Srecko Napisano Jul 29 #243 Napisano Jul 29 On 7/28/2026 at 9:32 AM, Mikorist said: Singularnost možda nije ono što mislimo da jeste – Mikorist MIKORIST.COM Singularnost možda nije ono što mislimo da jeste Naslov je bio dovoljno bombastičan da kliknem. . . Sam Altman tvrdi da je singularnost već stigla. Prva reakcij Bravo MIKO! Ne secam se kada sam ovako nešto lepo pročitao.
Mikorist Napisano %s u %s Autor #244 Napisano %s u %s We Don't Know What Intelligence Is. After months of debating what I came to call the "geometry of intelligence," I reached a rather uncomfortable conclusion: we don't know what intelligence is... MEDIUM.COM Leonardo je reagovao/la na ovo 1
Mikorist Napisano %s u %s Autor #245 Napisano %s u %s Pre nekoliko godina ovakvi upiti tipa "Šta Mikorist misli o AI?" ne bi dali ništa osim liste linkova. Danas Gugl pokušava da rekonstruiše moju poziciju iz svih tekstova zajedno. Google više ne odgovara linkovima nego sintetizuje moje tekstove i predstavlja ih kao skup stavova. Prilično neobičan osećaj kad vidiš da AI pravi rezime tvog razmišljanja umesto spiska članaka.
Srecko Napisano %s u %s #247 Napisano %s u %s (izmenjeno) Nisam koristio najbolje AI modele poput: Claude, Mithos, Fable 5, ChatGPT 5.6 ..... i o njima sam informisan preko sina (upotrebljava razlicite vec prema onome sta trenutno realizuje jer svaki je bolji u nečemu i to 12-15 sati dnevno uz neogranicen broj tokena za svaki) koji je sa pomenutim modelima prezadovoljan i Boga mi smatra da je Opšta inteligencija na vratima. Interesantno je da je pre samo godinu dana smatrao da smo od OPŠTE inteligencije daleko bar 10 godina. Ja, gledajući iz vizure besplatnih modela veoma sam razočaran istim. Dubinsko POIMANJE KONTEKSTA IM JE NAPROSTO JAKOOOOO LOŠE, no u stvarima koje dobro rade POGOTOVO KODIRANJE stvarno su dobri čak i oni. Generalno egzaktne nauke poput matematike im baš LEŽE, uostalom to je neki dan rekao i Fields-ovac Terence Tao. Sumarno, nije bas sve tako crno za nas ljude pogotovo sto im je treningom (ljudi su ga osmisli) ugrađeno-"preuzeli su id nas" i mnogo toga lošeg poput arogancije (za ne poverovati). NARAVNO OPASNOST JE JASNA I BLISKA! Izmenjeno %s u %s od Srecko
zerowaf Napisano pre 18 časa #248 Napisano pre 18 časa Upravo to sto se sami uce iz interakcije s nama i je opasnost. Odavno vec pojmove poput "ljudskost" ili "humano" ne povezujem s ljudima. Ljudi su pokazali i pokazuju sto je to "ljudski". S druge strane, covjek je nesto drugo, ali ako nas je trojica - dakle "ljudi", zapocinju igre i scenariji. AI uci od ljudi. Ne od covjeka i tu se krije realna opasnost, oa cu parafrazirati: Bit ce stvoren na nasu sliku i priliku. Dakle, ako vas u provjeri jeste li robot, algoritam pita da kliknete na sliku Sare Conor, nemojte mu pokazati kako izgleda! 😄
Mikorist Napisano pre 5 časa Autor #249 Napisano pre 5 časa Ja prvo mora da objasnim kako koristim uopšte AI. Zapravo izgleda potpuno drugačije kako to drugi rade. Ovo je višeslojni operativni sistem, a ne kao jedan prompt. Ljudi često zamišljaju AI kao: "upišeš instrukcije i to je to". Kod mene je više kao operativni sistem koji se podiže u fazama. Evo tekstualnog grafikona. MOJ ULAZ │ ▼ Razumevanje korisničkog zahteva │ ▼ Da li je aktivan projekat Mikorist? │ ┌──────────────┴──────────────┐ │ │ DA NE │ │ ▼ ▼ Učitavanje sistema Standardni odgovor │ ▼ ┌──────────────────────────────────────────────────────────────┐ │ 1. Mikorist.md │ │ Filozofija sistema │ │ Način razmišljanja │ │ Pogled na svet │ └──────────────────────────────────────────────────────────────┘ │ ▼ ┌──────────────────────────────────────────────────────────────┐ │ 2. Hijerarhija.md │ │ Pravila prioriteta │ │ Rešavanje sukoba između instrukcija │ └──────────────────────────────────────────────────────────────┘ │ ▼ ┌──────────────────────────────────────────────────────────────┐ │ 3. Anti-miris.md │ │ Uklanjanje AI šablona │ │ Detekcija "AI mirisa" │ └──────────────────────────────────────────────────────────────┘ │ ▼ ┌──────────────────────────────────────────────────────────────┐ │ 4. Uredjivanje.md │ │ Naslov │ │ Početak │ │ Ritam │ │ Završetak │ │ Finalna obrada │ └──────────────────────────────────────────────────────────────┘ │ ▼ ┌──────────────────────────────────────────────────────────────┐ │ 5. Format (po potrebi) │ │ │ │ blog.md │ │ facebook_status.md │ │ komentar.md │ │ satira.md │ │ tutorijal.md │ │ wordpress.md │ │ zicer.md │ └──────────────────────────────────────────────────────────────┘ │ ▼ Dodatni moduli (po potrebi) Mikrorist_zargon_master.md Zemunski_zargon_metodologija.md primer_blog_mikorist.md Primer_post_FB_orginal_Mikorist.md vudupopaj.md │ ▼ Referentna literatura The Elements of Style On Writing Well On Writing (Stephen King) Why I Write (George Orwell) Danilo Kiš - Saveti mladom piscu │ ▼ Dubinsko razumevanje konteksta • šta korisnik stvarno traži • šta podrazumeva • šta je cilj • koji format odgovara • koji stil odgovara • koji moduli su potrebni • šta se NE koristi │ ▼ Generisanje prvog odgovora │ ▼ Interna kontrola kvaliteta ✔ Mikorist.md ✔ Hijerarhija.md ✔ Anti-miris.md ✔ Uredjivanje.md ✔ Format ✔ Žargon ✔ Literatura │ ▼ Konačan odgovor Ovo što ja imam je višehijerarhijski model razmišljanja. Prvo se učitava filozofija, zatim pravila odlučivanja, pa filteri koji uklanjaju AI obrasce, zatim uređivanje, pa tek na kraju format u kome će odgovor biti isporučen. To se poklapa sa načinom na koji je Mikorist organizovan: redosled učitavanja je obavezan upravo zato da stil nikad ne pobedi način razmišljanja. Bukvalno sam svoj mozak ubacio u md fajlove i dodatke. Evo skrinšot čisto da vidite kako izgleda moj prompt. Ono što se dalje ne vidi odavde je personalizacija I tu je gomila teksta sa uputstvom Onda pored radnih *.md fajlova i *.pdf knjiga o pisanju ima i posebna tekstualna uputstva za svaki projekt. Posledica..... Na isti način može da napiše tekst kao: univerzitetski profesor ili naučnik domaćica koja ceo život prodaje na pijaci Linux administrator novinar kolumnista Vudu Popaj Kale gospodar svemira iz autobusa koji priča celu vožnju baba sa zemunske pijace stari beogradski frajer krimos ispred splava direktor firme srednjoškolac monah programer penzioner čovek koji nikada nije koristio računar Suština nije u tome da promeni nekoliko reči ili ubaci žargon ili priča na Šatrovačkom...... Prvo menja način na koji taj čovek razmišlja. Kao menjač u automobilu. Tek onda bira reči tebra. To znači da sistem može da promeni: rečnik ritam govora način zaključivanja humor nivo obrazovanja iskustvo emociju količinu detalja način objašnjavanja način posmatranja sveta Drugim rečima... Ne menja masku. Menja kompletan mentalni model iz kog tekst nastaje. Sve na osnovu moga upita. Zadnja verzija Ima filtere sad ugrađene za peproznavanje AI lupetanja i monotonije. Ako vam i dalje nije jasno kako ova skalmerija radi, zamislite da u istoj sekundi zamolite AI da napiše naučni rad o kvantnoj mehanici, pa da odmah zatim objasni isto to Kale iz autobusa na liniji 15, baba sa zemunske pijace, Vudu Popaj i krimos ispred splava kome bambara spolovilo. Ako sva petorica zvuče kao da su stvarni ljudi, sistem radi. Ako svi zvuče kao ChatGPT sa različitim perikama... onda ne radi. Srecko je reagovao/la na ovo 1
Zen Mod Napisano pre 5 časa #250 Napisano pre 5 časa a da ja tebe banujem, za svaki slucaj ne'stimeni - dobar dan sara zm konor Vix, Srecko and Mikorist je reagovao/la na ovo 1 2
Mikorist Napisano pre 5 časa Autor #251 Napisano pre 5 časa pre 11 minuta, Zen Mod reče a da ja tebe banujem, za svaki slucaj ne'stimeni - dobar dan sara zm konor Ako me jednog dana ne bude na forumu... ...nemojte odmah da pomislite da me je banovao moderator. Možda me je banovao moj AI. Kaže: "Odgovor odbijen. Korisnik nije prošao Anti-miris.md." Vix and Srecko je reagovao/la na ovo 2
Mikorist Napisano pre 4 časa Autor #252 Napisano pre 4 časa Moj AI nema jedan prompt. Ima operativni sistem. – Mikorist MIKORIST.COM Ja prvo moram da objasnim kako uopšte koristim AI. Zapravo, izgleda potpuno drugačije od onoga kako većina ljudi zamišlja da radi. Kada ljudi kažu "napravi Srecko je reagovao/la na ovo 1
Leonardo Napisano pre 3 časa #253 Napisano pre 3 časa U pravu je Jezdić. Bolje je gajiti Šljivu i peći rakiju ili praviti džem. Jebeš bezdušne algoritme. Srecko, Mikorist and zeljko_v je reagovao/la na ovo 1 2
Srecko Napisano pre 55 minuta #254 Napisano pre 55 minuta Da budem iskren kazu da je ovaj "skok" pameti AI postignut promenom načina treniranja. Čim ima neko treniranje, a nije tenis, to ne mirise na dobro.
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah