Mikorist Napisano Jul 3 #23 Napisano Jul 3 pre 3 minuta, asimze reče @Mikorist ovo je filter za ovaj drajv. Neznam koliko tu treba uzeti uticaj kutije, tip i veličina??? Pa meriš iz kutije sa mikrofonom. Pod raznim uglovima. Možda u nekoj kutiji ne treba filter. Zavisi i od dampinga merenje. Refleksije itd....
ManicP Napisano Jul 3 #24 Napisano Jul 3 Slušao sam u ovoj DDVP-20 kutiji na golo, bez skretnice, ako znači nešto. Definitivno ima posla na skretnici i ne ide baš duboko al meni nije ni manjakalo odozdo muzike. DIY - Loudspeaker | Low-end Speaker Craft - [DIY] TQWT(ML-Voigt Pipe) with Damp-Duct SITES.GOOGLE.COM DDVP-10 for 3"-4" Full-Range Driver
Vix Napisano Jul 3 #25 Napisano Jul 3 2 hours ago, asimze said: Ja palikuće, koju sad priču hočeš da mi prodaš? Da bude još neka veča kutija? Pa još jedan drajv i skretnica od 200€??? Hajde hinjo jedna, pričaj bar če biti malo zabave, ionako je forum utihnuo. Možda ovog trena neko baš razmišlja o kupovini ovog drajva, pa zato opucaj priču da zaokružimo temu. I nema nikakve daske, nego se kaže evo ti minimalne mjere za OB,cvjerovatno u nekom čošku stoji razvaljen regal, pa iskoristi to več jednom. I nemoj zaboraviti mjere za pozicioniranje drajva na toj "daski". Možda i nekog budučeg čitaoca baš to zaintrigira. Idealno, to bi bilo ovako nesto: (vidi sliku) Ali realno koliko vidim, ides na single fullrange, gde bi MLTL bio najbolja opcija. Ali, posto je i to tesko/komplikovano, onda idi na onu prvu kutiju od 30L sa varioventom, predlozenim filterom i to je to. Ako ti nekad zafali basa, nabavi subwoofer, i to je to (izvodljivo)... asimze and LightMatic je reagovao/la na ovo 1 1
mdragoslavm Napisano Jul 4 #26 Napisano Jul 4 11 hours ago, asimze said: Ja palikuće, koju sad priču hočeš da mi prodaš? Da bude još neka veča kutija? Pa još jedan drajv i skretnica od 200€??? Hajde hinjo jedna, pričaj bar če biti malo zabave, ionako je forum utihnuo. Možda ovog trena neko baš razmišlja o kupovini ovog drajva, pa zato opucaj priču da zaokružimo temu. I nema nikakve daske, nego se kaže evo ti minimalne mjere za OB,cvjerovatno u nekom čošku stoji razvaljen regal, pa iskoristi to več jednom. I nemoj zaboraviti mjere za pozicioniranje drajva na toj "daski". Možda i nekog budučeg čitaoca baš to zaintrigira. Bas to ,,Možda ovog trena neko baš razmišlja o kupovini ovog drajva" LightMatic je reagovao/la na ovo 1
Vix Napisano Jul 4 #27 Napisano Jul 4 Slucajno nadjoh i ovo. Nije tesko za napraviti, po meni ok dimenzija, ali za tebe preveliko/tesko? asimze and LightMatic je reagovao/la na ovo 1 1
revox Napisano Jul 4 #28 Napisano Jul 4 jel neko imao priliku slusati ove drajvere ili porediti ih sa iskra full range iz oz40
asimze Napisano Jul 4 Autor #29 Napisano Jul 4 @Vix nečeš vjerovati da sam se bio odlučio da prihvatim @Aleks prijedlog, čak sam i skicu rezanja napravio, i onda mi đavo nije mira upitam za težinu MDF ploče 18 mm. Ispade da bi težina jedne kutije bila vrlo blizu vreče cimente, 25 kg! Srce je htjelo ali razum kaže "Budi budan Asime". i tako se vračam na prijedlog sa BigDIY od Stanislava.
Vix Napisano Jul 4 #30 Napisano Jul 4 Asime, pa ne pravis prenosni BT zvucnik valjda? Ja kontam, to se jednom pravi, dize i postavlja na mesto, ko frizider, ves masina itd. Zamisli kupis malecki frizider ili neku mini ves masinu (jos nisam video). Sta bi zena rekla? Zasto zvucnici moraju biti manji? P.s. Izvini, ne mislim da vredjam ni u kom smislu, ja vise to onako sam sa sobom...
Zen Mod Napisano Jul 4 #31 Napisano Jul 4 bolje samostojeci krsten zvucnjak nego prcvoljak koi posle moras na stalak a zauzimaju isti footprint ako hoces maleno, kujcetiqrc nacrt sprci ga u najmanje sto moze i uzivaj asimze, Aleks and Vix je reagovao/la na ovo 1 2
Vix Napisano Jul 4 #32 Napisano Jul 4 I ja tako mislim, kontam, ko kad unosis frizider, valjda ce se naci neko da pomogne da se to digne, unese i postavi gde treba... I kao bonus, moze iznad i neka vazna s cvecem da stoji ako bas ne moze drugacije. Osim ako nije neko mnogo veliko cvece...
asimze Napisano Jul 4 Autor #33 Napisano Jul 4 Eto kad je dernek nek i hala gori! Aleks, pobjedio si! Ostaje Zenu zadatak da objasni unutrašnje dampiranje jer ono što sam čitao opisi dolaze u sukob. Da li treba na sve stranice lijepiti materijal za dampiranje. Onda stavljanje ove sintetičke vune ili filca na vrh ove kosine i u dnu konusa. Uglavnom lekcija se zove dampiranje! TIA! Vix and Aleks je reagovao/la na ovo 1 1
Pchelac Napisano Jul 4 #35 Napisano Jul 4 Jos kad bi poslusao i uzeo šper plocu umesto medijapana... Kazu , na bigDiY , za red velicine bolji bass ! (Planet10) Vix, Ikaro and LightMatic je reagovao/la na ovo 3
asimze Napisano Jul 4 Autor #36 Napisano Jul 4 Hvala @Pchelac , več sam počeo pretragu, u svakom slučaju dobra informacija za kompletiranje! Ima Boga, zar je to bilo upitno! Pchelac and Aleks je reagovao/la na ovo 2
Vix Napisano Jul 4 #37 Napisano Jul 4 Dakle treba praviti zvucnike kako Bog zapoveda, i rezultat nece izostati LightMatic and Aleks je reagovao/la na ovo 2
Aleks Napisano Jul 4 #38 Napisano Jul 4 pre 3 časa, asimze reče Eto kad je dernek nek i hala gori! Aleks, pobjedio si! Ostaje Zenu zadatak da objasni unutrašnje dampiranje jer ono što sam čitao opisi dolaze u sukob. Da li treba na sve stranice lijepiti materijal za dampiranje. Onda stavljanje ove sintetičke vune ili filca na vrh ove kosine i u dnu konusa. Uglavnom lekcija se zove dampiranje! TIA! Od kad sam šuraku napravio MLTL kutije, i iz skroz drljavog drajvera izvukao jedan od najboljih baseva koje sam čuo, više nemam dileme oko konstrukcije kutije Nema diyera na netu koji ne hvali MLTL... Ovako sam ja rešio dampiranje, no može i jednostavnije to, za FR moguće i bez bitumena, jer ovaj je drajver 12" bass. Popuniti koflinom unutra, ne previše i to je to... (deo o vuni te ne interesuje jer taj box je za srednjaka) No, možda će Zen dati i bolji predlog. LightMatic, asimze and Vix je reagovao/la na ovo 2 1
Vix Napisano Jul 10 #39 Napisano Jul 10 @asimze Ako jos nisi poceo seci daske (merenje ide posle), ovo slucajno nadjoh jos jednu varijantu za tvoj fullrange. Ovo je MLTL, ne izgleda tesko za naprviti, osim sto trazi duple stranice pa ima malo vise kg...
asimze Napisano Jul 10 Autor #40 Napisano Jul 10 Hvala @Vix! Drug si! Uzeo sam Aleksovu verziju od 60 litara ( imaš na stranici prije) i nema više nazad samo napred. Pa šta Bog da?! Čekam u red za rezanje, 10-15 dana. E sada jedno pitanje o dampiranju. Imam koflin od 100 gr i 200 gr. Koji koristit i kolik grama? Postoji neka norma koliko grama po litru treba koristi ali sam zaboravio. ChatGPT mi preporučuje 4-8 gr/litru. Šta velite gospodo? Po Aleksovoj slici a i na ostalim na netu koflin se stavlja samo na određenom mjestu.
asimze Napisano Jul 10 Autor #41 Napisano Jul 10 I još jedno pitanje koje nisam rješio. izvođenje oslonca kotije. Da li na dnu ubušiti i ubaciti one umetke sa navojem kako bi mogao uvrnuti one metalne šiljke, ili posebno raditi potolje na kojem bih uvrnuo navedene šiljke koji se mogu podešavati. Ako je prijedlog ovo drugo bio bih zahvalan za neki link. Laku noć konstruktori.
Aleks Napisano Jul 10 #42 Napisano Jul 10 Samo "prebaciš" koflin preko srednje pregrade. Nemam pojma koji, gušći valjda može bolje Ovako sam rešio nogice: https://www.diyaudio.rs/topic/9617-visaton-w-by-vladac-aka-wlm-la-scala-aka-alex-edition-a-posle-i-možda-nešto-drugo/#comment-329009 Dole UNIT matice, pa se u njih šrafi nogica. Matice montirane odozdo, tako da težina kutije naleže na njih i uvek ih gura ka MDFu. Nije baš najbolje rešenje, ali najpraktičnije jeste. Još bolje bi bile ovakve matice, ali nisam našao lokalno: Još bolje ti je taj drugi predlog, posebna ploča, i nogice sa "spajkovima"... Laku noć Vix je reagovao/la na ovo 1
asimze Napisano Jul 10 Autor #43 Napisano Jul 10 Thx @Aleks. Pregledao i linkovanu temu, sve je jasno i jednostavno!
крокодил Napisano Jul 12 #44 Napisano Jul 12 Ja sam se proslu godinu borio sa istom problematikom, ali za Philips 9710 m/01. Imam originalne kutije, knjizicu sa net-a sa preporucenim kutijama i sijaset primera diy na mrezi. Svi se slazu da traze kutije od 100 i vise litara, ili towt....koliko god kombinovao, soba je mala i pretrpana, nema mesta za velike kutije. Troels le predlozio br od oko 40L, i ja uzmem kutije od nekog eksperimenta od pre; jbl kutije pravljene za bioskop, bocne kutije sa oborenom prednjom stranom:
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah