Jump to content

u poseti kod Elvisa


Zflazar

Preporučeni Komentari

Pozdrav svima sa diy.rs foruma. Evo kako su Lazari napisali, gotovo već tradicionalno se nalazimo u području sjeverne Dalmacije. Vremena za druženje je na izgled puno, no sve je to prekratko da bi ispričali sve i svašta što se skupi za godinu dana. Dio svih tih naših priča ponekada se dotakne i audio tema, pa tada znamo biti malo dosadni bliskoj okolini, no što je tu je,  to ide sa nama kao zadana vrijednost ili po naški rečeno „default“.

 

Koliko god zoltanov opis ESL-a djelovao pojednostavljen on zapravo i nije daleko od istine. Zolatn je sve „kockice“ o tomu kako ta jednostavna naprava radi pohvatao iz prve. Ima tu par sitnica koje bi dodao, no kako ovo nije tema o ESL-u već je o druženju, neću ići previše u detalje.

 

Od ideje do realizacije prošlo je nešto više od godinu dana, no kada bi sve „zipao“ radi se o efektivno četri mjeseca razmišljanja, nabave materija, promašaja i pogodaka, testiranja i učenja na greškama.  U materijalu (ako ne računam nabavke nekih alata kao npr. list pile za hladno valjani lim (50eur))  otišlo je cca sve zajedno oko 150 – 200 eura, a otišlo bi i više da sam kupovao audio stepup trafoe, no i oni su odrađeni u diy kuhinji. Sada kada imam sav materijal i alat, svaki sljedeći panel bio bi višestruko jeftiniji. Što se tiče vremena izrade, dva kompletna panela od cca jednog metra sada mogu odraditi u par sati. Naravno najviše vremena oduzme izrada prateće elektronike ESL panela....   (nešto manje izrada kaskadnog multiplikatora napona i dosta više izrada audio step-up transformatora). Često se na netu može pronaći podatak kako se umjesto audio stepup trafoa može koristiti paralelno/serijski spojeni power trafoi npr. dva komada po panelu 6V/220V određene snage..  probao sam i te varijante, kada bi rekao da to ne valja lagao bi no ima tu puno sitnih skrivenih problema, pa preporučujem diy varijantu.

 

Najviše fora sam pokupio na stranicama „jazzmans diy electrostatic....  „, a neke bazične fore kako naštimati aktivnu skretnicu poslao mi je sam Roger Sanders (njegovo ESL visočanstvo, moj puni respect) mada izuzev frekvencije reza i strmine reza ništa drugo od tih uputa ne koristim. Behringer aktiva je nužno zlo i gotovo mi se čini da je čitava priča bez tog „zla“ nemoguća kada se ide na hibridnu priču, tj. kada se za bass sekciju upregnu klasični dinamički zvučnici, jer tada je nužno vremensko tj. fazno usklađenje između brzih ESL-a i često fizički nazad pomaknutih sub sekcija i to Behringer odradi bez greške (bar mi se tako čini). U protivnom kakofonija je zajamčena. Da nije toga, dalo bi se to relativno jednostavno riješiti i analogno (aktiva naravno).

 

Netko je u postovima iznad pitao za osjetljivost koju sada imam...  uz ovu skromnu površinu membrane, uz minimalnih 1500V bisa, te sa step up trafoima 1:60  ako nisam ništa zeznuo u mjerenjima osjetljivosti (prosječna) je tričavih 78dB. Sa velikim panelima (točno duplo većim) i nešto malo jačim biasom (npr. 2000V) uz isti stepup trafo to bi moglo otići na kojih 82-83dB... znači i dalje skromno, no podsjećam danas wati više nisu toliko skupi kako je to bilo prije jedno 20+ godina a naročito sedamdesetih i ranih osamdesetih. Jedno pitanje je bilo i da li napuštam lampe...  e zbilja dobro pitanje, za sada odgovor je pozitivan bar što se tiče onoga što će napajati ESL-e. Istina je da se ESL-i mogu pokrenuti i lampama, čak se tada ne treba zafrkavati sa step-up trafoima, no takav projekt ne bi bio jeftin, vrlo visoki naponi su i dalje potrebni, nisam siguran da li bi to mogao i znao kvalitetno izvesti. Oni koji posjeduju ESL-e i direktno ih tjeraju sa PP cijevnim ampom (statori spojeni „direktno“ na anode izlaznih lampi) kažu da tek tada počinje prava čarolija i ja im vjerujem. Ja ću pomalo, pa dokle stignem, plan je sastaviti i ESL bass module, no ograničava me premalo slobodnog vremena, ali materijal već skupljam. Projekt je popraćen na diy hr forumu, pa ako nekoga zanimaju još neki detalji tamo je dosta toga.

 

Zvuk ovoga što je sada u radionici... teško je tu bilo što reći,  definitivno je to stvar ukusa pojedinca. Meni se zvuk ESL panela jako sviđa prvenstveno zato jer mi se čini da sam vrlo jeftino dobio drivere oslobođenje dobrog djela koloracija, a koloracije su inače vjerni pratitelj svih klasičnih elektro-dinamičkih zvučnika i sa tim koloracijama sam relativno bezbrižno živio sve do nedavno. (inače najviše su me „lagali“  saba green cone driveri i svjesno sam uživao u tome)

 

Mnogi vele kako je sa ESL-ima (bez zakrivljenja) uzak sweet spot, srećom ja to tako drastično baš i ne doživljavam, u biti kad slušam glazbu uglavnom sam sam u sobi, sjedim u sredini i uglavnom mirujem tj. ne plešem, tako da nemam problema sa tom „manom“ tj. ne smeta mi ta (ne)karakteristika. U zbilji sam sretao puno problematičnije klasične zvučnike kada je ova karakteristika u pitanju (ono kada zbog širine sweet spota zapravo uopće nema sweet spota he he he he).  Donji registar oliti  subbass i bass riješavam privremeno sa dva bose AC5 sIII pasivna suba, svaki ima svoj amp, attenuirani su  cca 12dB u odnosu na ESL-e, na njima nemam nikakav filter obzirom da imaju akustično prigušenje osmog reda. Zbog te sub „ergele“ na nekim snimkama se zvuk može doživjeti pretjerano volumeriozan, no meni paše, veselim se kao dijete zbog toga.  Ponavljam se no percepcija (dobrog) zvuka je individualna stvar.

 

Mene ova priča oko ESL-a i dobivenih rezultata doista veseli i to mi je najvažnije, a imam i prve kandidate koji kreću istim putem, pa ću biti „faca“ koja malo više zna o razvlačenju mylara he he he he, ono koa "iskusan" :)

 

Što se tiče ljeta i ljetnih igara bez granica… što sam stariji čini mi se da ljeta sve brže dolaze i da sve kraće traju. Šteta. Srećom ja ne moram nigdje ići tijekom ljeta, frendovi sa svih strana često dolaze meni u blizinu, pa tako i Lazari, te nekako uspijem napuniti baterije do sljedeće sezone. Također srećom postoje socijalne mreže, zatim razni mukte komunikatori, pa se taj prostor od viđenja do viđenja nekako virtualno smanji…. 

 

Srdačan pozdrav svima. elvis.   J

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo još jedan momenat kako se diyalo u Malom Lukoranu - rekli su mi da je običaj da se riba čisti u moru i da je najbolje da i sam diyer udje u more kada to radi...

 

:D

post-205-0-33607700-1408629042_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

. . . Netko je u postovima iznad pitao za osjetljivost koju sada imam...  ...... Jedno pitanje je bilo i da li napuštam lampe...  e zbilja dobro pitanje, za sada odgovor je pozitivan bar što se tiče onoga što će napajati ESL-e. Istina je da se ESL-i mogu pokrenuti i lampama, ........

 

Mnogi vele kako je sa ESL-ima (bez zakrivljenja) uzak sweet spot, srećom ja to tako drastično baš i ne doživljavam, .........

 

Dragi el_vis,

puno hvala na odgovorima na moja pitanja i ovako detaljnom i iscrpnom opisu. :)

Sem PP koncepcije i "teranja" pojedinih ESL-a od cevnih topologija treba spomenuti i OTL koncept.

 

Drago mi je da i ti nisi "kritican" oko sweet spot-a kod ESL-a.

Definitivno im treba traziti najbolju poziciju u odnosu na samu prostoriju i ostalo u prostoriji i zakrivljenje put unutra je skoro pa i neizbezno.

 

Praticu tvoje radove ubuduce i - samo napred ! :good:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo još jedan momenat kako se diyalo u Malom Lukoranu - rekli su mi da je običaj da se riba čisti u moru i da je najbolje da i sam diyer udje u more kada to radi...

