Jump to content

DIY gramofon - III


stein

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 274
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Pa... Hvala svima... :)

 

Bilo je već vreme da neko uradi nešto jednostavno i u nekom realno prihvatljivom vremenskom okviru. Pričam o diy-audio uradku, naravno ... :)

Pored svega, nešto što će biti i dobro i recimo, relativno jednostavno i cenovno korektno...

 

Nadam se da će i pored sveg offtopika zainteresovani naći dovoljno podataka da im bude od koristi u procesu...

 

:BeerMugCheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Privremeno sam izbacio Le Pacific iz igre - bar dok ne zamenim žice/konektore...

Svira http://www.diyaudio.rs/topic/5822-denon-mmmc-riaa-880r/ sa AD826 namesto originalnog (fabrički ugrađenog) čipa.

 

Ono što sam primetio da mi je ili slušni apparatus poremećen ili sa ovom ručicom ceo gornji spektar zvuči manje naglašeno - a ne bih rekao da sam cenio da ima viška visokih sa tangencijalnom ručicom... Čak i ne mogu da kažem da fali visokih ili bilo čega nego... Hm...

Pretpostavljam da je u pitanju odsustvo rezonancija u sistemu na višim frekvencijama...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja licno nikada nisam imao tako razočaravajuće iskustvo što se tiče omašćenosti same ručice i njene okoline.

Drugim rečima, ako se pažljivo i precizno plasira silikonsko ulje u kadicu nece biti nikakvog "omašćenja".

Ovakav tip ručice imam vise od 20 godina.

 

@stein - samo napred sa ovom iteracijom WTA. Ako bude pitanja, tu sam. :wink2:

Medjutim, moj predlog za rucicu u kombinaciji sa ovom diy bazom bi bila neka totalno plug&play rucica, a ne WTA koja ima podešavanja da te glava zaboli. :dash1:

 

Postavljena slikaMozart 2.jpg

 

Nemaš kad imaš prijatelja.

 

 

Toliko tehnickih podataka i objasnjenja je stein napisao i odgovorio da bih ja ovde samo mogao da dodam manual od WTA rucice da jos sve to potkrepi.

 

Postavljena slikave_welltempered_arm.pdf

 

 

Moje licno iskustvo vezano za Mozart rucicu (koja je i jedna od iteracija WTA rucice) je takvo da je imam preko 20 godina, da sam promenio jednu MM zvucnicu ( AKG PS8 super nova ) i nekoliko Ortofon MC zvucnica razlicitih masa i da sam prezadovoljan.

Sto se tice pitanja za podesavanja, odgovor je - DA, ima sva ta podesavanja, veoma je pouzdana, sto bi se reklo stabilna.

Stelovanje zvucnice pomocu ovog protraktora :

http://www.tnt-audio.com/accessories/schon_e.html

Za antiskating staklena ploca uradjena kod stakloresca.

 

Postavljena slika------

--------------------------------------------------------

 

@Stein-sve čestitke. Odavno mi je ideja da izradim sopstvenu čigru

 

http://www.diyaudio.rs/topic/561-diy-gramofon-ii/page-33#entry68527

 

Nekoliko linkova kao podsetnik

 

http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/7073-srevis-gramofona-stabi/

http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/7384-odrzavanje-i-podesevanje-gramofona-gyrodec/

http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/10911-o-mocartu-uzemljenjuopste-price/

http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/23846-diy-record-clamp/page-3

 

Pročitao sam celu temu ne mogu da kažem baš studiozno pa zato i moje neko izlaganje je opšte a ne  konkretno. Počeci moje analogije datiraju od ere Torensa i prerade po instrukcijama Viktora Bradača a na osnovu referentnih merenja  u Vinči. U projektu Mocart-a sam od početka, pojačalo, ručka i  apsolutni gramofonom koji nije nikad zavešen iako postoji 6 kompleta, nadam se da će profa Žare to završiti.  Takođe sam imao sreće da mi na sto padnu vrhunski gramofoni, podešavao sam ih koristio prilike da ih studiram. Za referencu smatram Orakl, Džirodek i delimično TNT, mada Torens sa dvodelnom legurom diska i dalje stoji u mom vrhu. Gramofon ni malo nije jednostavan kako se čini, primer je recimo Ariston "kabriolet" za koga mi nije bilo jasno zašto zvuči loše.

