Jump to content

Solaja Audio TVC - pasivno pretpojacalo


grau.

Preporučeni Komentari

O Solajinim TVC pasivnim preampima se dosta pisalo pa nikakav poseban uvod. Ovo je klot verzija bez daljinca, 3 RCA ulaza, 1 (a mozda i 2, pogledacu kasnije) RCA izlaza, ground lift po kanalima, +6db pojacanje kao opcija sa prekidacem.

 

Kupio sam ga od clana Davora ovde, bio je oglasen na 400e, dogovorili smo se za 300e pa bih ga ustupio dalje na forumu po istoj ceni. Uzeo sam ga da premostim pauzu jer mi je K&K preamp bio na sredjivanju kod ZModa.

 

Uredjaj je tehnicki super, estetski prednja ploca pati od blazeg posvetljenja crne boje - standardna pojava kod domacih majstora koji se bave eloksiranjem. Svira odlicno, bogat, dinamican zvuk, odlicno leze kako na izlaze sa lampama tako i na ove pojave tipa F3, F5 itd.

 

Moze slusanje kod zainteresovanih u sistemu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala. Slobodan sam da postavim par slika telefonom, ne nekog kvaliteta, što je mahom većinski problem u Srbiji. Naime, posle nekoliko godina su samo prednja ploča i dugmad izgubila crnu pigmentaciju i vidljive su pink boje, što mnogima ne smeta. Problem je uopšte sa svim površinskim obradama svih metala, čovek koji je ovo radio otkupio je jedinu pravu liniju za eloksažu ali očigledno nije zadržao kvalitet, moja bivša Hiraga je i dalje crna ko ugarak posle ravno 26 godina. Sada je potrebno  hemijski de eloksirarati, dugmiće ispolirati a prednju ploču prebrusti da se ukloni gravura, prečetkati i sve ponoviti.

 

U mom sistemu visoke osetljivosti, Teresonic i SE GM70, Preamp je na prvom podeku isuviše glasan za noćno slušanje dok je sama podela jako lepo urađena ali to meni nije od značaja, tako da je to jedini kamen spoticanja. Imam na ampu kontrolu glasnosti jer je urađen kao integrarac al se sluša uvek sa preampom i odvrnutim potom do kraja, probaću na pravi način da spustim ulaznu osetljivost , što traži da se pojačivač stavi na sto.

 

Sam TVC je i moj lep deo života i nekako  ne ostvaren san, delom što SE Euridika urađena Šolajinom lemilicom  radi sjajno, delom zbog ne imanja vremena, tako da je ovo prilika koju ću teško propustiti. Tehnički je uređaj sam špic kako zantski u smislu motanja, tako po ugrađenim delovima, trafo lim, selktor i potovi. Trafo ima svoj pleneći šmek, sa vezom od 6dB pojačanja  muzika je uvek uz sto, bez toga, par stolova dalje. Od prvog  probnog TVC-a, čuvene fioke, Šolaja je kroz razvoj doveo ovaj koncept do kraja, možda može da se daska ukloni ko u onom vicu o dvoje kamiondžija, al to je neka buduća moja spremnost da se višestruko komplkivanije vrši motanje sa neizvesnim rezultatom.

 

Ako neko želi da čuje uređaj može da ga dobije od mene uvek,  uz moje preče pravo kupovine i naravno, Gordanovu saglasnost.

 

Izvorna priča o TVC-u:

 

http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/1696-music-first-pre-amp/&page=1

 

http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/5945-tvc-made-in-serbia-attn-solaja-lemic/

 

IMG_20160117_134508_zps2u0gb5bu.jpg

 

IMG_20160117_134630_zpsyhmm3oen.jpg

 

IMG_20160117_134725_zpsk5ck64wo.jpg

 

IMG_20160117_134750_zpskhoemylw.jpg

Izmenjeno od Lemić
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hoće samo postoji zamka.

