Jump to content

DIY gramofon - III


stein

Preporučeni Komentari

Često sam u razgovorima spominjao kako je gramofon u načelu prosta sprava. Nije lako napraviti odličan, a kamoli vrhunski gramofon a nije problem do klikera (može i končića između ušiju) nego ponekad veoma zahtevnih ulaganja kako vremensko, tako i finansijsko.

Ovaj projekat treba da svede ceo posao na bazične stvari koje bi trebalo uraditi da se sagradi u najmanju ruku pristojan i kvalitetan vinil plejer...

 

Šta je potrebno da se napravi pristojan gramofon? Baza, tanjir sa osovinom, ručica i motor.

 

U prethodnom projektu sam se odlučio za nešto veoma masivno, ozbiljno i nadasve sve, samo ne jeftino.

 

Poslednje provere cena određenih komponenti ili izrade istih su mi malo ograničili prostor za manevrisanje ali to ne znači da se ne može odraditi dobar posao za neku pristojnu cenu i neko vreme koje se neće odvući na više godina...

 

Prva stvar koju sam u ovom projektu odbacio je masivna izvedba sa veoma kabastim i teškim tanjirom koji jednostavno mora da ima i adekvatnu osovinu i ležaj. Da ipak bude dobro, odlučio sam se da iskoristim već postojeći, fabrički ležaj i subtanjir renomiranog proizvođača. U pitanju je set za Rega gramofone. Isti se u zavisnosti od modela, ručice nekih detalja (polovno, novo, upgrade...) mogu kupiti od nekih 330€ (+ptt+carina+PDV) a cene idu do nekoliko hiljadarki. Raspitao sam se za cene izrade kvalitetne osovine i ležaja koje bi bile najmanje toliko dobre kao ove što ih Rega ugrađuje u svoje gramofone i moram reći da je tako ispalo da je isplativije kupiti set delova za Rega gramofon. Naravno, nije reč o "upgrade" delovima nego za bazične izvedbe. Kupovina fabričke osovine sa ležajem i subtanjirom ima tri prednosti: - štedi vreme, štedi novac, garantuje određeni kvalitet. U klasi cene, bolje je rešenje od većine dostupnih... Upotreba Riz-ovog ležaja kao i ležaja iz Thorensa TD-115 ili Tesle NC-430 je lošije rešenje. Ne mogu da kažem koliko je koštalo u dinar, ali se na ebay-u  nudi za 22GBP što je trenutačno 26,27€ pre troškova slanja i ostalog.

 

Što se motora tiče, o tome ću kasnije u više tančina, ali čisto da spomenem da Rega ugrađuje AC sinhrone motore na 250 obrtaja i koštaju papreno. Od toga se odustalo.

 

Tanjir. Ideja je bila da opet napravim tanjir od akrila/pleksiglasa, ali je i tu ispalo prilično skupo, bar za ovaj trenutak - toliko koliko mi je rečeno da košta, ne mogu da izdvojim. Odlučio sam se da to odložim za neko drugo vreme a za sada to uradim od mediapana što će zahtevati malo više ličnog angažovanja ali neće me koštati novca, bar ne mnogo. Ostalo mi je okruglih komada od 19 i 10mm debljine od projekta sa OB subwooferom pa sam rešio da ih na ovaj način iskoristim... Prva faza će zahtevati rezanje što tačnijeg kruga, potom lepljenje/sušenje a potom struganje. Ja sam to odlučio da uradim sa tzv "frezom" iliti ručnom električnom glodalicom za obradu drveta.

 

Prvo se na glodalici mora pripremiti dodatak koji omogućava da se glodanje vrši u krug. Potom, sam proces glodanja, tj isecanja u krug. Pošto ne mogu sam sebe da snimam kako to radim, moraćete malo da koristite maštu :)

 

Evo delova:

 

post-13-0-86725900-1384590484_thumb.jpg

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 274
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Pretpostavljam da većina nema kod kuće frezu za drvo ali sigurno da zna nekoga ko ima pa može da se malo druži sa prijateljem, rođakom dok se ovo odradi.

 

Ja sam još onomad zarad isecanja okruglih rupa kupio ubodnu pilu ali je zlosretna sprava odlučila da neće da reže deblje materijale (recimo preko debljine od 10mm) pod pravim uglom pa sam se odlučio da uradim bolje uz malo pripreme. Obično uz svaku iole pristojnu frezu dolazi i dodatak za paralelno frezovanje u obliku dve šine sa ravnim graničnikom. Šine se mogu pomerati i tako ugađati razmak od ivice materijala do mesta gde se vrši glodanje (paralelno sa ivicom/rubom materijala) - to će nam trebati kasnije, kada se bude radila baza. Sada je potrebno da se reže u krug, a to znači da bi nož trebalo da ide u krug oko neke tačke.

Graničnik je skinut a na njegovo mesto stavljena kvadratna cev od aluminijuma 15x15mm i kroz isti je probušena rupa paralelno sa osom glodalice gde prolazi neki vijak, recimo M5 i dovoljne dužine da se može provući kroz debljinu materijala (koji se želi obraditi) i osigurati maticom.

Ovako to izgleda u praksi (biće možda malo drugačije na nekoj drugoj frezi - ovakva se može kupiti za nekih 35-40€)

 

post-13-0-18286800-1384598459_thumb.jpg

 

Kada se definiše gde će na komadu materijala da se nađe centar rupe za osovinu tanjira, probuši se rupa 5mm (može da bude i vijak M6 pa se onda buši rupa 6mm). Bitno je da vijak i rupa ne budu jako različiti jer se onda vijak može pomerati okolo i ode priča o dobro izrezanom krugu u ofsajd.

Kad je sve spremno, treba izmeriti na željenu dimenziju poluprečnika tanjira pre struganja (mada, uz malo sreće i pažnje, krug može da bude stvarno savršen) i naravno, sleduje frezovanje tanjira.

 

Rega na svoju osovinu stavlja tanjire debljine reda od 10 pa do nekih 20mm i ima nekih "upgrade" varijanti, ali ne debljih od 28-30mm. Pošto ovo treba da bude relativno jednostavno i ne previše skupo, cenim da je stvar ličnog "šacimetra" da li će tanjir da napravi od jednog komada manje ili veće debljine ili će se ići na veću debljinu pa spajati dve nešto tanje ploče u jednu deblju. To će u svakom slučaju da malo zakomplikuje stvari, ali nije veliki problem. Debljina materijala od čega je izrađen subtanjir na Reginoj osovini je sveukupno nekih 22mm pa sam procenio da je najjednostavnije izbeći lepljenje, samim tim, imam samo jedno frezovanje i biće lako i brzo. Pošto imam mediapan od 19mm, subtanjir će nakon završetka procesa, moći malo da se vidi sa strane ali to ne mislim da je neki problem. Ujedno, zbog dimenzija noža, tj dubine, ne moram da okrećem komad da bih ga obradio sa obe strane i smanjuje se rizik od grešaka - neravnomernosti po obodu.

 

post-13-0-85643000-1384598470_thumb.jpg

 

Frezu treba podesiti tako da željena dimenzija, u mom slučaju 153mm poluprečnika bude udaljenost od centra vijka do ivice noža. Po matematici, konačni prečnik ovako izrezanog tanjira bi trebalo da bude nekih 305/6mm pa ostaje dovoljno materijala da se koriguje na strugu na željenih 300mm

 

post-13-0-93023700-1384598479_thumb.jpg

 

Naravno, moram da napomenem da je freza mašina koja radi sa veoma velikim obrtajem motora, pravi nesnosnu buku i može biti opasna ako se ne obrati dovoljno pažnje, dakle, pametno i oprezno. Takođe, preporučujem da se nikada ne frezuje po celoj debljini materijala u jednom zahvatu, posebno ako se radi sa tankim nožem, nož je veoma krt i jači pritisak može da polomi nož i eto belaja. Štaviše, preporuka je da se koristi malo deblji nož ako ste početnik i ide u dva do tri zahvata, malo po malo, pola sa jedne, pola sa druge strane materijala. Dakle, oprez!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Procedura pripreme mediapana za rezanje komada od kojeg će se struganjem dobiti tanjir gramofona je opisana rečima, evo i nekoliko slika da olakšaju razumevanje napisanog...

 

post-13-0-85567800-1384603146_thumb.jpg post-13-0-54488500-1384603162_thumb.jpg post-13-0-59792900-1384603164_thumb.jpg post-13-0-03539200-1384603167_thumb.jpg

 

Ista ova priča važi ako neko odluči da namesto pravougaone ili neke maštovito oblikovane baze nepravilnog oblika odluči da pravi cilindričnu bazu, u skladu sa tanjirom.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U procesu rezanja sam shvatio nešto što možda jeste očigledno ali sam ja prevideo: nije bilo mogućnosti da se ploča mediapana stegne za radnu površinu a da to ne iziskuje stalno otpuštanje i stezanje iznova i iznova što bi bilo jako dosadno (naporno na mentalnom nivou) pa sam to rešio na najjednostavniji mogući način, stavljanjem još jedne ploče ispod i stezanjem u radni stočić. U slučaju da se reže iz veće, kvadratne ili pravougaone ploče, ostaje po ćoškovima mesta da se ploča MDF-a stegom uhvati za sto - doduše, ni to nije najsretnije rešenje, na drugoj slici s leva (u prethodnom postu) se vidi i zašto - freza podosta viri pa svaka prepreka na putu onemogućava ravnomerno klizanje u krug. U svakom slučaju, vreme je bilo lepo pa sam izrezao dva komada od 19mm i lomio se malo šta ću i kako ću i odlučio sam da ih slepim i tako nosim na struganje.

post-13-0-59291100-1384624348_thumb.jpg

 

Rupa na sredini je i ovom prilikom bila od koristi, nakon što su dve površine koje sam spremio za spajanje malo obrušene, naneo sam dosta lepila u krug, na recimo 5mm razmaka u obliku spirale, što se sigurno lepo razmazalo kada sam spustio gornju na donju ploču i držeći vijak u sredini provrteo polako gornju ploču na donjoj nekoliko krugova. Potom sam, ne vadeći vijak za centriranje stavio tri stege i dobro stegao sve tri, jednu po jednu i tako u krug da stisak bude što ravnomerniji. Nakon što se svuda po obodu lepo iscedio višak lepila, isti sam nožićem odstranio i ostavio da se osuši.

 

Sledi priprema crteža za strugara - prilagođavanje i uklapanje tanjira uz subtanjir/osovinu, te projektovanje gabarita i detalja baze.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da li su ovi dobri za motor od grama.

Izvadjeni iz printera velicine fice, printao uplatnice. Ovi DC motori su valjda najkvalitetnije uradjeni , barem ja nisam imao u rukama bolje , predvidjenih da rade 24/7. Jedan synhro i 3 DC motorica , ovima DC su osovine 6mm, mislim da nemaju magnete jer se okrecu jako jako lagano , mislim da lezajevi nisu uzrok tome :) , imam samo jedan hladnjak , imao ga je i ovaj drugi motor, treci je u radijalnom ventilatoru. Kad rade necujni su. Ovaj synhro ima i kond od 2uF , na slici se ne vidi , nisam probao da li radi jer je napon 100V. Ima malo prasine na njima:)

 

 

Postavljena slika

Uploaded with ImageShack.us

 

Postavljena slika

Uploaded with ImageShack.us

 

Postavljena slika

Uploaded with ImageShack.us

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Urađen model i crtež Regine osovine sa subtanjirom. Možda nekome (osim meni) bude od koristi

 

post-13-0-94435000-1384628814_thumb.jpg post-13-0-31254500-1384628839_thumb.jpg

 

Meni svakako treba da izradim model gramofona - projektovanje je mnogo lakše kad su svi elementi jasno definisani. Na crtežu su mere koje su uzimane sa gotovog komada, preciznost je prilično dobra tako da se može uzeti kao referentni uzorak.

 

Što se tiče gramofona, moram još jednom da ponovim da nije cilj napraviti vrhunski uređaj, meni će ovaj gramofon prvenstveno služiti kao osnova za testiranje različitih koncepcija ručica - primarna je preciznost i besprekorno funkcionisanje. Ako uz to bude i dobro svirao, utoliko bolje.

 

Gramofonski tanjiri od mediapana nisu nikakvo škrtarenje, nije jedan proizvođač na svoje uređaje stavljao tanjire od mediapana. Naravno, uvek se može iskoristiti - prilagoditi neki postojeći tanjir...

 

Što se tiče stezanja tokom lepljenja, ako se koriste stege sa plastičnim oblogama, dodatne ploče nisu neophodne. Nakon otpuštanja stega nema nikakvih tragova od stezanja. Radio sam desetak godina kod stolara i imam dovoljno iskustva u tome pa mogu reći da znam šta radim.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da li su ovi dobri za motor od grama.

 

 

 

Ne bih znao, ali mislim da neće biti dobar izbor. Uz neki ovakav gramofon o kakvom je ovde reč, poslužiće i neki motor iz tapedeck-a, drugog gramofona. Ne mora biti nešto kabast niti jak. Sve zavisi od toga šta se nađe. Može i DC, može i neki fini steper i sinhroni - DC motorić je najdostupniji i ako te ne mrzi da se poigraš sa regulacijom i adekvatnim ispravljačem, to može biti sasvim ok. Motori iz hard diskova i slični se takođe mogu iskoristiti ali za njih treba posebna regulacija. Sve zavisi ko je koliko sklon da dodaje elektronike.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Slepljene MDF ploče su izvađene iz stega, sada imam 38mm debeo komad prečnika 305mm sa rupom 5mm u sredini. Visina subtanjira koja treba da se pokrije je ~22mm. Tu visinu računam od tačke gde se subtanjir širi sa debljine od 7.2mm (nominalni prečnik rupe na vinil pločama) pa do donje ivice subtanjira. Ako ne modifikujem subtanjir (na istom, postoje mali zubi visine 0.5mm) ostaće mi ravno 10mm a sva ostala debljina/visina tanjira ide ka dole. Dakle, ispod donjeg ruba subtanjira ide celih 16mm materijala. Zašto je to sad toliko bitno? Iz prostog razloga što uz osovinu i subtanjir dolazi i ležaj koji je urađen na takav način da je predviđen da preko podloške koja naleže na ispust kod gornjeg ruba, direktno nalegne na bazu, što kod originalnog rešenjenja ostavlja tek nekih 2-3mm zazora između subtanjira i baze. U originalu, ako se ne rade bilo kakve prerade, baza ne može da bude deblje od nekih 35mm. Ja sam svojim podebljavanjem tanjira to skresao za dodatnih 16 milimetara pa ću morati da na mestu gde se fiksira ležaj tanjira, sa donje strane upuštam u bazu proširenje da bi se maticom ležaj mogao pričvrstiti. Sa gornje strane, moraću, isto tako, da dodajem materijala koji će ležaj podići toliko da donji rub tanjira podignem na adekvatan razmak od gornje ivice baze, ili - da se latim freze i kompletan gornji sloj baze na mestu gde će se tanjir nalaziti izvadim - dakle, glodanje poveće površine. Može se primeniti u tom slučaju i trik - da baza ima gornji sloj od 19mm pa da se prosto frezom izdubi kružna/pretenasta rupa prečnika malo većeg od tanjira a ostavi ispust u sredini da ležaj ima na čega da nalegne pa se to samo svodi na dodatno a nepotrebno komplikovanje... Ostaje i treća opcija, a to je dodavanje nastavka na gornji deo subtanjira da se nadomesti razlika u visini i izrada nove osovine, recimo od prohroma, ovako nešto:

 

post-13-0-81433600-1384672089_thumb.jpg post-13-0-53412100-1384672206_thumb.jpg

 

Većina ljudi koji bi se možda upustila u projekat samogradnje gramofona nema pristupa materijalima i mašinama pa savetujem da se debljina tanjira prilagodi gabaritima subtanjira/ležaja/osovine. Dakle, mediapan 19-22mm maksimalno će biti savršeno dobar. Ko je voljan da se malo ispruži a da se ne petlja sa obradom mediapana, pa još želi da ima akrilni tanjir (definitivno izgleda lepo a ima i dobre sonične performanse), na primer ovako nešto:

 

Postavljena slika

 

ili

 

Postavljena slika

 

Može da ih kupi ovde za "tričavih" 68,50 manje VAT (19%) pošto smo mi non-EU država. Uz to ide DHL slanje, za ove tanjira ide dodatnih 20€ pa savetujem da ako neko ovo želi da ima, ide preko nekog prijatelja, rođaka ili slično koji mu to mogu rešiti ličnom dopremom. Na slici su tanjiri prečnika 305mm i debljine 15mm i oba su u ovoj ceni koju sam naveo.

Ako išta pomaže, sirov komad pleksija (ebay.de) otprilike bude oko 22-25€ u ovoj klasi dimenzije/kvaliteta, pre bilo kakve obrade.

 

Meni sada sleduje malo mozganja i priprema crteža za sam tanjir jer već koliko sutra, strugar treba da se prihvati posla.

 

I još jedna čisto tehnička informacija, originalni stakleni tanjir za Rega gramofone je težak 70 unci što je 1984.47 grama (idi mi dođi mi, dve kile)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne bi smelo da se propusti, a može biti važno. Subtanjir je relativno malog prečnika (101mm) i mora se odmah doneti odluka o tome hoće li se tanjir pogoniti preko subtanjira ili po obodu tanjira. Ako je tanjir deblji od 10mm, mora se sa unutrašnje, tj donje strane istrugati dovoljno velik prostor da uz subtanjir komotno stane i remenica/motor. Ja bih u svakom slučaju preporučio da se to uradi, motor se može kasnije i izmestiti na spoljašnji obod tanjira, bitno je da sa unutrašnje strane ima dovoljno mesta za slučaj da se pogon planira po obodu subtanjira. Dakle, ima dosta različitih mogućnosti, bitno je na vreme predvideti dovoljno prostora za sve ono što bi moglo da bude važno. Svaka naknadna manipulacija na strugu može biti gnjavaža i dodatni trošak, pa čak i ako je u pitanju samo gorivo i vreme (ako strugar ne želi da naplati novi zahvat)

 

Da bi imali jasniju predstavu kako to Rega radi, evo jedne fine slike gde se bukvalno vidi sve

 

Postavljena slika

 

:)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

E hej Steinika bogati nateraces nas da svi pravimo skalamerije.Mene skoro vec uvatio neizdrz pa po mozgu vec tumara worm pa se vec krenulo u neka razmatranja.Citam ove tvoje i druge textove pa velim da moram i ja probati makar da nemam nikakvo znanje o gramofonima osim sto imam kuci jedan stari bsr .Sve u svemu ce pokusamo pa kad krenem ce se javim.Pozdrav sa severa Banata :oke:  :sclerosis:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dragi 2a3, ide zima. "raditi" se treba, u nesto se  udarati mora. Malo dunjice, malo od mangulice, onda svajsovanje, pa dunjica, mangulica za vrhunske HI END rezultate. :oke::party:

Tako je her Grozni posto mi vijuge vec nesto slabije rade/skleroza/ i da ne bih zaglupavio mora se nesto raditi nema vise socijalizma raditi se mora.Dunjom se ubija skleroza a radom  se poveca cirkulacija onda napred na svajsovanje. :crazyrocker:  :party:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako je za ikakvu utehu (potencijalnim sklapateljima pločogrebnih skalamerija) ne mora sve da ide težim putem. Cela skalamerija može da se izradi i od nekog već postojećeg gramofona, sve je pitanje ko šta hoće. Ako bi neko ovo što ja trenutačno radim a omašio je da u temi o novopridošlim skalamerijama vidi šta mi je stiglo sa motorićem iz Lenka i Reginim subtanjirom vidi da nije stigao samo jedan subtanjir sa čaurom, cenim da ću zarad potrebe da iznivelišem budžetni saldo bar jedan isti takav viška da ponudim nekome za fer, besprofitnu cenu... Ali nema ovih mnogo, tako da ko misli, neka promisli dok ne ode.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Razmišljao sam još nešto pa sam se odlučio da kad već radim, da radim full eksperiment. Imam dve slepljene 19mm ploče a uz njih, kako sam već spomenuo, mora da se dodaje neki adapter. Odradiće se i to, ali ću da odradim i jednu "klot" jednoslojnu 19mm ploču, dakle, od jednog sloja MDF-a. Dvoslojna će po mojim računicama biti teška oko 1550 grama a jednoslojna oko 760 grama. Kad se ostruže, staviću na vagu pa će se videti (kalkuliše se sa nekom zapreminskom težinom od 630kg/m3)

U oba slučaja, težina je primerena za osovinu i nije problem za bilo kakav mali motorić. Dakle, bilo šta reda veličine 1-2W će već biti savršeno dovoljno što se snage tiče.

Cenim da će danas oba tanjira moći da se urade jer nema tu neke velike filozofije, sa donje strane sam ostavio udubljenje prečnika 160mm što ostavlja 30mm između tanjira i ruba subtanjira i to treba da je sasvim dovoljno da se postavi remenica motora.

 

Tehnikalije (crteži delova sa dimenzijama u pdf formatu)

 

Tanjir iz jednog dela, 19mm MDF

 

305x19x18x180.PDF

 

Tanjir iz dva dela, 38mm plus adapter/produžetak za osovinu

 

test turntable platter ver-1.PDF inox axle.PDF

 

Produžetan/nastavak za osovinu može da se uradi i od bronze, mesinga, kako kome paše ili mu se dopada.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Baza. E, sad kome kako paše i ko šta sebi postavi kao prioritet. Cenovno gledano, najjeftinije je odraditi istu od komada mediapana. Nešto bolja varijanta je odraditi sendvič, recimo mdf/Al/mdf, na primer, 10-3-10 (mm debljine) ili slično. Može i od drveta, akrila, kome je šta ćeif ili jednostavno - najdostupnije. Šta god se adekvatno nađe. Ono što je važno imati na umu (opet je pretpostavka da se koristi fabrički ležaj) da će se bar za ležaj tanjira morati bušiti rupa. Najveće debljina koja se može zahvatiti između graničnika/podloške i matice je oko 35mm pa to treba imati na umu. Svaka veća dimenzija će zahtevati upuštanje proširenja sa donje strane da bi se mogla zategnuti matica. Meni se strahovito dopada rešenje koje je primenio Marantz kod svog modela TT1000 ali u mom slučaju nije primarna estetika nego funkcionalnost i praktičnost - ova baza treba da služi prvenstveno za ispitivanje funkcionalnosti ideja koje imam a vezano za različite izvedbe gramofonskih ručki. Dakle, svakome od volje, ja se neću baviti time koji je materijal ili kombinacija materijala sonično/vizualno najbolji partner nečijem motoru, tanjiru, ručici, zvučnici, nameštaju...

 

Ležaj za Regu zahteva rupu prečnika 18mm pa ko misli da radi bazu od stakla, mermera ili granita neka proveri može li izvesti bušenje rupe ovog prečnika za osovinu. Motor ne mora obavezno da pogoni subtanjir, pogon se može izvesti i po obodu tanjira a motor izmestiti. Naravno, i ručica mora negde da se montira pa preporučujem svakome ko bi eventualno ulazio u neku igrariju sa materijalima koje je teško/skupo obrađivati da promisli dobro pre nego se u tako šta upusti. Akril, mediapan i aluminijum su najzahvalniji za obradu u amaterskim/kućnim uslovima. Ja sam sebi još davno spremio komad sendvičiranog trešnjevog drveta 400x400mm debljine 18mm pa bih mogao to da iskoristim, ali  je mnogo verovatnije da ću za početak da izaberem najzahvalniju opciju, a to je čist mediapan (rekoh već i zašto)

 

I dolazi se do ograničavajućeg faktora dimenzije motora koji će se upotrebiti. Što je motor veći, biće nezgodnije. Naravno, sad smo u prednosti jer ne moramo da koristimo masivan i jak motor pa je mnogo lakše doći do konačnog rešenja. Spremiću par slika sa motorima koji bi se teoretski mogli koristiti i pokušaću da ih poslažem tako da se vide sa strane, da se uporede dimenziono...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Razmišljao sam još nešto pa sam se odlučio da kad već radim, da radim full eksperiment. Imam dve slepljene 19mm ploče a uz njih, kako sam već spomenuo, mora da se dodaje neki adapter. Odradiće se i to, ali ću da odradim i jednu "klot" jednoslojnu 19mm ploču, dakle, od jednog sloja MDF-a. Dvoslojna će po mojim računicama biti teška oko 1550 grama a jednoslojna oko 760 grama. Kad se ostruže, staviću na vagu pa će se videti (kalkuliše se sa nekom zapreminskom težinom od 630kg/m3)

U oba slučaja, težina je primerena za osovinu i nije problem za bilo kakav mali motorić. Dakle, bilo šta reda veličine 1-2W će već biti savršeno dovoljno što se snage tiče.

Cenim da će danas oba tanjira moći da se urade jer nema tu neke velike filozofije, sa donje strane sam ostavio udubljenje prečnika 160mm što ostavlja 30mm između tanjira i ruba subtanjira i to treba da je sasvim dovoljno da se postavi remenica motora.

 

Tehnikalije (crteži delova sa dimenzijama u pdf formatu)

 

Tanjir iz jednog dela, 19mm MDF

 

Postavljena slika305x19x18x180.PDF

 

Tanjir iz dva dela, 38mm plus adapter/produžetak za osovinu

 

Postavljena slikatest turntable platter ver-1.PDF Postavljena slikainox axle.PDF

 

Produžetan/nastavak za osovinu može da se uradi i od bronze, mesinga, kako kome paše ili mu se dopada.

Stein da li je bitna tacna tezina tanjira posto bih krenuo da radim sa aluminijumskim  punim tanjirom od 30 mm debljine i 300 mm sirine. Kais bi isao rubnim delom tanjira.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Stein da li je bitna tacna tezina tanjira posto bih krenuo da radim sa aluminijumskim  punim tanjirom od 30 mm debljine i 300 mm sirine. Kais bi isao rubnim delom tanjira.

 

Takav (pun) tanjir, sa nekom mojom matematikom bi težio između 5.2 i 5.7 kilograma. (klasa Al 6061)

Rega tanjiri su uglavnom u klasi težine oko 2 kile, kuglica je, koliko sam uspeo da smerim nekih 4.75-4.8mm prečnika. Ja sam za tanjir težine 7.6kg morao da stavim kuglicu od 6mm, kuglica od 3.2mm se posle 72 sata vrteške pretvorila u pogaču. Trebalo bi malo procunjati po internetu da se vidi da li je iko trpao tako nešto masivno na Rega osovinu. Ako se ne koristi ta osovina i ležaj, onda nije nikakav problem, bitno je da kuglica na kojoj tanjir leži može da se nosi sa tim konstantnim teretom koji se pride i vrti na njoj. Kvalitetna kuglica reda veličine 6mm već savršeno radi posao. Moj gramofon je odvrteo na stotine i stotine sati rada (mnogo više u prazno nego sa pločom) i nema problema. Tanjir od 7.6 kila se pokreće uz pomoć motora snage 2W (nominalno) i takođe nema problema. Dakle, mislim da što se same težine tiče, problema nema :)

 

Jedino što može da se desi je da aluminijum pokaže zube i bude sklon nekoj vrsti rezonancije na nekoj frekvenciji...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...