 

Ležaj je problematičan ne u smislu obrtanja već zbog rambla i unošenje vibracija i šuma umesto obrnuto. WTT ima dobro rešenje koja jeste ne praktično, oslonac na po 2 pina u dve zone i okretanje osovine po kružnici umesto u jednoj tačci, opet na trnu. Sledeće je sa kuglicom ili dve, dva uska prstena kao biksna ali ne od mekog teflona. Naime, osovina nije i ne treba da bude vertikalna a samim tim je biksna opterećena a mekan teflon je stišljiv i sabiće se. Postoji plavi teflon al ga nema kod nas, opcija je grafitni poliamid al i on je nedostupan. Moja ideja je prebrušena  tvrda osovina od amortizera i mesingani prstenovi, oslonac na dramliju koja leži na lepovanoj pločici za podešavanje ventila od auta. Sama osovina bi mogla da ima narezanu spiralu koja pumpa ulje prema vrhu, tako je Mičel unapredio svoje vrteške.

 

Pristalica sam teškog diska sa ispunom, vosak recimo. Mocart disk je liven, ima nekoliko pregreda za demfujući materijal. Klirite nešto ne mirišem ali bi možda pretopljene ploče bile izbor. I nameće mi se završni  sloj od čistog drveta.

 

Prenos je zahtevan, teorijski najbolje na spoljni prečnik tanjira a mali na motoru, tad najmanje utiče, ali onda mora da bude vrlo agresivan i snažan da bi se izborio sa povratnim uticajem mase tanjira. Solomonsko uprošećeno rešenje je na pola.

 

Elastičan remen je nestabilan, valja da bude ne istegljiv, tejp traka recimo. Lepo umanjenje problema su dodatni valjčići ili još bolje  dekuplujući sa dva remena.

 

Vešanje meko, umesto opruga lastiši, ala Džirodek, novi.

 

Ručka, naravno plivajući princip. Glavna moja zamerka Mocartu je disproporcija vertikalne i horizontalne komplijanse, premalo je  orebrenje koje  umiruje u toj ravni. Fino podešavanje se vrši miksom viskoziteta ulja, ja imam krutu iglu i koristim medastu gradaciju.

 

Sama cevka za Mocart je naručivana u Austriji od posebne legure, nije ravna već ima mislim 3 konusa koji se jedva vide, punjena je perlitom koji se štafka da ne bi ostalo šupljina. Kvarcni pesak takođe ima osobinu dobrog pakovanja ali onda teško da visoko komplijantne igle mogu da idu. Jednom sam krenuo u eksperimentisanje sa punjenjem al sam odusto, danguba velika. Al bi rado tutnuo nešto drugo. Same dimenzije ručke, tegovi, krakovi i međusobne relacije iziskuju višu matematiku i samo letimično sam upoznat. Ako se već klonira onda valja da se drži izvornog. Imam drvenu cevku ali još nije probana, kompatibilna Mocartu, Ferenc Lazar izrada. Po meni naj bolji izbor je javor, ima da se nađu komadi za izradu vrata violina sa podužnom strukturom, impregniše se lanenim uljem, ne firnajsom jer sadrži olovo, uz dodavanje prirodnih smola i voskova, to se polimerizuje za oko 6 meseci i ne mrda više. Drva koja nisu u tonskoj upotrebi ne bi koristio. Ožičenje sa spoljne strane, u spiralu ili poduž u 4 ose, VF kablić. Ideal je bez šela, na Mocartu je od iste legure ko cev i nabijen je na preklop što skoro da se može smatrati homogenim. Sam šel nije ravan već blago zakrivljen i gornja šelnica-držač se praktično ponaša kao feder šajbnica. Ima niz rešenja sa drvenom opcijom.