 

1. Lemić treba da ga kupi da bi ga prodao.

 

2. Lemiću treba ponuditi adekvatnu cenu da ga proda ako ga je kupio.

 

3. Banovati Lemića kao preprodavca ako je prodao ono što je kupio a tražio adekvatnu cenu pošto je on sada vlasnik onoga što će biti vlasništvo novog vlasnika tada kad kupi ono što Lemić ima ako kupi a za sada nema dok ne kupi od Grau-a.

 

Prosto, zar ne?

 

:)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

TVC tera GeMe već više sati, alternativno grejanje po ovoj zimoći. Grau raspolaže svojim uređajem po svom nahođenju, dok ne rešim ulaznu osetljivost pojačivača neću doneti odluku, nadam se da će Šolaja u narednih nekoliko dana pokušati da reši.

 

Ja sam uređaj uzeo odmah po oglašavanju na ponuđeno slušanje i pripada mi  pravo preče kupovine mahali ne mahali bilo čime, naravno u okvirima koje postavi Grau, što podrazumeva i podizanje cene pa čak i ko da više. Nisam preprodavac, nit šta prodajem nit šta kupujem, nit šta pravim, popravljam, prepravljam komercijalno, pa me isključite iz svih mogućih kombinacija i teorija, obraćajte se Grau ko da me nema. Ako uređaj završi kod mene to neće biti zarad preprodaje već za lično uživanje i ostaće večno ili sve dok/ako, napravim TVC u nekom drugom načinu  motanja trafoa i to opet pod, il sa, Šolajinim umećem.

 

Neću da otvarm uređaj zarad slikanja, ima recenzija po netu sa slikama, unutra su amorfna jezgra i Elme, znači zvučno i po trajanju naj bolje što se može naći.  

Izmenjeno od Lemić
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

nece grau da dize cenu, platio ga 300 prodace ga na forumu za iste pare.

 

sto se tice kolege lemica, moze da ga zadrzi dok ne odluci. nije nikakva hica ni za prodaju ni za pare. pored toga lemic je jedan od najzasluznijih za promociju TVC-a kao sprave uopste u srbiji tako da je to dodatni razlog da bude opusten. sto se mene tice voleo bih da bas zbog te istorije uspe da ga integrise u svoj sistem.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala Grau, beše to period napredka, SET, FR, LCR, TVC,... Iz dva pokušaja se napravi nešto, pre svega SE AMP GM 70 je detaljno pregledan, premeren i pretrimovan tako da  tek od juče radi u pravom izdanju nakon generalnog servisa pa mi je potrebno dodatno vreme da uslušam nov i daleko bolji zvuk  nakon Šolajinog rada, što znači da tek sledi ovih dana ozbiljnije preslušavanje. Integrisanje u smislu smanjenja glasnosti je moguće uz neka verovatno, tj. sigurno, još bolja sonična rešenja na ulaznom stepenu pojačivača no to neće biti presudno za donošenje odluke. Kako god, ako je neko potencijalni kupac, uz Grau-ovu saglasnost može da dobije Preamp na slušanje, važi i ako ga ja uzmem.

 

Šolaja u svom okruženju:

 

IMG_20160123_110034_zpshddj07mn.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne, Petrovićeva zamisao, a Đoka je realizovao, praktično podigao samo napon grejanja za GM70, zabo druge cevi u predhodne stepene i Miroslav zamenio pojedine otpornike i kondiše audofilskijim i to je radilo: http://audiohd.net/phpbb/viewtopic.php?t=357#p24123. Nakon izgaranja mrežnjaka, valjao je ceo generalni servis što je i učinjeno:

http://www.diyaudio.rs/topic/6496-motalica-regulacija-brzine/, međutim uređaj nije radio kako treba a još manje od očekivanog i adekvatno učinjenom poboljšanju sve dok nedavno Šone nije postavio putokaz a Šolaja  umešao prste i sad doživljavam katarzu; nameravo sam da postavim temu o urađenom servisu al se nema nešto volje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Lemić, on 24 Jan 2016 - 18:15, said:

.... pa mi je potrebno dodatno vreme da uslušam nov i daleko bolji zvuk  nakon Šolajinog rada, što znači da tek sledi ovih dana ozbiljnije preslušavanje. ... ...no to neće biti presudno za donošenje odluke. Kako god, ako je neko potencijalni kupac, uz Grau-ovu saglasnost može da dobije Preamp na slušanje...

