LightMatic Napisano Decembar 21, 2025 #2267 Napisano Decembar 21, 2025 Vezano uz pitanje Bogdan08, bez ljutnje i uvrede, postoji li mogućnost da je uzrok sporog ubrzavanja loš sklop kvačila/spojke/kuplunga ili kako se još viče? Ovo sa gorivom sam ja prvi put primjetio još krajem 90-ih, naime imao sam Opel Vectra-u A, i jedino je išla normalno na gorivo koje bih sipao u HR. Imali su i onaj Tifon, on je navodno imao najbolje gorivo u HR. Gorivo kod nas u BiH, Srbiji, CG je bilo osjetno lošijeg kvaliteta. Čak i kasnije, na Peugeot-u 406 i Citroen-u C6 (oba su dizelače) primjetio sam da mirnije rade, ne dime i bolje idu nego kad sipam gorivo kod nas, u neEU zemljama. Ne mogu se zakleti ali čini mi se da su i sva 3 auta mogla preći više km sa istom količinom goriva nego kad bi sipao kod nas. E sad šta rade, ne znam ali pretpostavljam da nam podvaljuju muda pod bubrege kao i u ostalim slučajevima.
Zen Mod Napisano Decembar 21, 2025 #2268 Napisano Decembar 21, 2025 50 minutes ago, LightMatic said: loš sklop kvačila/spojke/kuplunga pa masina bi vristala a auto ne bi ubrzavao, sasvim lako bi se primetilo da nije do masine no do prenosa msm da je sasvim logicno za zastavu kasne proizvodnje da pocne da se rastace i sa manje od 100K one masine iz zlatnog doba su jos trajale..... a to je dobrano pre 84-e sto mi ta cifra u glavi ..... nesto mi se cini da je moj kec bio nov te godine a realno .......... blok i klipovi jos nekako ali je sve ostalo bilo boze pomozi secam se da sam bregastu promenio na 16K, onda na 55K, onda stavio polovnu talijanku i bio miran dok nisam zamenio masinu oscilacionih ramena i lezajeva tockova i manzetni na poluosovinama ni sam ne znam koliko sam promenio al dobro, mladoludo, pun entuzijazma, pa sam jos nesto i naucio zato sad ne radim nista oko auta ostario i propao LightMatic and Vix je reagovao/la na ovo 1 1
LightMatic Napisano Decembar 21, 2025 #2269 Napisano Decembar 21, 2025 Razumijem te u potpunosti ali šta tebi to znači što te ja razumijem kad ti nije od pomoći.....
Bogdan08 Napisano Decembar 21, 2025 #2270 Napisano Decembar 21, 2025 (izmenjeno) 3 hours ago, Zen Mod said: pa masina bi vristala a auto ne bi ubrzavao, sasvim lako bi se primetilo da nije do masine no do prenosa msm da je sasvim logicno za zastavu kasne proizvodnje da pocne da se rastace i sa manje od 100K one masine iz zlatnog doba su jos trajale..... a to je dobrano pre 84-e sto mi ta cifra u glavi ..... nesto mi se cini da je moj kec bio nov te godine a realno .......... blok i klipovi jos nekako ali je sve ostalo bilo boze pomozi secam se da sam bregastu promenio na 16K, onda na 55K, onda stavio polovnu talijanku i bio miran dok nisam zamenio masinu oscilacionih ramena i lezajeva tockova i manzetni na poluosovinama ni sam ne znam koliko sam promenio al dobro, mladoludo, pun entuzijazma, pa sam jos nesto i naucio zato sad ne radim nista oko auta ostario i propao Novi set stavljen u avgustu. Kod zastava je kolko sam ja ukapirao sve kako kakva tura. Recimo stari 2003 kupi osmicu skalu 55 1989 god, vozao do 2019 kad je otisla na otpad i to skroz ispravna al atesti za plin u ovoj sugavoj zemlji su to izazvali. Imala 330k kad je otisla, ja i sam ne znam pomocu kojih trikova al eto nikad nista dirano nije na motoru, redovno odrzavan, vozen na plin i na 200k nasuo mu ruski modifikator cisto da cuva motor. Taj auto je bas dobro ubrzavao i svasta je prezivio, i udese i sve i svasta al sem trapa nije tu bilo velikih intervencija. Moram na mom kontrolisati i bregu jer sam ubacio polovnu sa keca od jednog poznanika, moguce je da su se gumice istrosile il ventile treba prestelati. Mada ima tu oko blokova i ostalog i faktora gasenja visokih peci tokom sankcija. Eto i taj poznanik ima 2 keca napustena, stoje tako pa kome sta zatreba skine. Oba 88 god. jedan vozen kao teretni auto za gradjaru tokom 90ih a i ovako po autoputevima, presao 190k i napravio generalku. Poslije toga kolko je presao se ne zna, no ako valja motor nakon 10god stajanja upakovacu ga mog ili od 2 napraviti 1. To je ono sto zen rece ide to dok si mlad, ja sam mog pakovao sarafao al sve je to bio dozivljaj i zanimacija i usput stosta naucim Izmenjeno Decembar 21, 2025 od Bogdan08
Bogdan08 Napisano Decembar 21, 2025 #2271 Napisano Decembar 21, 2025 4 hours ago, LightMatic said: Vezano uz pitanje Bogdan08, bez ljutnje i uvrede, postoji li mogućnost da je uzrok sporog ubrzavanja loš sklop kvačila/spojke/kuplunga ili kako se još viče? Ovo sa gorivom sam ja prvi put primjetio još krajem 90-ih, naime imao sam Opel Vectra-u A, i jedino je išla normalno na gorivo koje bih sipao u HR. Imali su i onaj Tifon, on je navodno imao najbolje gorivo u HR. Gorivo kod nas u BiH, Srbiji, CG je bilo osjetno lošijeg kvaliteta. Čak i kasnije, na Peugeot-u 406 i Citroen-u C6 (oba su dizelače) primjetio sam da mirnije rade, ne dime i bolje idu nego kad sipam gorivo kod nas, u neEU zemljama. Ne mogu se zakleti ali čini mi se da su i sva 3 auta mogla preći više km sa istom količinom goriva nego kad bi sipao kod nas. E sad šta rade, ne znam ali pretpostavljam da nam podvaljuju muda pod bubrege kao i u ostalim slučajevima. Istina je to ga gorivo, trpaju nam svasta. Ja kad sipam na nisu gorivo je osrednje, eko petrol malko bolji, u BiH sam par puta sipao i kudikamo je bolje od naseg al ako nista jeftinije je. Imam utisak da je nisotek krs i po pifanju ulja. U kecu je nisotec al sljedece ce ici ina ili optima
BANAT Napisano Decembar 21, 2025 #2272 Napisano Decembar 21, 2025 (izmenjeno) Bogdane ako si menjao bregastu osovinu veoma je bitno da je tacno uzubis u odnosu na radilicu i da je slucajno ne okrenes za 180 stepeni , onaj reper za uzubljivanje na plehu sa strane kod glave motora je veoma neprecizan , a kod te bregaste jedan zub unapred ili unazad kod ozubljenog kaisnika bregaste znaci mnogo za pravilan rad motora , ne pitaj me kako to znam , Nisotek ulja su jako loseg kvaliteta provereno ,a sto se tice modifikatora kvaliteta ulja za benzince iskljucivo ti preporucujem provereni STP u plavoj plasticnoj flasici , sipa se do 10% max ! , ps ,kad budes imao priliku otkaci auspuh od izduvne grane da motor bije direktno pa probaj ga kako ide tako , jer svasta je moguce pa i da je auspuh iz nekog razloga neprotocan . Izmenjeno Decembar 21, 2025 od BANAT
Bogdan08 Napisano Decembar 21, 2025 #2273 Napisano Decembar 21, 2025 8 minutes ago, BANAT said: Bogdane ako si menjao bregastu osovinu veoma je bitno da je tacno uzubis u odnosu na radilicu i da je slucajno ne okrenes za 180 stepeni , onaj reper za uzubljivanje na plehu sa strane kod glave motora je veoma neprecizan , a kod te bregaste jedan zub unapred ili unazad kod ozubljenog kaisnika bregaste znaci mnogo za pravilan rad motora , ne pitaj me kako to znam , Nisotek ulja su jako loseg kvaliteta provereno ,a sto se tice modifikatora kvaliteta ulja za benzince iskljucivo ti preporucujem provereni STP u plavom plasticnoj flasici , sipa se do 10% max ! , ps ,kad budes imao priliku otkaci auspuh od izduvne grane da motor bije direktno pa probaj ga kako ide tako , jer svasta je moguce pa i da je auspuh iz nekog razloga neprotocan . Uzubljena sto posto kako treba, jedino u sta sumnjam jeste da mozda nije prezubio za zub al on je uvijek sporo isao. Stara brega radilo samo 3 cilindra, sa novom prodisao u odnosu na staro. Presao 4700km do sad sa nisotecom. Kontam da ga ispustim i sipam optimu ili inu. Auspuh sistem kompletno nov, magnum i killer tako da jedino ako nije po sebi vrljavo nesto od ta 2 proizvidjaca BANAT je reagovao/la na ovo 1
BANAT Napisano Decembar 21, 2025 #2274 Napisano Decembar 21, 2025 (izmenjeno) Probaj i sledece ; na zagrejan motor koji radi u leru otpusti sraf sto fiksira celu razvodnu jedinicu pa okreci je pomalo levo i desno , tako podesavas tacku paljenja na ranije ili kasnije ,pa ga zategni tamo gde motor radi glatko , onda ga provozaj pa vidi ... , ps ,isto tako znaju da zezaju i oni grafitni kablovi od bobine do razvodne kape i od kape do svecica , oni kablovi sa bakrenim provodnicima u sredini su najbolji jer ne guse varnicu , ps` ,za taj polovan motor iskljucivo koristi svecice Bosna F-65 ! Izmenjeno Decembar 21, 2025 od BANAT
Bogdan08 Napisano Decembar 21, 2025 #2275 Napisano Decembar 21, 2025 (izmenjeno) 24 minutes ago, BANAT said: ps` ,za taj polovan motor iskljucivo koristi svecice Bosna F-65 ! Dugi navoj. Sad su na ovom mom bosne. Najbolje radi sa njima. Kablovi jesu bakarni i dotegnuti krajevi. Moram se poigrati sa razvodnikom, mada ima i do karba i moguce ventila, onda sve to treba uskladti i prilagoditi jedno drugom Kad ga vozim na malom gasu i naglo dodam pun, on trgne kao da sam naglo pustio kvacilo i onda krene sa ubrzanjem nako 2 sekunde Izmenjeno Decembar 21, 2025 od Bogdan08 BANAT je reagovao/la na ovo 1
aaa zmaju! Napisano %s u %s #2276 Napisano %s u %s ImportAlliance | The largest import car meets in the USA (@importalliance) • Instagram reel WWW.INSTAGRAM.COM Join us as we delve into the world of vintage wheel restoration, where history meets craftsmanship. Learn about the process of preserving a rare BBS RS wheel set and discover the significance of wheel restoration in car culture...
zerowaf Napisano pre 19 časa #2277 Napisano pre 19 časa Osim ako video nije generiran od strane AI, misli li još netko da Golf nema dovoljno visoko postavljen usis hladnog zraka da bi mogao preživjeti ovaj manevar? https://fb.watch/Et2XdOASk8/
Zen Mod Napisano pre 19 časa #2278 Napisano pre 19 časa i meni sumnjivo, al ajde siguran sam da ima nas koji znaju 100%
BANAT Napisano pre 19 časa #2279 Napisano pre 19 časa Meni lici na autetican snimak , sa tim da je na momenat vodom ``udavio`` motor i ugasio ga tek kada je bio veoma blizu da izadje iz reke na sam put , dok je palio auto i vozio ga do puta bio je plicaku , ti golfovi imaju dosta visoko postavljenu usisnu lulu za vazduh .
zerowaf Napisano pre 18 časa #2280 Napisano pre 18 časa Pre sat vremena, BANAT reče Meni lici na autetican snimak , sa tim da je na momenat vodom ``udavio`` motor i ugasio ga tek kada je bio veoma blizu da izadje iz reke na sam put , dok je palio auto i vozio ga do puta bio je plicaku , ti golfovi imaju dosta visoko postavljenu usisnu lulu za vazduh . Znam gdje mu je usis zraka. Istina je da je dosta visioko, gotovo odmah ispod poklopca haube, ali ipak. Prijatelj mi je prije 15-ak godina se provezao s Alfom 156 kroz lokvu i napravio hidrolok.
