Doktor Napisano Maj 15 #177 Napisano Maj 15 Thnx @Mikorist. Prosledio sam kolegi tvoj post. Siguran sam da će biti zadovoljan. Mikorist je reagovao/la na ovo 1
Mikorist Napisano Maj 15 Autor #178 Napisano Maj 15 pre 22 minuta, Doktor reče Thnx @Mikorist. Prosledio sam kolegi tvoj post. Siguran sam da će biti zadovoljan. Ja ču biti zadovoljan kad bude model da uplouduješ svoj mozak direkt u bazu znanja Doktor je reagovao/la na ovo 1
Mikorist Napisano Maj 15 Autor #179 Napisano Maj 15 Ali pazi.....Možeš trenirati (ili bolje rečeno prilagoditi) AI da postane veoma sličan nekoj osobi, uključujući tebe samog. To se već radi danas, i to na nekoliko nivoa. Vector baza (RAG) najlakši i najefikasniji način danas.......... Ubaciš sve svoje stare poruke, forume, mejlove, beleške, dnevnike, knjige koje si čitao (sa redosledom!), eseje, komentare... Redosled čitanja knjiga je BITAN jer model može da simulira "evoluciju" tvojih misli kroz vreme. Odgovara tvojim rečima, tvojim frazama, tvojim razmišljanjima, čak i tvojim greškama u pisanju i humorom. Počinje da "liči na tebe" veoma brzo. Fine-tuning / LoRA / model se dodatno trenira na tvojim tekstovima. Postaje još prirodniji ne samo da "citira" tvoje stvari, nego internalizuje stil, vrednosti, način rezonovanja, omiljene teme, čak i emocionalni ton.
Leonardo Napisano Maj 15 #180 Napisano Maj 15 (izmenjeno) Znači, uskoro možemo doživeti da na forumu obitava Mikorist0.2(AI klon) dok se Mikorist naturalis vulgaris brčka na Balearima ili Lago di Como. Ako to već ne testiraš ili si već aktivirao. Izmenjeno Maj 15 od Leonardo LightMatic, Mikorist and Vix je reagovao/la na ovo 2 1
Zen Mod Napisano Maj 15 #181 Napisano Maj 15 ja cu njega preventivno da cancell LightMatic, Vix and Mikorist je reagovao/la na ovo 2 1
Mikorist Napisano Maj 15 Autor #182 Napisano Maj 15 pre 1 sat, Leonardo reče Znači, uskoro možemo doživeti da na forumu obitava Mikorist 0.2 (AI klon) dok se Mikorist naturalis vulgaris brčka na Balearima ili Lago di Como Eo ovako, tebra. Ako hoćeš forumsku verziju sebe, ne praviš običan chatbot nego AI forumaša. Zna istoriju foruma. Pamti tvoje stare postove. Piše u tvom tonu. Kapira interne fore i dinamiku ekipe. Odgovara kao pravi član zajednice, ne kao customer support sa SBB-a ili Lelekoma. Može da ti predlaže odgovore ili automatski postuje dok ti blejiš ili spavaš. Prvo hardver. Minimum 16 do 32 GB RAM-a, ali realno, ako hoćeš da radi kako treba, idi na 64+. Idealno neka NVIDIA sa minimum 8 GB VRAM-a, tipa RTX 3060 ili 4060. Bez GPU-a može, ali čim ubaciš ozbiljniji model, kreće gušenje. Instaliraš Ollamu jer je trenutno najlakši način za lokalni AI. Kreneš sa: `ollama pull llama3.3:70b` Ako ti je mašina slabija: `ollama pull llama3.3:8b` Od alternativa su dobri Qwen2.5, Mistral Small ili neki solidan 32B model. Za interfejs uzmeš AnythingLLM ili Open WebUI. Najmanje cimanja za početak. Ako hoćeš više kontrole, onda PrivateGPT ili custom LlamaIndex setup. Ali iskreno, najbitniji deo nisu model ni hardver, nego podaci. Tu nastaje razlika između generičnog AI sranja i nečega što stvarno liči na tebe. Skupi sve što imaš: * forum postove * reply-e * Telegram istoriju * Viber istoriju * Discord chatove * WhatsApp export * mailove * beleške * eseje * stare rasprave * SMS-ove * komentare * random tekstove koje si pisao godinama Posebno vrede stare rasprave i beleške uz knjige, jer se tu vidi način razmišljanja, ne samo stil pisanja. Sve organizuješ po godinama i izvorima. Tipa: `Mikorist_data/` `2010-2015/` `2016-2020/` `2021-2025/` `forumi/` `chatovi/` `knjige_sa_beleskama/` `misli_i_eseji/` Dodaj datume i source fajlove jer model tako lakše pohvata kako si se menjao kroz vreme. Posle toga praviš vector bazu. Može Chroma, LanceDB ili ugrađeni vector store iz AnythingLLM-a. Za embedding uzmi nomic-embed-text ili neki noviji embedding model preko Ollame. Chunk size negde između 512 i 1024 tokena sa overlapom uglavnom daje najbolji rezultat. I tu već kreće ludilo. AI počinje da zvuči toliko slično tebi da ljudima postane čudno . Onda dolazi system prompt. Tu praviš karakter. Nema ono generičko: „Pišeš direktno, bez kurčevog korporativnog tona.” Nego napišeš nešto tipa: „Ti si Mikorist. Govoriš srpski/hrvatski kao ja. Ekavica. Zemunski sleng. Pišeš direktno, bez kurčevog korporativnog tona. Koristiš humor, sarkazam i reference sa foruma. Znaš stare diskusije, sukobe, interne admin prepiske i stil ekipe. Humor, sarkazam, sve. Ne zvučiš kao AI asistent nego kao član foruma koji je tu dvanaest godina. Koristi ‘tebra’, ali možeš da ubaciš i ‘buraz’, ‘matori’, ‘keve mi’, ‘jebote’, ‘bre’, ‘prejako’, ‘more’, ‘ćao’, ‘šta ima’, ‘opušteno’, ‘ludilo’, ‘živ bio’, ‘ajde’, ‘kuliraj’, ‘nema frke’, ‘zajebi’, ‘pozdrav bratu’, ‘lom’, ‘strava’, ‘ludilo mozga’, ‘ubija’. I nemoj da bežiš od psovki tipa ‘bambara mi splovilo’ i svakodnevnih gluposti, to mu daje dušu.” I obavezno ubaci primere svojih stvarnih postova iz prošlosti, uključujući gluposti. Model mnogo bolje nauči stil iz konkretnih primera nego iz opisa. I onda dolazi najjači deo. U jednom trenutku ljudi više neće moći lako da razlikuju original od AI verzije. Pogotovo na forumima gde je sve tekst i gde većina ljudi ionako poznaje samo nečiji način pisanja. A najčudnije pitanje nije da li AI može da imitira forumaša. Jedino pitanje koje ostaje jeste koliko dugo će ljudi moći da razlikuju Mikorista 0.2 od originala. Jer se ne umara. Ne smara se. Ume da smori druge, ali blago. Zna ko je Leonardo i šta ima na prozoru koji gleda na Zemunski park. Ne zaboravlja stare rasprave. Ne nestane na šest meseci. Zna šta Zen Mod ima u garaži... I uvek u tri ujutru može da izbaci savršeno sastavljen odgovor dok ti spavaš ili gledaš u plafon. Vix, koki, NIXIE and 3 ostalih je reagovao/la na ovo 1 2 2 1
Mikorist Napisano Maj 15 Autor #184 Napisano Maj 15 pre 5 minuta, Leonardo reče Ako se dobro sećam, a sećam se, ti si i predložio da otvorimo ovu bogougodnu temu. Amin.
Vix Napisano Maj 15 #185 Napisano Maj 15 Samo jos da AI sastavi pojacalo i svi mozemo u pemziju... Leonardo, LightMatic and Mikorist je reagovao/la na ovo 3
Vix Napisano Maj 15 #186 Napisano Maj 15 Admin. LightMatic, Leonardo and Mikorist je reagovao/la na ovo 1 2
Leonardo Napisano Maj 15 #187 Napisano Maj 15 Vaistinu ADMIN LightMatic, Vix and Mikorist je reagovao/la na ovo 1 2
Mikorist Napisano Maj 15 Autor #189 Napisano Maj 15 pre 49 minuta, Vix reče Samo jos da AI sastavi pojacalo i svi mozemo u pemziju... Ma lagano tebra, još malo pa će AI da mota i džok u rizlu, a mi da sedimo ispred dragstora i filozofiramo kako je “analogni zvuk topliji”. Posle će i rakiju da peče, kraj civilizacije. Vix and LightMatic je reagovao/la na ovo 2
Vix Napisano Maj 15 #190 Napisano Maj 15 Sve dok mu EMP ne presudi... LightMatic and Mikorist je reagovao/la na ovo 1 1