 

 

Kako kaže od kuminog kuma kum, sad sve od početka; preslušao sam sa uživanjem između ostalih diskova nekoliko Gordanovih test kompilacija, dva dana intenziviranog slušanja,  više da bih iz svoje Eridiće izvukao nešto više. Kvantitet, više od tridesetak kila, 12 dvostrukih C trafoa, PIO-a,... ne znači i kvalitet, 2 TVC "trafuljka". Moj pre amp je dobio i dve nove Čatamke i po novu polovinu Telefunkenki, no bezuspešno. Razlike jesu možda male, moja supruga koja ne sluša "nastranim" ušima ko mi iako izuzetno dobro čuje, ne pravi neku razliku, tj. kaže da je isto. To je u neku ruku tačno jer zaista tonski oba uređaja rade identično što pre svega govori o karakteristici i prepoznatljivosti Šolajinog zvuka, što verniji i celovit muzički prikaz bez dramatičnosti u bilo kom segmentu, jednostavno, živa svirka i takav doživljaj kada se sedi ispred zvučnika. Euridika je dual mono  uređaj sa cevnim ispravljanjem i po jednom cevkom sa transformatorom na izlazu, u osnovi  preteča njegovog bez kompromisnog pred pojačivača "Grand Exellence". Bez obzira na moj idejni, zanatski i stolarski rad i uživanja više od petnaestak godina što čini naviku i inetrnost slušanja uz nužni subjektivizam, TVC je zvučno i električno bolji uređaj, boljeg  ima u svemu više a bruma manje. Pročito sam negde komentar da TVC mora da radi sa SE pojačivačima jer navodno šilji neparne harmonike, ne slažem se nikako jer moja tranzistorska Hirage je PP  sa malo povratne sprege i trafo jednako dobro radi ko sa cevnim singlom. Rečeno mi je da postoji neka recenzija i da je recezent kao manu naveo gain +6dB, potpuno suprotno je.

 

Ostaje problem osetljivosti, moj GM70 je trostepeni pojačivač i ne treba mu pred pojačanje kao takvo,  bolje radi sa preampima i tako ga slušam, utišavanje preko ugrađenog Alps-a čini minornu razliku koja je možda više subjektivna al je i to već dovoljno. Uređaj je i dalje na raspolaganju zainteresovanim shodno Anubisovom nahođenju.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne "shilji" sve neparne harmonike, eventualno samo prvi neparni posle osnovnog tona... to je karakteristika svih transformatora

kao i magnetofona... ;) nije shiljeze.

(To je objasnio bas Hiraga u svom clanku oko Le Monstre pojacavaca...)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 4 nedelje kasnije...

Hiraga je kod drugara koji ima hifi ambicije al spora nešto mnogo, sve ostalo u sistemu je više nego nedostojno tog pojačivača.

 

Ovo je jedina slika probnog TVC-a, čuvene fioke, zakopčana na Hiragu. Fioka je zamenila Kanedu kod na žalost pokojnog arhitekte Laze Milutinovića, od miljka Fozgen, naj strastvenijeg audiofila:

 

2_zpshw9zieab.jpg

 

A ovde ovakv TVC tera neki tranzistorac kolko se sećam, tako da mislim da nema razloga da ne gura i tog Levinsona:

 

IMG_1284_zps8iv7y7bl.jpg

Izmenjeno od Lemić
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

uz duzno postovanje prema konstruktorima, ja majke mi ne razumem koja je to opsesija srpskih majstora visokom ulaznom osetljivoscu pojacala

nisam jos sreo izlazni amp koji je neko zasvajsovao ovde koji je projektovan tako da moze da radi u sistemu tako da mu preamp u prvih nekoliko koraka ne zasicuje signal. po meni kompletno nerazumevanje i nerazlikovanje pojmova pojacanje (gain), glasnoca (volume) i snaga (power). kako da harmonizujes strukturu pojacanja unutar sistema kada ti i zero gain preamp zasicuje na prvih par koraka.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...