 

:D

Kada su prije jedno dvije godine svirali Partibrejkersi u Zadru, Cane je otvorio koncert sa pitanjem "Gde ste Ribari" uslijedio je smijeh i jedan od boljih koncerata na kojima sam bio.  ... e bome morati ću mu javiti da ni ovi panonski mornari nisu ništa lošiji ribari. :)

 

Ferenc je majstorski očistio MORSKU ribu i to  nekoliko puta, a srećom se može zvati i činjenica da nas nije posrao niti jedan galeb od mnoštva njih koji su nestrpljivo  čekali zalogaj riblje utrobe ili škrga :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo još jedan momenat kako se diyalo u Malom Lukoranu - rekli su mi da je običaj da se riba čisti u moru i da je najbolje da i sam diyer udje u more kada to radi...

 

:D

 

Ahaaa, tako pecas. Stap kroz sorc i stojeci u vodi  :D  :happy64:  :clapping:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...
  • 10 months later...

...da osvežim temu...

 

u najavi je ovogodišnje letovanje koje treba da počne za par dana. Koliko čekam par nedelja nerada i dokolice, toliko čekam a možda još više da vidim drage prijatelje u Zadru i okolini.

U planu je i hadžiluk kod Barba-Elvisa, koji mi je najavio interesantne porjekte sa opamp-baziranim pretpojačalom kao i neke ludorije oko D/A konvertora i hi-res fajlova.

 

Biće reportaža, duplerica i mali oglasi.

 

http://www.diyaudio.com.hr/viewtopic.php?f=17&t=1394&start=90

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

svidja mi se boja zvucnika, imam utisak da je kupljena na istom mestu kao i mnoge cevi u radioni/slusaoni.... :)a inace poseban rispekat za koncepciju zvucnika uz podsecanje na ono sto su jos nasi stari znali: skretnica je neprijatelj muzike!zivijo!

Loše projektovana i izvedena skretnica - sigurno. Ali i obrnuto, dobro projektovana i izvedena skretnica (najređa vrsta) je prijatelj zvučnih kutija u oba smera, i prema drajverima unutar kutije, i prema pojačavaču koji treba da ih pobuđuje. Prema drajveramima jer ih drži u za njih optimalnom režimu i smanjuje fazne pomere, a prema pojačavaču jer ga oslobađa iznenađenja u vidu faznih pomera i jer mu drži impedansu komforno konstantnom i na višem nivou vrednosti. Samo treba umeti i pomiriti se sa dugim i napornim periodom razvoja skretnice i interakcije sa drajverima. To traje doslovno mesecima. Pitajte Boki Toki Vokija.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Loše projektovana i izvedena skretnica - sigurno. Ali i obrnuto, dobro projektovana i izvedena skretnica (najređa vrsta) je prijatelj zvučnih kutija u oba smera, i prema drajverima unutar kutije, i prema pojačavaču koji treba da ih pobuđuje. Prema drajveramima jer ih drži u za njih optimalnom režimu i smanjuje fazne pomere, a prema pojačavaču jer ga oslobađa iznenađenja u vidu faznih pomera i jer mu drži impedansu komforno konstantnom i na višem nivou vrednosti. Samo treba umeti i pomiriti se sa dugim i napornim periodom razvoja skretnice i interakcije sa drajverima. To traje doslovno mesecima. Pitajte Boki Toki Vokija.

 

a ti kao i uvek serekaš po 1000 put o nekim stvarima za koje nemaš pojma kako f-šu. pitam se kako ti ne dosadi da mlatiš praznu slamu vekovima. kad će taj amp koji si obećao pre 6 godina... imaš li ti obraza?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dvv Elvis kao što Vidiš eksperimirentira ( navodno je to "majka" znanja? , a što će ispast ? , al ko će platit iskustvo ? :)

Utoliko bolje, bar se nadam da će eksperimentisati i svim, pa i sa skretnicom. Ako bude dovoljno uporan, a meni izgleda da jeste, pogodiće kako treba.

 

Slažem se i za eksperimentisanje, ja volim da eksperimentišem na sopstveni pogon jer sam bar oslobođen stresa odgovornosti nekome za uložene pare. Na stranu što to i jeste najpoštenije. Većina radova ozbiljnih ljudi za koje ja znam je na kraju ispala jako dobro.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 3 nedelje kasnije...

Posetili sa zflazarom Elvisa, videli 100 čuda u njegovom labu - čak i muve hvata sa elektrostatima :D

I ovaj put nas nije pustio da odemo praznih ruku, odlučio je da nam ubrza planirani projekat sa VT4C i dao nam par trafoa CE130B i 16 komada Nippon 470uF/450V

 

 

post-205-0-86067300-1439668668_thumb.jpg

post-205-0-55914500-1439668676_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

elem,

 

bili na letovanju.

