Pređi na vezu

Horne teorija i praksa

- - - - -

• Please log in to reply
122 odgovor(a) na ovu temu

Zvu

Zvu

I'm gonna be Iron, like a Lion in Zion...

• Moderator
  • 3469 Poruke
  • Interests:Getting out of the Matrix...
  •   
    Serbia

Pogledaj porukuKoja, za 23 May 2012 - 23:53, kaže:

@Zvu
Hvala, ali nisam na to mislio. Po tom grafiku ima 85 db :) Kriva je ok ali vrednosti nisu.

To je da se vidi dokle baca. Čovek koji je merio nije uzimao kao odrednicu tačno 1m/1W nego je izmerio da se vidi frekventna kriva.

To je to i ne mere drugačije biti. Mogu ja da prepravim 85 na 95 ili 105 ako će ti to značiti nešto :)

Pogledaj porukuKoja, za 23 May 2012 - 23:53, kaže:

Pa ja bih da slušam visoke freq dok još mogu :D
Šalu na stranu, ako si mislio visoki helper, trebalo bi onda dve horne, velika i mala :) Velika da bude tipa 18" a mala 2-4" koliko već ;) Ali bilo bi možda skupo praviti tako nešto
Prava stvar bi bila unity ili synergy horna ali gledao sam koliko sam mogao i shvatio da ja to nisam u stanju da napravim :)

Zato i drobiše ljudi na dve strane iza o jednom midbasu, Anubisovim WG-ima i supertweeteru.

Unity i Sinergy su prevelike za bilo šta ispod 30 kvm. Inače, u DIY izvedbi sa interneta obe su sa B&C DE250 :)

Zen Mod

Zen Mod

DiYAudio Zen Admin

• Administrator
  • 13816 Poruke
  • Interests:fun
  •   
    Isle of Man
helper nije problem - ima ihaj zv koji ce rade tako nesto

kazem - kad rezes 6db na 20KHz , male su razlike izmedju APT80 i nekog besnjeg

poenta i jeste u glavnom driveru ........... a to je centralni

ako cemo fetisizirati , mozemo do prekosutra*

ako cemo nesto konkretno - daj da se uradi max 2 opcije , pa porediti koja je bolja

Geddle lavor fetisiziraju svi u belom svetu , iako im je tesko da odvoje kvalitet istog od stvaraocevog karaktera mu :rofl:

tako da .........

*standardni i prvenstveno srpski izraz za beskonacnost

dakleM - izjasnite se - tema je za da se ucimo i nateravamo i ucimo i nateravamo siroke narodne mase (za nateravanje imamo potencijal , ali za obrazovanje o ornama nemamo dovoljno znanja i iskustva svi zajedno - ni usima da se pokrijemo) .......... ili cemo da se dogovorimo i onda i uradimo nesto konkretno ?

znam samo jednu stvar - 'Grauovi sanduci ce kad tad da zavrse kod FFL-a na gostovanju , onda ce on da skine kalup i da ne pita nikog nista - hoce li ili nece

onda ce bilo ko moci da dobije isto po manje ili vise ili ponajmanje popularnoj ceni (u to ne zalazim niti me briga ) , ali znajuci FFL-a , nemojte ocekivati da ikome titra jajca i daje resultate merenja ......... jer ih garantoovano nece ni raditi

:buehehe:
Ovo je forum gde svi mogu pisati sve sto žele ;
ali kada nemaju šta da napišu , neka to i ne napišu .

milovan1963

milovan1963

Početnik

• Član
  • Pip____Pip____
  • 170 Poruke
  •   
    Serbia

Pogledaj porukuZZZ, za 23 May 2012 - 20:04, kaže:

sve sto si naveo MOZDA ima veze sa izduzenim i noname hornama van salmon-horn familly tipova....
i to postavljenih u sistem na standardan nacin
nisko rezanje priblizno Fs drivera
problematicne skretnice od uglavnom 12db da toboze ne bi pokvarile zvuk drivera
predugacke visesgmentne horne sa zadatjkom da pogone sto veci deo spektra
mislim da je to pogresno
i to potpuno pogresno zbog toga sto su mase membrana i dijametri membrana
za F ispod 1KHz suvise male
a NE zbog horne koja je na driveru...
Suvise je velika razlika u masi membrane i dijametru radijacione povrsine bas drivera i HF jedinice
pa jos kad se pridoda i razlika u materijalim membrana , papir - metal...
za rezove koji su nisko ne daj boze i jos nize naoko 500Hz
tu je subjektivna osetljivost najveca pa ce cak i sa istim SPLom sve delovati preterano.
drugo tu je i gustina muzickih dogadjaja najveca pa je jako lose praviti bas tu rezove
gde se rezultat sirokog a najvaznijeg dela spektra dobija u nekoj vrsti interpolacije dva izvora
nema veze sa hornama
osnovni sound signature dolazi zbog DOGME da HF driveri sa hornama moraju svirati sto veci spektar
iz toga proisticu rezovi skretnice i tipovi horni kave danas susrecemo.
horna ne dodaje brzinu ona je akusticki transformator i predace u transformacionom odnosu ono sto je i primila od drivera
iakoko se stice utisak da je imaju to je to je zbog selektivnog SPL-a
a predugacke i horne koje ne odgovaraju sistemu
a rade sa driverima koji su setovani da sviraju skoro od Fs
upravo to i proizvode nekoherentan i debalansiran zvucni proizvod koji je samo na prvi pogled detaljan i priblizan zivom zvuku
I to sve sto si opisao kao utisak upravo vazi za sisteme koje se vi pripremate da pravite...
.
WG je potpuno nesto drugo sto se horn oblika tice
on je mnogo kraci od vecine horni koje nude
satavljen je iz 2 ili vise segmenata od kojih je onaj veci pri ustima horne
ako se ne varam konicni
takva konicna horna potpuno se suprotno ponasa u domenu blizu Fs drivera i sopstvene Fo
manogo manje istice taj deo spektra tako da je manje osetljiva na eventualana pogresna setovanja skretnice
kao i to da selakse uklapa po time alaingm. zbog toga sto je kraca i ima manji diametar usta.
I to ide u prilog kao argument ovome o cemu sam u prethodnim postovima pisao na tu temu
i tu je dobra EXP ili EXP-HYP bolja horna od WG jer su skoro istih dimenzija...
Za WG nisam nesto istrazivao kako se proracunava koji su segmenti pa tako da otome ne mogu puno reci vec samo ono sto je ocigledno.
.
mislim da horne nisu primarni izazivac tog tipicnog zvuka kojise dobija u sistemima gde rade
vec dogmatski pristup u izboru susretnih F i izboru redova skretanja.
.
malo sam bio opsiran i pisao zbrda zdola
no to je dobra tema, a tesko je na brzinu i pisanjem
ponekad nesto objasniti na ispravan nacin?
cheers
@ZZZ
A ima li smisla da dole od npr. 250 Hz pa do 1-1,5kHz odradi jeftini a dobri Audax PR170 MO(preko se nadje za 60 - 70e)...Mozda cak i njega u tractrix, a odatle u manju hornu BC 250 DE...Ko gore hoce visoke, neka stavlja
Za taj audax se ne preporucuje ispod 400Hz, ali u horni ide nize...Time taj kritican spektar svira dobar drajver kome to nije problem, a jevtin je.

Slične Teme Sakri

Tema Forum Započeto od Statistika Info

0 Korisnik (a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika