Jump to content

Sonido SCW300 + B&C DE250 in econowave baby :)


Zvu

Preporučeni Komentari

  • 4 nedelje kasnije...
  • Odgovora 88
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Evo dodatne varijante sa onom malo masnijom skretnicom koja se trenutno sluša i verovatno je da će ostati. Malo merenja, a šema malko kasnije:

Postavljena slika

 

Kontrafaza:

Postavljena slika

 

Zajedno:

Postavljena slika

 

Merenja rađena sa daljine nešto manje od 1m, mikrofon u visini centra razmaka između drajvera. Nisam podizao kutije da centar dođe u sredinu prostorije kako bi bilo što manje refleksija te kako bih mogao ostaviti veći gate. Za sada toliko.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Što se tiče poređenja Sonida u odnosu na Deltalite, Sonido svira lepše ali je Deltalite osetljiviji. Evo i sirovih merenja zvučnika u kutijama bez skretnica.

 

Postavljena slika

 

 

Plavo je Sonido SCW300, a crveno je B&C DE250-8 u econowave-u. Šta se dešava? Vidi se da je sonido u principu prosečne osetljivosti oko 91 dB, a najviše 92dB jer kontam da je tolika tolerancija mog mernog sistema. Inače je po TS parametrima maksimalna osetljivost SCW300-ke oko 95dB, a i deklarisan je sa toliko od strane gosn Varge.

 

Međutim, ono što se vidi, to je da SCW300 zaista ima 95dB ali samo na malom delu odziva - na vrhu na 4KHz, odakle kreće da pada. U frekventnom opsegu gde sam ga koristio ima oko 92dB ali kad dodam kalem (koji nije preterano veliki pa ga ne guši mnogo ali nije ni mali) osetljivost padne za možda 1-2dB. Hajde da kažemo da je gotova kutija osetljiva oko 90dB. Deltalite je sa skretnicom iznosila oko 93dB - što nije ni malo zanemarljivo. Inače je Deltalite bio deklarisan sa 99dB, po većini opsega je išao oko 95dB, a sa skretnicom je bio oko 93dB. Frekventni odziv Deltalite je bio jaaako sličan Sonidu... Lagani rast do 4KHz, gde kreće nagli pad ali sa rupom od oko 6dB na oko 2KHz koja je ostavljala trag na ukupnom odzivu kutije.

 

I dalje je skretnica takva da ne predstavlja nevolje za pojačala ali ne bi trebalo ići na pojačala koja imaju ispod 15-ak W kako bi se mogli postići određeni zadovoljavajući nivoi glasnoće u  prostorijama do 20 kvm. Sa Babelfish-om nemam problema ali neko sa lampašem od oko 5-8W definitivno ne bi bio zadovoljan glasnoćom u većoj prostoriji.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dalje, glede preciznosti merenja, Augerpro je radio gomilu merenja za brdo drajvera na sledećem sajtu:

https://sites.google.com/site/drivervault/driver-measurements

 

Merenja su u dnu stranice pa se mogu uporediti sa mojim, a program koji on koristi je isti program koji koristi John Krutke aka ZaphAudio.

 

Njegovo merenje B&C DE250-8 u ovom talasovodu  :wink2:  je sledeće:

 

Postavljena slika

 

Zbrlj od 9KHz do 13-ak KHz koji on ima u svojim merenjima (koji sam i ja imao letos ali ga više u mojim merenjima nema) je proizvod neobrađenog adaptera koji služi za pričvršćivanje kompresionog drajvera pomoću šrafova umesto prostim ušrafljivanjem u točir. On je samo ušrafio adapter u talasovod, a drajver prišrafio za adapter i merio. Ja sam šmirglao spoj između adaptera i talasovoda letos kako bih napravio blagi prelaz i mogu reći da je fino uspelo :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Stvarno odlični rezultati.

 

Meri sad sa 2 metra ili sa koliko već slušaš, pa na toj daljini utanači fazu što bolje možeš.

 

Jako bih voleo da vidim merenja distorzije tog Sonida, ako možeš molim te izmeri u STEPS-u pa okači. Može merenje sa 30-50 cm daljine i u toj kutiji u koju je već ugrađen.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

:bravo:

Bravo Zvu! Upeglo si ga ekstra!

Svaka čast na trudu i na izloženim rezultatima.

Sada se vidi kako sonido izgleda u realnim merenjima i potvrđuje ono što sam i ja primetio prilikom pravljenja mojih kutija.

Sonido mi je pravio probleme prilikom izrade skretnica, upravo zbog te svoje "niske" (ili bolje da kažemo niže od deklarisane) osetiljivosti. Prosto nisam mogao da verujem da ću morati toliko da ubijam B&C da bi ga poravnao sa SCW-ima. Meni je bilo daleko teže da ih namincam jer sam sve radio prema uvu i prema fabričkim podacima. Ovo kako si ti uradio je onako kako bi trebalu u startu da se priđe svakom projektu zvučnika!

Baš zbog te osetljivosti čini mi se da sonido zvuči malo više kao Hi-fi...pitomo i pitko, ali malo lenjo i kolorisano. Definitivno može da zamasti i da zavibrira kada zatreba, ali nema one eksplozije dinamike i iživljavanja na detaljima(koji nekad znaju da malo smore) kao kod pro drajvera. Takođe, verujem da mid-bas kik bolji bio na delta-lite. Dve totalno drugačije prirode zvuka... Jbg, stvar kompromisa ko i sve u ovom ludom sportu :whistle2:

 

Jel može malo ukratko oko samog postupka merenja, tj oko opreme i programa koji si koristio?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Baš zbog te osetljivosti čini mi se da sonido zvuči malo više kao Hi-fi...pitomo i pitko, ali malo lenjo i kolorisano. Definitivno može da zamasti i da zavibrira kada zatreba, ali nema one eksplozije dinamike i iživljavanja na detaljima(koji nekad znaju da malo smore) kao kod pro drajvera.

....

.Jel može malo ukratko oko samog postupka merenja, tj oko opreme i programa koji si koristio?

 

Ja sam drugačiji utisak stekao... da nema one koloracije koje ima kod nekih PRO baseva. Deluje mi prilično studijski ovaj zvuk :) Bolje pojačalo nabavi pa da vidiš kontrole i detalja :) Izmoli Synca da dovučete betu kod tebete :)

 

Što se tiče smaranja kod detalja, kad se lepo upegla (a da se pri tom ne ubije živost kutije) detalji ne mogu da me smore. Mislim, ne bih sad da kakam ali većina utisaka koji se opisuju kao "previše informacija" ili "previše detalja" potiču od nekog brdašceta u frekventnom odzivu koji može da preovladava na puštanju određenih pesama ili muzike. Kad se ne sluša ta muzika sve ok, a kad se pusti, odmah krene oduševljenje, a 15 minuta kasnije i želja za smanjivanjem. Da ne pominjem izobličenja (kojima se još nisam počeo baviti ozbiljno), a koja su jedan od osnovnih pokazatelja po kojima se može zapravo odrediti gde rezna frekvencija treba da bude. Kombinacija odziva u osi i van nje sa merenjima izobličenja kako bi se videlo kolika su u kom delu frekventnog odziva nam upravo govore gde treba da bude rezna frekvencija.

 

Dakle gleda se kolika su izobličenja i odluči se do kog dela frekventnog opsega su izobličenja prihvatljiva. Zatim se gleda da na odzivu u osi nema rupa i vrhova u delu u kom nameravamo da ga koristimo, a gde smo utvrdili da su izobličenja dovoljno niska. Onda se gleda i odziv van ose kako bi se utvrdila direktivnost pomenutog drajvera pa se tek onda ulazi u pravljenje drvenarije i na kraju skretnice. 

 

Kad se napravi skretnica, onda se sluša. Pa se napravi druga, pa se sluša. Pa se napravi n-ta pa se sluša. There can be only one :)Oprema je: kartica M-audio , program HOLMImpulse i Behringer ECM8000 mikrofon.

 

Ako te zanima baš postupak merenja, to je ovde.