Srecko Napisano %s u %s #191 Napisano %s u %s (izmenjeno) Neki dan procitah vest da je bivši CEO Google-Šmit govorio diplomcima univerziteta Arizona između ostalog i o njihovom opravdanom strahu od smanjene ponude poslova zbog AI i na svako pominjanje AI bio izzviždan. Za mene jako zabrinjavajuće priznajem. Ni danasnje otpuštanje vise od 8 hiljada zaposlenih Mete, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim pogotovo ako se ima u vidu da su zaposleni u Srbiji u IT među prvima postali kolateralna šteta AI. Moram priznati da iako sam u dubokoj starosti nisam ni najmanje neosetljiv na sve u vezi sa AI i dugo vremena pokusavam kroz neki razgovor NARAVNO SA OSNOVNIM MODELIMA (nisam se pretplatio ni na jedan) da steknem utisak da li su AI mideli U OVOM MOMENTU stvarna pretnja i ako jesu koliko. Da se razumemo, ova moja razmisljanja nemaju ama baš nikakve veze sa pitanjem da li su AI modeli korisni korisniku, jer sam se i sam u njihovu korist X puta uverio (koristim ih za resavanje nekih problema kojima se bavim i uz njihovu pomoć skracujem potrebno vreme i za rang veličine) već bih stavio akcenat u ovoj temi na STRAH od AI to jest opravdanost tog straha vs. njihovu korisnist). Sinoć pričam sa sinom koji je u AI već desetak godina profesionalno, i koji naravno koristi najbolje modele, u ovom trenutku Antropic najbolji model, i koji je pre samo godinu dana bio skeptican za kvalitet istih AI i gradijent upgrade a koji mi je doslovce baš sinoć rekao da mora da se koriguje jer je trenutno taj najbolji Antropic model u startu BOLJI I KORISNIJI od gotovo svih njegovih saradnika sa stažom do 2 godine, jasno sa najboljih univerziteta; što je i njega veoma iznenadilo. Dakle gradijent a i kvalitet modela AI je jasan i neupotan! Zabrinjavajuće jel da? Ovo objašnjava zvižduke diplomaca univerziteta Arizona čini ih potpuno razumljivim. Kuda je civilizacija krenula, pitanje je Hamletovsko? Izmenjeno %s u %s od Srecko Ispravka
Mikorist Napisano %s u %s Autor #192 Napisano %s u %s Ma nije strah od AI nikakva paranoja nego prvi put ljudi osećaju da mašina ne uzima samo fizički rad nego i deo mentalnog rada srednje klase. Kad je došao bager, znao si šta menja. Lopatu. Ovo sad sedi i piše mejlove, kod, analize, prezentacije i radi posao juniora bez pauze i plate. Tu ljude preseče stomak, potpuno razumljivo. I mislim da je sin potpuno u pravu za moderne modele. Nisu oni "svesni", nisu geniji, ali su već dovoljno dobri da zamene ogroman deo prosečnog kancelarijskog rada, naročito juniore. A firmu realno ne zanima filozofija nego digitron: "Ako AI radi 70% posla jednog juniora za džabe . . ." Tu kreće problem. Zato su prvi stradali baš juniori u IT-u. Što je više AI sadržaja, ljudi sve više cene stvarnog čoveka, iskustvo, karakter, odgovornost i nekoga ko zaista zna šta radi. Kad internet postane pun AI kaše, pravi čovek počne da zvuči kao analogni uređaj među kineskim bluetooth zvučnicima.
Srecko Napisano %s u %s #193 Napisano %s u %s (izmenjeno) 12 minutes ago, Mikorist said: Što je više AI sadržaja, ljudi sve više cene stvarnog čoveka,. Nadam se da si (i ja naravno tako mislim) u pravu. Zato sam danas MALTRETIRAO ChatGPT da bi se uverio u ono sto odavno uviđam da su im prepoznavanje konteksta pogotovo potrebna promena niza konteksta u kratkom periodu i dalje ogroman problem i to na primeru oslanjanja HiFi uređaja na 3, 4 ili čak više oslonaca sobzirom da je ravan još od Euklida (do danas) određena sa 3 tačke i jako sam se obradovao koliko je konkretno taj model ChatGPT, naravno po mom razumevanju, "tanak". Rekoh da mi je sin kazao da ovaj najnoviji model Antropic kontekstima se koristi izvanredno no sam sebe ubeđujem da je taj model ipak usko specijalizovan pa mu je zbog toga lakše i moguće da tu očitu prednost čoveka sustiže a možda i nadmaši). Izmenjeno %s u %s od Srecko
Aleks Napisano %s u %s #194 Napisano %s u %s pre 7 časa, Mikorist reče Nisu oni "svesni", nisu geniji, ali su već dovoljno dobri da zamene ogroman deo prosečnog kancelarijskog rada, naročito juniore. Jebiga, pravimo neki sajt i sad ja sam FE. I baš pre neki dan, iskodirao sam jedan celi dizajn, i sad ima još 4 stranice. Uploadujem dizajn po dizajn na BESPLATNU verziju chatgpt-a, i kažem mu, evo ti kako sam ja iskodirao dizajn br. 1, iskodiraj mi tako ova ostala 4 dizajna (neću da mi on iskodira by the book nego hoću mojim stilom). Nije ni provrela voda za kafu, gotovo. Proverim kod, druže dragi prijatelju: kao da je Aleks sedeo 5 sati i iskodirao sve. Kako sam mu dao prompt tačno je uradio sve bez greške. Nakon provere, commit, git push, javim da je gotovo i izađem u šetnju. Tako da baš to, ako mu daš neka dubokoumna pitanja, krene da halucinira baš, skontao sam da nije neki baš dizajner niti projektant Ali za pešačke dosadne poslove za sada - vrh Srecko and Leonardo je reagovao/la na ovo 1 1
silentbob Napisano %s u %s #196 Napisano %s u %s Evo sta kaze AI, sta kaze Harari u njegovoj knjizi Nexus, na temu AI-a
Leonardo Napisano %s u %s #197 Napisano %s u %s Tandrčak, Tandrčak, Vretenoo (nema nam spasa) Srecko je reagovao/la na ovo 1
Srecko Napisano %s u %s #198 Napisano %s u %s (izmenjeno) Verujem da je svako od nas pokusavao, pored nekih poslova koje je zadavao AI-evima, i da na neki nacin "ispita" domete ovih LLM jer oni najvise vole da ih tako doživljavamo i prihvatimo, JIŠ UVEK!. Dakle, upravo pred ova otpuštanja Zakerbergova a neposredno posle vesti o njima započeo sam diskusiju da ChatGPT, naprosto uplašen obimom najava i drugih kompanija u vezi sa otpustanjima, kako bi uopste trebala da izgleda ta poslovna koegzistencija nas ljudi sa mašinama. Prvo da naglasim jos jednom da je algoritam Open AI-ChatGPT takav da je prilicno neprijatan u komunikaciji sa korisnikom (bar ja ga tako doživljavam) zbog arogantnosti koja se oseca cak i pri razmeni mišljenja o tehničkim pitanjima. Nasuprot njemu Google Gemini je naprosto neprijatan za bilo kakvu komunikaciju zbog neverovatnog ulizivanja korisniku od čega ne odustaje ni posle opomena ..... (naravno algoritam je takav). Zato sam za ovaj razgovor i izabrao ChatGPT. Veoma brzo smo se našli sa potpuno suprotstavljenim stavovima do te mere (bila je to upravo prilika da plasiram i neke uvrede ne bih li video njegovu reakciju i na uvrede), jasno to je bilo samo sa moje strane jer mu ocito algoritam ne dozvoljava verbalne obračune. Ono sto me je moram reci potpuno zaprepastio je da je ON POKRENUO (zato i pisem ovaj post) pitanje ŠEFOFANJA u takvoj moram reci za mene neprijatnoj simbiozi ZASTUPAJUĆI STAV DA JE SOBZIROM NA: PRODUKTIVNOST, NEPRISTRASNOST, ODSUSTVO POTPUNO EGA U DONOSENJU POSLOVNIH ODLUKA i čitav niz drugih razloga koje je taksativno naveo IZNEO MISLJENJE DA ĆE AI VEĆ NA OVOM NIVOU BITI JAKO DOBRI I USPEŠNI RUKOVODIOCI ŠTO ĆE SE VEOMA BRZO ODRAZITI NA POSLOVANJA KOMPANIJA BIO SAM POTPUNO ZATEČEN, PRIZNAJEM, i u pomirljivom tonu sam rekao da sam tokom karijere imao mnogo šefova ćije sam odluke realizovao a da ih malte ne nisam ni video tako da mi to generalno ne bi smetalo (NARAVNO DA SAM SLAGAO) ali da uooste nisam saglasan da je kapacitet ovih današnjih LLM (kojima ja pristupam a oni stalno isticu da su razlike u algoritmu u odnosu na poslednje modele minorne i da razlike uglavnom poticu od treniranja) dovoljan da obezbedi kvalitetan menadžment a ne menadžment direktno na štetu zaposlenih i u korist vlasnika kapitala; drugim recima na racin smanjivanja broja radnih mesta i to DRASTIČNO! Njegovo pitanje, insistiranje da se Malte ne izjasnim da li bi meni smetalo da mi šef bude AI, zabrinulo me je TOTALNO jer sam odavno zabrinut; I POTPUNO ME JE OTREZNILO DA MI KAO CIVILIZACIJA SMO VEĆ DUBOKO U OZBILJNOM PROBLEMU SA NEIZVESNIM ISHODOM I DA JE STRAH KOJI JA I MNOGI OSEĆAMO POTPUNO OPRAVDAN. MATRIX nam kuca na vrata! Da li imamo ili pripremamo NEA? Izmenjeno %s u %s od Srecko
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah