Jump to content

toza

Član
  • Broj sadržaja

    165
  • Na DiyAudio.rs od

  • Poslednja poseta

Reputacija aktivnosti

  1. Love
    toza got a reaction from ab in Quad 405-2 .............................................. HOROR!!!   
    Pa, koliko sam ispratio Parabolisovo audio putešestvije, počelo je sa nekim audiolabom (ili tako nešto) i servisiranjem, pa su se lampizirali neki cd plejeri i sad na red došao quad. I uvijek ista priča o uvaljivanju uređaja, a serviseri se samo smjenjuju.
    Jedina konzistentnost u putešestviju je njegova nekonzistentnost... 
     
  2. Love
    toza je reagovao/la na Woland u Quad 405-2 .............................................. HOROR!!!   
    evo ja se nudim kablove da sredim.. msm - malo i ja
  3. Love
    toza je reagovao/la na Zflazar u Quad 405-2 .............................................. HOROR!!!   
    neka ti ne bude žao, a ako baš želiš premium-mazohistički tretman, Domina Zflazar ti stoji na usluzi, samo pošalji svoj tip-top uređaj, ja grejem bonsek i limarsku lemilicu i imaš kršinu posle za sve pare
  4. Love
    toza got a reaction from dragan333 in Čime se zanimam... (ovih dana )   
    Radiš li ti to svojeručno ili neko to odrađuje za tebe?
    Ako radiš ti, jako mi je drago da si toliko napredovao od zadnjeg puta kad smo se čuli. Tada reče da ti je veliki problem bilo kakav rad sa rukama. 
  5. Love
    toza got a reaction from Woland in Woland   
    I šustiklu neku da staviš 
  6. Love
    toza je reagovao/la na neskor u Zanimljive, smešne i čudne fotografije   
  7. Love
    toza je reagovao/la na Dacho u Zanimljive, smešne i čudne fotografije   
    Atrakcija u sred hrvatske....privatno imanje sa postavljenih 2 000 000 lampica.
    Prve dvije slike su moje. Na zalost nemam aparat za bolje slike da bih vam to docarao.




  8. Love
    toza je reagovao/la na ninja u Prezentacija zvučnika Notax M   
    Ajmeee, sve pametniji do pametnijeg ... ako nemate para da kupite nemojte ni kupovati, ko ima i svidja mu se, nek kupi. Ko nema a svidja mu se, nek posudi ili nek baci cigare, smanji voznju automobilom (ili ga proda, a motor zadrzi), ne ozeni se (ili se razvede) i ne pravi djecu ,...
     
    Boki, tebi sve najbolje i da ih prodas bilion, sto ovdje, sto tu .... i ako mozes, dodaj i jos jednu 0 na kraju   
  9. Love
    toza je reagovao/la na ManicP u Test blokova u pasivnim skretnicama   
    Možda da se prvo pučanstvo dogovori da zvuk (da ne kažem izobličenje opreme) koji neko voli ne mora da bude onaj tehnički najbolji, sa najmanje izobličenja.
    Kamara legendarnih ampova (što staklo, što pesak) se ne bi dobro provela pri merenju tehničkih karakteristika sa nekim savremenijim pojačavačima (pa i sa čipovima). To je onaj objektivni deo, gde je fakat šta je bolji pojačavač, kako se to uči u školi, i bliži onom idealnom. Za neke namene (npr. kojekakva merenja) ovo je moranje.
    Sa druge strane, šta volim da slušam je moja stvar. Tu nek farba zvuk ko kako hoće, on će da ga sluša. Čuh nekih sistema gde mi je jasno gde se šta kvari od idealnog ali sam ih slušao (i slušaću još neki put srećom) sa uživancijom. Ako će neki el cheapo bipolarni kond ili taj papreni Duelund da zafarbaju kako treba koga briga, nisu njegovi novci.
    @Vladd: Fakat je da vam je stil pisanja pišanje u pesak u kom se drugi igraju. Na stranu tehnički korektno ili ne.
     
  10. Love
    toza je reagovao/la na predragm u Hitachi HMA 6500 , refresh i prepravka   
    Hteo bih  posle svega  da se kao krajnji korisnik i vlasnik  najzad osvrnem na urađeno.
    Kao što je poznato iz dosadašnjih postova, ja sam se u jednom trenutku obratio članovima foruma sa molbom za savet oko nabavke pojačala. U nekom trenutku Zen me je uputio na ovo pojačalo i ja sm ga poslušao. Kako sam nemam dovoljno elektrotehničkog znanja, Zen je ulišio moju molbu i uz moj pristanak i moje bezrezervno povernje e veliko poverenje izveo na pojačalu ono što je zamislio.
    Utisci. Kod mene je nepune dve nedelje. Nisam hteo odmah posle instaliranja sistema da se pojavljujem sa ocenama, iz prostog razloga što je bilo neophodno usviravanje posle osvežavanja i zamena elemenata, ali i izmena u originalnoj šemi. Do tada sam slušao Ampino, koji je jedno jako fino malo pojačalo sa velikim zvukom koji ne očekujete iz te nevelike kutije u koju je spakovan ( Molim one koji se odmah nakostreše na pominjanje Dayensa da ne zagađuju temu). Muziku slušam sa gramofona i radija. Kad je Ampino ustupio mesto Hitachi HMA 6500 +Sanyo Plus C55, promenio se i zvuk.
    U početku sam bio malo zatečen skromnom prostornošću zvučne slike i za mene neočekivano neutralnim ili bi se pre moglo reći nekako suvim zvukom. To je svakako bila prevashodna zasluga preampa koji uopšte nije usviravan posle intervencija. Zato sam ovom paru dao vremena da radi sa tjunerom kao izvorom desetak dana od jutra do ponoći, da sve dođe na svoje mesto. I jeste, baš kao što sam i očekivao, vremenom se slika širila i produbljivala. Ono što sam morao odmah da prihvatim kao neminovost, to je da mi predstoji zamena zvučnika koji su ograničavajući faktor u sistemu. Dok je Ampino kao dobro vaspitani dečko bio uviđavan i nije isticao njihove mane, novi dvojac nije tako pažljiv i ne libii se da jasno, skoro grubo razotkrije njihove mane. Zvuk je vrlo neutralan, bez imalo obojenosti koju sam možda malo i očekivao od Fet pojačala da blago naginje onoj lampaškoj strani. Od toga ni traga. Ali ta čistoća zvuka nije sterilna na način da nervira. I instrumenti i glasovi zvuče kako treba, a balans je sjajan. Tu zvučnici ništa ne smetaju jer su pristojno ugođeni. Jednostavno, tokom usviravanja tjuner je bio uključen tokom celog dana, a kako je u pitanju solidan primerak Kenwood  kt 5020 koji je vrlo muzikalan, sati slušanja istog uopšte me nisu zamarali - iritirali. Hitachi sa lakoćom  i nonšalancijom gura zvučnike (Marantz LD50) i čini se da može sve (kao ono sinoć Mesi).
    Sanyo Plus P55 predpojačalo je bio moj izbor zbog kvliteta koji daje za novac, a cela Plus serija je bila koncipirana da bude Sanyov doprinos ozbiljnom audiofilsom HI FIju, njihova perjanica. Kako ja inače slušam gramofon, njegova odlična fono sekcija me je konačno opredelila za njegovu nabavku. Ono što Sanyo prosledi Hitachiju to čujemo na zvučnicima, i njgova je značajna uloga u karakteru zvuka koji čujemo, a ono što čujem baš mi prija,  ali i jasno ukazuje na ograničenenja zvučnika. E da su mi bolji zvučnici.
    Ovo što sada imam i slušam zasigurno će ostati još dugo moj osnovni sistem. Zen je uradio divan posao i za to mu još jednom hvala.
    PS Isti tekst je na oba posta  (hitachi hma 6500 i sanyo plus p55).
  11. Love
    toza je reagovao/la na ManicP u Zanimljive, smešne i čudne fotografije   
    Samo još da se ošrafi Vagnerova Valkira
     

  12. Love
    toza je reagovao/la na D i g i t a L u Zanimljive, smešne i čudne fotografije   
  13. Love
    toza je reagovao/la na Eci u Čime se zanimam... (ovih dana )   
    Ubacio 4 pio matice u bazu, spojio platformu za ručicu sa bazom šipkama od prohroma prečnika 8mm
    Platforma fino klizi na šipkama, lako će se odrediti centar ručice od centra baze, pa se platforma fiksira šrafovima M4 za šipku
     




  14. Love
    toza je reagovao/la na Woland u Čime se zanimam... (ovih dana )   
    SV završio kutiju za stepup


  15. Love
    toza je reagovao/la na Woland u Woland   
    evegi


  16. Love
    toza je reagovao/la na Leonardo u Čime se zanimam... (ovih dana )   
    Uspešan Face Lifting jednog moćnog HIRAGA ampa. Pre neki dan stigla sa galvanizacije prednja ploča 10x200x460, gde su mi date odrešene ruke po pitanju rešenja natpisa.
    Evo rezultata. Natpis HIRAGA u ravni sa licem ploče visine reljefa 3mm, u drugom planu monogram JH (Jean Hiraga) visine 1,5mm. Lice brušeno, natur eloksirano, spremno za montažu.    


  17. Love
    toza je reagovao/la na shonne u Best Blues Ballads   
  18. Love
    toza je reagovao/la na Fukushima u Novopridosle skalamerije   
    Niko ne spori da se razlike mogu cuti ali iritira to sto su cene nekih stvari smesno velike, narocito konektora, kablova zice i slicno. Ako su razlike u zvuku drasticne, to vec znaci da je i sam uredjaj drasticno od idealnog ili radi u nekom losem okruzenju (kroz mrezu prolazi razno RF djubre koje i mi sam pravimo svojim kucnim aparatima sa svicerskim napajanjima recimo). Osim RLC-a ima bar jos tri varijabilnih stvari, recimo za inerkonekt kablove a to je karakteristicna impedansa izvora, karakteristicna impedansa ulaza narednog stepena, izlozenost sredine RF zracenju, pa elektromagnetno zracenje itd. ima tu dosta stvari, sto ne znaci da je neki dobar i skup kabli neka konstanta, tj, negde se nece cuti razlika izmedju kabla od 15e i kabla od 1500e. Po meni je veci izazov napraviti uredjaj na kome ce razlike u zvuku pri promeni kablova biti minimalne. 
  19. Love
    toza got a reaction from Zflazar in Split iz nekoliko tema - "O Goggolarovim kabelima"   
    Auh, bre, forumaši...
    Nemojte tako na prečac o žicama. Nemaju svi znanje i mogućnost da sami naprave uredjaje po svojoj volji i ideji. Naročito na fabričkim uredjajima je vrlo često vrlo primjetan napredak sa žicama.
    A jeli, bre, jel' neko raspoložen da mu šibnem neke moje experimentalne žičetine, pa da nakon probe otvaramo novu temu?
  20. Love
    toza je reagovao/la na Woland u Beograde grade.. poseta DJ Niku, Groznom i Doktoru   
    ma jok, nostalgija je to.. nema druge nego da dođeš vamo.. na kontaminaciju
  21. Love
    toza je reagovao/la na Woland u Beograde grade.. poseta DJ Niku, Groznom i Doktoru   
    Jutro sam započeo žurno, odmah promenio IP adresu i oprezno se ušunjao u klozet iz kog me na pravdi Boga banovalo, sa zadovoljstvom konstatovah da je tamo sve kako je i bilo: pod uvek budnim okom i kontrolom Velikog Majstora Mahača (VMM), na brzinu izgovorio jutarnju mantru posvećenu rezultatima merenja, izbaždario slušni aparat puštanjem vode iz kotlića, istegao se pred ogledalom da neutrališem lambda položaj u kom ničim izazvan već neko vreme spavam i sa zloćudnim osmehom na licu, skinuo dasku sa klozetske šolje, nameran da je upotrebim ukoliko usput naletim na nekoga od Cipelića.
     
    Sa osmehom čoveka koji namerava da osvoji barem bod u gostima, pokupih usput i dve ploče Paul Motian Le Voyage i Om – Advaitic Songs:
     
     
     
     
    Sedoh u motorno vozilo, ubrzo pređoh Dunav, pa potom i Savu i stigoh.. pokupih usput Groznog-Meinhofa (zvanog Džavolčič), i stigosmo kod DJ Nika..
     
    Nik ko Nik, sa osmehom Godzile koja izlazi iz Morave, isprsio se pred nama i pokazao ganc novu HiFiles show majcu, koju je nazuo pošto je zaboravio da na Kaleniću kupi venac belog luka i okači ga oko vrata, iz čiste predostrožnosti.. Oporavismo se nekako fino razlađenom dunjom, dok je DJ slavodobitno prebirao po tastaturi birajući kojom će mukom da nas muči.. F5 by Sipi i nekakav krakati DAC, uz well tempered computer (čak dva, Nik preko jednog pušta muziku na drugom PC-u) i neobične OB kutije sa ukoso postavljenim Eminence basovima (self powered) i širokopojasnim u OB-u, zaista stvaraju magiju. Odličan potpuno digitalni sistem, jedan od najboljih koji sam imao priliku da čujem..
     
    Krenusmo kod Groznog-Meinhofa (zvanog Džavolčič), usput uzesmo provijant, išli smo prvo desno, pa levo, pa uzbrdo, dok na kraju ne izbismo pred zgradu Velikog Majstora Mahača, ušunjasmo se neprimetno i bez gubitaka u Groznoga Izbu, oficijelno sedište Samo Srpskog Audio Sistema (SSAS), sastavljenog i tjuniranog na naučnoj bazi ali i pod snažnim uticajem tradicije.. Netom kroz prozor skupljajući padobran uskoči Doktor-Traumatolog, celivasmo se ko strine i posvećeno prionusmo na roštilj.. Grozni je na vrtešku montirao Šrederovu ručku, VJ ga je prvo premeravao pa mu je BTV nešto čačkao po skretnici, Impulsov preamp i Sedre srećom nisu pipali, i rezultat je bio sasvim dobar, dapače odličan. Analognom delu SSAS-a bi pozavideli mnogi audiofili, ali u sebi..
     
    Naposletku pođosmo i kod Doktora-Traumatologa, usput se nekako pogubismo u prevodu, verovatno nas je u odlasku zakačilo svevideće VMM-ovo oko, ipak se nekako sabrasmo i zakoračismo u Doktorov vinilni raj. Na pitanje: imaš li, automatski odgovor je: koje ćeš izdanje.. Doktor je pogasio sve laNpe koje je imao (čak i one pogoleme vetejke), i rekao nam da je sve to kurton u odnosu na Quadove elektrostatike sa pripadajućom amplifikacijom. Prvo smo mu verovali na reč, posle smo se razgaćili i verovali svojim ušima. Cimao sam ga levo, pa desno, zanovetao, tražio ovo pa ono, sve me je poslušao i još i nastavljao u zadatom pravcu.. Prepotopski Quad sistem zvuči sjajno, tako i izgleda i sva je prilika da će još dugo uveseljavati svog vlasnika..
     
    Time se okončala moja misija.. Fala vi na gostoprimstvu..
  22. Love
    toza got a reaction from goggolar in Split iz nekoliko tema - "O Goggolarovim kabelima"   
    Bratac, svaka čast! Samo pravi. Prodaja na diy forumu, malo teže.
    Moje iskustvo govori da za ic treba koristiti žicu od 0,1 do 0,3mm2. Sve ispod daje dobar "vazduh", ali zvuči ravno, a sve iznad daje dobru dinamiku, ali gubi na definiciji. Za vrući vod srebro ili posrebreni bakar (ukusi su različiti), a za masu bakar i to malo deblji presjek nego za vrući vod.
    Za zvučničke, ako smijem da predložim, koristi više ponaosob izolovanih žica različitog presjeka za plus vod. Osim benefita Licovog efekta, dobija se i linearnost po čitavom spektru.
    Puno uspjeha!
    Sent from my HTC Wildfire using Tapatalk 2
  23. Love
    toza je reagovao/la na zerowaf u Soltanus ESL....   
    Žile je kupio smeđu tkaninu čiji dezen podsjeća na moderne čarape i žena mu je pomogla presvući zvučnike. Sama kupovina zajedno sa odabirom tkanine nije dugo trajala jer mu je dučan bio usput. Usisao ih je nakon presvlačenja jer se bojao da ne ošteti milar (ili kako li se već zove to).
    Sad mu izgledaju kao novi i malo je ljubomoran na Steinov drugi par, pa razmišlja da ode u Zemun po još jedne za sebe.

    Poliglot....a i nije nerazumljivo.
×
×
  • Kreiraj novo...