Jump to content

DYNAUDIO SISTEM


Dr Blues

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 127
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

EXTRA DRAJVERI ! Kao da sam ih projektovao po svojim željama-naročito veličina bass jednice!

imas ovo na oglasima:http://www.kupujemprodajem.com/Cabasse-Brigantin-IV--33923-oglas.htmja sam se usro kad sam cuo ovo.covek inace ima i Dynaudio u drugoj sobi - pa sam cuo i njih - kobasica je kobasica :respect:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Taj covek i jeste taj sa oglasa Boban - Royal - nadimak, covek je drzao onu cuvenu diskoteku u Zemunu - Royal zato ga tako i zovu, statike nisam slusao a sto prodaje kutije hmm pa razmisli, mozda nije zadovoljan kako sviraju, a mozda hoce da proda pa da doplati za nesto jos bolje recimo Avangarde uno- nano :respect: , Boga pitaj sta je jedno je sigurno veoma dugo su na oglasu i jos su u kuciPo meni DOBAR DYnau.... bolje svira od tih spomenika, kad kazem dobar zna se nasta se misli od 3.0 pa na dalje to je dobar, dobar Dyna....jednostavno imaju isklesaniju zv... sliku, jasniji su, neutralniji, cvrsci, bolje segmentiraju instrumente pogotovu kad je guzva, krupniji instrumenti, mikro detaljniji, analiticniji jednom recju u svemu su bolji

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imam casopis od Ivana... iz Nisa. Covek se bavio Dynom, pravio sam njegovu kutiju/projekat sa tvojim driverima sem sto je mesto 15w 17w i mesto visokotonca je cini mi se jeftinija varijanta. Pre nabavke 17w kutija je radila sa 30w54 - d54(ili kako vec ide oznaka) - d280(uglavnom onaj najeftiniji) na Dynaudio origiigi skretnici i nakon ugradnje 17w i pravljenja skretnica prema Dinicu (setio sam se prezimena) zvucnik je propevao i to... muski

Znaci, posto te skretnica muci, mogu ti dati tu oprobanu i dobru semu, pa eventualno videti sta raditi posto ti imas 15w.

Visoki ne bi trebao da pravi probleme

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Video sam da su 30w54 u kutiji od 120 L. I pominjao sam merenje T/S parametara bass jedinica da bi se tačnije utvrdilo u koji tip kutije da ide (bass-reflex, kompresija,...) i koje veličine da bude kutija izabranog tipa. Kako god okreneš, meni 120 L deluje baš veliko. Pri tome treba preko parametara i još nekih faktora utvrditi realnu efikasnost bass jedinice u kutiji na području koje će pokrivati. U praksi to bude dosta manje nego što se ljudi nadaju, pa ispadne belaj na kraju sa basom koji je na nižem SPL-u nego ostatak opsega.

Ako se ne varam pomenuta kutija ima (ako se racuna da su zidovi kutije 18mm) oko 101 litar a verovatno ima i koja upornica unutra sto izade oko 100 litara.Molim te Boki za par odgovora.Da ne otvaram novu temu a vezano je bash za ovaj bas 30w54.Ja imam igrom slucajeva identicnu ovakvu kutiju.Planiram vec dve godine da pravim neshto nalik ovome http://www.avstore.r...10-diamond-dmd/ sa skretnicom koju je projektovao SAM za Selektora (ako se dobro secam).Uglavnom razmake bi stavio iste kao u SAM projektu a skretnica je vec napravljena,po istom projektu.Po Sam-ovom projektu "Selektor,, zapremina kutije je 30 *30*90 (opet nisam siguran ,nisu mi pri ruci projekti)ali tu je negde ,shto bi znacilo oko 80 litara sa jednim varioventom.E sad moje pitanje je da li se normalno racuna zapremina kada je u pitanju ovakva konstrukcija kao kod usher be10 diamond?Mislim da li treba mozda da dodam ili oduzmem na onih 75-80 litara ,koji litar zbok ovakve konstrukcije?Kutiju bi pravio kompresionu sa jednim varioventom.U ovim kutijama od 100 litara ne zvuci dobro 30w54 kao da na na 40-45Hz ima jako pojacano podrucje mozda i deset decibela.verovatno je to i zbok jako male prostorije u kojoj slusham.Da se ne mucish Dr Blues da pravish nove kutije mozesh i da ispunish sa na primer peskom pod kutije da bi smnjio litrazu na 75 litara.Treba ti 25 litara peska .Ovo mozesh i sa nekim drugim materijalom da ispunish ,pesak mi prvi pada na pamet.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Malo li je bilo afirmativnog, ali to ste izgleda sve preskočili, ili je mnogima bilo predugačko i prekomplikovano za čitanje...Ako bi mogao gotov projekat, i to u sličicama, kao strip... :sarcastic_hand:

ma ja to samo na konto toga sto mlogo voles da se svadjavas........ :sarcastic_hand:

Svako dobro vam želim i zaista vam hvala na sugestijama :D

nije tebi bilo namenjeno , sto si citirao
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

imas ovo na oglasima:

http://www.kupujempr...33923-oglas.htm

ja sam se usro kad sam cuo ovo. covek inace ima i Dynaudio u drugoj sobi - pa sam cuo i njih - kobasica je kobasica :respect:

Da druže dobro znam šta sve ima na KP. E tako nešto ću i ja napraviti, ako da Bog zdravlja i sreće junačke. Imao bih i ja još bolje, samo da mi padne neka "kintica" šaka...no, zadovoljiću se za sad i ovim što mi se dešava...

I ja sam na KP, možeš videti ovde: http://www.kupujempr...98348-oglas.htm

i ovde: http://www.kupujempr...04061-oglas.htm

Taj covek i jeste taj sa oglasa Boban - Royal - nadimak, covek je drzao onu cuvenu diskoteku u Zemunu - Royal zato ga tako i zovu, statike nisam slusao a sto prodaje kutije hmm pa razmisli, mozda nije zadovoljan kako sviraju, a mozda hoce da proda pa da doplati za nesto jos bolje recimo Avangarde uno- nano :respect: , Boga pitaj sta je jedno je sigurno veoma dugo su na oglasu i jos su u kuci. Po meni DOBAR DYnau.... bolje svira od tih spomenika, kad kazem dobar zna se nasta se misli od 3.0 pa na dalje to je dobar, dobar Dyna....jednostavno imaju isklesaniju zv... sliku, jasniji su, neutralniji, cvrsci, bolje segmentiraju instrumente pogotovu kad je guzva, krupniji instrumenti, mikro detaljniji, analiticniji jednom recju u svemu su bolji

Svaka čast prijatelju, zbog svega toga i još mnogo toga sam se i upustio u avanturu izrade 4sistemskih Dynaudio kutija. Imao sam i Dynaudia, JBL L90, JBL VSA1800, Focal Chorus 816v, infinity renaissance 90, Mission, Kef...i više ni ne znam šta sve, ali sam se ponovo vratio na svoj početak - Dynaudio i shvatio da je to to!!!!!!!!!! :happy64: :happy64: :happy64: :happy64: :happy64: :happy64: :happy64: :happy64:

a odmah pored ES je ovo cudoviste

http://www.kupujempr...30953-oglas.htm

Da na žalost pre neki dan sam bio kod čoveka kući i nisam čuo Bradacovu kutiju.

Imam casopis od Ivana... iz Nisa. Covek se bavio Dynom, pravio sam njegovu kutiju/projekat sa tvojim driverima sem sto je mesto 15w 17w i mesto visokotonca je cini mi se jeftinija varijanta. Pre nabavke 17w kutija je radila sa 30w54 - d54(ili kako vec ide oznaka) - d280(uglavnom onaj najeftiniji) na Dynaudio origiigi skretnici i nakon ugradnje 17w i pravljenja skretnica prema Dinicu (setio sam se prezimena) zvucnik je propevao i to... muski Znaci, posto te skretnica muci, mogu ti dati tu oprobanu i dobru semu, pa eventualno videti sta raditi posto ti imas 15w. Visoki ne bi trebao da pravi probleme

Ok prijatelj, najlepše bih te zamolio da mi se javiš vezano za skretnicu, meni treba za 30w54, 15w75, d54(ili D76 ne znam šta ću nabaviti, jer sam dao oglas: http://www.kupujempr...98348-oglas.htm) i D260 esotec. Samo da znaš - svi drajveri su mi na 8 oma, sem 15W75 koji su na 4 oma!
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imam neke stare i drljave PDF-ove sa podacima pa neke stvari mogu da vidim ali osetljivost ne mogu. Iskoristio bih sva 4 drajvera ako se mogu uklopiti po osetljivosti (pri tome mislim prvenstveno na 15W75).Ukrštanje između 30W54 i 15W75 na 300HzUkrštanje između 15W75 i D54 na 1,6KHz (može i do 2KHz)Ukrštanje između D54 i D260 na 5KHzE sad, kako ćeš to da izvedeš bez merne opreme, nemam pojma. Treba da napraviš kutiju za te zvučnike. Zatim trebaš da izmeriš frekventni odziv tih zvučnika u kutiji u kojoj će svirati. Ne samo zbog širine strane i baffle step-a već i zbog podatka koji se odnosi na akustički ofset zvučnika između kojih je ukrštanje.Možeš napraviti skretnicu koja će imati potpuno ravan frekventni odziv, a i dalje da zvuči muljavo jer je fazna usklađenost skretnice loša. Kada je obraćena pažnja na taj detalj, obrnuti polaritet jednog od drajvera između kojih postoji ukrštanje rezultuje naglim i oštrim dipom (rupom) u frekventnom odzivu tačno na frekvenciji ukrštanja. Poželjno je da je taj dip pri obrnutom polaritetu najmanje 20dB ili više. To je dovoljno teško uraditi i za dvosistemsku kutiju kako treba, a ne za četvorosistemsku.I tako. Imaš ti da se igraš ihaj :)Ako ti nije do igre i nabadanja, nađi neki dobar projekat koji koristi tvoje drajvere na internetu i napravi te kutije.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, moj je D260 esotec, a što se tiče njegovog skupljeg brata 330 - verujte po forumima na netu i kritikama, više d260 opravdava odnos cena-kvalitet. Samo da je malo jeftiniji onda bih i delio vaše mišljene: "eh da si jos njega uzeo :respect:".

330 je babaroga za 260. :oke:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Možeš napraviti skretnicu koja će imati potpuno ravan frekventni odziv, a i dalje da zvuči muljavo jer je fazna usklađenost skretnice loša. Kada je obraćena pažnja na taj detalj, obrnuti polaritet jednog od drajvera između kojih postoji ukrštanje rezultuje naglim i oštrim dipom (rupom) u frekventnom odzivu tačno na frekvenciji ukrštanja. Poželjno je da je taj dip pri obrnutom polaritetu najmanje 20dB ili više. To je dovoljno teško uraditi i za dvosistemsku kutiju kako treba, a ne za četvorosistemsku.

Pritom, kada imaš 4 drajvera u kutiji, razmaci ukrštanja frekventnih opsega su nedovoljni, tako da će dva drajvera koja nisu susedna takođe uticati jedan na drugi. Njihove faze je već nemoguće uskladiti jer su oba usklađena sa drajverom između njih.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@ Dr BluesProbaj da kontaktiras Dinica, ima dosta iskustva sa Dynaudio-m, dace ti dobar savet u kom pravcu da ides, verovatno ces moci to sto hoces i da cujes svojim usima. Mozda ces i drajvere naci kod njega. Pricam napamet, odavno nisam bio tamo ali vredi pokusati.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pritom, kada imaš 4 drajvera u kutiji, razmaci ukrštanja frekventnih opsega su nedovoljni, tako da će dva drajvera koja nisu susedna takođe uticati jedan na drugi. Njihove faze je već nemoguće uskladiti jer su oba usklađena sa drajverom između njih.

To ne treba da te brine uopšte. Ako i postoji neko preklapanje zbog blage strmine reza, ono se dešava na onoj glasnoći koja uopšte neće uticati na konačan ishod. Te u toj meri neće ni biti mutne zvučne slike zbog toga.S tim što ja i ne bih išao na neke ultra blage strmine bez obzira na broj drajvera u kutiji.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pritom, kada imaš 4 drajvera u kutiji, razmaci ukrštanja frekventnih opsega su nedovoljni, tako da će dva drajvera koja nisu susedna takođe uticati jedan na drugi. Njihove faze je već nemoguće uskladiti jer su oba usklađena sa drajverom između njih.

A šta ako napravim odvojene kabine? A šta ako odvojim svaki drajver fizički unutar kabineta?

@ Dr BluesProbaj da kontaktiras Dinica, ima dosta iskustva sa Dynaudio-m, dace ti dobar savet u kom pravcu da ides, verovatno ces moci to sto hoces i da cujes svojim usima. Mozda ces i drajvere naci kod njega. Pricam napamet, odavno nisam bio tamo ali vredi pokusati.

Imate li Dinićev telefon ili neki kontakt?

Evo Dinicevog projekta sa istim mojim drajverima:

Podnostojeća transmisiona četvoropojasna zvučna kutija sa sopstvenim štelujućim postoljem.

Osetljivost 89db, sinusna snaga 210W, rezna frekvenca 150Hz, 950Hz i 4000Hz. Masa 98kg.

Bas jedinica Dynaudio 30W54

Bas srednjotonac Dynaudio 17W75(15W75XL)

Srednjotonac Dynaudio D54 (D54AF)

Visokotonac Dynaudio D260 Esotec (D28AFB-2)

Dimenzije:

Visina bez postolja.....144,0 cm

širina.........................36,5 cm

Dubina.......................50,0 cm

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...