Lemić Napisano Decembar 15, 2024 #1 Napisano Decembar 15, 2024 (izmenjeno) Sa kime god sam pričao, nisam našao mogućnost da istestiram i proverim visoko naponske cevi, konkretno GM70 i VT4C recimo, sve se svodi da se tutnu nove cevi pa ako se šta slušno zaključi, jednako važi i za ispravljačice, ako se ne varam. Jel postoji uopšte neki brifer koji to može da učini, ili se nekim dovijanjem to mora raditi. Nikola Vukošić je imao nekoliko moćnih testera, ali isto nije mogao, ali se ne sećam detalja, znam da sam digao ruke još tad. Izmenjeno Decembar 15, 2024 od Lemić Greška
BANAT Napisano Decembar 15, 2024 #2 Napisano Decembar 15, 2024 (izmenjeno) Iz mog iskustva sa predajnim lampama velike snage jedna od prvih i osnovnih provera takvih direktno grejanih lampi je da proveris tacnu struju (A) pri tacno zadatom naponu grejanja takve torirane tungsten zicane katode , naizmenicni napon grejanja moze da bude doveden iz nekog odgovaracujeg transformatora ,ali dovedeni napon uvek meri na samom postolju lampe iz razloga relativno jakih struja zarenja katode, recimo za novu odnosno neupotrebljavanu lampu VT4C(211) napon je 10Vac dok je propisana struja grejanja katode 3,25A , za novu GM70 lampu napon grejanja je 20Vac dok je struja grejanja od 2,8 do 3,4A , za 813 je napon grejanja zice torirane tungsten katode 10V dok je propisana struja grejanja katode 5A ,... ,ono sto je bitno da znas je da kako se usled rada lampe emisiona uzarena zica katode trosi i tanji isto tako raste njen otpor ali ujedno i opada struja grejanja , za sve ostale tacne provere parametara lampe mora se napraviti odgovarajuci i specificni test uredjaj koji je sposoban da snabdeva test lampu sa svim potrebnim naponima i strujama u skladu sa postavljenim fabrickim parametrima, nadam se da je ovo pomoglo bar malo . Izmenjeno Decembar 15, 2024 od BANAT Ikaro and Lemić je reagovao/la na ovo 2
Lemić Napisano Decembar 15, 2024 Autor #3 Napisano Decembar 15, 2024 Hvala, znam da je zezancija, Vukošić je imao neispravan Noeberger, sad sam se raspitao, taj brifer je mogao da meri i ove cevi, ali ostade tako. Da čovek pravi neku skalameriju je zaludno, a i ko bi i umeo i hteo. Mislio sam da ima neki priručni način na samom pojačalu recimo? BANAT je reagovao/la na ovo 1
BANAT Napisano Decembar 15, 2024 #4 Napisano Decembar 15, 2024 (izmenjeno) kazem ti , prvo proveri struju (A) grejanja , ako je OK onda ubaci lampu u pojacalo pa proveri ostale parametre sve zajedno sa zvukom koji izlazi iz zvucnika odnosno pojacala , da napomenem da je za takve tungsten torirane katode propisano da se zadati napon grejanja drzi u okviru +/- 1% radi postizanja dugotrajnosti lampe ! , ali kod mnogo snaznijih lampi sa takvom katodom ponekada proizvodjac trazi da se ograniici startna struja hladne lampe , sto ipak nije slucaj kod VT4C , GM70 , 813 , i ostalih manjih lampi. Izmenjeno Decembar 15, 2024 od BANAT Lemić and Ikaro je reagovao/la na ovo 2
Lemić Napisano Decembar 23, 2024 Autor #5 Napisano Decembar 23, 2024 Napipao sam par brifera, ali nijedan ne meri ove tipove cevi, ima jedan koji bi trebao, ali je dugo neispravan, pokušavam da dođem do njega. A ono što sam našao je adapter baš za GM70 i koji se kači na Hickok brifer, verovatno treba da se dovede napajanje da bi to moglo da bude upotrebljivo. Drugar mi provukao ideju da se napravi tester samo za jednu cevku, al ne znam jel to baš tako izvodljivo. Uređaj ide danas na sto, pošto zbog niza nedaća je ostao nezavrćen od lane, pa će se sve želje razmatrati. BANAT je reagovao/la na ovo 1
Beli_Ninja Napisano Decembar 23, 2024 #6 Napisano Decembar 23, 2024 Napravi tester, to je skroz izvodljivo. Tebi je bar život jednostavan jer samo triode ispituješ. Treba ti anodni napon, napon na g i grejanje. I meri se struja na zadatom režimu. Na tom testeru sutra možeš da uparuješ lampe na režimu koji je u tvom pojačalu. Poznaješ dobro Šolaju, imaš motalicu, namotaj trafo, naprave se najjednostavniji serijski regulatori sa HV mosfetima i mirna Bačka. Nabavi podnižja za sve lampe koje planiraš da ispituješ. I sve to radiš na stolu uz sve mere predostrožnosti zbog jako visokih napona i fine struje... Lemić je reagovao/la na ovo 1
BANAT Napisano Decembar 23, 2024 #7 Napisano Decembar 23, 2024 (izmenjeno) Nabasao sam na ovaj datasheet za GM70 lampu gde se jasno kaze da pri naponu grejanja katode od 19-20V (ac ili dc) i struji grejanja od 3A , dalje gde je zajedno spojena anoda sa resetkom i u tu tacku dovedeno +180V u odnosu na katodu , merena anodna struja mora biti minimalno 800mA , sto daje anodnu disipaciju od 0,8A x 180V= 144W , tu konstantu anodnu 144W disipaciju odnosno 0,8A katodnu struju dobra GM70 lampa mora da isporuci u minimalnom trajanju od oko T= 1minut ali ne i duze vremena , ako je datasheet tacan onda je jednostavan test uredjaj za jednostavnu proveru emisije katode kao i opsteg stanja lampe relativno lako napraviti jer se sastoji od samo dva izvora relativno malih napona ... btw, sa slicnim mojim DIY na brzinu sklopljenim uredjajem uspesno sam proveravao bazicne parametre 6C33C-B lampi . GM70.pdf Izmenjeno Decembar 23, 2024 od BANAT Lemić and Beli_Ninja je reagovao/la na ovo 2
Lemić Napisano Decembar 24, 2024 Autor #8 Napisano Decembar 24, 2024 Hvala! Lakše reći, nego napraviti. Motalica već dugo služi za poliranje oslanjanja na motorciklima, ali ima ko može da namota bilo kakav trafo. Ja nisam elektroničar, već samo ubogi diyer sa velikim prohtevima gotovo uvek, nemam nešto vremena, a bojim se ni preostali drugari. @Banat, šta to znači, treba imati napajanje od 180v i 20v za grejanje, jesam dobro razumeo, ne 600 ili više? Jel to znači da svaki brifer može da se koristi, predpostavljam uz neku nadogradnju?