 

Geometrija, ima u navedinm linkovima ja mislim detaljno. Čist je geometrijski račun u koji ulaze prva, zadnja brazda i rastojanje 2 pivota, a rezultat je ugao otklona i potreban prebačaj da bi  u moguće  dve tačke bila tangenta bez čujne gazne greške, granica je knap 8 cola. Imam negde preračunatu tabelu ali uvek polazim šac metodom, guram glavu napred do maks 1/3  da viri van šela a potom u  pivotu cevke vršim pomeranje kao i samo zaokretanje ugla ofseta. Smatram da je 12" nepraktično plus zahteva osetno kruću cev, banka je neko optimalno razumno.

 

Sam antiskejtin je malo enigmatičan, Mocart se postavlja u specifičan početni položaj da bi mogao da isprati nepravilnu promenu sile. Zato i ima vrlo precizno postavljene i izbušene rupice za najlone, osetljiv je na krutost i uobičajeno upredanje kablića i ako se još promaši početna pozicija ode sve gde ne treba. Kad je sve kako treba, na staklu je konstantna brzina klizanja što govori da je kompenzacija ispravna.

 

Eto, prizvah svoju želju.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

metni na tronozac od fotoaparata sa zadnje strane gramofona i udesi visinu.. :huh:

bar za probu  :glare::wink2:

 

Teško, tj ne može... kako god bih i pokušao, tronožac ("El Cheapo") koji ja imam nije dovoljno visok, nije dovoljno krut i stabilan i naravno, šansa da se stavi ext tronožac a da mu centralni deo bude podešen u mm tačno da ručica bude tamo gde treba... No way Hose...

Nema veze - plinth je ogoljen, skinut ležaj sa tanjirom i demontirana tang. ručica pa sam ga obrusio prvo na grubo da se eliminišu pukotine u laku. Ne znam šta je sledeći korak. Jutro je pametnije od večeri - najverovatnije će da radi freza - taj deo plintha gde se montira ručka je sav izbuškan zarad probnih ručica pa će se to ispeglati tj odfrezovati pa ravnati. Posle toga ću ... nešto a doće mi do mozga neka dovoljno dobra a izvodljiva ideja. In time...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

--------------------------------------------------------

 

@Stein-sve čestitke. Odavno mi je ideja da izradim sopstvenu čigru

 

Pročitao sam celu temu ne mogu da kažem baš studiozno pa zato i moje neko izlaganje je opšte a ne  konkretno.

........

Eto, prizvah svoju želju.

 

Nisam baš skroz načisto, uz prvu jutarnju kafu za buđenje šta je poenta svega napisanog, ali cenim da je "prizivanje želje" motivator...

 

Mnogo toga si napisao, ali i zbrda-zdola pa sam se ovako polu-ne-budan pogubio...

 

U svakom slučaju, izvukoh neki rezime, ali čini mi se da si pisao o tome kako bi Ti sagradio beskompromisni gramofon... Ovaj, to definitivno nije. Niti je bila namera, niti cilj.

Evo, već sam odradio prvu probu i cilj tj namena ovog i ovakvog gramofona je već postignuta - i pokazalo se kao odlično rešenje.

 

Moraću da ponovim neke stavke koje su me rukovodile (da ne bude zabune)

 

- plinth je napravljen da bude veći od standardnih koji su često reda veličine oko 300x400-420mm zarad prostora za ručice koje nisu standardne izvedbe i veličine.

- osovina i motor kupljeni po dobroj ceni (ekonomski razuman balans između kvalitetea i funkcionalnosti) - broj obrtaja stabilan, mogućnost promene visine (debljine) tanjira što sklop čini prilično fleksibilnim.

- sama cena plintha veoma povoljna - ispod 2000 dinara što ga čini polu-potrošnom robom i neće mi biti žao da ga buškam po potrebi...

- testiranje raznih ručica - prvenstveno koncepta - ne toliko konkretne izvedbe je prvenstvena namena.

 

Sve zajedno, motor + ležaj + plinth su se pokazali dobro, nivo buke koji ovaj kombo stvara je daleko ispod nivoa koji bi slušaocu smetao i ometao ga u slušanju muzike, samim tim, ne predstavlja distrakciju tokom slušanja muzike - a to jeste važno - potrebno je obratiti pažnju na to kako se ručica ponaša u eksploataciji, makar i na kraći vremenski period...

