Jump to content
crni.

Koji cassette deck?

Recommended Posts

'oću kupim dek

imam stotinak kaseta na kojima je snimljen kvalitetan materijal sa cda i vinila, zaželeo se te muzike i zato 'oću kupim dek

pitanja

1. koji dek do 100e?

2. na šta da obratim pažnju glede očuvanosti?

3. ima li kod nas servisera tih sprava i gde naći delove ako zatrebaju?

4. koji dek za cenu bez limita?

5. ima li neko dek da mu ne treba, da je u dobrom stanju i da hoće da ga proda?

ima velika ponuda na kp ali ono meni sve deluje kao kontejner hifi iz austriU i švajcarsku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imam ozbiljan predlog koji zvuci neozbiljno. Kupi onaj dek koji ti se najvise svidi estetski i da je troglavi. Realno to ces jako malo slusati kada te prodje ta pocetna zgaravica pa onda bar da bude lepo za oko i kao ukras u kuci. Ovo sto se prodaje od 80 do 100e realno je vise nego slicnog kvaliteta tako da razmisli eto i na ovaj nacin (estetski).

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minutes ago, Stradi said:

Imam ozbiljan predlog koji zvuci neozbiljno. Kupi onaj dek koji ti se najvise svidi estetski i da je troglavi. Realno to ces jako malo slusati kada te prodje ta pocetna zgaravica pa onda bar da bude lepo za oko i kao ukras u kuci. Ovo sto se prodaje od 80 do 100e realno je vise nego slicnog kvaliteta tako da razmisli eto i na ovaj nacin (estetski).

hahaha...sjajan predlog:cheers:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bi se složio sa Stradi-em.

Mislim da razumem tu potrebu da se pređe na nešto što je davno prevaziđeno. U pitanju je zvuk koji smo slušali u mladosti. Mišljenja sam da je to danas izuzetno skup sport.

1. Ako se želi smekšati današnji karakter nosača zvuka onda je to uzaludan posao. Današnja produkcija ima obeležje da su skoro snimci preglasni. IT tehnologije su donele softvere koje su u proseku degradirale muzičke zapise, najviše u pop muzici, jazz i klasika nije toliko degradirana. Producent Bob Katz pojašnjava istoriju razvitka Loudness wars (Ratovi glasnoće). Tu se prikazuje kako muzička industrija zbog nametanja svog proizvoda pojačava nivo glasnoće pesama u odnosu na konkurenciju ali i zbog razvitaka nedovoljno potentnih audio uređaja.

https://www.youtube.com/watch?v=u9Fb3rWNWDA

Kao neko ko je imao veliko iskustvo u DJ-ingu i sam sam bio svedok i učesnik ovog bezumlja. Krajem 90ih sam nabavio prvi ozbiljniji muzički softver za editovanje muzike. Ta alatka mi je dosta pomogla da nivelišem razlike glasnoće pesama. Razlike su već tada bile ogromne. Dok radite kao DJ nemate vremena da razmišljate i pamtite koja je pesma koliko glasna pa da svaki put za određenu pesmu nameštate gain. Sve pesme bi trebale da budu približne.

Koristio sam isti onaj softver koji koriste i profesionalci, samo naravno piratsku verziju. Nikad neću zaboraviti taj zvuk kad neku pesmu iz normale kompresujem na viši nivo glasnoće. Na hiljade sam ih tako kompresovao, sve da mi budu u istom nivou. Neke sam morao i po dva ili tri prolaza da uradim. One koje su bile već preglasne sam morao da smanjujem. To je bio proces šišanja vrhova pesme.

Zvuk koji se dobija ovim procesima je odvratan. Bob Katz je u prilogu jednostavnim rečnikom objasnio da se ubija prirodnost tona instrumenta. Ali nije samo to. Remeti se i geometrija i mehanika muzičke pozornice jer svi instrumenti "nabubre" do karikaturnih razmera. Na sredini muzičke scene zavlada pravi haos jer su svi instrumenti neprirodno naduveni i prepliću se. Instrumenti neprirodno štrče ispred zvučnika. Muzička industrija onda uvodi kontra-mere prilikom snimanja i produkcije kako bi povećala veću separaciju instrumenata. Ali to onda dodatno nadodaje neprirodnost muzičke scene....itd.

O kakvim razlikama je reč to može samo neko da potvrdi ako je slušao dosta muzike iz vremena kako se to radilo kako treba. Cenim da Crni želi da nove snimke vrati u neko analogno vreme svoje mladosti. To je uzaludan posao jer su novi snmci već ubijeni u studiju, najviše u post-produkciji. Oni su preglasni i nikakvo omekšavanje uz pomoć hrom-dioksid kasete neće pomoći da se vrati prirodnost zvuka.

Situacija nije ništa bolja ni sa novim pločama jer se ista sjebana matrica koristi za štampanje ploča. Naravno ovo sve pišem za pop rock house dance muziku koja se ovako pravi od neke 93-95 godine.

2. Ako se želi snimati na kaset dek stare ploče ili stari cd-ovi, pre ere naglog pojačanja glosnoće, onda to ima nekog smisla. Ponavljam ovu reč "nekog", jer je mukotrpan posao naći dobro očuvanje ploče i cd-ove iz tog doba.

U ovakvoj opciji naglo raste cena ovakve odluke. Treba dosta vremena i novaca potrošiti da bi se skupio neki solidan fond za slušanje.

3. Pre neki dan mi je u poseti bio naš kolega sa foruma Chakija. Slušao je nekih 40-ak minuta muziku na mom velikom sistemu.

Uglavnom je bio zadovoljan. Na momente je zvuk bio malo na ivicu napornog, kako sam kaže. Nisam stigao da mu objasnim odakle je dolazio taj naporni ton. Uglavnom smo slušali noviju produkciju (60-70%). Taj naporni ton je dolazio od te nove produkcije. Moje kutije i ceo sistem su takvi da ne farbaju i ne omekšavaju zvuk. Kod mene nema laži, sve se prikaže kako jeste.

Siguran sam da ono što je najviše ostavilo utisak na njega su moji snimci iz 60ih i 70ih. Ono što mu nisam rekao, a on nije ni primetio, jeste da su ti fajlovi bili sve uglavnom vinil ripovi, možda neki SACD fajl ili CD rip prvog izdanja. Mislio da će imati više vremena da provede i da će uspeti da provali razlike u zvuku stare i nove produkcije. Rekao je da će doći ponovo, voleo bi da napiše neku reč ovde o utiscima.

Ceo sistem je tako koncipiran tako da me vrati u vreme moje analogne mladosti a da danas slušam muziku u digitalnom formatu. ZZZ, Sipi i Napijalo su uradili odličan posao u tom pogledu.

ZZZ-ov DAC je fenomenalan. Neverovatno koliko razvuče instrumente na pozornici. Čak i novija produkcija može da sluša a da ne zamara puno.

Da zaključim. Mislim da je tačka tri najbolja varijanta. Kupiti DAC i slušati snimke koji nisu preglasni. Iz mog iskustva najbolje je skidati vinil ripove njih dvojice-trojice koji to rade kako treba. Na drugom mestu za skidanje su prva izdanja CD-ova i poneki SACD.

Ko želi da čuje ovaj moj sistem može slobodno da dođe kod mene u Inđiju.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, vdzele said:

3. Pre neki dan mi je u poseti bio naš kolega sa foruma Chakija. Slušao je nekih 40-ak minuta muziku na mom velikom sistemu.

 

Kad me već pomenu... :)

Sistem je zaista vredan slušanja. Vidi se da je uložen veliki napor da se ispegla kako soba tako i svaka komponenta u sistemu. Cilj je bio, čini mi se, što neutralniji zvuk.

Moram da napomenem da sam i sam ljubitelj što vernije reprodukcije, ali ne u tolikoj meri da moram da smanjujem volume i da me zvuk "prži" po ušesima. (Npr. soba sa ATC kutijama na prošlom hifi sajmu).

Sistem svira brzo, tačno, odsečno i što je najbitnije iskreno. Nema ulepšavanja. Npr. par pesama koje sam doneo bile su bukvalno neslušljive, dok kod mene, sa lampama u amplifikaicji to mnogo "bolje" zvuči. Bolje je naravno uslovno jer trenutni zvuk koji imam, svesno je ofarban u nekoj meri, ali ne i previše.

Na nekim numerama klavir je svirao na momente "tanko"(ovo je najverovatnije zbog pomenute produkcije), dok bass ne ide do najdubljih nota (ispod 40Hz), ali ono što odsvira, odsvira jako dobro.

Vdzele je me proveo kroz niz pesama iz različitih perioda 70-tih pa sve do nove produkcije i jasno se mogla čuti razlika u karakteru zvuka.

Uglavnom, ne žalim ni sekunda provedenog kod vdzelea i drago mi je što sam imao prilike da čujem drugačiji tip zvuka. Svakako sam izvukao neke pouke u kom pravcu dalje da idem . Hvala i izvinjavam se na "short notice" dolasku.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

vdzele, hvala na poučnom postu

jesam nostalgičar i ideja sa dekom je pre svega da preslušam ove kasete koje imam, greota da stoje, a ako me analogija ščepa možda krenem i u snimanje novih, ko zna

mislim, ima dekova kolko hoćeš i za 50e pa me baš briga i da su za neku jednokratnu upotrebu...što da ne iskoristim...ali ne bih baš da kupim neko njesra pa sam zato otvorio ovu temu

mogu da pitam onog karatistu, mogu da pitam i šćepu sa onog foruma (čovek je maher za dekove) ali sam hteo prvo u svojoj kući :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nekad sam i ja ima dva deka. Jedan troglavi na kojem sam snimao i jedan običan na kojem sam slušao kasete čiji azimut nije odgovarao troglavom. Na njemu je bilo lako to podesiti.

Troglavim nije dobro pomerati glavu. Zato ponesi neku kasetu čiji snimak je po pitanju azimuta najviše zastupljen na drugim kasetama. Ako se činele ne čuju dobro nemoj kupiti takav troglavi.....

Ovo verovatno već sve znaš, ali eto ja malo smaram.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×