Vix Napisano pre 17 časa #2281 Napisano pre 17 časa To nije bio vatrogasac, nego bosanski James Bond. A auto: Hidrogolf LightMatic je reagovao/la na ovo 1
BANAT Napisano pre 17 časa #2282 Napisano pre 17 časa (izmenjeno) 46 minutes ago, zerowaf said: Znam gdje mu je usis zraka. Istina je da je dosta visioko, gotovo odmah ispod poklopca haube, ali ipak. Prijatelj mi je prije 15-ak godina se provezao s Alfom 156 kroz lokvu i napravio hidrolok. Mislim da dok je auto(Golf) bio u plicaku sva voda koja je prodirala iz usisne lule u kutiju filtera vazduha bila ujedno gravitacijom ispustena kroz drenazne fabricki za to napravljene rupe na samom dnu plasticne kutije filtera vazduha u motorno-menjacki prostor ispod haube , sam papirni filter vazduha hermeticki odvaja primarni usisni deo od sekundarnog koji obicno ide ka turbo kompresoru , tako da dok se taj filter vazduha dobro ne napije vode i postane nepropustan motor ce kako tako raditi , ali kada se taj papirni filter od vode raspadne i krene se voda usisavati direktno u motor tada je kraj , u boljim slucajevima recimo kod benzinaca se motor samo ugasi bez nastajanja mehanickih kvarova , ali zato u najgorim slucajevima nastaje hidro udar gde se lome klipovi i krive klipnjace , mislim da je vatrogasac sa snimka napravio gresku kada je ponovo startovao motor nakon sto mu se skoro tu do samog puta ugasio ... ps , ne znam zaista kako je kod Alfe fabricki resen sistem usisa vazduha za slucaj naleta vode ? , ali po mom misljenju ta njegova prica mi je malo sumnjiva , jedino ako nije nesto skarabudzio oko usisa vazduha pa je tako voda lako prodrla u cilindre motora ? Izmenjeno pre 17 časa od BANAT
zerowaf Napisano pre 14 časa #2283 Napisano pre 14 časa pre 3 časa, BANAT reče Mislim da dok je auto(Golf) bio u plicaku sva voda koja je prodirala iz usisne lule u kutiju filtera vazduha bila ujedno gravitacijom ispustena kroz drenazne fabricki za to napravljene rupe na samom dnu plasticne kutije filtera vazduha u motorno-menjacki prostor ispod haube , sam papirni filter vazduha hermeticki odvaja primarni usisni deo od sekundarnog koji obicno ide ka turbo kompresoru , tako da dok se taj filter vazduha dobro ne napije vode i postane nepropustan motor ce kako tako raditi , ali kada se taj papirni filter od vode raspadne i krene se voda usisavati direktno u motor tada je kraj , u boljim slucajevima recimo kod benzinaca se motor samo ugasi bez nastajanja mehanickih kvarova , ali zato u najgorim slucajevima nastaje hidro udar gde se lome klipovi i krive klipnjace , mislim da je vatrogasac sa snimka napravio gresku kada je ponovo startovao motor nakon sto mu se skoro tu do samog puta ugasio ... ps , ne znam zaista kako je kod Alfe fabricki resen sistem usisa vazduha za slucaj naleta vode ? , ali po mom misljenju ta njegova prica mi je malo sumnjiva , jedino ako nije nesto skarabudzio oko usisa vazduha pa je tako voda lako prodrla u cilindre motora ? Vidiš, zaboravio sam na drenažu usisa. To ima smisla! Prijatelj sigurno nije ništa karabudžio po autu jer je totatlni duduk i sumnjam da bi išao sam zamijeniti kotač da mu pukne guma. Bila je poplava i provezao se brzo kroz vodu do otprilike praga. Kako je natjerao vodu do visine usisa, Bog zna! Zapravo, vjerojatno sam i rekao kako. BANAT je reagovao/la na ovo 1
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah