Jump to content

DIY gramofon - III


stein

Preporučeni Komentari

Znači, drvenarija za bazu je pripremljena do te mere da se može ugraditi elektronska regulacija, motor, postaviti ležaj i tanjir i trebaće da se ili kupi gumica ili da se napravi. Pošto ni jedna mera osim samog prečnika subtanjira nije kopija nečega "standardnog" a mali Lencov motor ima svoju remenicu koja nije idealni par dimenziji subtanjira - ali imamo regulaciju kojom ću podesiti broj obrtaja da motor vrti onom brzinom koja će tanjir da vrti sa željenih 33.33 rpm, onda mi je najbolje sam napraviti remen - zamenski/adekvatan može da košta oko 5 do 15 evara a kolega FFL je napravio odličan opis cele procedure u svojoj temi: http://www.diyaudio.rs/topic/6167-diy-turntable-belt-rega-stabi-etc/ pa svakome ko dođe u situaciju da treba da reši problem sa remenom a nema adekvatan, preporučujem da pročita temu. Ja sam već probao i mogu samo da potvrdim da stvar šljaka - gumica rađena na ovaj način pogoni tanjir na mom gramofonu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 274
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Beli se Ninja latio ručice. Oket, ajd da mu olakšamo, mada, biće da je taj čas prespavao... U temi prethodnoj - priložio sam dokument na temu gramofonskih ručica pa da podsetim: http://www.diyaudio.rs/topic/561-diy-gramofon-ii/page-5#entry17071

Nema crteža idealne ili neke konkretne ručice, reč je o geometriji šestarskih ručica sa formulama - kako izračunati parametre za neku zamišljenu il pretpostavljenu ručicu - efektivnu dužinu, prebačaj, uglove itd. Dakle, nije slikovnica ali je veoma informativno i nadasve korisno štivo. Treba ga imati uza se ako se misli konstruisati ručica. Ja sam svoj primerak i odštampao - svih 126 strana :) 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jao Stein sad videh da si rascistio temu od nebuloza. Stvarno pizdim kad od teme napravimo Rat i mir a svaka 6. strana nosi po neki koristan info.Ovaj doc sam nasao pre 2 dana i posle nikako da nadjem ponovo da skinem, bas iz gore navedenih razloga.Mozes li da izdetaljises glavni lezaj na predhodnom gramu, ali onako tehnicki sa crtezima i opisom tehnologije izrade?Ne zelim da mi olaksas vec da naucim kako se dolazi do dobrog lezaja (jer u zivotu nisam video lezaj za gram) i da vidim imam li mogucnosti da tako nesto napravim (masine, tehnologija...). Dzaba mi inzenjerisanja ako moram pola sumadije da obidjem za masinom i majstorom.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

10, možda do 12mm ali preko toga ne bih išao - a ako je rupa dovoljno mala (3x3mm) čak ni sa 7mm ne bi kompromitovao čvrstinu

 

Postavljena slikaPart2.JPG

 

 

a i ne mora da bude cev

 

moze da ostane sipka , sa ufrezovanim plitkim kanalom sa donje strane , kuda se zategnu zice

 

po kap neostika , blutak , ziva guma - nacini pricvrscenja zice u kanal su neograniceni

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imam sve u SW formatu, ali nisam radio pdf-e (ako i jesam ne sećam se - ili sam ih pogubio) - međutim, moram da napomenem da taj ležaj koji ja imam na onom prvom velikom, možda i nije najsrećnije rešenje za neki drugi, skromniji tanjir... Naime, za izradu osovine je korišten klipni deo amortizera od nekog Audija prečnika 20mm... (tt axle.pdf)

 

tt axle.PDF

 

Čaura je od čelika, iz dva dela, košuljica i dno koje se posebno spaja putem tri vijka m3

 

cahura lezaja osovine.PDF

 

unutar čaure su dva teflonska prstena sa malim ukošenim rezom (da bi se prsten mogao ubaciti u gornji žljeb)

 

post-13-0-00453800-1385541200_thumb.jpg

 

Donji poklopac je rađen sa minimalnom tolerancijom da spreči oticanje maziva iz čaure - bočno podmazivanje nije neophodno ali kod kuglice u dnu jeste.

Pošto donji poklopac upada u čauru, jasno je da teflonske čaure moraju biti ili obe visine 8mm ili različite visine (8 donja a 10 gornja) ili se pak, po želji, može čaura izvesti sa nekim drugim dimenzijama.

 

platna.PDF

 

To što nije na crtežu, a odrađeno je, je mali ubušeni konus da ima kuglica gde da legne tj da se centrira, ali može to na razne načine da se izvede i mnogo bolje nego što je ovde prikazano.

 

Kakav/koliko velik/masivan tanjir bi radio?

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@Zen, moze i alkice sa donje strane pa ko stap za pecanje :D@Stein, ma gram bibio u maniru ovog tvog, sa tom razlikom sto bi tanjir bio nesto na foru bajadera kao sto radi FFL, mozda cak i pita FFLa da mi takav i napravi ali o tom potom. Cenima da tanjir nece biti tezi od 3 do 3.5kg.Jedino sto kod bajadere moze da zeza je kanal za remen pod uslovom da ne ide subtanjir.Prvo cu o rucki i lezaju da razmisljam jer to mi je najzajebanije zbog mogucnosti tehnologije.Sto se SW fajlova tice ako moze izvezi ih u dxf (samo 2D) jer mi modeli ne trebaju vec principska resenja a modele stvaram u glavi.Materijal nije problem, osim ako nije Ti ili Mg ili neke legure nenadjijum. I do bronze seoze doci. Interesuju me tolerancije, jeste li brusili osovinu i teflon?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

.........Jedino sto kod bajadere moze da zeza je kanal za remen pod uslovom da ne ide subtanjir.....

zasto bi to bio problem ?

 

kad pametna ruka upravlja njime , strugarskom nozu je svejedno sta struze - plasticni ili metalni segment

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Interesuju me tolerancije, jeste li brusili osovinu i teflon?

 

Osovina je već brušena na visoku preciznost, drugar koji pravi zaptivke i takve stvari smerio, ja mu dao čauru i osovinu a on napravio dva prstena.Dakle, kako je napravio t teflonske prstenove (struganje, bušenje...) ne znam, znam da šljaka savršeno

Na tanjiru i ne mora da bude žljeb, nije obavezno, bitno je da ima žljeb na remenici motora...

btw, svi pdfi imaju crteže sa merama

pa ti kako ti paše :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@Zen, naravno da nije ali mene su dobri inzenjeri ucili da kad nesto konstruisem da to bude tako da majstor ne mora da misli u suprotnom sta cu mu ja. Naravno, ne podcenjujem majstore, naprotiv od njih sam najvise i naucio. Zato su mi ruke 6h na poslu umazane, i ako mi je posao merenje i konstrukcija.@Stein, nisam ni jedan pdf otvorio jer kuckam sa telefona, a sto se osovine tice znam da je pravljena od vrata klipa amortizera, ali nisam znao da je spoljasnji precnik zadrzan vec sam mislio da si samo koristio taj materijal.Sto se zljeba tice mislip sam da mora dapostoji i na gonjenom elementu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sto se zljeba tice mislip sam da mora dapostoji i na gonjenom elementu.

 

Može, ali nije obavezujuće. Ako su osovina motora i tanjira idealno paralelne, remen će da trči na obodu ravnog tanjira bez nekih oscilacija, problemi počinju ako osovina tanjira i motora stoje pod nekim uglom, onda će remenica motora da gura remen pod uglom a sa tanjira/subtanjira će remen večito težiti da sklizne. Pored toga, žljeb na pogonjenom elementu povećava površinu naleganja remena (kod kvadratnih i okruglih preseka remena) što može biti povoljan faktor - ali kako rekoh, nije nešto bez čega se ne može.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nema potrebe, ja nisam nikada patio zbog dužine, meni i kraća sasvim paše... S obzirom da u životu nisam napravio dužu od 230mm, i ovo je napredak. A i to je sporno... Kad se dublje uđe u analizu onoga što "propoveda" kreator originalne WT ručice, tj koncept nultog prebačaja sa svim filozofiranjima na temu pro et contra, čovek bukvalno ostane sluđen - ostaje jedino probati pa se odlučiti koliko ceo rezon ima ili nema smisla...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

poenta tvoje male kratke rucicice i jeste u beskonacnoj efektivnoj duzini ...... a minimiziranim inercionim masama kao extra bonus

 

samo kazem da , ako se vec pravi , onda treba izvagati na koju stranu se moze dobiti bez ekstra ulaganja ; par incha dodatne duzine jeste dobitak

 

ne samo na polju gramofonskih rucki :hihihihi:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Cenim da ovaj što više od dvadeset godina pravi ove gramofone i ručice nije totalni idiot. Prvo mu na spisku da dobro odradi posao a drugo da to tako naplati da može i sutra da se zeza sa gramofonima a ne da razmišlja hoćel' sutra naći neki posao da lepi pločice nekom u kujni jer nema para da poplaća račune... Daklem, ako njemu dobro, ajd da vidim jel i meni... Dosadašnja zezanja na temu su mi uspevala u dovoljnoj meri da budem više nego zadovoljan pa ću sad malo da probam i ovako... Da je ta 12" ručica toliko dobra, bilo bi ih više na tržištu, ne bi? (ove što rade masprodukciju i kerefeke ne računam, naravno)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

prihvati sto sam ti rekao kao sugestiju , a radi kako znas

 

nema potrebe da te ubedjujem u ispravnost onoga sto ja mislim , niti ti mene u ispravnost onoga sto ti mislis

 

12" rucica (ref. to manje) znaci - veca baza u svakom smislu , da ne navodim jos par kerefeka , a ti vrlo dobro znas sta to znaci u kontekstu proizvodnje i plasmana

 

zasto svi ne voze velike aute , nego ima i manjih ?

 

dakle - kad cutimo , ne valja

kad kazemo ne valja ........

pisi to u blogu i iskljuci comments

 

:rofl:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nije bitno šta ja mislim, ja to ionako radim zabave i ličnog ćeifa radi - a najmanje se bavim ekonomskim računicama... (inače bih već davno ili batalio - iliti bankrotirao - što mu dođe isto, samo je pitanje sa koliko dostojanstva će se propasti)

Elem, nemam ja baš ništa protiv da se uradi još pet centi duža ručica - ko hoće. Sugestije su samo dobronamerne inače ih ni ne treba davati a u dobronamernost tvojih ne sumnjam - nikada mi nisi sugerisao da uradim nešto što nema smisla ili je protiv zdravog razuma, jedino što ponekad i ja imam svoje bubice pa njih prvo treba ili nahraniti ili utamaniti... :)

Daklem, šta god da ja ovde budem uradio ne treba da se gleda kao kruti okvir ili nedajbože neka dogma, uklesano u kamen, plastiku ili ivericu - pre je neki lastiš pa može da se rasteže malo ovamo - malo onamo... kako kome učkur gaće najbolje drži...

Mene sada kopka priča o nultom prebačaju jer se totalno protivi matematičkim obrascima i priče o nultoj grešci u dve tačke... A ima i objašnjenje kojim se ovakav pristup obrazlaže, jedino moram do u tančina pročitati svih deset strana napisanih na vinylengine forumu (što sam linkovao) .  .  . pride i dosta fiks ideja i nebuloza koje su se usput isprosipale tamo moram da prožvačem pre nego donesem neko svoje mišljenje... Daklem, polazna mi tačka nešto što je već urađeno na neki način, pa da vidim šta moj mali crven končić za pridržavanje ušiju može da apsorbuje a šta ne... Dal' ću posle toga biti pametniji ili ne, ne znam, ali sumnjam... Obrazlaganje sumnjivih pretpostavki isto toliko sumnjivim argumentima i nije od neke pomoći (apropo nultog prebačaja) pa ću se pokušati skoncentrisati na to šta se čime i zašto obrazlaže... Možda je cela priča šuplja kao i priče o tome kako smo sami odnosno nismo sami u svemiru... Besmisleno za mozganje kad već trećeg ili petog komšiju ne poznajem a nije me ni briga ko je i šta je... Zašto bi me onda bilo briga za nekog tamo, sto miliona svetlosnih godina daleko? Da mi nije rod slučajno? Bogati ujak iz daleke galaksije?.... :hot:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U vreme dok sam se bavio time imali smo (neću da se hvalim) i protractor (guess who made it) sa 0-om u dve tačke. Skoro pouzdano čuči negde u ladici. Mathematics za to je jednostavan. Ako se dobro sećam. Znam da su ga ljudi voleli.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U vreme dok sam se bavio time imali smo (neću da se hvalim) i protractor (guess who made it) sa 0-om u dve tačke. Skoro pouzdano čuči negde u ladici. Mathematics za to je jednostavan. Ako se dobro sećam. Znam da su ga ljudi voleli.

Mislite uglomer?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...