislim da ne bi bilo zgoreg da se nas nekoliko ovde zagrejanih za lavore malo koncentrisemo na nalazenje majstora stolarskog usmerenje sa strugom, ne bi li celu ovu rabotu ucinili prihvatljivom i zajedno dosli do vrhunske drvenarije bez koje cemo se slabo ovajditi sta god nahrckali u medjuvremenu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 223
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

evo sad pišem i više neću , Anubise , prijaviću te Paunoviću pa ti posle gledaj šta ćeš :smesna: ................lepo sam ti poslao poruku sa mogućnošću kontakta , i lepo sam napisao da tip ima skoro sigurno odgovore na tvoja pitanja .....šta nisam napisao ...pa to da je razvijao hornu i da je odustao samo zbog toga jer je navodno teško u amaterskoj izvedbi to uraditi bez upotreb CNCZen.....ako se uzme nekih 100 i kusur decibela onda je OK .....ako se hoće puna osetljivost onda ne ide daleko .....a usput treba imati i bas koji može da dobaci do nekih 104 db .....Nemam pojma kako je mereno ...mogu ih sutra nazvati pa pitati .......

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

jedna od idejaajd da uradimo za potrebe pocetnika varijaciju Zu Omendriveri do 280 sve zajedno ......... TL cu izracunjam ili ja ili Zoki , skretnica je banana , malo lamperije za kutiju :rofl:jedino Legend B102 ovi nasi nesto i ne drze , a ne znam koliko su voljni nabavljatinefifi zvuk i za manje prostorije ....... neka prave deca :whistle2:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ajd ne petljaj .......... nego reci sta bi strugao ......

Javor , idealno drvo za to , mada mi se čini da Zingali koristi za Omniray jednu vrstu topole koja se ovde inače masovno koristi kao zamena za orah / sutra ću proveriti u papirima / Kada se napiše da je skretnica banana .....onda ja otprilike znam gde je ko ......mada i kada anubis govori o problemu horna drajver .....meni se čini da bi se tu moglo što šta popraviti sa skretnicom ...........u principu ideja nije loša ....neka univerzalana horna koja malo košta a radi dobro .
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ma rekoh banana na Zu Omenu - digresija-projekat za pocetnike sa jako dobrim odnosom cena/kvalitet

bolje 11111111111111% nego da se grce da kupe Monitor Audio ili sl.

a za ornu - pitah sta , a ne od cega

to posle

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa što se tiče mene , ja mogu da proverim ono šta je ovaj lik radio , pogotovo što je rekao da je ubacio neke svoje ideje , i što ima , čini mi se čak i fajlove za CNC ......dakle trebalo bi proveriti koliko to što je uradio može biti korisno i da li želi da da .....za druge predloge , nemam pojma.Što se tiče početnika ....ja se apsolutno slažem da se ponudi jedan jeftin sistem koji lepo radi .....stim što ja mislim da to treba da bude sistem za 100 evra .....nešto sa SAL-om , dakle jeftino .....horne su za napredne + veličina

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ajde da se smislimo koji driveri i koju hornu, pa da se raspitujemo.. svojevremeno sam, sto sam i pominjao, nabavio AutoCad files za Yuichi varijante, nasao tipa za CNC - kompletan, za rel malo novca po paru, nasao izvor za relaivno kvalitetan materjal... no, nisam bio siguran kako ce to raditi - drvena hornetina sa npr ogromnim JBL24xx.. dalje, u medjuvremenu nasao ciku (upoznao coveka na svadbi?! - koliko neko treba da bude blesav pa da i tad misli na horne..) iz Vrsca, koji odlicno radi na strugu, moze i hoce (bar je tad bio) da radimo..ima i izvor vise vrsta drveta .. eto.. ajde bodite neku varijantu pa da probavamo :wild:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Što se tiče jeftine horne, mislim da ne treba ići dalje od Yuichi 480FL. Planovi su dobro razrađeni, mereno je, ima tri komada u Beogradu (Stonkold, Gagi i Bujodrag) pa se može odmah poslušati. Dole se mogu ubacivati midbasevi po želji pa treba malo pročačkati domaće distributere i videti šta ima i kako, a ni Sonido nije za bacanje. Ne košta mnogo da se napravi, a imamo pristup B&C drajverima na kupujemprodajem od mladog gosn Dejana pa je to projekat koji se gotovo sam nameće.

Što se tiče manjih kutija u cheapo varijanti, mislim da je teško zajebati se pa napraviti nešto bolje od Behringer Truth B2031, a za isto ili manje novaca. Ono se jako lepo meri. Ima ih Mika, a možda još poneko samo ćuti, tako da se uvek ima kod koga poslušati i videti da li vredi. Ja onomad otvorih onu PSM temu.

Takođe nisam za SAL. Ne kažem da nema simpatičnih drajvera ali za malo više novaca se može dobiti već gotova kutija. Govorim o 150 evra za Behringer.

Ja sam pre za varijantu da se skine profil sa Anubisovih zvučnika, pa ako ništa, neka ostane za pokolenja. Video sam silikon za kalupe. Ne košta preterano. Guja mi je predložio nanošenje silikona za kalupe na hornu, pa ubacivanje stiropora u sredinu kako ne bi otišlo 40 litara silikona. Duže vreme se razmišljam i mislim da mogu to da uradim valjano.

Evo ovde malo: http://www.bgmodelsh...l-products.html

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ono sto sam zene mislio je da se, kada se slozimo oko toga da na forumu postoji kriticna masa ljudi zainteresovanih za horne, napravi nekoliko generickih profila najtrazenijih tj najcesce koriscenih frekvencija koji ce biti dokumentovani merenjima i postojati jasan manual za gradnju po kome bi svaki krsteniji stolar sa strugom to mogao da napravi. i da se razmene informacije gde i ko u srbiji moze to da pravi i za koje pare.po mome mi to morala da bude jedna tractrix 150-200 horna za 2" drajvere kao sto je ovaj djibel sa zadatkom da se nadje optimala za low mid, jedan JMLC ili tractrix 1000-1200 za 1" upper mid i jedan OSWG tipa 500 ili slicno (mada je to sjebano sracunati u p.... m.....) po kalupu geddes levka za one koji ce naginjati dvosistemskom resenju.mislim da sve tri imaju vrlo univerzalan karakter i u 95% slucajeva ce izvlaciti maksimum iz drajvera.ostalo je p.... dim.juici koji je pravljen nisam slusao ali jesam te razne prethodne spljostene derivate koji se pojavljuju u raznim djibel, fostex i visaton resenjima i nisam se uverio da je to profil univerzalnog karaktera ali dopustam da gresim i rado cu se uveriti u suprotno. ta horna na moje polugluvo uvo ima dva problemcica - jedan je karakteristicno lateralno usmerenje (ovde dopustam da gresim, davno sam slusao), drugo gde sam siguran je da taj profil jako odgovara ostrim drajverima na kojima je primenjeno razvlacenje frekv.odziva putem svih mogucih dozvoljenih i nedozvoljenih radnji (citaj - rezonanse) jer se racunalo na EQ damping a posto to ide u kucu onda puji pike ne vazi - sto ce reci da drajveri sa meksim zvukom i manje krutim membranama (B&C, plastika) prolaze ko bos po trnju u tome. gagi?prevashodno pisem sa idejom da se iskoriste neke pogodnosti na domacem trzistu i ovaj ludak koji prodaje B&C za 25% ispod bilo koje meni poznate cene na svetu, DE250 za 140 evara je lopta na penalu koju svako normalan mora iskoristiti ali kao sto rekoh ovde sem dragana (beacon of sound) nema niko meni poznat sa takvim renesansnim karakterom (vrhunski konstruktor zvucnika, vrhunski projektant horni, vrhunski stolar, vrhunska radionica) al jbga kod babe nema dzabe. nece svako moci da ga plati a i covek je trenutno zauzet pametnijim stvarima u zivotu. pa da vidimo da li ima alternativnih resenja.kao sto rekoh sto se tice uzimanja modela za kalup horne po ovom OSWG sto je kod mene, samo napred.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

....................juici koji je pravljen nisam slusao ali jesam te razne prethodne spljostene derivate koji se pojavljuju u raznim djibel, fostex i visaton resenjima i nisam se uverio da je to profil univerzalnog karaktera ali dopustam da gresim i rado cu se uveriti u suprotno. ta horna na moje polugluvo uvo ima dva problemcica - jedan je karakteristicno lateralno usmerenje (ovde dopustam da gresim, davno sam slusao), drugo gde sam siguran je da taj profil jako odgovara ostrim drajverima na kojima je primenjeno razvlacenje frekv.odziva putem svih mogucih dozvoljenih i nedozvoljenih radnji (citaj - rezonanse) jer se racunalo na EQ damping a posto to ide u kucu onda puji pike ne vazi - sto ce reci da drajveri sa meksim zvukom i manje krutim membranama (B&C, plastika) prolaze ko bos po trnju u tome. gagi?..........................kao sto rekoh sto se tice uzimanja modela za kalup horne po ovom OSWG sto je kod mene, samo napred.

Istina, trenutno u Yuichiju svira B&C DE500 koji ima titanijumsku membranu. Zvuči odlično za relativno male novce. Zato sam mislio da je odlično rešenje za nekog ko ne zna šta bi pravio, a da oseti čari dobre horne. Nije rešenje za do kraja života ali Bože moj. Šta jeste :)Za uzimanje odlivka OSWG neću moći da se sastavim bar još dva meseca. Dok mi ne prođu neke obabezveze, a onda imam ostatak leta i jesen, pa da se igramo :)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Samo u vezi cena B&C ......sasvim je normalna ovde pojava sa terminom 'javna cena ' koja je inače i odštampana .....ono što je mene uvek ovde nerviralo je to da kad uđeš u neku prodavnicu , onda ti predstoji jedno procenjivanje od strane prodavca tipa ' koliko da ga oderem ' . Razlika između cene koju dobijaju trgovci i štampane je ogromna .....u nekim slučajevima ide i do 40% . Opet u odnosu na količinu , svi trgovci ne dobijaju iste cene za isti proizvod . Taj tip koji u Srbiji prodaje te zvučnike , samo je realan i računa zaradu na svoju cenu a ne cenu koja je na internetu ......onda ima još dodatno sniženje ako i sklapa kutije , znači da je proizvođač ......kad bi svi tako radili kao on , zvučnici bi bili daleko jeftiniji . Predpostavljam da ima neki dogovor o neodređenoj količini i da preuzima zvučnike koje samo ima naručene .... Nikad mi nije bila jasna ta politika da drže cenu i prodaju dva zvučnika u godini , umesto da snize cene , jer imaju prostora i te kako , i da prodaju daleko veće količine ....sa dodatnim smanjenjem početne cene ....Scan Speac , već na količinu od 100 komada menja besplatno parametre u nekim određenim granicama . Ideja sa silikonom , nije loša , jer se veoma brzo iskopira .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

za 100 ojra nema nista , da se isplati praviti ........ bolje traziti nesto polovnobtw- ovde nema orne , bar da se mora praviti :Zu Omen Standard http://www.zuaudio.c...en1-A_Specs.pdfhttp://www.zuaudio.c...loudspeaker.php

Ovaj visokotonac mi liči na Beyma T2030http://profesional.b...s/pdf/T2030.pdfInače, Audiotehnika naručuje robu iz Adam Hall magacina u Nemačkoj. Kontam da se bez većih problema može doći do tog midbasa ali će biti potreban neki vremenski period da stigne. Deltalite sam čekao 4 meseca. Kome se ne žuri, neka izvoli.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

budi siguran da sam ja siguran u ono sto napisahnije beyma nego APT50 , pa mu oni ture svoju hornu ...... rekoh da im isporucuju bez ferofluidaisto tako - bass driver je navedeni , a nije cak ni sigurno da je ista menjano u odnosu na fabrickihm da - veci je Rdcza SS Zu Omen bi isao stock bass i APT80 (50-ka driver + najmanja horna) kojem rucno izvadis ferofluidskretnica je jedan kond+otpor na visokom

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

budi siguran da sam ja siguran u ono sto napisah...............................

Nisam video da si negde napisao pa sam zato postovao ovo kad sam pogledao link.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

izvinjavaj

bio sam ubedjen da sam prilepio i linkove za drivere

desi mi se da nekad editujem pos pa umesto post kliknem na cancel ........... :rofl:

dakle - SS Zu Omen :

http://www.eminence....Legend_B102.pdf

http://www.eminence.com/pdf/APT50.pdf

bem ga , polupao sam loncice

vise ne znam gde sta pisem

http://www.diyaudio....tml#post2998202

kak je tek 'Grau-u , on orniše na dvajes' foruma :sarcastic_hand:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...