guja011 Napisano Decembar 8, 2013 #221 Napisano Decembar 8, 2013 diši malo, kako si krenuo još ćeš za pogon vrtuljka razmisliti i o stirling motoru ("a što da ne?)
stein Napisano Decembar 8, 2013 Autor #222 Napisano Decembar 8, 2013 Evo ovako... Pošto sam odradio gro poslova na plinthu - ostaje da nađem parče lepe alu vinkle da nakačim konektor za napajanje, izvučem osovinu pota za fino ugađanje brzine i još malo da razmislim o tome da li ću prekidač za uklj/isklj da stavim napred gde sam i pripremio mesto ili ću ga samo zveknuti negde nazad (moglo bi biti praktičnije da bude napred - lak pristup tokom rada - testiranja ručica) onda da finiširam priču serijom sličica - čisto da se vidi sa više strana šta je gde i kako odrađeno pa ako se nekome dopadne super, a kome ne, onda zna da ne radi kako sam ja odradio - ponoviću - nije mi cilj biti nešto posebno niti originalan niti imam intenciju da radim neki fenomenalni dizajn ili hajend gram... bitno je da je simple and functional - mostly practical... Slike - nema pojašnjenja... sve bi trebalo da bude prilično očigledno...
Ubledeli Napisano Decembar 8, 2013 #224 Napisano Decembar 8, 2013 rucica odlicno izgleda a nije ni do pola napravljena motor mi se bas i ne svidja.. mislim da ce da prenosi vibracije na tanjir jer je mali odnos precnika krugova na koje se kaci remen mozda nezaviso od toga probati motor u spoljnom kucistu koji bi vozao remen po obodu tanjira...(otom potom i ovaj vrsi poso) crvena mi se sve vise svidja
stein Napisano Decembar 8, 2013 Autor #225 Napisano Decembar 8, 2013 Rekoh već - ja ne znam hoće li se i u kolikoj meri čuti motor kada se zvučnica spusti na ploču - odvojen je gumicama od kućišta - guma sprečava bilo kakav krut kontakt sa svih strana - remen taman toliko napet da ne proklizava - taman toliko opušten da nema transfera sa remenice motora na subtanjir...
Beli_Ninja Napisano Decembar 8, 2013 #226 Napisano Decembar 8, 2013 Kakve su to gumice? Koja im je osnovna namena?
Beli_Ninja Napisano Decembar 8, 2013 #228 Napisano Decembar 8, 2013 Ma nisam odmah provalio, gledam preko telefona. Sad sam zumirao slike
stein Napisano Decembar 10, 2013 Autor #229 Napisano Decembar 10, 2013 Urađeno je dosta (na žalost, trenutačno nisam u mogućnosti da ispratim slikama) i nekim detaljima nisam baš bio zadovoljan pa idemo ponovo... To će danas biti gotovo pa sledi mozganje kako to pričvrstiti na plinth a da ga se ne izbuška do besvesti Kadica je strugana iz jednog komada, stub koji nosi ručicu od aluminijuma fi 20 visine 90mm - horizontalna šipkica je inox 6mm a namesto plastičnog komada za kačenje strune urađen novi, od aluminijuma. Sređen headshell, oba kraja cevi fi8mm zatvorena alu čepovima, loptica ubušena za kačenje niti (0.3mm) i sleduje osmišljavanje protivtega - mislim da neće biti klasični okrugli komad... imam neke druge ideje Popodne moram da spremim VF pletenice i da ih terminiram pa provučem kroz ručicu... To će biti zanimljivo... Više o detaljima čim budem u mogućnosti da potkrepim slikama... BTW, hvala na podršci, pa makar i moralnoj
Zen Mod Napisano Decembar 11, 2013 #230 Napisano Decembar 11, 2013 ja nadjoh lelemenat kritican za napraviti rotating shell za RS-A1
stein Napisano Decembar 11, 2013 Autor #231 Napisano Decembar 11, 2013 ja nadjoh lelemenat kritican za napraviti rotating shell za RS-A1 Ajd onda da i to više napravimo... Moraću da uslikam ono što već ima... Ti uslikaj ono što ti imaš... Pa onda ovde...
Zen Mod Napisano Decembar 11, 2013 #232 Napisano Decembar 11, 2013 jok ja ti na PP kazem sta je , a ti razradjuj ja imam Logu 8 da razvaljujem i napravim milijon ručaka
Kuja Napisano Decembar 11, 2013 #233 Napisano Decembar 11, 2013 Super, hvala puno! Meni je sve to u teoriji od pocetka delovalo jasno, gusto ulje, itd, samo me je interesovalo kako to radi u praksi, da li je ulje dovoljno gusto/jako da ponisti nezeljena dejstva, itd. Sledeci DIY projekat za probati! http://youtu.be/6TBOHvx0vlg
stein Napisano Decembar 15, 2013 Autor #234 Napisano Decembar 15, 2013 Na molbu nekih članova - evo par delova za modeliranje gramofona u SW12 formatu... grado.zip clearaudio.zip headshell screw.zip LP.zip Grado - model zvučnice sa realističnim dimenzijama - bez igle i pinova za žičice - može da posluži za proveru geometrijskih pozicija Clearaudio - model zvučnice sa realističnim dimenzijama - ima i iglu i pinove - pogodniji za vizuelnu prezentaciju Headshell screw - veran model vijka za zvučnicu LP - model gramofonske ploče
stein Napisano Decembar 15, 2013 Autor #235 Napisano Decembar 15, 2013 U slučaju da nekome može da bude od koristi: 3D model motora - AC sinhroni ili step motor - SMR 300-100 (SMR 300-100-RI/24) Oba motora su identični po dimenzijama - već sam spomenuo da su ako ne identični, onda skoro fizički identični u mnogim gramofonima - Pro-Ject/Tesla, Linn LP12, Systemdek, Lenco, Rega... (neki modeli gramofona - ne svi modeli ovih proizvođača) postoji ceo niz Premotec, Philips i drugih brandova koji imaju identične ili skoro identične motore... SMR_300-100.zip
stein Napisano Decembar 15, 2013 Autor #236 Napisano Decembar 15, 2013 Kome treba, model Rega ležaja sa subtanjirom - zbog veličine fajla - na dropboxu je: https://www.dropbox.com/s/9ui5vyzzu8bmksi/rega_axle-w-bearing.zip
stein Napisano Decembar 15, 2013 Autor #238 Napisano Decembar 15, 2013 Zatreba li nekome još nešto... Može ovde da kaže šta mu treba - ako imam - nije greda... tj, nije problem. Za one koji ne koriste SW ili koriste stariju verziju - može da se prebaci u IGES ili STEP...
2a3 Napisano Decembar 19, 2013 #239 Napisano Decembar 19, 2013 Mr.Stajnika evo krece i kod mene to ludilo zvano diy gramafon.Za pocetak stigo tanjir fi 300mm debljine 25mm tezine oko 4 kg aluminijum liven pod pritiskom bez vazduha gledan na rengen + baza fi 350 mm debljina 25 mm tezina 6 kg.Zasad toliko ceka se osovina sa kliznim lezajima /bruseno sve na cilindricno brusenje/mere u brucku.Imam jedan motor u pripremi proban na 12 v prilicno jak posto planiram da remen ide po obodu tanjira pa kad stigne osovina ce probamo.Osovina ce biti fi 18 mm sa kuglicom od 9 mm a lageri od grafitne bronze.Kad sve bude na okupu onda bi mi trebala pomoc da svi zajedno resavamo ovo cudo.Evo i slicke
stein Napisano Decembar 19, 2013 Autor #240 Napisano Decembar 19, 2013 Daklem, biće ovo gramofon, ali neće nikako biti low budget varijanta
stein Napisano Decembar 20, 2013 Autor #241 Napisano Decembar 20, 2013 I tako... Ja završio... Doduše, treba dodati neki komad nečega na šta će se fiksirati činčevi i konektor za napajanje te pot za fino ugađanje brzine, ali.... Ja završio... Sad će malo da radi ovako, posle skidam ručicu i prebacujem na onaj veliki gram... Onda sledi sklapanje nove tangencijalne ručice sa kotrljajućim ležajevima... Doduše, biće tu posla i oko zamene kablaže na RIAA korektoru i tako... Al' svira sasvim dobro... A to je važnije od svega, ne? Ajd sad vi momci... Ja idem da slušam muziku... Ploče, da budem precizniji...
chakija Napisano Decembar 20, 2013 #242 Napisano Decembar 20, 2013 Svaka čast Stein ! Nema pravog audio uređaja dok ga mašinac ne napravi !
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah