Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano

Malo je tih smetnji koje mogu da utiču na 230V strujni vod, ali opet širm ne može da škodi.

A što ne škodi to koristi :)

Sprečava barem njegov uticaj na ostatak kablova koji su blizu njega.

Širm naravno veži na uzemljenje. Pre njega obavezno odgovarajući termo bužir. Posle njega običan bužir...

I imaš kabl od 100e :)

Napisano

hvala mogu ja da izpletem kiku pa da navucem sirm ili svaku posebnu zicu da uvucem u sirm kako je bolje                        

Napisano

E sad, nema dugo da sam čitao na audiofil.netu neke ljude koji tvrde da na strujašu širm ubija mjuzu. A pred nekoliko godina sam i sam napravio širm oko jednog kabela i nije mi se svidjelo. Ubio je i ono malo živosti koju je NAD davao u Dynaudio.
Opet, YMMV!

A nekom drugom je glupost uopće razgovarati o utjecaju strujnog kabla, pa neka to sve ostane na osobnoj preferenciji ili dojmu.

Napisano

hvala onda cu samo da izpletem kiku i da navucem termo buzir

Ako ti se da eksperimentirati možeš potvrditi ili opovrgnuti moj dojam. Kao što rekoh, sve to sa kablovima je ponekad čujno, a ponekad nije. 

Razlike koje sam (možda) i čuo između bilo kojeg kabela su takve da ih bez direktne i uzastopne usporedbe vjerojatno ne bih primjetio...ali niti imam Shindo sistem niti sam dirigent npr. Švedske kraljevske filharmonije ili solista u La Scali.

Napisano

ja sam "pleo" tj. uvrtao strujni kabel, gde sam kombinovao dva recepta, gore pomenuti:

http://www.audiologs.com/ozrenbilan/mrezni.htm

i

http://inlowsound.weebly.com/diy-speaker-cables.html

(a inače upoređivao sam ovako pravljen zvučnički sa bezbroj fabričkih bakarnih kablova i osetno svira bolje nego PUNO zvučnih imena)

a i ovaj drugi link će ti pomoći da ne dobiješ žuljeve kad budeš pravio svoj strujni... :D

kod mene je razlika osetno velika između diy-a i fabričkog...pravio sam dva komada:

1. gde sam upletao po 3 žice od 1,5mm,

2. tu sam upletao po 4, al tako da sam uzimao po dva iz svakog voda za + i po dva za - , a uzemljenje nisam pleo, samo sam uzeo jednu žicu i opleo sve zajedno

(ako je slučajno nejasna ova druga varijanta, pitaj pa ću razjasniti....

Napisano

Par kablova uvrtiš na jednu stranu, dodaj još jedan takav par (može i da presaviješ na pola) pa opet uvrtiš na kontra stranu.

Napisano
Par kablova uvrtiš na jednu stranu, dodaj još jedan takav par (može i da presaviješ na pola) pa opet uvrtiš na kontra stranu.

to je to....pa posle iz oba para uzme po jedan za + i po jedan za - 

....naravno možeš ići i dalje pa uvrtati po dva gore "objašnjena" kabla....pa onda imaš po četri voda za + i četri za -...
Napisano

....pa sad....to ti ne mogu reći iz prostog razloga što ne znam :D

a i ako ima razlike ne znam tvom sistemu koja sitna nijansica više odgovara...

ali konkretno moje mišljenje za temu (a znaš onu: "mišljenja su kao šupci....svako ima svoje!!"):

upleti najlakše što možeš (bušilicom), uzmi licnasti kabel, nemoj pun presek (samo zbog lakšeg lemljenja), gledaj da taj ukupan presek po vodu bude iznad 1,5mm za cd, tjuner...itd, i iznad 2,5mm za pojačala, a gledaj da ne bude ni previše (opet zbog lakšeg lemljenja, pošto sam ja lemio i terminaciju) i to je to.....

opet još jedno mišljenje:

ako imaš dobar sistem, velika razlika će se čuti u odnosu na original tj. 2*0,75mm, ako nemaš....možda ni nećeš čuti tolku razliku, baci se na posao i javi kako svira!

Srećno!

Napisano

Ja sam napravio, ali nisam kompletirao (stoji mi tako od vremena, još samo utikače da stavim), kabl sa po 3 voda, faza nula i uzemljenje.

Od nekih 12m kabla sam napravio 9 parčeta dužine po oko metar i nešto.

Upleo sam braon plavi i zeleno žuti zajedno u kiku, i tako 3 puta. Dobio 3 pletenice, pa njih 3 u stegu i bušilicom polako navio.

Spajaće se tako što iz svake od kika uzimam odgovarajuću boju i spajam na utikače.

Napisano

3x1,5

mislim da je preterano ali taj sam im'o

ispada na kraju 3x4,5 :rofl:

Napisano

DSC_0191_zps7a3c1079.jpg

Idem da kupim utičnice i bužir da ga završim. Započeo sam 250 diy projekata i sve stoji na pola :glare:

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...