Jump to content

Preporučeni Komentari

• Odgovora 274
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Napisano

Evo ovako...

Pošto sam odradio gro poslova na plinthu - ostaje da nađem parče lepe alu vinkle da nakačim konektor za napajanje, izvučem osovinu pota za fino ugađanje brzine i još malo da razmislim o tome da li ću prekidač za uklj/isklj da stavim napred gde sam i pripremio mesto ili ću ga samo zveknuti negde nazad (moglo bi biti praktičnije da bude napred - lak pristup tokom rada - testiranja ručica) onda da finiširam priču serijom sličica - čisto da se vidi sa više strana šta je gde i kako odrađeno pa ako se nekome dopadne super, a kome ne, onda zna da ne radi kako sam ja odradio - ponoviću - nije mi cilj biti nešto posebno niti originalan niti imam intenciju da radim neki fenomenalni dizajn ili hajend gram... bitno je da je simple and functional - mostly practical...

Slike - nema pojašnjenja... sve bi trebalo da bude prilično očigledno...

post-13-0-12412900-1386499466_thumb.jpg post-13-0-40563600-1386499467_thumb.jpg post-13-0-27222500-1386499468_thumb.jpg post-13-0-18779900-1386499469_thumb.jpg post-13-0-02857300-1386499470_thumb.jpg post-13-0-80665400-1386499470_thumb.jpg

Napisano

rucica odlicno izgleda a nije ni do pola napravljena :oke:

motor mi se bas i ne svidja.. mislim da ce da prenosi vibracije na tanjir jer je mali odnos precnika krugova na koje se kaci remen

mozda nezaviso od toga probati motor u spoljnom kucistu koji bi vozao remen po obodu tanjira...(otom potom i ovaj vrsi poso)

crvena mi se sve vise svidja :hot:

Napisano

Rekoh već - ja ne znam hoće li se i u kolikoj meri čuti motor kada se zvučnica spusti na ploču - odvojen je gumicama od kućišta - guma sprečava bilo kakav krut kontakt sa svih strana - remen taman toliko napet da ne proklizava - taman toliko opušten da nema transfera sa remenice motora na subtanjir...

Postavljena slikaPostavljena slika

Napisano

Urađeno je dosta (na žalost, trenutačno nisam u mogućnosti da ispratim slikama) i nekim detaljima nisam baš bio zadovoljan pa idemo ponovo... To će danas biti gotovo pa sledi mozganje kako to pričvrstiti na plinth a da ga se ne izbuška do besvesti :)

Kadica je strugana iz jednog komada, stub koji nosi ručicu od aluminijuma fi 20 visine 90mm - horizontalna šipkica je inox 6mm a namesto plastičnog komada za kačenje strune urađen novi, od aluminijuma. Sređen headshell, oba kraja cevi fi8mm zatvorena alu čepovima, loptica ubušena za kačenje niti (0.3mm) i sleduje osmišljavanje protivtega - mislim da neće biti klasični okrugli komad... imam neke druge ideje :)

Popodne moram da spremim VF pletenice i da ih terminiram pa provučem kroz ručicu... To će biti zanimljivo...

Više o detaljima čim budem u mogućnosti da potkrepim slikama...

BTW, hvala na podršci, pa makar i moralnoj :)

Napisano

ja nadjoh lelemenat kritican za napraviti rotating shell za RS-A1

:hihihihi:

Ajd onda da i to više napravimo...

Moraću da uslikam ono što već ima...

Ti uslikaj ono što ti imaš...

Pa onda ovde...

Napisano

jok

ja ti na PP kazem sta je , a ti razradjuj

ja imam Logu 8 da razvaljujem i napravim milijon ručaka :rofl:

Napisano

Super, hvala puno!

Meni je sve to u teoriji od pocetka delovalo jasno, gusto ulje, itd,

samo me je interesovalo kako to radi u praksi, da li je ulje dovoljno gusto/jako da ponisti nezeljena dejstva, itd.

:oke:  :pioneer:

Sledeci DIY projekat za probati! :D

http://youtu.be/6TBOHvx0vlg

Napisano

Na molbu nekih članova - evo par delova za modeliranje gramofona u SW12 formatu...

grado.zip

clearaudio.zip

headshell screw.zip

LP.zip

Grado - model zvučnice sa realističnim dimenzijama - bez igle i pinova za žičice - može da posluži za proveru geometrijskih pozicija

Clearaudio - model zvučnice sa realističnim dimenzijama - ima i iglu i pinove - pogodniji za vizuelnu prezentaciju

Headshell screw - veran model vijka za zvučnicu

LP - model gramofonske ploče

Napisano

U slučaju da nekome može da bude od koristi:

3D model motora - AC sinhroni ili step motor - SMR 300-100 (SMR 300-100-RI/24)

Oba motora su identični po dimenzijama - već sam spomenuo da su ako ne identični, onda skoro fizički identični u mnogim gramofonima - Pro-Ject/Tesla, Linn LP12, Systemdek, Lenco, Rega... (neki modeli gramofona - ne svi modeli ovih proizvođača) postoji ceo niz Premotec, Philips i drugih brandova koji imaju identične ili skoro identične motore...

SMR_300-100.zip

Napisano

Zatreba li nekome još nešto... Može ovde da kaže šta mu treba - ako imam - nije greda... tj, nije problem. Za one koji ne koriste SW ili koriste stariju verziju - može da se prebaci u IGES ili STEP...

Napisano

Mr.Stajnika  evo krece i kod mene to ludilo zvano diy gramafon.Za pocetak stigo tanjir fi 300mm debljine 25mm tezine oko 4 kg aluminijum liven pod pritiskom bez vazduha gledan na rengen + baza fi 350 mm debljina 25 mm tezina 6 kg.Zasad toliko ceka se osovina sa kliznim lezajima /bruseno sve na cilindricno brusenje/mere u brucku.Imam jedan motor u pripremi proban na 12 v prilicno jak posto planiram da remen ide po obodu tanjira pa kad stigne osovina ce probamo.Osovina ce biti fi 18 mm sa kuglicom od 9 mm a lageri od grafitne bronze.Kad sve bude na okupu onda bi mi trebala pomoc da svi zajedno resavamo ovo cudo.Evo i slicke

post-1362-0-54456000-1387460885_thumb.jp

post-1362-0-83809400-1387460902_thumb.jp

post-1362-0-99885100-1387460928_thumb.jp

post-1362-0-80419100-1387460961_thumb.jp

post-1362-0-12141500-1387460978_thumb.jp

Napisano

Daklem, biće ovo gramofon, ali neće nikako biti low budget varijanta ;)

Napisano

I tako...

post-13-0-15719200-1387552817_thumb.jpg post-13-0-93545100-1387552817_thumb.jpg

Ja završio...

Doduše, treba dodati neki komad nečega na šta će se fiksirati činčevi i konektor za napajanje te pot za fino ugađanje brzine, ali....

Ja završio...

Sad će malo da radi ovako, posle skidam ručicu i prebacujem na onaj veliki gram...

Onda sledi sklapanje nove tangencijalne ručice sa kotrljajućim ležajevima...

Doduše, biće tu posla i oko zamene kablaže na RIAA korektoru i tako...

Al' svira sasvim dobro... A to je važnije od svega, ne? ;)

Ajd sad vi momci... Ja idem da slušam muziku... Ploče, da budem precizniji...

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...