Jump to content

Cirklotron sa lateralnim mosfetima pt 2. (Krštenje Bastarda)


stein

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 400
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Super je kad dostignes tacku kad vise nista ne bi menjao...samo uzivancija... :) A ako I kad-tad dosadi, samo napravis pauzu par dana. Jedini negativan efekat je sto ce ti mnogo sta drugo zvucati jednostavno lose...

 

Zavisi kako gledaš na stvari. To što ću biti zadovoljan opremom do te mere da me neće vući neki ozbiljan i zahtevan projekat ne znači da neću ništa raditi, slušaću muziku što je sasvim fino kad to ovako pomislim. Možda konačno sklopim one Piletove kutije i poigram se skretnicom... Možda konačno krenem da sređujem baštensku kućicu, napraavim terasu koju već nekoliko godina obećavam da ću napraviti pa nekako uvek bude nikako...  Imam dosta alata, ideja, projekata... Nikad meni neće biti dosadno :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Auf....Alal vera, Robsone!Vjerujem svakoj riječi u recenziji jer znam da nisi sklon pretjerivanju.Neka se Circlofet još malo usvira. Od sada će svaki slijedeći sat raditi sve bolje.

 

Još kad mu cajgere namikerim... :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To sto lako svira je najbitnije a tebi bogami i snaga treba. Tesko je naci takav kompromis a da bude jednostavno.

Sviraju i drugi u A klasi lako ali moramo da se setimo sta je Sipi rekao a rekao je sve samo ako smo pazljivo citali a to je da ga je pravio za svoje zvucnike.

E sad ako je nekoga mrzelo da vidi ako nista drugo kako izgleda Canton ct100 neka sada pogleda.

Bilo je posle i elaboracije na temu da se bas prilagodi iskljucivo ESL-u i ima kako se to racuna.

Sta ostaje? Da Sipi uradi za nas konkretno? Stvarno bi bilo nezahvalno.

Zika moze da nam kaze najvise jer su skoro sve ako ne i sve Sipijeve spravice prosle kroz njegovu kucu.

Pucaj Ziko ako ima nesto sta nam vec nisi rekao.

Ako nista drugo ono cisto subjektivan dojam o nekim pojacalima koje je napravio Sipi.

Stene,

Reci mi, molim te, ako si slucajno merio koliku struju otprilike vuce stabilisani ispravljac po grani.

Zanima me ako bi koristio shunt na sta da racunam okvirno.

Moglo bi da se proceni ali bolje da znam tacnije konkretno.

Ako ne znas, ne brigaj i samo sviraj i uzivaj.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

E sad ako je nekoga mrzelo da vidi ako nista drugo kako izgleda Canton ct100 neka sada pogleda

 

Mala ispravka, reč je o modelu CT1000, bio ja kod Sipija u gostima, video, slušao pa i zapamtio ponešto, CT100 su uže i višlje kutije sa manjim bas drajverom, CT1000 su one klasične debele mrcine kakve su ih često radili osamdesetih, ali za razliku od većine, ovi zvučnici su, kako reče jedan od zadovoljnih vlasnika "Canton's top line speaker at the time" ... Mnogi izvikani zvučnički sistemi pored ovih kutija mogu da odu u ćošak i da se pokriju ušima, čak i danas, a stoji i činjenica da još nisam čuo subwoofer u klasi cene ispod 1000€ koji može da parira onome što ovaj zvučnik ume da odradi... Na žalost nisu bili jeftini a danas je teško doći do njih, previše su kabasti za moj ukus, pa kad bih već išao na sistem baš neke velike kutije, verovatno bih gledao u pravcu nekog Tannoy Arden-a ili slično, ali tek za to treba imati mesta... (probaćemo da odradimo slušni test sa Ardenima kod kolege sa foruma m4rk1z-a ako i kad bude raspoložen...

 

Reci mi, molim te, ako si slucajno merio koliku struju otprilike vuce stabilisani ispravljac po grani.

 

Nisam merio a računica je ugrubo da je potrošnja ispod 100mA, sve zavisi od toga koji se fetovi izaberu, koliko njih - moja se varijanta razlikuje od Sipijeve jer ima po dva j-feta (BF862) više po kanalu... Svaki j-fet vuče neku svoju struju koja može biti ista ali i ne mora kao kod drugih. (uglavnom to bude između 5 do 15mA, tipično 10mA)

maksimalna mirna struja OPA1632 je nekih 17mA po datasheetu i ako se doda cca nekih 40-45mA koliko po računici moji fetovi vuku (setovi uparenih sa 5 i 6mA), dođe se na cca 70-80mA

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

u bufferu Jfeti ne vuku struju u paralelu , nego u red , sotono biciklisticka

 

Pa šta sam ja računao? dva feta jedan iznad drugoga, svaki vuče recimo 10mA, zajedno je to onda 10mA po grani, dve grane po kanalu za balansiranu izvedbu puta dva kanala je 4x10mA što daje 40mA. To što ja imam umerene fetove na 5 i 6mA je jedno a sasvim druga stvar ako gledamo činjenicu da je većina verovatnije na 10mA... Moja pretpostavka kreće od činjenice da sam merenjem ovih mojih 2SK363 od sve količine više od pola imao u reonu od 9-11mA, tek mali broj je bio na donjoj (5mA) ili gornjoj (15mA) granici... 70mA je gruba računica bazirana na pretpostavci da će se koristiti komponente sa prosečno verovatnim karakteristikama. Precizna računica ne može da se pravi na pretpostavkama nego sa egzaktnim ciframa... Jedino što sam pogrešio da sam uopštavanjem možda ili sasvim sigurno loše poslagao svoje misli ... Možda ili sigurno je bolje da prvo popijem kafu, probudim se, i tek onda... ne napišem ništa... :P

 

Da... napisao sam "koliko moji fetovi vuku"... :dosta:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ne bih da nitpikujem :buehehe: u rano jutro , dok se ne slegne kafa , ali 4 vertikale po 5-6mA nisu 40mA

 

nij eda bas mnogo utice na projektovanje postenog shunta , ali ako se vec pisu brojevi , red velicine je ipak bitan

 

no , bio ti meni deb'o i ves'o , sto bi rekao nas BB

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@Stein,par nestrucnih pitanja:kako se ova sprava nosi sa zvucnicima gde impedansa "krivuda malo" :shinymj5: ..mislim nesto nominalno 6 Ohma,sa padom na 3 Ohma na 200Hz?...Jedan lokalni "Babelfish" je manje vise obrao bostan sa njima,F konstrukcije kolko sam ja citao isto ne vole ovakve stvari(ne da povecavaju svoju snagu,vec se polovi?)..

 

drugo ima li to sanse kad se to usvira da se sretne sa onim SF minimonitorima sto sviraju sa Unison 845?..malo me brine taj spominjani opis "tamniji karakter" :whiteflag:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@Stein,par nestrucnih pitanja:kako se ova sprava nosi sa zvucnicima gde impedansa "krivuda malo" :shinymj5: ..mislim nesto nominalno 6 Ohma,sa padom na 3 Ohma na 200Hz?...Jedan lokalni "Babelfish" je manje vise obrao bostan sa njima,F konstrukcije kolko sam ja citao isto ne vole ovakve stvari(ne da povecavaju svoju snagu,vec se polovi?)..