 

Sve je krajnje jednostavno a pride i lako izvodljivo i ekonomski se može opravdati  - investicija u ovakav gramofon je manja nego šteta koja se može napraviti u/na nekom beskompromisnom gramofonu stalnim drndanjem, buškanjem, premandurivanjem...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, godinama potiskujem želju da krenem u neki projekat al me tema potakla na ozbiljno razmišljanje pa sam tako, zbrda s dola, možda nešto bude od koristi. Oduševio sam se kad sam video ručni frezer, sve je vrlo inventivno i činkovito. Disk zbog malih obrtaja i relativno male mase ne iziskuje nužno balansiranje. Sa sadašnjeg aspekta uopšte nisam pristalica skupih gramofona, smatram ih prevarom na neki način, uz malo mašte dobar diy će da zvuči više nego odlično i uopšte nemem dileme kako će raditi ova mašina.  Ni jedan od pomenutih mojih referenci ne bih kopirao već od svakog iskoristio neki štos, zaboravio sam na stuidijski EMT koji ima odličan lager. Beskompromisna ideja, to je samo iluzija koja se obično skupo preplaćuje u hifiju.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Samo fali test ploča...

 

 

Please note that you absolutely need a record with the test tone of 3150 Hz for PlatterSpeed to work (or at least one with 1 kHz). The Adjust+ 7 inch testrecord is a perfect fit - others might work as well but there's no warranty about the accuracy.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Deda Mraz sve cuje.

 

Bolje da ne čuje baš sve... Posle ću opet biti zatrpan koječime što mi ne treba... A već sam mu poslao pismo sa željom... a i novac da to kupi... sad samo ova stoka sa sjevera* da to dovuče... :buehehe:

 

* - žargon sa juga MNE ... tko zna, zna... :hihihihi: (Los - prim.prev.)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da ne otvaram novu temu -  još uvek se ne zna šta će od ovoga da bude - ispadne - pa reko, da malo osvežim... Prigodan topic za to...

 

post-13-0-24400500-1388400399_thumb.jpg post-13-0-62475000-1388400400_thumb.jpg post-13-0-62637500-1388400401_thumb.jpg

 

Za sada ovoliko - kako rekoh, pojma nemam oće li uspeti nešto od ovoga ili ne... Ali raduckamo...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nešto sam već pripremio ranije pa je ovo išlo brzo - relativno brzo...

 

Cela ručica - sa sve metalnim šrafčićima - u finalnoj izvedbi se menjaju 5x lakšim, plastičnim, za 6 stotih delova grama manje od 31 gram... Tu se računa i zvučnica... Sad bi trebalo nakačiti žičice, podesiti sve da bude pod uglovima, onako kako to valja pa staviti na gramofon i probati... Možda još danas - a možda i ne...

 

post-13-0-98278300-1388403962_thumb.jpg post-13-0-56731400-1388403965_thumb.jpg post-13-0-56147900-1388403966_thumb.jpg post-13-0-74848200-1388403967_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Priprema se nova ručica - ali samo partially - reč je o kombo izvedbi - postament je već napravljen i korišten sa tangencijalnom ručicom baziranom na linearnom ležaju.

Dakle, ono što je novo je praktično samo "gola" ručica koja će da koristi osnovu tj vodeće/noseće elemente već napravljene i testirane ručice...

Trenutačno petljam oko smeštaja na bazu tj plinth a da ne skidam WT ručicu... Imam dobre šanse, plinth je dovoljno velik :)

Sličke ručice: http://www.diyaudio.rs/topic/6473-diy-gramofon-iii/page-13#entry175579

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako nekoga zanima - ležajevi koji su upotrebljeni su potpuno standardni - 10x3x4mm, oznaka je 623ZZ - naravno, ovaj "ZZ" deo je eliminisan, ležajevi odmašteni, naduvani teflonom u spreju, potom sam ih "razradio" uz pomoć bušilice i sad se kotrljaju, milina...

 

Ovih ležajeva ima svakojakih - moji su baš ono, obični, a cene variraju - od cca 0.65€ pa do ... ihaj...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...