Jump to content
kreljib

moji PR(A)VI ZVUČNICI

Preporučeni Komentari

Poštovanje ljubitelji dobroga zvuka!

Veoma davno sam na ovom forumu pokrenuo temu o MATERIJALIMA ZA IZRADU ZVUČNIH KUTIJA.

Od tada do oktobra 2019. sam mnogo puta „nešto“  hteo i to isto „nešto“ - odustajao.

Da ne pišem sada romene(biće ovo samo esej), sigurno sam negde pogrešio, a sigurno sam negde i dobro postupio.

Što se samogradnje tiče, danas za sebe ne smatram da znam, već da sam malo manja neznalica, kao i da to ne treba da radi neko ko ne poseduje bar minimalna znanja iz te oblasti.

Pošto to smanjenje neznanja dugujem ovom forumu, evo malo reči i fotografija, pa možda nekom nešto pomognem, možda nekog nasmejem, ali eto, toliko mogu da vratim.

KAKO SAM ODABRAO SVOJE PRVE/PRAVE ZVUČNIKE

                Čačkajući i čitajući na razne teme, shvatio sam jedno-da bi odabrao/napravio zvučnike, prvo i jedino što moraš je da NAUČIŠ DA SLUŠAŠ.

Tragajući za adekvatnim projektom, zanosio sam se nebitnim stvarima-tipa gore pomenuta tema...nije to nebitno, ali svakako nije stvar od koje se počinje.

Svoje kante koje je neko sklepao od auto zvučnika nepoznatog proizvođača guralo je moje skromno (nazovi)pojačalo TECHNICS SU610.

Sasvim slučajno, dobrom voljom jednog rođaka, zamenio sam ceo sistem predivnim HITACHI HA-M2 + FT-M2 koji je imao svoje pripadajuće dvosistemske zvučnike.

Tu su moje uši počele da čuju.

Uvideo sam šta znači biti tupo,a glasno i oštrije,a tiho.

Vizuelno, postao sam bukvalno zaljubljen u svoje nove spravice i nekeko sam se skrasio, ali sam uz „muzikicu“  kad god mi prilike dozvoljavaju tražio ono „nešto“.

Zahvaljujući tuđim iskustvima i razgovorima, pa i srećom da sam naleteo na neke dobre i poštene ljude, vremenom sam shvatio da oni projekti sažvakani od A do Š uglavnom nisu dobronamerni . Za tvoje uloženo (prvenstveno novac, a potom trud i rad) ćeš dobiti mnogo manje od onoga koliko to zaista vredi. Što narod davno reče - Besplatan je sir, ali samo u mišolovci!

                Tražeći ono „nešto“ naleteo sam na oglas koji mi je upao u oči jer ga je postavio neko iz mog malog grada. Na osnovu opisa koji je bio ozbiljan i kratak, ali sa dovoljno informacija pretpostavio sam da onaj ko ovo prodaje dobro vlada materijom. Palo mi je na pamet ko bi to mogao biti i za par dana sam sreo dotičnog i pitao ga da li je on postavio oglas. Ispostavilo se da imam dobru moć dedukcije i dogovorili smo se da dođem i čujem o čemu se radi.

                Ja tamo, kad ono....prizor za gledanje, slušanje nije nužno. Neki Marantz u godinama, munje gromovi, svetska čuda i bočno pored kutija koje upotpunjuju onaj utisak od kog zastaje dah, stoje neke prašnjave i neugledne kutije. Nakon kratkog ćaskanja, prelazimo na ono zbog čega sam došao. Dogovorena pesma počinje i ja je DOŽIVLJAVAM...do tada sam je samo čuo(bar milion puta).

Kada se pesma završila ja se smejem i pitam ŠTA JE BRE OVO? A onda čujem – PA TO SU OVI, MOJI, ZVUČNICI, EVO SADA ĆEŠ ČUTI ISTU PESMU NA OVIM-TVOJIM. Čovek je izvadio konektore i zabo ih u terminale onih neuglednih kutija i pesma je ponovo počela.

Skoncentrisao sam se i na pola pesme, uviđajući kako fali dosta nekih stvari u odnosu na pređašnje emitovanje, pravio sam poređenje i pokušavao da ga što jednostavnije ocenim.

Prve kutije su 10, i to je maksimalna ocena. Sve ovo uopšte ne zvuči toliko lošije....po meni jaka 7.

Kada se pesma završila, to sam izgovorio i dodao   ...ali dok gledam u ove kutije koje prodaješ, kako stoje pored ovih tvojih, rado bih ih izlupao....al su ružne čoveče.

Nastavili smo testiranje, ali opuštenije i uz priču smo još nekoliko puta menjali mesta konektorima. Ostao sam pri svom, 10/7.

Kada je došao trenutak, prvo sam čuo koliko koštaju njegove kutije...evri, 4 cifre...onda sam čuo cenu za prašnjave...evri, 2 cifre i to dovoljno daleko od treće.  RUKA RUCI!

Poređenje je vršeno između MONITOR AUDIO i Ei NIŠ.

Ono što mi je najviše smetalo morao sam da eliminišem pre nego što sam ih pustio u kuću bio je njihov izgled. Premerio sam ih i napravio krojnu listu. Pokušao sam da izvedem prepakivanje u šperploču, ali to bi bilo budalaština. Razlika u ceni materijala nije strašna, ali MDF se prodaje na rez, a šperploča na celu tablu, tako da bih sve platio duplo više i imao otpadak sa kojim ne bih znao ni gde ću ni, šta ću.

Rupe za jedinice su urađene uslužno na CNC.

Dampiranje zidova sam obavio filcom koji sam dobio od komšije, a kutiju sam napunio vunom.

Pošto nemam baš mnogo prostora, niti neku ozbiljnu radionicu, bio sam svestan da finiš ne mogu da izvedem ni mnogo precizno, ni mnogo pedantno, pa sam odlučio da bude jednostavno i zanimljivo.

Rađeno je iz više faza sa 2-3 boje, akrilnom bojom za beton, zatim blagim haotičnim brušenjem brusnim papirom granulacije 150 i nakon toga lakiranjem akrilnim lakom u dve ruke.

Kao svaki oženjeni muškarac, morao sam i ženu da uključim u svoju igrariju, i ona je uradila dekupaž u uglovima.

Kako sam kasnije čuo, ovo je neki model Ei Niš zvučnika, ali mislim da je neko tu nešto dorađivao. Zaista ne znam kako bih ga nazvao, ali mislim da sam uspeo da pronađem i za sebe napravim ono „NEŠTO“!

Za sve to vreme, dok sam ja tražio ono „nešto“, neko od bližnjih je čistio stan i do mene je došlo pojačalo PHILIPS FA568 koje je strpljivo čekalo svoj dan.

Uparih ja ovo dvoje i život je počeo. Muziku sam slušao kao da mi je 15, pa sam i repertoar iz tog perioda svog života obnovio. Koliko detalja, koliko tačnosti, koliko slika koje sada blistaju....ali ipak je tu nešto smrduckalo. Pored želje da moje uši počnu da funkcionišu, od davnina pamtim jedan risiver koji sam video kao dete i do današnjeg dana ga bukvalno sanjam. Još tu želju sebi da ispunim....i ispunih je...

HARMAN/KARDON 330C

U poređenju PHILIPS sa HK, ocena koji moje uši daju je 5-PHILIPS, 9-HK.

Završetkom ove priče, shvatate gde sve ovo ide....postajem bolestan, ali mislim da još duuugo neću imati potrebe da menjam ova dva elementa. Veoma sam zadovoljan, a u određenim trenucima i više od toga!

Ajd sad, da vidim, šta kažete? Ne zamerite na opširnosti, ne zamerite ako ništa od mene niste naučili. Hteo sam samo da se javim nakon kraja nečega što sam odavde započeo....a da li je kraj...ko to zna?

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

:punk:

 

e neka si ih opravio!

jos samo zameni one elkove u skretnici sa necim novijim

ima bipolarnih elektrolita svuda , mozda moze i blok kond ako nije previse uF

 

usput, po izgledu mi je apsolutno nepoznata skretnica, kao da je DIY na osnovu neke ko zna koje fabricke

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

Taj bas ima malo veći magnet, sa njima sam pravio bassreflex kutije davno zapremine oko 30-35l ne sećam se više baš tačno. Tvoje kutije su kompresione. Skretnica plače za osvežavanjem.

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

Lijep post i zadovoljstvo ga je pročitati. Odavno mislim da ako ne znaš lemiti, brusiti, računati i praviti elektronske sheme onda je izlaz u vintage opremi. :)
Te stare "drlje" od pojačala i zvučnika svako malo iznenade nekoga. Mislim, nije da je sve što je staro super, ali uloženo dobijeno je skoro* nenadmašno.
Sjećam se zvuka nekog ovalnog starog papira, meni potpuno nepoznatog u trgovini rabljenim pločama i CD-ima imena "Free Bird" u Zagrebu prije desetak ili i više godina.
Tehnički ti ne mogu ništa bolje savjetovati od toga da poslušaš Zena i Nixie-a. :)

*"skoro" zato što će me netko na DIY forumu demantirati. :drinks:

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

Kreljibe svaka cast na projektu koji si podelio sa nama, lepo nema sta!!!

Sto se tice zvucnika meni lice na nekadasnji Ei projekat Alpha, to verovatno ima potencijal a kako vidim verovatno si ga iskoristio a i popravio estetiku.

Risiver HK sam slusao i cackao ali jaci model 630 slicnog dizajna, predivna sprava sa predivnim zvukom da pocnes da se ceskas po glavi od iznenadjenja....dva trafoa metalna konstrukcija i lep dizajn, nadavno ko voli, uzivaj. 

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

ne bi li Alpha RIZ, sa 10" bass driverom 

ako se dobro secam , sve bese prepakovani ili rebrandovani Tonsil

ovo mu dodje kao kit koji je EI prodavao, a imali su HSR160 kutije napravljene sa istom postavkom

jedino se skretnica ne uklapa u pricu, ne mogu da odredim poreklo

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima
pre 13 minuta, Zen Mod reče

jedino se skretnica ne uklapa u pricu, ne mogu da odredim poreklo

Deluje da je neka fabrička, možda je preuzeta iz nekih drugih zvučnika. A bilo je nekada davno i da se kupi tih "univerzalnih" skretnica u Nemačkoj recimo.

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

inace, u to vreme je nepojamni upgrade bio da se izbaci EI srednjak sa Alu loncetom ( ni kao kamen za kupus nije dobar, koliko ima uzlaznu prenosnu k-ku) i da se napravii komorica od 1-1.5L odnazad i da se ubaci AZ550-72/B* (* mu dodje 4 ili 8, za ohms) - sto bese mali 5" bass iz tog vremena

isti basic je, posle kojekakvih tretmana membrane radio kao poludeo u malim bookshelf size kutijama, a koristio sam ga i umesto KEF B110 u klonu LS3/5

 

mda , AZ550-72/B8 , uz EI kalotno 25mm visoki od 8oma (AZSK25-8 , ako se dobro secam oznake) , oba frizirana tesko ........ msm , meni je to sviralo on par sa original LS3/5 ........ L-R skretnica na 2K, sa svim mogucim kompenzacijama

 

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

Imao sam te AZ550 nenormalno dobar zvucnik, prosto za neverovati, ali sam bio veoma mlad i neobavesten i malte ne sam ih bacio sa mislju jebo to sto dobro svira to se ja tripujem to je samo Ei, kad vas sad citam lupam sebi samare ko da tapsem :shout:

Sledeci promasaj su neki 6" neki papirni beli drajveri iz nekog Sharp kasetofona ono dono cika iz Libije....prepakovo ja to u neku ljudsku kutiju, sviralo fenomenalno i opet crv neznanja, prodo za dz, i dan danas sanjam taj zvuk.

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

dorada visokog je bila obrada izlaznog konusa - ili na strugu pa smirgla ili dremel brusenje , prakticno na skoro dupli precnik izlaza, a zakrivljeno

busenje choke (centralni deo magnetnog motora) burgijom 6mm ( procep se zastiti sa vise slojeva lepljive trake i busi se sa hladjenjem emulzijom ili vodom)

na zadnju stranu magneta se lepi casica (plasticna) od 70-100mL , vatom se napuni 6mm kanal i ta casica

takodje filcani prsten na celo choke

 

bass sam tada premazivao sa retkim rastvorom lepka za drvo , a danas bih uradio 2 ruke Dammara cone , 3 ruke Dammara kalotu

sto se tice skretnice - nije ostalo nista sacuvano od papira ; osnova je bila L-R 12db/oct na 2K ili 2K2 , a sto se tice Boucherot clanova , no way da se setim, takodje se ne secam za koliko db sam morao utisavati visoki ......... ali nije bilo malo - bese bar 5-6db

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

Zen-e, kako te lepo citati, sto kazu Lale "dajes sve na okrunjeno!"

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

mda , mislim da bih danas roknuo Dammar i na kalotu visokog, bar jednu ruku

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

najsigurniji a ujedno najbrzi nacin za obradu izlaznog konusa visokog bi bio da se visoki komplet turi u strug, ukljucis da rotira amerikaner, u dremmel montiras valjkasti smirglic i krenes da obradjujes

tako dobijes jednoliku obradu po obimu, proizvodis samo finu prasinu te nema opasnosti da ostetis kalotu

ako bi isao na obradu nozem, pravis strugotinu i velika sansa da ostetis kalotu istom, a svejedno moras da smirglas za finisiranje

 

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

A ima li ovaj visokotonac neku adekvatnu zamenu, a da se ne doradjuje? Mozda neki iz strane produkcije. 

Ima li neko mozda datasheet od predmetnih drajvera?

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

Nego kad citam sve ovo, i pitam se....jel neko probao da dampira korpu bass drajvera sa nekim materijalima ili lepljenjem nekog bitumena u trakama?

Gledam grafikone nekih baseva koji se rade u varijanti livena korpa i presivani lim i vidim da je dobra korpa jako bitna, kriva frek. odziva mnogo mirnija sa livenom korpom.

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

nije to samo zbog korpe

no , i kod najskupljih zvucnjaka elegantni damping korpe sa zivom gumom ( @ManicP svojevremeno delio za dz na jednom FAK-u) ili slicnom skalamerijom samo dobro moze da ucini

sto se tice druge opcije za EI visoki , pa naravno da ima skupljih i boljih opcija

ja samo prenosim kako sam i sta sam dok sam se bavio time

odavno se vise ne bavim prcvoljcima ...... msm naravski da me povuce da tu i tamo nesto pazarim kojekude

 

msm da ima negde u mojoj random temi par slika od vrancuskih Epsilon zvucnjaka .... Audax driveri

driveri i skretnjace odneseni u LA kod mog Vladice , on napravio TL i pozabavio se ko mala deca, svira za 300 puta vise para

msm, i kad se ima nesto i ihaj 800x skuplje i bolje , ne treba zanemariti vrednost zabave sa necim sto je maleno a Sleeper kategorija

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

@Zen Mod

Ih, pa naravno da ima skupljih i boljih. Nego mislio sam na varijantu koja je koriscena kao zamena na tim starim Ei zvucnicima.

Inace, neizmerljivo je zadovoljostvo taj tuning :)

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah

  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu

×
×
  • Kreiraj novo...