 

 

Cika Zvu, ja to nista ne razumem te crtice gore dole, pa u raznim bojama pride.... :hot:

 

Nego, reci ti meni jesl ti zaaadovoooljan i jel mislis da bi moglo jos bolje il je to vr..... :wink2:

 

Ja uvek imam osećaj da ni jedan zvučnik nisam iscedio do kraja iako ga gnjavim jako dugo vremena kao mačku. Možda ima neka varijanta koja je bolja ali se ja ne bih više zamarao ovim :)

 

Odo da sluškim :)

 

 

Stvarno odlični rezultati.

 

Meri sad sa 2 metra ili sa koliko već slušaš, pa na toj daljini utanači fazu što bolje možeš.

 

Jako bih voleo da vidim merenja distorzije tog Sonida, ako možeš molim te izmeri u STEPS-u pa okači. Može merenje sa 30-50 cm daljine i u toj kutiji u koju je već ugrađen.

 

Faza je faza. Kad je podešena kako treba ista je i sa 1m kao i sa 2m. Refleksije mogu i hoće malo sreću da pokvare ali to ne menja situaciju glede samih kutija već je proizvod sobe.

 

Daj neki linak za taj STEPS. Mrzi me da tražim :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

hahaaaaaa :DHoćem Peđos :D 

 

..............Što se tiče smaranja kod detalja, kad se lepo upegla (a da se pri tom ne ubije živost kutije) detalji ne mogu da me smore. Mislim, ne bih sad da kakam ali većina utisaka koji se opisuju kao "previše informacija" ili "previše detalja" potiču od nekog brdašceta u frekventnom odzivu koji može da preovladava na puštanju određenih pesama ili muzike. Kad se ne sluša ta muzika sve ok, a kad se pusti, odmah krene oduševljenje, a 15 minuta kasnije i želja za smanjivanjem. Da ne pominjem izobličenja (kojima se još nisam počeo baviti ozbiljno), a koja su jedan od osnovnih pokazatelja po kojima se može zapravo odrediti gde rezna frekvencija treba da bude. Kombinacija odziva u osi i van nje sa merenjima izobličenja kako bi se videlo kolika su u kom delu frekventnog odziva nam upravo govore gde treba da bude rezna frekvencija.Dakle gleda se kolika su izobličenja i odluči se do kog dela frekventnog opsega su izobličenja prihvatljiva. Zatim se gleda da na odzivu u osi nema rupa i vrhova u delu u kom nameravamo da ga koristimo, a gde smo utvrdili da su izobličenja dovoljno niska. Onda se gleda i odziv van ose kako bi se utvrdila direktivnost pomenutog drajvera pa se tek onda ulazi u pravljenje drvenarije i na kraju skretnice......Kad se napravi skretnica, onda se sluša. Pa se napravi druga, pa se sluša. Pa se napravi n-ta pa se sluša. There can be only one :)

 

Nadam se da nisam konfuzan prilikom ovakvog objašnjavanja. Često mi se desi da ja nešto podrazumevam, a nisam možda baš to napisao pa me slobodno secite ako zapenim oko nečega, a vrapci to već znaju ili krećem da pričam džedajski nerazumljivim jezikom.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@ZvuDa li si u prilici da snimis odziv sa roze sumom krozneki VA? Evo moze ovaj:http://people.kth.se/~johk/jdft/screenshots.htmlZnaci pojedinacni odzivi 12" i v.tonca, kao i zajedno.Imas li uslova da izmeris/snimis krivu impedansekutije, zanima me Fb=? (ARTA ?)Hvala sto si nam prikazao na cemu radis, pozdraVps nesto me uznemirava pisanije...http://people.kth.se/~johk/jdft/screenshots.htmljel sad radi?

Nisam snimao krivu impedanse. Evo sličica bele buke: https://dl.dropboxusercontent.com/u/57182398/slike%20noise.rarNegde je nivo jači pošto živim pored ulice pa je je teško dobiti čist uzorak osim ukoliko ne merim u 3 ujutro kada nema autobusa i kola toliko mnogo.Unutra se nalaze RTA skrinšotovi - po nekoliko uzoraka pošto se konstantno menja. Visokotonac nisam snimio jer me mrzi da lemim otpornik umesto cele skretnice za basmid da snimim pravo stanje. Ako budem nešto menjao na skretnici, odradiću i to pa postovati skrinšotove i toga.Snimanje za basmid je odrađeno sa hornom napunjenom odevnim predmetima i prebačenim ćebetom preko :)Inače, moraću da sredim malo dampiranje. Ispostavilo se da se i pored dva sloja vatelina u kutiji, na nekim frekvencijama čuje da odzvanja.Sledeći korak je 1cm sunđer na zidove oko bassrednjetonca pa sloj vatelina preko sunđera. Ako to ne pomogne, onda idem na 5mm filc, pa 5mm sunđer pa sloj vatelina. Ako ni to ne pomogne, onda mi cure srednji na basrefleks (za šta je verovatnoća mala ali đavo ne ore i ne kopa - inače, to je jedna od loših strana postavljanja refleksnog otvora sa prednje strane), a u tom slučaju se to rešava na drugi način ali neka to ostane iznenađenje ako se baš ispostavi da je to to :wink2:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 6 months later...

Hajde da upotpunim i zatvorim priču pošto je kolega sa foruma tražio šemu skretnice... Projekat je odavno završen, slušan i taman kad je skockan, Luka završi velike vejvgajdove, a čovek kao čovek - proklet, uvek hoće više, hoće bolje. 

 

Skretnica rađena u milion iteracija dok nije svaki instrument zazvučao onoliko verno koliko sami drajveri u kutijama mogu da reprodukuju, a da pri tom nije nestalo basa ili da su se zamutili srednji. To je ta klackalica kod dvosistemaca kod koje se najviše vremena izgubi, a mora da se odradi kako treba inače je rezultat polovičan.

 

Ovo je konačna verzija - meni najbolje zvučeća i najbolje mereća :)

 

 

post-117-0-44784200-1383593895_thumb.jpg

 

Za polaritet visokotonca nisam siguran pa praštajte ali to ćete morati na uvo da probate - kad se jače čuje, to je to.

 

Evo i FRD i ZMA fajlova za ove drajvere u ovoj kutiji pa se mogu ljudi igrati - ako iko ikada bude pravio repliku ovih kutija.

 

Sonido + B%C FRD and ZMA.zip

 

Nekako su mi prirasle za srce ove kutije i igranje baš sa ovim drajverima :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo kako je to izgledalo u simulatoru:

Visokotonac - gornja linija visokotonac u kutiji, donja sa skretnicom.

Postavljena slika


Bas srednjetonac - ista priča:

Postavljena slika


I rezultat:

Postavljena slika

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mozda sam malo brzopleto kupio ove tvoje kutije i zvucnike od Koje.

Boga pitaj da li cu zvucnike uopste moci montirati u kutije, a kako li ce tek zvucati.

 

Kutije još nisu plaćene pa ih tehnički još nisi kupio, a ni zvučnike od Koje  :)

 

Nisi u obavezi da ih kupiš što se mene tiče. Ako želiš da praviš druge kutije ili drugačijih gabarita ili sa drugim drajverima - mogu da ti pomognem. Samo moram da se čujem sa Kojom da mu vratim Sonide. 

 

Kompresione drajvere sam ti kupio, a kalemove sam naručio pre par dana i stigli su jutros u 09:00 pa si se za njih venčao. Oni su i tehnički tvoji - ne mogu ići nazad u radnju da mi vrate tvoj novac.

 

Što se tiče montaže u kutiju - pa jesi li DIYer ili nisi ? :) Nešto i sam izmozgaj. Ja ću ti pokazati svoj način kako su svirali kod mene i nisam imao problema. Ti možeš da smisliš svoj način ako ti se ne sviđa moj.

 

Što se tiče zvuka da li ti se sviđa ili ne, dok ih ne napraviš nećeš znati pa je to na tebi hoćeš li dalje da rizikuješ ili ne.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...