Jump to content

DD driveri i pripadajuca elektronika


BokiTokiVoki

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 414
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

simpatican taj monacor bucko

:confused1:

Jašta. 17 kg žive vage. OVO ja zovem dobrom jedinicom za sub. Na www.lautsprechershop.de je cena 400 €/kom. a sa aktivnim modulom 769 € i verujem da mu teško šta može prići za tu sumu. Da neka firma napravi aktivni sub sa njim, ne verujem da bi u radnji koštao manje od 3-4.000 €/kom. S tim što bih ja išao na power modul od bar 400 W RMS na 8 Ohma. Neki u D-klasi.

Jedini zbog kojeg bih bio u žešćoj dilemi za tu istu sumu je Monacor Raptor-15. Za taj -power modul 800-1.000 W, kutija kompresija + EQ. :heh:

Postavljena slika

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Thiel/Small parametri za Visaton B200 preradjen by DD.Fs=45 Hz (45,5)Sd=227 cm2Re=1,3 OhmBL=2,88 N/A (2,78)Mms=10 gr (9,5)Qms=1,373 (1,17)Qes=0,443 (0,44)Qts=0,335 (0,32)Cms=1,25 mm/N (1,29)Vas=90 L (93)SPL=94,6 dB/1W/1mMrvu se razlikuje od onoga što je u programu ARTA dobijeno nakon merenja (u zagradi). Ja sam uradio peške, na osnovu krive impedance.Treba izmeriti efektivnu površinu membrane (lenjirom :confused1: ), Re multimetrom, i naći Mms testom dodate mase, a ostalo sa krive impedance. Koga zanima, to ide ovako:Ro=Zmax/ReZ'=sqr(Ro)*ReNa nivou Z' na dijagramu krive impedance povuče se horizontala, koja seče krivu impedance u dve tačke: sa leve, i sa desne strane rezonantne (Fs).Na tim presecima su sada frekvencije koje označimo sa F1 (levu) i F2 (desnu). Trebalo bi da je Fs=sqr(F1*F2). Iz nekog razloga uvek ispadne malo manje. U ovom slučaju je F1=23 Hz, a F2=84 Hz, pa ispadne da je Fs=44 Hz.Qms=Fs*sqr(Ro)/(F2-F1)Qes=Qms/(Ro-1)Qts=Qms*Qes/(Qms+Qes)i naravno, Qes=2*Pi*Fs*Mms*Re/(BL*BL), odakle se dobije BL.Bon Appétit :heh:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne razumem se u zvucnike ali moram da pitam: zar Bl nije nesto malo? Cini mi se da drugi zvucnici imaju vecu vrednost. I kakav je zvucno?

Niži Re znači manje namotaja, pa je i BL manje. B*L je: B - jačina magnetnog fluxa u procepu, a L je dužina namotaja. Pretpostavljam da su vrednosti otprilke: jačina fluxa oko 1,4 T, a motanje dužine 2 m.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Još jedan dijagram...

Taj je near-filed merenje jedinice na okviru za merenja sa mikrofonom na 2 cm.Ja nemam slike merenja jedinice na baffle: near-field i merenje na 0,5 m. Smatram interesantnim merenje na baffle na 0,5 m, jer je to ono što se čujekada se slušaju zvučnici u manjoj sobi i sedi blizu. Ne isto, ali otprilike.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Šteta je što je još jedan par B200 za koji sam mislio da je nepreradjen ipak završio sa DD kalemom u sebi, zanimljivo bi bilo izmeriti originalnu jedinicu u istim uslovima sa istom opremom...evo dijagrama i sa pola metra...i dalje čekamo originalne podatke od ljubaznog domaćina jerbo ih je ne merem izvući sa demo verzijom korišćenog softvera...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dobro jutro svima.Vidim da su momci bili vredni .Ja se malo uspavao pa sa zakasnjenjem evo i grafa koji fali.@impuls B200 u originalnom obliku ima BXL od 3,9 TmMada , kao sto je vule i napisao , ova jedinica nikada nece ici u kutiju tako da su TS parametri cisto informativni.Moj zakljucak je da je ploca od 30 cm suvise mala da bi ova jedinica pokazala svoje prave kvalitete - fali basa za moj ukus a to se moze videti i iz krive odziva .Sva merenja su snimljena . Ako ima zainteresovanih saljem meranja na email jer su fajlovi veliki za kacenje na forum.Edit : Sad videh da su svi interesantni grafovi vec okaceni . Jedino ako neko ima zelju za arta fajlovima saljem na mail.

post-127-126854944374_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...