Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano

^

Uvek sam se pitao da li je bilo nesto vise od poslovne saradnje ( mozd' pratnje .... sic. ) izmedju "matorog lisca" i ove "bedevije" ? ;)

Btw, kako starim, bolje reci "patiniram" ( sad bi moji ukucani otisli u :roll1:na ovaj moj termin ) G-sn Karajan mi je sve bolji i bolji.

Nek' pricaju drugi da je on bio "disco" dirigent, ali meni to sve vise i vise prija slusnom i nervnom aparatu.

Stoga @Woland - ide tebi za ovaj LP jedan fini LIKE. ;)

Napisano

bemliga.. možda.. mada mislim da je Karajan mogao i bolje :) meni su njegova izvođenja referentna - ne najbolja (neka i jesu), na osnovu njih štelujem sistem vrednosti..

Ugrabih mu "konkurenta", stiglo danas

9b8c095f57de62b280fe19402d1edae4.jpg

Napisano
1 hour ago, Okibokis said:

. . . 

Evo jedna topla preporuka za mog druga doktora.

Veliko hvala na ovom podsecanju na "rane" Yes. :thumbsup:

Ono sto je za ovu grupu karakteristicno su ti svi njihovi klavijaturisti koji su bili referenca toga vremena, a i danas.

Recimo, ovo sto si preporucio je sa njihovog drugog LP-a ( na zalost, jos uvek ga nemam na vinilu, samo rip, jbga ) gde je za Hammond-om odlicni Tony Kaye.

Ono sto je takodje ovde meni veoma interesdantno na spotu je model ovog Hammond-a ( moguce model X5 koji se tada, 1970 god. pojavio kao hit ? ).

Mogao bi i @prophet izanalizirati ovaj spot i reci nesto povodom ovog modela.

Sto se tice samog band-a Yes je njihov pevac Jon Anderson sa veoma specificnim vokalom koji mnoge iritira, a vole oni koji su ipak u "debeloj" manjini.

Podsetio bih ovde na njegov prvi solo album " Olias on Sunhillow" koji je prakticno obavezna lektira i udzbenik prog rock-a.

Sve u svemu, thnx @Okibokis, ubacih ja ovaj LP na wanted LP listu. 

Napisano

^

Pda, Hammond.

Nesto slicno kao i u ovom nasem hobiju . . . . oni "pravi" su bili sa cevnom apmplifikaciom. Posle su se pojavili ovi "novi" sa trandzovanima ( u ovoj grupi je i ovaj "nesretni" X5, mada bih ga i tako "nesretnog" i danas rado posedovao ).

Model koji je bio pojam onomad i danas je Hammond B-3, tzv. "B trojka" sa sve noznim pedalom. Msm, ima ga i C3, M 100, pa "seceni" M 100 itd., itd. . . . 

Medjutim, ima tu i jedna "gadna" klavijatura iz toga vremena, a da nije Hammond. Farfisa Professional. Nice sprava. :wub:

Napisano

@Doktor

Mislim da je u pitanju portabilna varijanta (prvog Hammond-a koji je koštao ispod 1000 funti) modela L100, tzv. model Porta B.

Svirao sam na modelu B3 sa leslijem. Pored njega ARP2600 i Fender Rhodes sa svojim zvučnikom. U tom okruženju sam mogao danima da sedim i da ne osetim kako prolazi vreme.

Napisano
6 minutes ago, prophet said:

. . . , tzv. model Porta B.

Svirao sam na modelu B3 sa leslijem. Pored njega ARP2600 i Fender Rhodes sa svojim zvučnikom. U tom okruženju sam mogao danima da sedim i da ne osetim kako prolazi vreme.

Thnx @prophet na detekciji Kaye-ovog modela Hammond-a sa spota.

A tvoj keyboard setup - nemam sta drugo da dodam sem :worship:.

Fender Rhodes sa svojim zvucnikom je imao dodatak u imenu - Suitcase.

Da li si "peglao" 73-trojku ili 88-icu ?

Ja sam svojevremeno imao Fender Rhodes Mark I 88 i Janus posebno kombo pojacalo sa 2 x 12" EV. Bio zvuk "loodnica".

Jos kada mu natakarim Electro Harmonics-ovu "Small Stone" papupicu, onaj "fejzer", sumrak bogova  . . . . huuuh . . .  

Napisano

Wow.... to bih rado posedovao. Respect. Iskreno ne sećam se koliko je dirki imao.

Apropo papučica, eksperimentisao sam svojevremeno sa gitarskim pedalama vezanim u seriju i priključenim na Roland JX-3P sa PG200. Koje je to ludilo bilo.

Napisano
4 minutes ago, prophet said:

Ako me sećanje ne vara, snimio je Jon i sa Vangelisom nekoliko albuma. Mislim da imam jedan na vinilu.

Jeste. Ima onaj jedan LP sto je izdao svojevremeno i RTB. 

Tu mi je negde "u gomili". :)

Napisano

@prophet

To sa koriscenjem pedala/papucica nije uopste bilo lose za to vreme ako si bio samo sa recimo el. klavirom, a bez "strajh"-a, tj. nekog strings keyboarda.

Meni je taj Small Stone od Electro Harmonix prirastao za srce i ostao u lepom secanju.

Ni priblizno dobri su mi bile neke druge pedale, recimo neke od Boss-ovih, pa Roland-ovih . . . .

Mego, da se vrnem ja malo na taj ARP 2600. Sjajan synth. Ja sam licno voleo model Odyssey. Dvoglasni, ali "hebe kevu". . :)

Napisano

Sjajan. Po meni najbolji. To je bilo vreme Voltage Controlled oscilatora. Padne napon i menja se pitch:D

Ta tri pomenuta su mi ostala u sećanju. A svirao sam i skoro sve Prophet-e, dosta MOOG-ova.... Korg, Roland, Casio, Kawai da ne spominjem. Od Yamaha čak i ultra retki DX 1. 

Neostvarena želja mi je ARP Solina.

Velika mi je pasija bila pravljenje boja, ali Hammond i Rhodes su mogli da idu as is, all day long.

Eh da, Odyssey... voleo bih da njemu odsviram neku bas liniju, recimo iz pesme Pop Corn.

Napisano

^

Ahhhhh . . . . Solina. :wub:

Svir'o. Jedan od prvih ( ako ne i prvih ) "strajh"-ova ikada. Tek posle su se pojavili Crumar, pa Siel, itd.

Fina sprava. Za zive nastupe dushu dala da se natakari na Rhodes-a.

Nista ti vise i ne treba. :)

Ako bas hoces da imas "namunjen" setup za neki recimo jazz rock performans, turis jos izmedju, tj. "u sendvic"  i Hohner Clavinet D-6 i ..... udri. 

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...