Jump to content
damic

Apogee Duetta + Stage mrt

Recommended Posts

wU6OmEj.jpg

Slika nije bas nesto, danas lose vreme, nema sunca. 

Ukratko, sistem je aktivan 3-way, ispod 80Hz su 4 suba, trapezoidni bas panel radi izmedju 80 i 450Hz, oba MRT (midrange-tweeter) od 450 pa navise. Svi rezovi 24LR. Svaki kanal ima svoju digitalnu xo sa 4 izlaza (ukupno 8) tako da je moguca i dsp korekcija svakog suba ponaosob.

U pojedinim temama sam vec pisao o multisub sistemu koji primenjujem pa se nebi ponavljao. 

Kako sam u rezervi imao par Apogee Stage-a sa relativno svezim mrt (5 god) a koji su, imo, najbolji sredenje-visokotonci koje je Apogee pravio, resim da ih iskoristim i dodam postojecem sistemu. Napravim drveni nosac-baffle dimenzija 150cmx11,5cm, dole stavim stopu i pozadi kosi drzac, sklop magneta je prilicno tezak i ima visoko teziste. Danas montiram, elektricno povezem oba mrt-a redno, svaki je bio 3,4Ohm tako da sad imam 6,8 sto je daleko laksi posao za Pioneer M-90a. 

Zvuci izuzetno dobro sa ovim dodatim ribonom, najbolji zvuk do sada.

Koristim samo digitalni izvor, media player Med8er MED500 - dac Teak D-10 - analogni cevni preamp (rad mog kuma Kuleta) - 2 kanalne xo EV Dx34a - pojacala. Kablovi, obicni iz PA programa i nesto Mogami.

      

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, crni. said:

nisam čuo za taj med500 plejer...kakav je?

Na digitalnim izlazima mrvu slabiji od mog CDP SONY X559ES, koga skoro nikad i ne slusam. U njega ide 2TB hdd, platio ga pre 7-8 godina 165USD, best buy ever. Dan danas radi bez greske.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaboravi da navedem pojacala:

4 suba su na 2 digitalca Panasonic SA-XR55 u dual amp modu sto je 4 x 200W/6Ohm (oko) - dovoljno

Ribon bas paneli na Navison Audio NPA-400T - 2 x 220W/8Ohm, nebi bilo na odmet nesto jace, al se nema

MRT riboni su na Pioneer M90a - 2 x 200W/8Ohm - dovoljno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gotovo zaboravi da sam ovde otvorio temu. Nedavno sam imao promenu kreveta u sobi, umesto ranijeg u obliku kutije, dakle zatvoren sa svih strana, stavljen drugi na nogicama dole otvoren. Ispod kreveta se otvorio dodatni prostor, odmah primetim promenu u odzivu basa. Uradim merenje i stvarno, na spl i waterfall-u drasticna razlika, pojavili se novi sobni modovi u oblasti 60-80Hz.

Provedem nekoliko dana u stelovanju subova, nikako sada nisam mogao da uklopim cetvrti. Pokusano sve zivo ali bez uspeha. Na kraju ostanem na tri komada. Subovi rezani sa 24LR lpf na 50Hz, 60Hz i 64Hz, s tim, sto je prvi u kontra fazi. Duette, ranije bile na 80Hz, pomerene na 100Hz, 24LR hpf.

Evo, za Deliju nekoliko grafika 20-200Hz, da mi ne prebacuje :) . Koristim target curve pa je prema nizim freq. bas malo izdignut.

hV2vqL9.jpg

dZRRTSE.jpg

IA19j3V.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Solidno. Moze to i bolje, ovo je stelovanje “na prvu”, samo treba vremena. Bitno, jako lepo se cuje, bez ekscesa na donjem delu. Probacu malo da smanjim pikove na 61,3Hz i 132Hz koji su u podrucju velike energije, za oko 2,5 dB-a. Ovaj na 29Hz nije primetan.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo na grafikonu izgleda odlicno, ali pri slusanju je gorostasno, sa cetiri suba i 800W po kanalu koji to guraju, upeglano sa prostorom, zvuk je fascinantan i nezaboravan.

Samo se muzika i cuje. :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cetvrtak 07.11.2019. Beograd, Epicentar

Susret koji smo dogovarali domacin @damic i ja poslednjih par meseci je realizovan danas u rano popodne.

Apogee Duetta Signature, za koje sam u caskanju sa domacinom saznao da sam upravo ovaj par slusao pre skoro 2 decenije na Novom Bgd., sa sasvim drugom amplifikacijom, gramofonom kao izvorom.

Ovo sto je @damic strpljivo, vredno i znalacki uz dosta traganja, citanja, merenja, uporedjivanja, komuniciranja na Apogee forumu izgradio je nesto sto do sada nisam imao prilike cuti.

Digitalni izvori, bez gramofonskog setupa, paneli ribon i kvazi ribon topologije, 4 SUB-a u slusaonici, eksterne digitalne skretnice su sve ono suprotno od mojeg FR + SET + gram. sistema.

Ono sto ima vezu nasih sistema je ljubav prema vintage spravama. 

Medjutim, ovo je jedan XO sistem koji je potvrdio neka moja razmisljanja o puno watt-i i da toga nikada nije dosta kada su riboni u pitanju, uostalom, kao i veliki drajveri, tipa 15".

Veceras samo slike, moram prenociti, pa sutra nastavak.

Stay tuned.

@damic, veliko hvala na izuzetnom i kvalitetnom razgovoru, o tome koliko je Bgd mali, a koliko smo zakljucili da poznajemo istih likova iz ovog naseg hobija.  :BeerMugCheers:

P.S. zamolio bih clanove kojima smetaju moji eseji da slobodno preskoce ovaj post, kao i onaj koji ce osvanuti sutra oko 9 h. 

d1.jpg

d4.jpg

d2.jpg

d3.jpg

d5.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×