 

Od silnih sadržaja društvenog i rekreativnog tipa izdvojio bih sledeće:

 

1) nezaborano veče sa dragim prijateljima uz morsku spizu sa dagnjama na belom luku i peršunu, i nakon toga orade i lignje na žaru.

 

Pivo i gemištek da riba pliva i da grlo ne bude suvo.

 

2) celodnevni izlet na reku Zrmanju.

 

https://www.google.rs/search?q=zrmanja&biw=1366&bih=632&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&sqi=2&ved=0CDwQsARqFQoTCI6p8tyBrMcCFQa8FAodhEoDOw

 

Tamo se spontano okupilo veeeliko društvo veoma šarolikog uzrasta, pola i državnosti.

 

Neki su na izlet krenuli ciljano, neki u last minute aranžmanu pošto su popizdeli i nisu stigli/stali na trajekt, neki prosto zato što su krenuli za ovima iz prve ili druge opcije... Lepota Velebitskog zaleđa, šarm reke, mast ćevapa, hidromasaža pod slapovima i mlaćenje veslima pri vožnji kajaka su se stopili u jedinstvenu mešavinu uživanja poput izvinte, dobrog kotlića sa junetinom, svinjetinom i dimljenim papcima...

 

3) tradicionalni godišnji pederbal u Elvisovom svetilištu.

 

Sad već nepristojno slobodno ulazim u prostoriju koja je jedinstvena slušaonica, radionica, čitaonica i koncetna sala na ovim prostorima.

 

Primećujem novine za koje sam sasvim tehnički kompetentan da ih opišem bez rizika da će me neko sa većim tehničkom znanjem od mene (što nije uopšte teško, pod uslovom da niste lobotomirani i u dubokoj komi): ima nov tepih zelene boje i čistu, plavu presvlaku na kauču. Setih se Velikog Lebowskog, i po ko zma koji put vidim da je Jeff Bridges u tom filmu bio absolutno u pravu kad je toliko insistirao na nužnosti adekvarnog tepiha za mentalnu i enterijersku celovitost svakog ozbiljnog čoveka.

 

Elvisova slušaonica ne bi bila kompletna da u njoj nema i nekoliko novotarija, koji su uredno poređane na polici za tehnikalije:

 

-završen i skutijan preamp sa operacionim pojačalima inspirisan sa MBL 6010

 

-završen i skutijan USB DAC koji je već kod nekoliko članova što ovog što hrvatskog Foruma proradio

 

-završeno i još neskutijano pojačalo sa nekim TDA čipovima kog Elvis zove Macola- pretpostavljam po nekom iz konstruktorskog tima pojačala

 

-elektrostatici sa novim materijalom za membrane koje je relativno neosetljivo na promenu vlažnosti vazduha za razliku od prošlogodišnjih. Bas helperi ostali isti- BOSE subwooferi.

 

-aktivna Behringer skretnica

 

-PC-laptop kao izvor muzike

 

Ne mogu se oteti utisku Barba-Elvisove doslednosti, upornosti i tvrdoglavosti po pitanju imperativnog i purističkog DIY pristupa samostalnog projektovanja, izrade, finiširanja svega što mu je u tehničkoj i tehnološkoj mogućnosti: pločica, kutija pa čak i natpisa na uređajima, statora, membrane, visokonaponske elektronike na elektrostatima.

 

Meni se dizajn njegovih kutija za muzičke komponente izuzetno dopada, podseća me na Bang & Olufsen. Lično ne treba ni da se uključi, lepo i za gledati.

 

Zvuk?

 

Kao prvo: ja sam insistirao da slušam muziku off-axis, odnosno izvan sweet spota iz prostog razloga što to radim kod svakog kod koga sam išao da slušam muziku. Odatle se sasvim pristojno zabavljam ili patim, kako se već kad zalomilo. Isto je bilo i ovaj put, čak sam jednom nabio i uvo u bolesnu blizinu panela sa 2,5kV, a ono ništa.

 

Zatim su me naterali da sednem i u sweet-spot.

 

Zvuk?

 

Mislim, a to sam i rekao Elvisu, da je njegov cilj da konstruiše potpuno DIY elektrostat za srednji i visoki opseg na njegovu žalost

 

-uspešno završen.

 

Zašto na žalost kad je uspostavio dobar kontakt sa ljudima koji se u materiju odlično razumeju, napravio i panele koji su bezbedni, stabilni u radu,bez većih zamerki u zvučnom karakteru opsega koji njegova konstrukcija pokriva?

 

Eeee, pa zato što tek sad isplivava na površinu drugi deo zadatka, koji je po meni barem toliko težak i zahtevan koliko i prvi, da nađe optimalnu bas- sekciju koja će uliti i u niske registre (nek mi sada znalci hifi-slatkogovorništva izvinu na nalupetavanju) brzinu, jasnoću, sklad, koji već krasi panele, a da pri tom ne bude puno ni steriliteta a ni masti u zvuku.

 

Elvise, hvala na tvom dragocenom vremenu posvećenom meni, izuzetnom gostoprimstvu, divnim poklonima u vrednosti od 7520uF/450V podeljenih na 16 kondenzatora.

 

Do daljeg ti neću doći u posetu. Dok ti ne dođeš sada malo kod mene.

 

Posle ću ti ponovo doći jedno 10 puta, sem ako ne budeš brži od mene u međuvremenu.

 

Očekujem da mrdneš svoje d*p* i da ga dovučeš u Zrenjanin prvom zgodnom prilikom, da se barem malo revanširam za sve lepo i prijatno što meni već godinama iz propratnog sadržaja letovanja preraslo u obavezan deo, bez kog ne mogu zamisliti letovanje.

 

Selo bez crkve? Može.

 

Žena bez dupeta? Hmmm...m-m-može.

 

Muškarac bez brkova? Teško, ali zamislivo.

 

Letovanje bez prijatelja? Nikako!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

Evo sa malim zakašnjenjem  kratak komentar na Zoltan ZD report. 

 

Kad si u zadarskoj regiji zbilja je pregršt mogućnosti za zabavu, sve ovisi o tomu koliko toga želiš uzeti da ne kažem konzumirati :). Petnaestak dana prođe brzo, a kada sve to svedeš tek na tri-četiri dana druženja, to sve izgleda iznimno prekratko. Od Zrča do Kornata, preko Velebita do kraških rijeka,... no limit..  Inače enološki gledano bili smo loši, bira je bila hit i ovog ljeta.  

 

Što se tiče novotarija i tehnikalija  Zoltan je manje više sve lijepo napisao, doduše malo je pomiješao lončiće oko naziva batoMM ampa, ali siguran sam da je ipak sve razumljivo pa neću ispravljati. :). U svakom slučaju nisam složio sve što sam mislio da ću stići do kraja ljeta, no velim pomalo. 

Ključno je da momentalno nemam niti jednu lampu na putu signala i nekako nenadano nakon punih 17 godina pune valvolizacije, jako se dobro osjećam bez lampi...  vele svi "to ti je samo faza" ...  a vjerojatno je onda to tako. Kada tomu dodam da od analognog izvora kod mene ne postoji ni A, te da behringer digitalna skretnica dematerijalizira sve još jednom, pomalo mi je bilo neugodno ugostiti stare audio lisce  i provjerene analog-tube-dual-concentrce, no što je tu je stisnuo sam zube i usudio se. Svjestan sam da je ovo moje malo tehnikalije ako se usporedi sa povjesno provjerenim i dobro odabranim komponentama pomalo neozbiljno, no kako sam ja samo "istraživački" samograditelj i baš sve mora biti DIY pa i sam zvučnički driver vjerujem da mi je pola oprošteno. J

 

Kako veli Zoltan, diyaudio peder bal je održan i ove godine. Dimenzije tog događanja su od prilike FAK dijeljeno sa 50, no i mrvice ponekada znaju biti zabavne. Zoltan je  sve to lijepo raportirao, no sam pederbal nije prošao baš sjajno u smislu baš potpunog međusobnog razumijevanja, no da smo se svi jednoglasno složili oko svega to bi tek bilo loše, tj. sačuvaj me Bože toga. J U kasnijoj prepiski sa Ferencom u šali sam dobio super komentar…  veli Ferenc…  „ taj tvoj zvuk je čista Naiva u slikarstvu“ i ova relacija mi se nekako  svidjela. Sada guram taj stil naive i baš mi je dobro...  sve greške u zvuku su mi zadano oproštene. :) 

 

U mezzo planu je i moj posjet Zrenjaninu, tamo negdje u kasno proljeće slijedeće godine. Iskreno se nadam da me ova dva najdraža mamlaza neće previše maltretirati sa svojim audio sustavima, te da će mi skuhati hrpu fishaa i provozati po svim okolnim mjestima, a znam da je hrpa toga zanimliivo i već se radujem. 

 

Toliko iz Zadra za sada. Ljeto se nastavlja bar još mjesec dana, ubijem još poneki odlazak do mora i koje riblje grade u kombinaciji sa u pravilu lošom domaćom žutinom u pomješanu sa mineralnom.  J

 

Pescador

 

p.s. avatar mi više nije odgovarajući .. he he he 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...