Jump to content

Beyma koaksijalac - tannoy alternativa ili nešto sasvim drugačije


chakija

Preporučeni Komentari

......

 

U vezi kosih i srednjeg ojačanja-da li ona mogu biti sa rupama ili je potrebno da budu čitave? Da li je postojanje tih ojačanja neophodan uslov da bi kutija svirala kako MJK program predviđa?

 

napravi par kutija bez upora kao na nacrtu , onda sa plocama kao na nacrtu

 

izmeri razlike

 

ako ima merne razlike u korist kuteje bez upora , ja ti placam materijal za oba para ...... :hihihihi:

 

jedino gledaj bas da ne zaglavljujes protok na ustima od TL otvora ....... i one dve kose pregrade stvarno ne seci vise nego je potrebno da uglavis driver

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 530
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

ako bi napravio neku flow simulaciju fluida recimo, vazduh nije fluid ali isto reaguje
 

 

Mali komentar, vazduh je fluid  :angry27:

 

... mozemo napraviti i tu simulaciju  :wink2:

 

 

Reagovao sam na to si napisao da vazduh nije fluid sto je netacno. Vazduh je fluid.

 

 

 

aj ti za pocetak procitaj koju knjigu iz fizike

mozda nadjes da su fluidi tecnosti i gasovi :whistle2:

 

 

Ajd za početak Ti pročitaj post manje formalno, i pokušaj shvatiti poentu

(no hard feelings :)

 

 

sto se posta tice sve ok, pojma nemam dal' je tacno al' ima smisla, samo treba obratiti paznju na sitnice zbog svih koji citaju.

molim ne mesati filingse i cinjenice gde nije potrebno... :wink2:

 

 

Ubledeli, u pravu si sa zaključkom, ali Ninja je već prije tebe ukazao na lapsus lingue. Nije bilo potrebe da se to razvlači jer se i sam ZZZ složio s Ninjom. (o tonu još neću reći ništa)ZZZ, daješ iznimno zanimljive i korisne komentare ovdje. Nemoj da ti ovo omete fokus.Svi ostali koji su pronašli netočan navod - ZZZ je priznao da je riječ o fluidu, pa nema više potrebe skretati pažnju na to. ;) Znači, možemo nastaviti o potrebi ukručenja i njihovom razmještaju. (nijedna doskočica u vezi riječi "ukručenje" nije neočekivana, pa nemojte dangubiti niti na tome :rofl: )

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Uopšte NIJE bitno da li je nešto fck... Fluid ili nije :)

koga boli k za to. To nema veze sa temom uopšte.

u krajnjoj liniji kada se kaze fluid sigurno se prvo ne pomisli na vazduh.

Ali ponavljam to uopšte nije bitno za čitavu ovu temu.

.

Poenta je da se na ovom forumu na argumente

(bez obzira da li su tačni ili netačni ali postoje)

počelo odgovarati ne-argumentima i formalizmima.

.

Pošto je Ninja rekao da može da uradi simulaciju zašto da ne?

neku najjednostavniju....

Ne bi insistriao da nije namignuo, ali pošto je namignuo sličicom

onda ne bi bilo loše da uradi simulaciju...

Ja ne znam ishod samo znam da neće biti isto...

.

I da li shvatate da niste dali NIKAKAV argument ni za ni protiv

Ja sam barem pokušao da napravim tu razliku izmedju

normalnog učvršćivanja i ovog iz CAD-a

.

To je sve

I dalje = no hard feelings

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ti rece da ti se cini da tako ne valja

 

ja rece da mi se cini da tako valja

elem - moj argument se sastoji iz toga da smatram da je u celom toku TL-a pritisak kombinovan sa brzinom talasa nedovoljan da  dodje do znacajnije promene odnosa laminarno vs. turbulentno prostiranja medija

 

u celoj postavci je bitna samo povrsina koju suprostavljas normalno na tok u zvukovodu , a to je tricavih 18mm x dubina kutije , sto bi suprotstavio i upotrebom letvice od 18mm

 

elem - koliko uspesnih horn zvucnika ( bas , molim ) postoji sa poduznim preckama ..........  bar 80%

 

jerbo bez njih se mnogo drma ......... ako ne smetaju air-flow-u u uslovima visokog pritiska ( bas horna napeglana sa 200-300-500W snage ) , onda ne smetaju ni u uslovima veoma niskog pritiska ....... a to je TL

 

dakle - Chakija - volja ti kruto ili mekano

 

:hihihihi:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja rekoh da mi se čini da nije dobro i navedoh razlogeTi samo reče da je svejedno i ne navede razlogeU krajnjoj liniji i na tvom nacrtu su letvice a ne pregrade... :)Mislim da je ipak vazno zbog toga što software uzima u obzir samo jedinstvenu površinu po jedinici dužinei koliko se secam tamo ima oko 9 sekcija. ovde su prečke-upornice duže od jedne a mozda i dve sekcijeopen enda. Menja se i duzina putanje takodje.A površina se smanjuje ne samo za debljinu prečke već sigurno i više.drugo prečke dele i po vertikali u dubinu kabinet. Tako bespotrebno nastaje haosA kabinet se drastično udaljava od programom predviđenog ponašanja..Samo zbog toga što u cad-u ”lepše” izgleda i deluje kao nešto woow, misteriozna unutrašnja konstrukcija....Moj savet ide u tom smislu, da se urade normalne upornice. Slične onima koje postoje u prvobitnom nacrtu koji si poslao.To će mnogo više odgovarati simulaciji,a učvršćenje će biti i više nego dovoljno pošto je to open cab a najveći pritisci su u deluclosed enda koji je već manji učvršćen..A višak energije uložiti u dizajniranje Helmholtzovih komoraIma više analognih primerazica jednog promera presečena i umetnut deo od 2 žice preseka polovine površine ove deblje....grane izduvnih sistema motoraVodovodna cev sa delom od dve manje promera takvog koji odgovara polovini površine preseka osnovne cevi...i ovde gde je chakey postavio ove dugačke pregrade-upornice se slično dešava... :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Uopšte NIJE bitno da li je nešto fck... Fluid ili nije :)koga boli k za to. To nema veze sa temom uopšte.u krajnjoj liniji kada se kaze fluid sigurno se prvo ne pomisli na vazduh.Ali ponavljam to uopšte nije bitno za čitavu ovu temu..Poenta je da se na ovom forumu na argumente(bez obzira da li su tačni ili netačni ali postoje)počelo odgovarati ne-argumentima i formalizmima..Pošto je Ninja rekao da može da uradi simulaciju zašto da ne?neku najjednostavniju....Ne bi insistriao da nije namignuo, ali pošto je namignuo sličicomonda ne bi bilo loše da uradi simulaciju...Ja ne znam ishod samo znam da neće biti isto....I da li shvatate da niste dali NIKAKAV argument ni za ni protivJa sam barem pokušao da napravim tu razliku izmedjunormalnog učvršćivanja i ovog iz CAD-a.To je sveI dalje = no hard feelings

Ne znam zasto insistiras, ali vazduh je fluid, pa koliko god puta ponovio da nije.Ja sam reagovao na to bez neke lose namjere. Gore od toga je 'znanje' gdje se fluid 'gomila' ili ne i kako se krece. Moje iskustvo (min 15 godina) je da se mnogo puta, a posebno za ovakvu, komplexnu stvar, samo nagadja i uopste ne mora biti tako.Ja mogu naravno uraditi tu simulaciju ali pojedostavljenu, bez dinamike kretanja membrane. Moze i sa tim, ako mi date formulu za kretanje membrana u vremenu i prostori ili izmjereni signal sa acelerometra .... ali za to nemam vremena a niti smijem na poslu da koristim kluster toliko dugo vremena za privatne stvari.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ninja, nemoj se stresirati. Priča oko ovoga je mačiji sex :)

 

Bar dok Chakija ne napravi kutije. Na njegovom mestu bih napravio jednu kutiju sa klasičnim kružnim ojačanjima, a drugu sa ovakvim kao na Zenovom nacrtu. Sve suvo šrafljenje bez lepka. Odmah će se čuti šta bolje svira.

 

Kako je kutija suvo sklopljena, rašrafi se i u ovu drugu se dodaju pregrade odnosno police, u zavisnosti od onoga što bolje svira.

 

Bem ti hobi ovaj naš ludi, treba još i na poslu da nahebeš  :rofl:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja bih, ako je moguće, da izbegdem sexanje i experimentisanje sa ojačanjiima...ako radim, radim jednu, ali pravu varijantu :)

 

Moje je (a možda i nije) da kažem ono što mislim da je najbolje.

 

Da ne bude da je ta jedna-prava varijanta beta test jer nećeš znati da li je prava dok ne probaš bar dve - kako kaže Ninja san.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Samo da zaključim iz prethodnih nekoliko postova...dobro ukrućena kutija u ovom slučaju, da li sa kosim ili sa ravnim pregradama/ukrućenjima bile one šuplje ili pune, sviraće približno isto?

 

Chaki, ja ti stvarno ne znam odgovoriti na to što si pitao, ali dozvoli da napišem svoje mišljenje koje se, naravno, ne mora poklapati sa ničijim tuđim. To je u redu i prirodno.

 

E sad napokon na stvar. Imaš gotov projekat na dlanu i njegov autor tvrdi da je sve dobro smislio. Isti je do sad napravio nekoliko zvučnika ljudima ovdje i svi su zadovoljni.

Ma što zadovoljni - sretni sa svojim zvučnicima!

Ako napraviš kako je autor zamislio moći ćeš računati i pomoć oko "detaljiziranja" jer svatko tko sa imenom i prezimenom preporuči projekat na neki način stavlja na kocku i svoju reputaciju. To bi meni bilo dovoljno da bez dvojbi počnem sa izradom pazeći da ne propustim nijedan detalj koji mi je serviran.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zero,

 

Slažem se u većini stvari koje si rekao.

Ono što ne me malo buni jeste to što je ova kutjia dosta manja i uža od one Woolandove kod koje takav način ukrućenja logičan i vizuelno dopadljiv/drugačiji. Ono što je pchelac dao komentar da liči na demetri i milevu sa frugal plans-a me je dodatno nateralo da još malo porazmislim pre nego li krenem sa sečenjem. Oba ova zvučnika su poprilično široka, dok je kutija za beymu tek nešto šira od samog drivera...

 

Ne sporim ni najmanje to što je Z-M konstruisao...da nije tako ne bi gubio vreme praveći cut liste i 3D model.

ZZZ je isto stara kuka, tako da ni njegove savete ne mogu uzeti zdravo za gotovo.

 

 

Još uvek tapkam u mestu i gledam kom carstvu se prikloniti. 

U međuvremenu me napala još jedna misao....ONKEN ? :)

Malo sam se igrao sa calculatorom i za nekih 240l kutiju dobijem F3 od cirka 36Hz

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nisam ni jednog trenutka pomislio da ZZZ nije meštar samo takav! (Pst! Imaš lapsus u tekstu. Popravi ga dok ZZZ ne vidi. ;) )

Sve što kažem je da si dobio gotov plan i ponudu za vođenje do realizacije. Kutija ti je uža i višlja jer je potrebno driver dovesti do približne visine uha kad sjediš. Na Hifishovim i Wolandovim zvučnicima to nije trebalo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...