Jump to content

zanimljiv DIY horn setup


Zen Mod

Preporučeni Komentari

zeknut taj coax bms-ov.. na vise mesta sam nalazio da su imali probleme sa njim, da li zbog neprilagodjene skretnice ili cega drugog, ne znam. Trenutno postoje 2 novija modela 4592 i 4594 sa neodimijumskim magnetima. Nisam siguran da bih olako uletao sa njima da se igram..

inace, 2" drivers tesko preteraju 10khz bez problema i koriste se za opseg 300/400 do 8/9khz. Nisam siguren koji su ovo profili horni, ali racunaj da tesko da moze da se naklepa 2sistemac, sa izuzetkom coax bms, sto je koliko znam, redak primer da se jednim 2" cd tera do gore.

Hoces li nesto tako, racunaj na 3sistemsku varijantu, s tim sto za mid treba videti sta je od drivera i horni najpogodnije.

e bas sam pomogao :sarcastic_hand:

dosadih vise sa ovim poljacima, ali su loodi i svasta prave i mogu ti dati ideju

http://www.diysoundgroup.com/WaveGuides.htm

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 131
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Da prvo nešto odgovorim, pa se bacam na poljake. :sarcastic_hand: Nije mi baš stalo da bude 2-way. Onaj BMS je coaxialac, pa sam pomislio da možda i može raditi tako visoko. prema proizvođaču do 22 kHz.Radi postavljanja u kuteve mi se sviđa K-horn bas varijanta, a sve ostalo može biti i drugačije - ako je jeftinije onda je i bolje... :Viannen_loungelizard: E da, ovi noviji modeli 4592 i 4594 su JOŠ (!!!) skuplji od 4590, a ni on mi nije previše drag zbog cijene... Za mađarske govornike: 4590 mi je previše DRAG!* :sarcastic_hand: U vezi 2" drivera - kažu da K-horn treba rezati bas što je niže moguće, odn. da što manje midbasa ide u bas hornu, pa mislim da bi i pasao driver koji može odraditi od oko 300 Hz do kako si naveo 8-9 k.Osim toga, ne moraju baš bit ni compression drivers - bilo što a da se može nakalemiti na kutnu bas hornu i da ima veliku osjetljivost.*iskustvo sa mađarskim trgvcima - kažu cijenu dodaju "nem drago!" :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@zero:KH ima svoje mane , ali kome se jednom svidi - pristaje i na te mane i tesko ih menja za bilo sta drugo probirljiv je sa ampovima , trazi cosak i samo cosak , trazi da budes bar 3,5 m od njih , pokazuje da mu je srednjetonska horna najslabiji deo lanca na netu ima dokazano dobrih resenja za zamenu srednjetonske horne , a ove obe ACR varijante je decentne ; oni su tisuculjetni proizvodjac KH varijanti za Evropu ....... tako da nije ni cudo .svojevremeno sam ( a pisao sam o tome nekolicinu puta ) uradio tipu u NS preradu koja se sastojala u sledecem :- cevna aktivna 2-way skretnica , tako da je amplifikacija izgledala ovako :- dole SS amp 2 x 70W ( origin ne otrivam da ne bi bilo smejanja ) preradjen u velikoj meri-gore cevni monoblokovi - PP EL34 triodni spoj (15-17W snage )od pasivne skretnice - na basu nije ostalo nista , na srednjem je ostao samo autotrafo , na visokom samo kond i autotrafosam zvuk KH je takav da - i pored svih flaws - neposrednost i dinamicnost je takva da jednostavno zaboravis na fifi i pinpoint imaging ; nemozes bog zna koliko da razmisljas o tome kad u sobi imas instrumentarij u prirodnoj velicini ....... ako pogledas slike originalnih drivera - ni bas , nisrednji ni visoki nisu bog zna sta ; bass je steel stamped , kvadratni magnet ( o'ma skontas da je 'mericki hehe) , srednji je malo veca pastetica a visoki je .... p avec je i Eminence APT80 bolji od njega daklem - malo kopanja po netu , izabrati najlakse nabavljive a dovoljno jeftine oprobane drivere ..... i ta rabota uopste ne mora biti skupaprednost KH kombnacije je u jednoj stvari u startu - horn loading all the way ;bez obzira koliko ja postovao i simpatisao Ekonovejvovanje kao koncept - stoji jedna zamerk ana sve te konstrukcije - da resenje za bass ( mahom neki BR ) jako tesko moze da pridje kvalitetom onome sto je gore - kulturan kompresioni driver u EWG ili nekoj drugoj horni .ne moze da pridje ni brzinom na podrucju rezne frekvencije , a ni kvalitetom odziva dole .dok je to kod KH , cak i bez ikakvih tweakova ( ako se radi o stock varijanti ) to ipak blendovano mnogo boljeedit:to vredi za sve koncepcije gde imas uparen horn loaded kompresivni driver sa basom koji je load-ovan kutijom nekog drugog principata zamka se donekle moze preskociti koristenjem izvanrednog bass drrivera ( Altec varijante sa BR loadingom , Altec , WE , Iskra , Klangton blabla varijante sa IB loadingom ) ili hibridnog pristupa ( kompresivni ili BR loading basa , potpomognut front loading hornom za rad u podrucju rezne frek. ) kao sto su Altec A7 i veci varijeteti , odnosno BD i slicni od novijih ........ sto ce reci - sa stanovista poor balcan man - sto se vise ubartas oko boxova i horni - uslovno manje para je potrebno za preputium drivereako ces da cifras i stedis sa boxovima ( malo mi mesta , zena me mrzi ) onda su preputium driveri sve potrebniji i potrebniji...... jer se akusticni principi tek donekle mogu zavarati na misice ........ a misici se zovu soldi

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zen, :drinks: Da si mi bliže svaki dan bih te odveo na pivo! :bravo: Znaš i iz naših prepiski da otkad sam poslušao Veliki Horn od Ivaneka i one švabske horne sa aktivnim basom kojima se ne mogu sjetiti imena (spojeni su bili na neki japanski Kondo) ne prestajem kombinirati u vezi high eff i po mogučnosti hornama. Da, i ovi zvučnici koje sam čuo (bili su tu još i Fidelio sa Lowther DX2) imaju nekih svojih mana - pinpoint npr.-ako je to uopće mana? Dosta hife - slušajmo mjuzu!Znači misliš da ne bi valjalo bez aktivne skretnice? Shit - sad još moram naučiti što je to aktivna skretnica... :blink: :)Amp za bass - NAD C370? Ili ne valja ni za to? Je li tajna koji su driveri bili u K-hornu koji si obradio? Možda mi upali kineski sindrom odn. copy/paste. :dirol:Vidim da si dopunio post.Ma i meni već smetaju kutije skoro na pola sobe, a u kuteve mogu staviti K-horn - imat će taman koliko je PWK napisao da trebaju imati slobode iako je soba možda mrvicu premalena. Ima ljudi koji su na Klipsch forumu pisali da su im ti zvučnici solidno radili čak i u sobama koje su otprilike kao i moja - 2-4 m2 veće. Mogu riskirati jer svi tvrde da su i ove kutije prevelike za moju sobu, pa odmaknute od zidova oko 110 cm (FB) ne rade uopće loše.P.S. Ako sam dobro shvatio tu pasivnu skretnicu koju si radio - njen je zadatak bio samo da odreže visokotonac "ozdola" i prilagodi midu i visokotoncu impedancije?

Izmenjeno od zerowaf
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

to sto sam navodio za aktivni setup je samo ilustracijaKH u pitanju je bio origigiza normalan KH ti je dovoljan killer amp od 5-10Wza adekvatne drivere mi moras dati malo vremena da prekopam knjige starostavne ..........ali samo pod uslovom da otvoris KH temu i napises "pravim KH " :sarcastic_hand:ako ces samo radi sporta - googlaj sam - prvo nadji T/S i ostale k-ke original drivera , pa onda vijaj zamene :tongue10:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

to sto sam navodio za aktivni setup je samo ilustracijaKH u pitanju je bio origigiza normalan KH ti je dovoljan killer amp od 5-10Wza adekvatne drivere mi moras dati malo vremena da prekopam knjige starostavne ..........ali samo pod uslovom da otvoris KH temu i napises "pravim KH " :sarcastic_hand:ako ces samo radi sporta - googlaj sam - prvo nadji T/S i ostale k-ke original drivera , pa onda vijaj zamene :tongue10:

Kako me samo provalio! :sarcastic_hand: Ne pravim ništa dok ne saznam sve što mogu saznati o projektu! Poskidao sam nekoliko planova za KH, ali ih još nisam usporedio da vidim jesu li identični. Poskidao sam i k-ke drivera iz originala i iz ovih švapskih, te nekoliko varijanti skretnica za originale - uglavnom ponuđene kao tweak za KH.Kada budem otprilike svjestan u što se upuštam onda ću i otvoriti temu.Ovako sam došao do nekog zida i trebalo mi je nekoliko rečenica da vidim koje su uopće opcije na raspolaganju i može li se nešto izmajmunirati upopreko - što se tiće kabineta za njih se najmanje brinem. Sa dobrim nacrtom i dobrim prijateljem koji je stolar se mogu usuditi krenuti, ali bez saznanja o driverima, skretnicama i hornama ne mogu. Budući da se posvuda piše o nekim prepucijumskim nadogradnjama stekao sam dojam da se niti ne isplati počinjati sa jeftinim elementima.Inače, našao sam i site Boba Critesa koji drivere od 30-40 $ prodaje za 80-90 $ tvrdeći da on ima stare serije koje su navodno dobre, a da nove istoimene ne valjaju...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

15" Eminence iz standardne ponude je vise no OK , samo sam zaboravio ( tj. nisam ni pamtio ) koji - pa bi valjalo traziti po snimljenim fajlama* sto se tice komp drivera - bilo sta sto je sposobno da dosvira 600Hz ( i nize ) je ok - i bolje od originalne pastete ; Selenium , Beyma , BMSnaravno da je bolje da dosvira i 400 , jer KH bass horn bas i ne pljuje mnogo vise od togasto se tice visokog - APT80 je , kao sto rekoh , bolji od originalnog KH/EV /OEM glede* st horne - varijeteta imas koliko hoces - okrugle [poliester] , paper mache , drvene preslikane od gagijevog japanca , Edgar i Edgar look-a-like ...... ( da ne pominjem vrste po expanziji )ja samo mogu da ti kazem da je projekat napravljiv i isplativ i neverovatan po odnosu money/qualityali - kao i u svemu - "odi se jebat " ne ide bez "odi " :sarcastic_hand:sto ce reci - veoma mudro je - prvo cuti pa zakljuciti da li je to prica za tebeako vec ne njih , a ono bar neku dobru hornu znajuci Ivaneka , ako ne vec njegovu "Veliki" hornu - pretpostavljam da je po autoritetu to najblize KH sto si naveo da si imao prilike cuti* - moji omilljeti horvacanski izrazi :buehehe:zarad omiljetih horvacanskih izraza - moracu rarovati sto imam od KH , pa ti uplodam i posaljem linkpa si biraj :rofl:sto se tice BC - ja mislim da on prodaje custom 15" koje je on narucio od Eminence

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

I meni se čini da su bas driveri koje BC nudi od eminence. Zapravo neka nova varijanta K33E (e kao eminence), a možda sam već počeo i miješati informacije koje sam skupio u tjedan dana.Glede, vis a vis, a pro po, u vezi, svezi*,što se tiće fajli (turpija :sarcastic_hand: ) sam jako zahvalan! :respect::hi::drinks: Mogu ti reći da pomalo stječeš naklonost mighty Zerowafa... :crazy::buehehe: :buehehe: * svezi je jedna light varijanta pogodna za novajlije u "bespućima lingvističke zbiljnosti"! :rofl: ( u koje se i sam ubrajam!)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ako je dosad nisam stekao - sta ce mi sad ?:tongue10:

Eto! Ljudi, je l' vidite ovu nezahvalnost?! :serbvidkakisicl0: Otkad sam na forumu nisam propustio nijednu priliku da tog čovjeka nešto ne tražim - uslugu u vidu izračuna, mišljenja, savjeta.... Svaki put dobijem što tražim, a on sad ovako nezahvalno nastupi! Kao da je meni lako biti dosadan! Kao da meni svi ti zahtjevi i pitanja padaju sa neba! :blackeye::tongue10::air_kiss::connie_nutzo::drinks: P.S. Tenx!
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@ BeatPa jesi li proverio?

Slučajno sam primetio ovo pitanjce, malo se zagubilo.Postoji jedna razlika u našim proračunima. Kod tvog, veličinu horne određuje uslov da je obim usta jednak talasnoj dužini najniže frekvencije.Moja horna ispada veća, jer idem na uslov da je dužina horne jednaka četvrtini talasne dužine. Na taj način je ispunjen i uslov za obim - on je veći od minimalno poželjnog.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 month later...

Beat,Pa nije osnovni uslov Fonaravno da je beskorisno ici previse ispod predvidjene FoRecimo nema mnogo smisla postavljati hornu cija Fo ide ispod spektra koji driver uopstei moze da reprodukuje?Drugo sa bespotrebnim povecanjem obima povecava se i udaljenost jedinica stonarusava recimo time delay itd.zbog toga st onece biti efekta, cak mozda i suprotno, povecace se izoblicenja itdja sam razmatrao odnos duzine horne i precnika usta 1:1u odnosu na Fo, i ja sam "pustio" malo nize nego sto je potrebno.... :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Beat,Pa nije osnovni uslov Fonaravno da je beskorisno ici previse ispod predvidjene FoRecimo nema mnogo smisla postavljati hornu cija Fo ide ispod spektra koji driver uopstei moze da reprodukuje?Drugo sa bespotrebnim povecanjem obima povecava se i udaljenost jedinica stonarusava recimo time delay itd.zbog toga st onece biti efekta, cak mozda i suprotno, povecace se izoblicenja itdja sam razmatrao odnos duzine horne i precnika usta 1:1u odnosu na Fo, i ja sam "pustio" malo nize nego sto je potrebno.... :)

Već davno sam zaključio da su horne zaguljena stvar. Deo opsega tog srednjetonca (280-2800Hz) bih morao da prenesem na neki novi visoki-srednjetonac...Možda, na kraju, napravim ovakvu hornu:post-59-0-79493700-1308737715_thumb.jpg
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...