Jump to content

zocky

Član
 • Broj sadržaja

  971
 • Na DiyAudio.rs od

 • Poslednja poseta

 • Broj dana (pobeda)

  3

Poslednji trofej

zocky je imao/la sadržaj sa najviše reakcija!

7 Pratilaca

O zocky

 • Rang
  🎖🎖🎖🎖
 • Rođendan 08.02.1969.

Metode kontakta

 • Website URL
  http://s46.photobucket.com/albums/f127/zockyal/
 • ICQ
  0

Informacije Profila

 • Pol:
  Muško
 • Lokacija:
  Aleksinac
 • Interesovanja:
  DIY
 • Zemlja:
  Serbia

Skorašnji posetioci profila

16691 posetilaca
 1. Bravo za pedantnost u kućištu ampa! Koja je vrsta ovog sprežnog kondenzatora sa slike? Nepoznata mi ova "MKL" sorta ...
 2. Zbog ograničenja maksimalne veličine fajla na forumu mora iz dva dela: sp200 preamp I.pdf
 3. Da li može malo preciznija informacija kako su Iskre povezane i šta ide iza njih?
 4. zocky

  XA

  Svaka čast majstore! Bilo bi interesantno da se vidimo kod Miloša sa tom tvojom babarogom
 5. Godinama imam ove Iskre i sve vreme me je neznanje kako da ih terminišem sprečavala da ih upotrebim u DAC-u, hvala puno što si mi pomogao u tome! Terminacija sigurno ostaje, neće se koristiti u balansiranom spoju i ako sam dobro shvatio ostaje 1n2 a menjam vrednost otpornika? Podešavanje osciloskopom ili na uvce ili oba, pomenuo si da bolja četvrtka ne mora nužno bolje i da zvuči...? Planiram da probam i neki izlaz sa OPovima a voleo bih i lampe da čujem na toj poziciji te sam otvoren za konkretne predloge.
 6. Današnje probe i merenja: - uporedo meren izlaz trafoa bez ikakve terminacije na jednom kanalu i na drugom kanalu sa terminacijom koju je predložio @simplicisius , to izgleda ovako: Očigledno bolje sa terminacijom koja je izvedena ovako: - Sledeće je bilo merenje propusnog opsega terminisanog trafoa sa baferom i bez njega, rezultat zabeležen u tabeli. Izlaz iz trafoa bez bafera u primaru: Vout - očitavano sa osciloskopa unimer - vrednosti očitane na digitalcu i poslednje dve kolone daju vrednosti iz online kalkulatora, ovo u dB je razlika između Vpp na 1KHz kao referentna vrednost i Vpp na nižim frekvecijama. Ne znam da li je ta metoda ispravna, ako nije, bio bih zahvalan da mi to neko sračuna kako treba. Sa baferom u primaru to izgleda ovako: Mereno samo unimerom u istim uslovima, mrzelo me da preračunavam vrednosti. Bafer radi posao po pitanju amplitude signala ali je i prenos četvrtke malo bolji: Sa baferom ili bez, pitanje je sad Ako sam ja ono ispred dobro izračunao, na 20Hz imam pad od oko 3dB a na 50Hz je to oko 1dB što i ne zvuči tako loše, opet, ako prostim sklopom mogu da smanjim te gubitke...
 7. Kod pretraživanja foruma, prva pretraga prođe a na sledećoj dobijem ovo: U čemu je problem?
 8. Ne kapiram kako trafo može da osciluje, kako je izgledala osilacija, na kojoj je frekvenci i koje je amplitude? Možda je RC oscilator pravio tu anomaliju?
 9. @Zen Mod odličan predlog, uradiću to.
 10. Predlog za malu zabavu u doba korone koja iz razbibrige može da pređe u tešku dubiozu Probajte ovaj ton generator na vašem sistemu, ja sam to sinoć radio i moram priznati da mi nije baš bilo drago da čujem kako čujem Evo zašto: "Tinnitus frequency matching. If you have pure-tone tinnitus, this online frequency generator can help you determine its frequency. Knowing your tinnitus frequency can enable you to better target masking sounds and frequency discrimination training. When you find a frequency that seems to match your tinnitus, make sure you check frequencies one octave higher (frequency × 2) and one octave lower (frequency × ½), as it is easy to confuse tones that are one octave apart." Podesio sam nivo zvuka koji dolazi iz sistema na 1KHz tako da ne boli da se sluša i onim strelicama na generatoru menjao frekvencu u kontinuitetu - lokacija zvuka u prostoru je išla od "između ušiju" do skroz levo ili skroz desno...
 11. Polako, ne može sve odjednom pa da ne znam šta je šta Sledeća proba je terminacija koju je pomenuo @simplicisius i nešto mi se čini da je bio u pravu da neće trebati bafer ispred trafoa. Pokušao sam da uporedim iz DS-a njegov CS sa ovim AK i ako nisam pogrešno gledao, AK dopušta veće opterećenje izlaza - 450E i 1K su vrednosti koje sam pronašao. Pa ako na CS-u trafoi ne prave problem onda ne bi trebalo ni na AK. No, to ne znači da ću odustati od bafera ako mi se kaže da on ima smisla u ovoj topologiji.
 12. Na početku ove teme nisam pomenuo o kojoj verziji AK4493 DAC-a je reč, u pitanju je JLSounds, više detalja ovde Transport signala se vrši preko USB-a takođe JLSounds-ovim rešenjem, detalji ovde Pomenuo sam ranije na forumu ovaj "i2s to USB" interfejs, probao sam ga u kombinaciji sa TDA1541A DAC-om i vrlo sam zadovoljan kako sklop radi. Otud i ideja da se proba i ovaj bugarski kombo. Evo kako izgleda probni "jig": Napajanje je za probu izvedeno LT1084 regulatorima, jedan napaja USB deo koji je galvanski odvojen od ostatka sklopa a drugi oscilatore i AK. U finalnoj verziji će ići neki kvalitetni diskretni regovi. Srećom u normalnom životu ne slušamo muziku koja je opisana četvrtkama u analognom domenu, sve one nedoumice izazvane merenjima padaju u vodu kada se čuje kako ovo svira. Svira dovoljno dobro za početak tako da je dalji rad apsolutno opravdan.
 13. Nove spoznaje posle današnjih proba i merenja: Prošli put sam propustio da utvrdim šta zapravo dobijam iz DAC-a i normalno da su usledili loši zaključci. Merenja rađena sa signalom ČETVRTKE iz online generatora Evo kako izgleda diferencijalni signal na izlazu DAC-a: Ranije uočen pad na krajevima frekventnog odziva, posebno sa gornje strane, videće se na narednim oscilogramima, koji kreće od 17,5KHz nije zbog trafoa već zbog ulaznog signala. Što se tiče donjeg dela spektra (prva slika), tu je održana amplituda ali od nekih 50Hz kreće izobličenje. Zašto je to tako, ne znam ali moguće da izborom nekog drugog od mogućih 6 tipova digitalnih filtera koje ovaj AK ima, može da se dobije drugačija karakterisika izlaza. To nije probano ali biće. Sledeća merenja su sa trafoom bez ikakve terminacije povezanim na Zenov bafer, istovremeno praćen signal sa izlaza trafoa na jednom kanalu i izlaz DAC-a bez ikakvog opterećenja na drugom kanalu: Sinusoidni signal na poslednjoj slici iznad je "interpretacija" četvrtk iz DAC-a, očigledno ne može da je prenese a ta "destrukcija" kreće lagano od oko 5KHz a ostatak spektra izgleda ovako: Dakle, ranije pomenutih 17,5KHz i pad amplitude koji odatle kreće i na 20KHz završava sa manje od 50% početne vrednosti. I za kraj današnje slikovnice, situacija kada su oba kanala snimana na sekundarima trafoa, sa terminacijom 1K5 i 100nF kojom ću se pozabaviti u sledećoj turi, s tim što je na jednom kanalu DAC-a bafer a drugi ide direktno u trafo: Šta ovo znači? Ja mislim da, a vi mi recite ako grešim, je izobličenje na kanalu bez bafera posledica loše terminacije te je dac opterećeniji no što treba dok bafer to koriguje na drugom kanalu DAC-a. Još jedan zaključak, overshoot koji se javlja dolazi iz DAC-a i to ni ispravnom terminacijom verovatno neće biti rešeno.
×
×
 • Kreiraj novo...