 

drugo ima li to sanse kad se to usvira da se sretne sa onim SF minimonitorima sto sviraju sa Unison 845?..malo me brine taj spominjani opis "tamniji karakter" :whiteflag:

 

Tokom pokušaja da što bolje razumem kako ovo sokoćalo radi (na tehničkom planu) saznao/naučio sam da bi ova ista konstrukcija radila i sa jednim parom mosfeta a ovaj drugi par je tu samo zato da nema problema ako se recimo impedansa zatrči na recimo, 2 oma. Elektrostatici su uglavnom (da ne napišem po pravilu jer pravila nema) niskoimpedantne živuljke i većina komercijalnih pojačala ima značajne probleme sa njima, upravo zbog takve impedantne karakteristike. Za razliku od nekih drugih pojačala u A klasi, na primer Alepha koji je SE pa koliko izda, toliko izda a posle toga zapada u clipping (DC zasićenje), a i F5 koji jeste push pull ali limitiran  po pitanju vršne snage na nižim impedansama (ima dva tranzistora u izlazu i nisam siguran da li iza toga prelazi u AB klasu? - rekao bih ne) Rekao bih da je odgovor na tvoje pitanje da bi veoma verovatno ova konstrukcija imala manje problema nego neke druge jer nije, da tako kažem, klasična, odnosno veoma rasprostranjena konstrukcija u danas dostupnim komercijalno proizvedenim pojačalima, ovo je "plivajući most" i našao sam neki tekst koji ovo opisuje kao načelno dve SE konstrukcije unakrsno vezane u most...

 

 

The original name for this type of output topology was Circlotron. The single-ended bridge design relies upon two single-ended amplifiers arranged in a floating bridge formation. This differentiates it from other forms of bridge topologies, most of which effectively incorporate two push-pull sides. The output circuit is inherently balanced and is driven differentially from a preceding stage. The two DC bias currents that exist in each half of the output stage cancel each other in the load. It is a more expensive way of building an amplifier as it requires multiple floating power supplies, as opposed to the more traditional ground-referenced supplies. The benefits of this approach, however, include enhanced symmetry when compared to push-pull designs and lack of the DC saturation problem inherent to single-ended designs.

 

Ono što sam napisao za "tamniji" karakter je zapravo razlika između Bastarda koji matematički posle nekih 5W pri 4 oma opterećenju prelazi iz A u AB klasu dok je matematički, ovaj amp biasovan da gura snagu u A klasi sve do 32W RMS (64W peak), odnosno, možda je Bastard malo na "svetlijoj" strani. (molim bez zezanja sa Yodom i Darth Vaderom)... Ali rano je da se daju kompletne i sažete opisne karakteristike, tek je nekoliko CD ploča prošlo kroz njega a u početku uvek deo pažnje posvetim tome koliko se greje jedan ili drugi kanal, diode u ispravljaču, trafo, i tako dalje pa bih neki detaljniji izveštaj o utiscima ostavio za kasnije kad budem onako, skroz siguran da nešto neće da zadimi... (mada, to uvek može da se desi, jedino je sada šansa nekako, veća?)

Za sada se nište ne greje preko one granice koju ja cenim da je ok i realna u esploataciji... Kako svira u odnosu na ovo ili ono ili recimo sa Sonus Faberima, pojma nemam, reče mi jedan vlasnik 845 i Sonusa da Sonusi svakako nikako ne sviraju ako sva ostala oprema nije "Italijanska" iliti "podređena" ideji oko koje su Sonusi građeni... Pa sam svoje menjao za Dynaudio, potonji su možda zahtevni ali ne na takav način - ne gledaju koje je nacionalnosti pojačalo...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja ovo uvek zaboravljam pa evo podsetnika (proračun za biasovanje i snagu u A klasi)

 

 

Steine, obzirom da su ti roletne 4-omske, cenim da ti je 50-ak W dosta, sa oko 10W u A klasi, na primer:500mA mirne struje kroz svaki MOSFET, znaci 1A po kanalu. Posto je u pitanju push-pull koncept, amp ce u tom slucaju dati 2Apeak u A klasi sto je:P=I * I * R(impedansa zvucnika)P=2 * 2 * 4 = 16 Wpeak = 11.3Wrms = 8Wavg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Stene, 

Hvala ti.

Nisam se ni nadao preciznom odgovoru jer ko zna kako ce izgledati moja verzija ali je podatak za pocetak dovoljan.

Bas imam volju da odradim po jednu lepu pcb i za ulazni deo ali i za cilrklotron sam ali i da rezultat postavim ovde.

Bice i verzija sa 4 para, naravno.

Ima tu nekih stvari koje cu uskoro da napisem u temi o zvucnicima a u vezi snage pojacavaca.

Neke cinjenice su opako vazne a ljudi ih najcesce guraju pod tepih. Mozda neki ljudi nisu dovoljno svesni toga koliki kompromis prave.

Dovoljno (snage poj.) je relativan pojam a mnogo je samo kad biju.   ;)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Tokom današnjeg dana sam upao u pravi košmar, a previše svega se pretpostavljalo, isprobavalo, pokušavalo eliminisati dok se na kraju, nije sasvim slučajno našlo šta je uzročnik, da ne kažem blage histerije u koju sam upao... Naime... Sinoć sam odslušao jednu finu turu, sve je bilo super i tako sam i ugasio pojačalo. klik.

 

Danaske, rekoh, staviću prednju ploču i postaviti osvetljenje i tako neke sitnarije, zatvoriti kutiju... Ali, ne lezi vraže, stavim ja prednju ploču i vratim ga nazad kod opreme, pozabadam konektore, uključim preamp, CD i na kraju i cirklotron...Odjednom, pojačalo divlja, osciluje, klepeće, brunda... Koji ti je sad (dodati po želji poduži niz psovki) i u jednom momentu mašim se za izlazne konektore i kako sam rukom obuhvatio oba konektora na levom kanalu, oscilacije nestanu... Da ne dužim, celo frikin popodne sam brljao okolo, vadio pločice, pregledao, čistio, prelemljavao i... ništa. Kablove (interno ožičenje) premeštao, natezao, popuštao, otkačinjao motor run kondenzatore, vraćao ih nazad, pipao, merkao i... opet ništa.

 

Na kraju (rekoh već, neću dugo, svega mi dosta za danas) ispostavi se da je napon u mreži toliko pao da je ispod 200V što Bastardu biće nije nikada smetalo, ali ovde ima jedan mali detalj koji sam prevideo, a uz pomoć Zen-a Svevidećeg došao do izvora problema: trafo koji napaja OPA1632 je 2x15V a kada napon padne koliko je danas pao, nema dovoljno napona na ulazu u regulatore i ovi zbog setovanja ne mogu da rade kako valja nego divljaju i trokiraju, samim tim, napon koji ispravljač isporučuje eratičan je i to dovodi do oscilacija. 

 

Da je to tako, dokazalo se samo, pre petnaestak minuta sam ponovo merio napon i sad je nekih 230V u mreži, ajd, rekoh, još jednom da probam pa ako opet osciluje onda dijagnoza nije valjana (tražićemo dalje) međutim, kako se u mreži napon povećao da bude kako treba, tako je pojačalo prestalo da šizi i divlja. Nema mi druge nego zameniti trafo, a srećom, nađoh u bunkeru jedan toroidni, potaman, 10VA, 2x25V 0.2A... Moraću da malo raskopavam bužir srednjeg izvoda i razdvajam žice, ali biće to slatke muke ako reši problem.

 

Neću ni da spominjem šta mi jeste i nije padalo na pamet... Ali eto, možda nekome ko samo gleda u šemu i sklapa kao ja, bude korisno. Dakle, kad na šemi piše da na ulazu ispred stabilizatora treba da bude 15V~, slobodno stavite malo više, ko zna u kakvu vukojebinu će se uređaj nositi pa još da ispadne da niste dobro napravili... E, kad ubacim ovaj trafo, može da pada napon koliko god hoće, ne može mi ništa!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

dual mono ........

 

levi kanal 400VA

 

desni 10VA

 

:buehehe:

 

 

Ma samo desni zvučnik stavi kraj fotelje gdje sjedi i to je to!

 

Uostalom, kao da sve u high endu mora imati logiku? Bitno da se vide travoi, pa makar ne bili spojeni. :rofl:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...