Jump to content

Aleph 2 monoblokovi


bokiooo7

Preporučeni Komentari

Pratim ovu temu i uvek se uplasim kod ovakvih projekata. Zasto? Radio sam nekoliko projekata u svom zivotu i uvek sam dobio nesto sto nisam zeleo. Delimicno jer sam po pisanjim na forumima, gde svako drukcije dozivljava pojedinu komponentu a odziv zavisi od toga d ali je godinama slusao Aiwa mini liniju ili Pliniusa cuo dobre utiske. A delimicno jer nikad ne upotrebim potpuno identicne komponente i raspored elemenata i konektora pa je rezultat uvek drukciji.

 

Poslednjih godina sam cuo dosta samogradnje PassLabs uredjaja i interesantno je da su svi razlicito zvucali a nijedan savseno. Onda procitam ili cujem da je testiran originalni Pass sa DIY i da original bolje radi. Na drugom mestu procitam da je covek napravio nekoliko komada i da svi rade bolje od originala. Ono sto je vrlo bitno da svaki projekat sa neta mora jos mnogo, mnogo da se doradjuje i da se popravlja da bi se dobio bolji rezultat a na kraju posle godina pokusaja ustanovim da to i ne moze da radi prema mojim zeljama i ocekivanjima. tada dodje tacka da se predje na novi projekat. Na zalost ovakvi rezultati poljuljaju covekovu volju i zazalim sto ipak nisam preskocio ovaj hobi i kupovao fabricke uredjaje pa kad mi se ne svidjaju jednostavno ih zamenim. Tako u pokusajima prodje pola veka i sto bi reko Djoka: "posle ce biti kasno, i petlu vreme ide", dodjem do tacke da ce skoro da me odnesu na brdo a nisam cuo dobar audio sistem a to mi je zelja od kad sam pre 33 godine usao u ovaj hobi.

 

Zbog toga svima preporucujem a narocito mladjim clanovima da svoje projekte zavrsavaju sto brze pa makar i sa losijim delovima. Tako ce bar neko vreme uzivati u rezultatima svog rada a izmene mogu da se rade i u hodu.

 

Slazem se da 9610 nije bas najbolji izbor i da zvuci zrnasto ali je lako nabavljiv pa nek prosvira sa njima. Kad stignu j313 taman ce se nauciti na zvuk pa ce i razlike u tranzistorima da se cuju.

 

Jevreme zivot i sve zelje unutar njega su stvar licnog  afiniteta  i trenutka gde se konstantno preplicu zelje i mogucnosti tako je  i  kod naseg uvazenog  kolege Boooki0007 . On se u ovo upustio pun volje , zelje i entuzijazma a znajuci kako je radio njegov  prosli Aleph 5  od ovoh MONO zvucno ocekujem veliki pomak  Raditi na brzaka ovakve stvari gde se u radu  uziva u svakom  trenutku  je klasican greh i apsoltno ga razumem iako sam ne  ucestvujem u takvim stvarima ali zato rado kupujem i koristim u svom sistemu  kvalitetne hi - fi  - hi - end diy  audio komponente   .  

 

Mnoooogo para mora da se da da bi se slusala pojacala ove klase u brendiranim uredjajima.  Na kraju balade treba samo uzeti doooobre ali bas doooobre  zvucnike i vrhunski izvor , dampirati malo sobu i uzivati u vrhunskom audio sistemu, sto naravno i tebi zelim . 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jevreme zivot i sve zelje . . . . . u takvim stvarima ali zato rado kupujem i koristim u svom sistemu  kvalitetne hi - fi  - hi - end diy  audio komponente   .  

 

Mnoooogo para mora . . .

 

Jos radije ih i (pre)prodajes.

Naravno, uvek tome prethodi hype, kao i merenja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

 Na kraju balade treba samo uzeti doooobre ali bas doooobre  zvucnike i vrhunski izvor , dampirati malo sobu i uzivati u vrhunskom audio sistemu, sto naravno i tebi zelim . 

Shuco hvala na uputstvu ali predugo sam u ovom. Moja filozofija je drukcija pa vec imam podnostojece trosistemske diy zvucnike sa Scan Speak Revelator serijom beskompromisno odradjene vazdusnim zavojnicama i Mundorf Supreme kondovima. Izvorom sam prezadovoljan a prosao je sound tretman kod ovdasnjeg clana a na bazi je PCM63P-KY sa izlaznim stepenom bez povratne sprege i pasivnim low pass filterom. Preamp je pravo malo diy remek delo koji samo u otpornicima ima stotine evra a izlazni kondovi od skoro 100€ komad. Phono preamp je takodje diy sa MC i MM ulazom i mogucnoscu prilagodjenja za svaku zvucnicu. Na zalost moja putanja se nije poklopila sa Vasom pa imam fabricki amp i fabricke kablove interkonekt i zvucnicke kablove od cistog upocc srebra. Soba mi je dampirana policama sa knjigama. Ako mislite da pored ovakvog dampinga treba jos neki absorber, varate se. Polica je i na zidu izmedju zvucnika a iza komponenti, i na zidu iza slusaoca a zavese i tepis su samo dodatni. Iako prijatelji kazu da je sistem odlican, dok god cujem da muzika prolazi kroz elektroniku za mene nije kraj.

 

Mogu da zahvalim uclanjenju na diy forum sto mi je u poslednjih par godina sistem napredovao vise nego za decenije ranije.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jevreme, svaka cast na DIY zvucnicima, ja se ne bih usudio uci u projekat sa kutijama, jer mislim da je teze sklopiti dobru kutiju u kucnoj varijanti nego elektroniku. Drugacije je ako se radi po projektu pa se sve kopira tacno onako kako je proizvodjac zamislio, a i tada je to veliki posao, Treba imati uslove za to...  

Naravno i za elektroniku treba imati uslove, ali se ponekad usudim da napavim neki izlet, kao sada sada sa Alephima... Sto se dijelova tice na njima pokusavam da ne stedim, ali ono sto sam odavno vidio a i uvjerio se je da na prvom mjestu svira topologija, a tek onda kvalitet dijelova, tipa vezni kondenzatori, poluprovodnici i slicno...  Nije Aleph savrsenstvo ali moze se to napraviti da poprilicno korektno svira.. Kao sto sam napisao na pocetku teme, stavio sam pare u dzep, i isao da cujem neke fabricke pojacavace cak u Kikindu, vukuci svoje kutije od po 25 kg svaku, da bih se na kraju razocarao zvukom...  Uglavnom, za pare koje sam potrosio na ovaj projekat do sada nisam cuo da nesto svira bolje od onoga sto sam vec imao i prodao a to je Aleph 5.

A za forum si u pravu, i dan danas sam prezahvalan svima koji su mi pomogli konstruktivnim savjetima tokom zadnjih par godina ovde, jer bez toga ne bih bio u stanju da dovrsim ni mnogo manje projekte. 

 

Suco, bice ovo gotovo za koji mjesc pa ga onda probavamo na Burmesteru i ostatku sistema ;)

 

Manic P  hvala mnogo za link. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

^

Ja sam napisao ono sti ti i zaista radis.

Zlobu i zavist ostavi konkurenciji. Nema razloga mene da etiketiras, jer ja nisam iz tvoje branse.

Stojim iza svih mojih postova, narocito danasnjeg.

Tvoji dosadasnji postupci dovoljno govore o tebi,

 

Izvinjavam se pokretacu teme zbog moja dva posta ovde (offtopic, ali korisno za procitati i znati).

 

 

,

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

I ja sam zaista napisao ono sto ti radis i sto zaista jesi. Ti si taj prvi koji je poceo coveku da truje i skace i hype - uje po temu , ne ja . Budi ponosan na ono sto jesi jer si sve lepo ovde svima objasnio svojim postovima. Ukljucio sam se kolegi na temi a ti si me zaskocio onako podlo i jadno iza coska , iza ledja a totalno nicim izazvano. Pomenuo te nisam ali ti si odma i iz prve , iz ljudske zlobe i pakosti nasrnuo. To si ti . Iskenjas se nekom po temi pa mu se posle izvinjavas. Uzivaj

Ps

Nisi ti naravno iz moje branze vec iz mnooogo gore

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Stalno me kopka da li ima neki bolji Mos Fet na izlazu umesto IRF240?

 

Pozdrav Misa

 

bokioo7: "Znam mane i prednosti Aleph pojacavaca, slusao sam ga preko dvije godine. Ono sto je zanimljivo da svako sklepa Alepha sa onim sto ima u ladici ili sto nadje u kontejneru, stavi ga na zvucnicke kutije od 50 evra i ocjenjuje zvuk kao onakav ili ovakav... Ja sam ga slusao u ozbiljnom sistemu, cd plejer od 11000 evra, zvucnicke kutije od 6000 - 7000, kablovi koliko kostaju dijelovi za Aleph... I to je zvucalo jako ozbiljno..

To mi je bilo dovoljno da krenem u gradnju veceg i mocnijeg. Svakoj konstrukciji je najlakse naci manu, i svi znaju bolje od samog Nelsona Pasa i ostalih konstruktora audio opreme. Cak se i Krellu KSA   seriji dodaje i ''upgrejduje'' nesto jer to ocigledno nije to... "

 

I ti si taj koji misli da zna bolje i od samog sv. Nelsona Pass-a?

Nema boljih mosfetova! ;)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ima naravno, ali NP je naveo da bi korišćenje, recimo 2SK1058, rušilo njegovu 2-stepenu filozofiju konstrukcije pojačala, jer bi oni zahtevali dodatni međustepen.

Što se Alepha tiče, više puta sam na više mesta pročitao i od dosta ljudi čuo oprečna mišljenja... Veoma osobena pojačala. Neko voli, neko ne voli. Da li su najbolja na svetu? Jesu ovima koji ih vole :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...
  • 2 nedelje kasnije...

Dosao sam i do izrade  plocica.

Eh sad, glavnu plocicu cu odraditi standardno ali sam mislio da plocice koje drze tranzistore na hladnjacima i ne radim, nego da vezem sve point to point. Sta mislite o tome i da li sve vezati punim bakrom promjera 1.6 mm radi cvrstoce? Nesto ovako, samo sto je na slici uradjeno sve a ja bi da vezem samo source i gate trandze, ostalo ide na drajversku plocicu . 

Hvala unaprijed na sugestijama.

post-1115-0-33433300-1426501279_thumb.pn

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala Alex, 

Upravo sam na tako nesto mislio, nije da me mrzi praviti plocicu za fetove ali ako mogu stvari drzati cistim i jednostavnim zasto da ne ? :)

Inace ono gore na slici sto sam postavio je Aleph 3, sve point to point. iscackao na nekom sajtu... 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...