Jump to content

Koje pojacalo napraviti? Saveti, iskustva, ideje...


pakonja

Preporučeni Komentari

Mislim da je Borko u pravuSa tom shemom nesto nije u redu najverovatnije odmah krene da osciluje...?.Nesto slicno ako ne i identicno je bilo objavljeno u sam-u pre jedno 30-40 godina...Sad, se ne secam tacno da li sam ja sklopio po stampanoj plocici koja je isto bila dataili drug?Uglavnom, odmah po prikljucivanju ON - FSSSSSSTT beli dim, sve izgorelo...

Sam iz početka '91. jedni od poslednjih brojeva koji su se našli u Srbiji. Članak je bio o 2x50W ampu za kola, pretvarač 12=>2x22V (ili 44V single power supply) kao napajanje za ovaj amp.Jedan od mojih prvih ampova, msm 1. godina srednje, i iz prve je proradio. Ne znam gde je on završio nakon xx godina... (sećam se kad su iz Radio kluba stizali delovi poštom, a ja srećan ko nova godina :D )
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 173
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Voleo bih da mi neko objasni sta znaci obican zvuk i hi end zvuk.Evo imam 50 i neku godinu a jos nisam skontao razliku izmedju ta dva zvuka.Momentalno za mene postoji samo ono sto mi se svidja ili ne.Sad da li taj zvuk kosta 100 eura ili par iljada meni je sve jedno.Bilo je da cujemo stvarno skupe uredjaje i po raznim casopisima nahvaljene pa onda sledi razocaranje jer to mom uhu ni malo ne zvuci dobro.sad izvinte sto se mesam ali me iznerviraju komentari na sasvim ,,obicnom zvuku,, pa me uvati neizdrz da ne kazem koju.Ja sam za to ako to tebi dobro zvuci ok ne mesam ti to tako cujes i nema daljeg ubedjivanja.Al sam se raspiso jbg izvinite jos jednom ,nisam ovoliko napiso za 10 godina,matori sekes.Pozdrav. :whistle2:  :guitarplayer:

Koliko ljudi, toliko odgovora, ali bukvalno tako.Sve zavisi od niza varijabli, pa koliko znam nema univerzalnog odgovora.Mogu samo za sebe da kažem da je za mene dobar zvuk ono kada mi iz zvučne slike nestane sve sem programa, kakav god da je. Ja ne želim da slušam pojačavač A ili B, ja ne želim da njega uopšte slušam, hoću da on nestane kao elemenat muzike, bar u domenu moga sluha, naravno da apsolutno ne može. Znam dobro da je to moguće, jer imam čitavu kolekciju uređaja koji to bolje ili gore izvode, ponekada sa malom sopstvenom notom, koju ću ako mi odgovara da mu oprostim.I odmah da kažem, to nema mnogo veze sa cenom. Niti je nešto automatski đubre ako je jeftino, niti je automatski dobro ako je ludački skupo. Imam po jedan primer za oba slučaja, mada ću morati sa drugarom izgleda da se pobijem da dobijem nazad moj primer za jeftino a baš dobro, Toshiba/Aurex SB-45. Uze ga da ga posluša, pa nikako da mi ga vrati, i tako već 9 meseci.Mislim da je najbitnija lična orijentacija, koja uslovljava naša očekivanja i opšto smer sastavljanja sistema. Moj cilje je maksimalna neutralnost. To znači da ja ne želim da čujem ono što je neko mislio da ja treba da čujem, nego ono što je izvornom materijalu. U mladosti i ludosti sam se pomalo bavio muzikom, odustao sam jer se sam sebi nisam dopadao, ali mi je ostalo znanje kako šta zvuči uživo, u sali, na poljani i u studiju. Umem relativno dobro da odredim da li slušam kojekakve koloracije, ili nešto što jako liči na ono što treba da bude. Potrošio sam niz godine, truda i novaca da to postignem u meri koja je meni zadovoljavajuća, pa sam stoga i ja zadovoljan.Mislim da je to vrh, da u nekom trenutku kažeš sam sebi - to je to, zadovoljan sam, znam da može još bolje, ali za to bolje moram da prodam ženu i decu, a dobiću ipak samo nijansu bolje. Hvala, ali ne hvala.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

TDA2030 je definitivno najgori chipamp kojeg sam imao u ruci. Npr. LM4766 je za njega isto što i Porsche za Fiću. :)

 

Nisam nikada slušao pojačalo bazirano na LM4766 ali mislim tj imam neko sećanje na seriju 200x i mislim da su ti čipovi inferiorni ovom 2030... (2002, 2003, 2004, 2005, 2006...)

Posle tih čipova sam prvi sledeći put iskušao sreću sa TDA7294 (iz TDA serije) i to je već sasvim druga priča. I naravno, LM3886 i slični.

Takođe, nisam nikada imao pa čak ni vozio ni Fiću ni Porsche-a pa iz ličnog iskustva ne mogu da poredim razlike ali mislim da razumem... :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zanimljiva mi je ova teorija o preamp-u....  malo ste mi zagolicali mastu...s obzirom na to da sam definitivno resio da pravim pojacalo pa dok cekam da skupim sve delove polako cu poceti i da razmisljam o preamp-u... a moguce je da cu pre skupiti sve potrebne delove za preamp nego za pojacao...

 

Kao sto sam i ranije rekao Marantz necu da otvaram i modifikujem jer mu to drasticno obara vrednost... ali posto on ima jumpere za preamp i amp postoji velika verovatnoca da cu napraviti jedan preamp pa cisto da vidim kako se ponasa sa marantz-ovim pojacalom a ujedno i njega da kasnije koristim za Calor koji cu praviti... Hajde bacite link za neki preamp koji bi bilo ok napraviti... :)

 

Ja bih tu imao predlog ili može da bude i savet iz ličnog iskustva:

Ne umanjujući kvalitete pojedinih ili pojedinačnih uređaja (predpojačala) savetujem odabir predpojačala koje bi bilo najbolji odabir za odabrano pojačalo. Primera radi, imao (gradio) sam onomad modifikovanu verziju NS-10 sa Shiny napajanjem i to je bio odličan preamp uz F5. Uz taj, probao sam i nekoliko drugih i u praksi shvatio da za svako pojedinačno pojačalo postoji neki "sweet spot" gde se neki preamp najbolje uklapa. Ulazne/izlazne impedanse i prilagođenje istih nije stvar za zanemariti. Neće svaki preamp (ma koliko bio dobar) biti najbolji partner pojačalu koje odabereš (ma koliko pojačalo bilo dobro) pa bih savetovao da se to ima na umu...

Na moju žalost (ili sreću) preamp sa kojim sa završio karijeru samograditelja na terenu amplifikacije nisam čuo u kombinaciji sa nekim drugim pojačalom do sa dve verzije cirklotrona ali bi bilo veoma zanimljivo to isprobati... http://www.diyaudio.rs/topic/5807-preamp-preamp/#entry140338

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Stein, istom tvojom logikom, sa kojom se inače u načelu slažem, važi i za same preampove. Neki su napravljeni tako da se vema lako mogu povezati sa bilo čime, uz minimalne razlike u kvalitetu njihovog zvuka.Primer - Luxman C-03. Najprodavaniji predpojačačav ikada od te firme i svestski bestseler. Mislim da je to tako bilo ne samo zato što je objektivno dobar, nego i zato što ima takve izlaze da ga baš briga na šta si ga zakačio što si prozvao pojačavačem snage. Izlazni tranzistori sa solidnim hladnjacima (za predpojačavač). Do sada nisam naišao na bilo koji pojačavač snage sa kojim nije radio kao pesmica.Bilo bi sjajno kada bi Pakonja mogao da pozajmi taj model i da ga poveže za njegov Marantz, odnosno da zaobiđe ugrađei predpojačavač. Onda bi i sam odmah čuo da li je ključni problem u ugrađenom prepojačavaču i kako zvući njegov Marantz kada radi kao pojačavač snage sa pouzdanom pobudom. Tu bi mnogo toga naučio.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Cijevni preampovi se mogu napraviti za siću i ne trebaju nikakve pločice. Samo heklaš u zraku ili ako hoćeš nekakav red onda napraviš Point 2 Point na nekakvoj univerzalnoj pločici.

Najskuplja stavka je trafo ako ga ne skineš sa neke skamerije koju možda imaš na tavanu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  Kolegione Pakonja

 

Ovo je moj predlog za tvoj DIY SS Amp , `Black Devil ` pojacalo iz Svabskog starog Elrad casopisa , jednostavno za napraviti , na duze staze tokom slusanja muzike ne smara usi jer se THD spektar sastoji uglavnom od H2 i tek pomalo H3 harmonika , odnosno najblizi je po zvuku SET cevnim pojacalima , ali je zato bez limita snage i dinamike u najnizem bass spektru ,  ima ispravljac napravljen sa soft kliping regulacijom , i ne treba mu nikakva zastita za DC ka zvucniku .

 

 Pozdrav !

Black Devil-I.pdf

Black Devil-II.pdf

post-556-0-10612400-1398606595_thumb.gif

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Daj da priupitam u vezi drugog PDF-a - letimice sam preletio po njemu. Je li ono "Capacitance multiplier" u napajanju? Koliko je to bolje ili lošije od sirove zapremine kantica u "običnom" napajanju?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sam iz početka '91. jedni od poslednjih brojeva koji su se našli u Srbiji. Članak je bio o 2x50W ampu za kola, pretvarač 12=>2x22V (ili 44V single power supply) kao napajanje za ovaj amp.Jedan od mojih prvih ampova, msm 1. godina srednje, i iz prve je proradio. Ne znam gde je on završio nakon xx godina...(sećam se kad su iz Radio kluba stizali delovi poštom, a ja srećan ko nova godina :D )

Mislim da je ovo o cemu sam pisao bilo ranije oko 80ih

pre ili oko SBI serije zvucnika...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Daj da priupitam u vezi drugog PDF-a - letimice sam preletio po njemu. Je li ono "Capacitance multiplier" u napajanju? Koliko je to bolje ili lošije od sirove zapremine kantica u "običnom" napajanju?

 Mislim da nije` Capacitance multiplier `u pitanju , nego je u pitanju specificna vrsta kola limitera  izlazne DC struje koji omogucava tkzv `Soft Kliping ` akciju , ali je tako resen ispravljac u stvari i sastavni deo ovog projekta .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Banat,

 

Black Devil će da sahrani skoro sve što se danas proizvodi sa svojom dobrom subjektivnom prezentacijom. Sasvim je dovoljno da bude singleton na ulazu, ne mora da bude simetrična šema od ulaza do izlaza. Moj drugar ima Harbeth 7ES zvučnike (2200e), Air Tight AM201 cevnog integralca (2750e) i Lavardin IS Reference tranzistorca (3300e). Kad sam ja jednom iz zezanja doneo kod njega pojačalo što sam napravio za ćala da sluša FM tuner u selu, sa TDA2003 (ispod 2W na 8R!), nisam mogao da uzmem nazad tu igračku od pojačala od tog drugara. Toliko se to njemu svidelo. A Dlack Devil je vrlo slična topologija kao i ona u čipu, samo je sve mnogo bolje.

 

Kad nađem prikladan trafo sa 35V sekundarom postovaću moju izvedbu HSR70 za koju je pločicu radio naš drugar sa drugog foruma TDA. Po mom mišljenju suština strujne povratne veze je da je lep prelaz između basa, srednjih i visokih. Skoro sve sheme sa dif ulazom imaju jednu rupu u srednjim koja iritira, jednostavno nije sve "popunjeno" kako treba i ta nemuzikalnost iritira na dugu stazu. To se delimično kompenzuje j-fet tranzistorima na ulazu ili mosfet tranzistorima na izlazu, ali su to, po meni, polovična rešenja. Najjednostavnije i najefektnije je za SS pojačala da se primeni singleton ulaz i da sve budu bipolarci. To je takođe i jeftino, a kod Black Devila je i praktično jer su na izlazu Darlington tranzistori.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Banat,

 

Black Devil će da sahrani skoro sve što se danas proizvodi sa svojom dobrom subjektivnom prezentacijom. Sasvim je dovoljno da bude singleton na ulazu, ne mora da bude simetrična šema od ulaza do izlaza. Moj drugar ima Harbeth 7ES zvučnike (2200e), Air Tight AM201 cevnog integralca (2750e) i Lavardin IS Reference tranzistorca (3300e). Kad sam ja jednom iz zezanja doneo kod njega pojačalo što sam napravio za ćala da sluša FM tuner u selu, sa TDA2003 (ispod 2W na 8R!), nisam mogao da uzmem nazad tu igračku od pojačala od tog drugara. Toliko se to njemu svidelo. A Dlack Devil je vrlo slična topologija kao i ona u čipu, samo je sve mnogo bolje.

 

Kad nađem prikladan trafo sa 35V sekundarom postovaću moju izvedbu HSR70 za koju je pločicu radio naš drugar sa drugog foruma TDA. Po mom mišljenju suština strujne povratne veze je da je lep prelaz između basa, srednjih i visokih. Skoro sve sheme sa dif ulazom imaju jednu rupu u srednjim koja iritira, jednostavno nije sve "popunjeno" kako treba i ta nemuzikalnost iritira na dugu stazu. To se delimično kompenzuje j-fet tranzistorima na ulazu ili mosfet tranzistorima na izlazu, ali su to, po meni, polovična rešenja. Najjednostavnije i najefektnije je za SS pojačala da se primeni singleton ulaz i da sve budu bipolarci. To je takođe i jeftino, a kod Black Devila je i praktično jer su na izlazu Darlington tranzistori.

 

    Van Reitz

 

 To oko CFA vs VFA smo u praksi odavno definisali i razdvojili , jednostavno pojacala sa diff. ulaznim parom ili jos gore sa duplim diff. parom ( VFA ) bez obzira ko ih je dizajnirao ili pak koliko mnogo kostaju ne mogu nikada da postignu taj pravi ` timing `  tokom reprodukcije zvuka kao sto to lakocom postizu cak i neki naj jednostavniji CFA bazirani Amp-ovi .

Na BIG DIY sajtu mnogo  ljudi pa i neki svetski priznati dizajneri uocili su i definisali vecinu razlika i prednosti CFA u odnosu na VFA amp-ove , ali i odredjene mane CFA  pristupa .

Kod ovog Black Devil amp-a se sa Singleton ulaznim stepenom postize tkzv. Euphonicnost reprodukcije zvuka gde se potencira dominacija H2 iznad H3 harmonika u ukupnom THD spektru od samo 0,03% max .

 

 Ipak ja bih licno isao na odredjenu iteraciju ovog Black Devil amp-a  napajanim sa bipolarnim napajanjem i virtuelnom masom , nesto slicno kao sa ove moje semice .

 

 BTW , ako pogledas elektronsku arhitekturu jednih od najcenjenijih cevnih amp-ova Futterman OTL  tipa videces da vecina ovih SS sigleton amp-ova jesu vrlo slicnog koncepta .

post-556-0-10326700-1398616731_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ovo sa duplim napajanjem je zanimljivo jer izbacuje kondenzator na izlazu.

Koliko se to grije? Kakve eu potrebe za hladnjacima i kako bi se usporedilo sa primjerice JLH ili Hiragom koji su također relativno jednostavni sklopovi? Čak me i podsjeća ovo što si nacrtao na JLH sa dvostrukim napajanjem. Ulazni tranzistor, spliter i izlazni tranzistori i negdje usput nešto što meni izgleda kao CCS (T2), ali se vjerojatno varam.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ovo sa duplim napajanjem je zanimljivo jer izbacuje kondenzator na izlazu.

Koliko se to grije? Kakve eu potrebe za hladnjacima i kako bi se usporedilo sa primjerice JLH ili Hiragom koji su također relativno jednostavni sklopovi? Čak me i podsjeća ovo što si nacrtao na JLH sa dvostrukim napajanjem.

 

Samo je prividno izbacen kond na izlazu , on je ustvari sada zamenjen sa dva konda od bipolarnog napajanja .

Ovo  pojacalo se relativno malo greje jer je AB klase , odnosno mnogo je blize B klasi , recimo da je disipacija pojacala negde oko 3- 4W na leru bez signala , tako da hladnjaci izlaznih darlington koplementaraca mogu biti neuporedivo manji  nego od navedenih pojacala A klase .

Na neki nacin ovaj Black Devil jeste slican JLH pojacalu ali su Ipak dosta razliciti ! ,  jer kod JLH imas isti NPN par tranz. snage u izlazu pojacala , dok Black Devil koristi Darlington Koplementarce  snage , itd .....

 

( Edit , T2 nije CCS nego je VAS stepen . )

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Samo je prividno izbacen kond na izlazu , on je ustvari sada zamenjen sa dva konda od bipolarnog napajanja .

 

 

Hmmm, da! Izlazni kond se pretvorio u dva, ali više nije direktno na putu signala prema buksni.

 

 

 

Ovo  pojacalo se relativno malo greje jer je AB klase , odnosno mnogo je blize B klasi , recimo da je disipacija pojacala negde oko 3- 4W na leru bez signala , tako da hladnjaci izlaznih darlington koplementaraca mogu biti neuporedivo manji  nego od navedenih pojacala A klase .

 

 

Pretpostavljao sam da je tako nekako.

 

 

 

Na neki nacin ovaj Black Devil jeste slican JLH pojacalu ali su Ipak dosta razliciti ! ,  jer kod JLH imas isti NPN par tranz. snage u izlazu pojacala , dok Black Devil koristi Darlington Koplementarce  snage , itd ..... 

 

Ne bih ja to znao tako objasniti kao ti. Tek sam primjetio topološku sličnost, a na upotrebljene elemente nisam ni obratio pažnju.

Izgleda mi da je ovo zgodan mali projekt koji neće izbiti zadnju paru iz džepa, a da bi mogao napraviti vlasnika sretnim, pa čak i ponosnim.

Nego, ranije u temi se došlo da misli da je čovjek nezadovoljan preampom. Imaš li neki u rukavu koji bi pogonio i ovog švabu i njegovog Marantza za usporedbu?

Možda onaj Sipijev za kojeg je jučer Manic napravio pločicu i objavio na forumu?

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

- I dalje su ti kondovi `` na putu signala `` odnosno vezani su na red sa zvucnikom , ali ujedno imaju i funkciju filterskih kondova .

 

- Nisam obratio paznju na taj Sipijev pre. ali cu  , ali ja bih licno ganjao ovaj Amp sa isto tako nekim singleton pre, jos ako ima i dobro uradjenu boju tona ( EQ ) ihaj ....... , mislim da neki stariji NAD pre. jesu bas takvog koncepta kao i poneki stari Philips pre.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  Kolegione Pakonja

 

Ovo je moj predlog za tvoj DIY SS Amp , `Black Devil ` pojacalo iz Svabskog starog Elrad casopisa , jednostavno za napraviti , na duze staze tokom slusanja muzike ne smara usi jer se THD spektar sastoji uglavnom od H2 i tek pomalo H3 harmonika , odnosno najblizi je po zvuku SET cevnim pojacalima , ali je zato bez limita snage i dinamike u najnizem bass spektru ,  ima ispravljac napravljen sa soft kliping regulacijom , i ne treba mu nikakva zastita za DC ka zvucniku .

 

 Pozdrav !

   Iz mog dosadasnjeg iskustva mogu da potvrdim da CFB (bar onaj na kome ja trenutno radim) ima veoma prirodan i transparentan zvuk, slusljivost lampasa a bez eufonicne koloracije i neprirodne slatkoce (nekih lampasa). Meni to zvuci ko idealan solid state SET. Ulazni stepen ima lokalnu povratnu spregu od  5dB i povratnu spregu oko izlaznog stepena od samo 8dB. Verovatno i to ima uticaja na konacan ishod, medjutim istu topologiju sam probao i sa naponskom povratnom spregom ali sa strujnom povratnom spregom sam postigao bolje slusne rezultate.

   

   Sto se tice navedenog "Black devil" ampa, probao sam nesto slicno ali je kratko bilo na stolu i mogu reci da ima predispozicije da bude veoma dobar mali amp. Problem eliminacije elektrolita na izlazu se moze resiti servom, jer nisam siguran kakva bi stabilnost offseta bila bez istog... Moze i elektrolit na izlaz ali stvarno treba da bude kvalitetan. Medjutim sema bi se ipak mogla prilagoditi modernim delovima, poigrati se kompenzacijom, u sustini mislim da ima potencijala samo se treba neko pozabaviti tvikovima ne bi li se izvukao maksimum. Recimo mala izmena biasa baze ulaznog bjt-a da bi se mogao na ulaz staviti neki film kondenzator itd.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Van Reitz To oko CFA vs VFA smo u praksi odavno definisali i razdvojili , jednostavno pojacala sa diff. ulaznim parom ili jos gore sa duplim diff. parom ( VFA ) bez obzira ko ih je dizajnirao ili pak koliko mnogo kostaju ne mogu nikada da postignu taj pravi ` timing `  tokom reprodukcije zvuka kao sto to lakocom postizu cak i neki naj jednostavniji CFA bazirani Amp-ovi ....

Ovo je opasna generalizacija.Oslanja se na praksu iz industrije, ali previđa da nema dva ista diferencijalna para, niti po sastavu, niti po izvedbi. Ne sme se izgubiti iz vida koliko je industrija sklona "stednji", izgleda posebno baš tamo gde ne bi trebala. Kaišari se na jako pipavim stvarima, na primer, ulazni dif. par se hrani nekom besmisleno malom strujom da bi se dobile što bolje specifikacije S/N odnosa, tipa 0,2 mA. Drugi, koji to rade kako treba, kao recimo Dan d'Agostino, bez razmišljanja hrani svaki od dva dif. tranzistora sa 1,5 mA struje. Pa onda oni naravno rade bolje, što svako ko pogleda na njihovim specifikacijama može da vidi - opseg raste i po 5 puta, fazno su linearniji, manje su usetjivi na neko ludovanje kron NFB petlju, ali istina gube 2-3 dB na odnosu S/N.Nemoj mi reći da su isto dva bipolarna tranzistora u dif. spoju i dva JFET-a sa kaskodnom vezom od bipolaraca iza njih.Drugi često zapanjujući previd je poštovanje CMRR poriskivanja ulaznog dif. para, aiko se već preko 50 godina dobro zna da je dif. par jako osetljiv na to. Pa im kao CCS stave jedan otpornik, ili, ako su baš veliodušni, dodaju i zenerku filtriranu nekim malim kondom. Uh ala su se istrošili. A da se malo potrude, pa naprave CCS od BJT i FET tranzistora, umesto CMRR potiskivanja od 20-26 dB, dobili bi 78-82 dB, sitnicu od 1.000 puta više. E, ali to košta, ostaće malo za seksi kutiju, a kutija je ono što kupac vidi.Kao i sa svim drugim stvarima, čuo sam i ovakve, i onakve izvedbe oba pristupa. Isto važi i za naponski i strujni NFB. Uvek se na kraju sve svodi na to koliko je nešto ozbiljno urađeno, umesto da je maltene sklepano koliko da radi.Oko CCS, po tipovima i izvedbama, bila je jedna sjajna diskusija na "velikom" DIY forumu pre nekih 7-8 meseci otprilike, koga to zanima neka malo prokopa po logu tamo.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Teško će se ikad sa singletonom dobiti takva stabilnost offseta kao sa VFA, ali to i nije toliko bitno za samu percepciju zvuka. Mora da se sačeka sat-dva pa da se setuje offset i da se prihvati kao jedna idiosinkrazija da sa svakim uključenjem pojačala mora da prođe određeno vreme da se offset stabilizuje.

 

A kao zanimljiv eksperiment može da se proba CFA preamp sa nekim VFA snagašom. Često ljudi greše kad misle da je zvuk starih NAIM uređaja zasnovan na quasi izlazima. To sam ja nekad mislio dok nisam shvatio da je tajna u predpojačavačkoj sekciji koja je tad bila uvek CFA. Uvek je preamp bio klasična Philips dvostepena CFA topologija (manje ili veće kompleksnosti). To je često dovoljno da restaurira dobar subjektivni ugođaj. Možda pokušati sa nekim NAIM NAC42 klonom ili Elliott DOZ preampom. Mnogo je lakše i jeftinije nego napraviti snagaš i odgovarajuće napajanje. Neki jednostavan shunt sa zenericom asistiranom tranzistorom ili tronogi stabilizator sa adj pin kondom ili RC filter na izlazu, i to je to kad se tiče napajanja.  A sigurno ima i nekih Sipijevih zanimljivih preamp shema.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

   Iz mog dosadasnjeg iskustva mogu da potvrdim da CFB (bar onaj na kome ja trenutno radim) ima veoma prirodan i transparentan zvuk, slusljivost lampasa a bez eufonicne koloracije i neprirodne slatkoce (nekih lampasa). Meni to zvuci ko idealan solid state SET. Ulazni stepen ima lokalnu povratnu spregu od  5dB i povratnu spregu oko izlaznog stepena od samo 8dB. Verovatno i to ima uticaja na konacan ishod, medjutim istu topologiju sam probao i sa naponskom povratnom spregom ali sa strujnom povratnom spregom sam postigao bolje slusne rezultate.

   

   Sto se tice navedenog "Black devil" ampa, probao sam nesto slicno ali je kratko bilo na stolu i mogu reci da ima predispozicije da bude veoma dobar mali amp. Problem eliminacije elektrolita na izlazu se moze resiti servom, jer nisam siguran kakva bi stabilnost offseta bila bez istog... Moze i elektrolit na izlaz ali stvarno treba da bude kvalitetan. Medjutim sema bi se ipak mogla prilagoditi modernim delovima, poigrati se kompenzacijom, u sustini mislim da ima potencijala samo se treba neko pozabaviti tvikovima ne bi li se izvukao maksimum. Recimo mala izmena biasa baze ulaznog bjt-a da bi se mogao na ulaz staviti neki film kondenzator itd.

 

  Borko 

 

 Ako si napravio SS CFB amp koji vec open loop ralativno malo distorzira i onda dodao NFB tacno na odredjena mesta taman onoliko koliko treba onda je to zvucno dobitna kombinacija !

 Ovaj Black Devil ima relativno malen THD  i sa takvim je odnosom H2 u odnosu na H3 , tako da neka preterana ` slatkoca ` zvuka nece se osetiti preterano , ali ce biti prisutna ,  potencijal ovog ampa-a ipak je CFB , sa svim pripadajucim pozitivnim atributima CFB-a .

 

 Ako se upotrebi bipolarni ispravljac sa virtuelnom masom servo nece biti potreban , jer sekundar mreznog trafoa nema srednji izvod spojen na masu , u mojoj prilozenoj semici dva ista R- reff snaznija  otpornika reda 1k5/ 5W  prave DC virtuelnu  tacku mase , tako da ako neki izlazni tr. probije ( kratkospoji ) i dalje nema sanse da neki konstantan DC prolazi u zvucnik , isto vazi i za slucaj drifta DC offset-a ,  ovaj sam sistem probao kako kod SS pojacala tako i kod cevnih OTL i radi OK .

 

Slazem se da se bias ulaznog tr. ( Amp-a) moze da se uradi i drugacije , recimo dovodjenjem odredjene vrednosti trimovanog negativnog napona na emiter , tako da je baza ostaje na potencijalu mase ostvareno preko recimo 100K otpora ,  ali je baza ujedno na nekom pozitivnom potencijalu u odnosu na emiter , to bi onda bio pravi DC amp , i ujedno bez ulaznog kopel blokca .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...