Mikorist Napisano Decembar 24, 2024 #9 Napisano Decembar 24, 2024 Lemiću ili neću lemiti. Nego, pazi ti na struju sa lampama napon od 600-1000V nije za zajebanciju! LightMatic, Lemić and Doktor je reagovao/la na ovo 1 2
Doktor Napisano Decembar 24, 2024 #10 Napisano Decembar 24, 2024 ^ Nece on to raditi . . . zato i nema dobrovljaca da se jave za taj sex merenja obsolentnih cevi GM-70. Mikorist je reagovao/la na ovo 1
krca44 Napisano Decembar 24, 2024 #11 Napisano Decembar 24, 2024 Pa i grejanje od 18-20 Volti @ 3A ubiva - ne napon nego struja bukvalno ubija. Ono sto Banat predlaze je merenje pri znatno manjim naponima ( HV ) i strujama ( grejanje ) za proveru katodne emisije. Lemić, Doktor and Mikorist je reagovao/la na ovo 3
BANAT Napisano Decembar 24, 2024 #12 Napisano Decembar 24, 2024 43 minutes ago, Lemić said: @Banat, šta to znači, treba imati napajanje od 180v i 20v za grejanje, jesam dobro razumeo, ne 600 ili više? Jel to znači da svaki brifer može da se koristi, predpostavljam uz neku nadogradnju? pod uslovom da je prethodni GM70 datasheet tacan ja bih napravio ovakvu jednostavnu test opremu , koja se sastoji od dva trafoa , jedan je za grejanje GM70 lampe dok je drugi za pravljenje izvora od +180V za proveru snage emisije katode , odnosno i za proveru kvalitetnog vakuma unutar balona lampe , osim toga treba ti i dva multimetara , jedan je da tacno izmeri zadati anodni +180V napon dok je drugi da tacno izmeri anodnu struju , oni mogu biti i digitalci ili analogni , nikakav brifer ovde nije potreban , napominjem da licno nemam iskustva sa tom GM70 triodom . Beli_Ninja, krca44, LightMatic and 1 član je reagovao/la na ovo 4
Beli_Ninja Napisano Decembar 24, 2024 #13 Napisano Decembar 24, 2024 (izmenjeno) @Lemić, koliko tih lampi imate za proveru? Izmenjeno Decembar 24, 2024 od Beli_Ninja
Beli_Ninja Napisano Decembar 24, 2024 #14 Napisano Decembar 24, 2024 2 hours ago, Doktor said: ^ Nece on to raditi . . . zato i nema dobrovljaca da se jave za taj sex merenja obsolentnih cevi GM-70. Nema više dobrovoljaca za bilo šta. Napravićemo nešto.
Mikorist Napisano Decembar 24, 2024 #16 Napisano Decembar 24, 2024 ^ Koliko ja kpiram treba da upare dve lampe od dve ? Lemić, LightMatic and Doktor je reagovao/la na ovo 1 2
Lemić Napisano Decembar 24, 2024 Autor #17 Napisano Decembar 24, 2024 Prekjuče slučajno sretoh Groznog, reče da se kurtaliso svih praviša i preorjentisao na brand uređaje, te da su jedini dobri pravljeni uređaji neki tamo i moja Hiraga. Kad sam se ja opredelio za diy koncept i devedesete godine radio tu Hiragu, svi delovi za ploču su kupljeni u prekobroju, premereni, selekcionisani i upareni. Prvi tranzistori su bili original upareni, kasnije, kad sam se igrao, merenio i birao. Prvi par lampi za preamp, uzeo sam od Vukošića, premeren i uparen, on je jedini sve cevi merio i to isticao pri izradi uređaja. Zajmim brifer, ali za male cevi, kad sam kupovao TFK ECC 801S, čovek ih doneo i mi merili, bilo je komada koji nisu za upotrebu uopšte. Generalno mi ne treba, ali bi voleo da ga imam, tek onako, trenutno me golica jedan, ali ako ne mogu da ga koristim za GM70, neću ga uzimati. Našao sam adapter baš za GM70, kači se na neki brifer, ali verovatno bi mogao i na bilo koji: Imam u šteku više pari GM70, kao i ostalih "malih" cevi, najmanji problem da ih skuvam i aktiviram, pa da slušno zaključujem, ali hoću da znam u kakvom su stanju trenutne, nije dovoljno ono srbsko, "pali, radi ide, ne diraj". Trenutno prelamam željenu ideju o izradi novog GM70 SE pojačivača i hteo bih maksimalno da primenim pravila koja znam. @Banat, jel ispada praktično da može brifer da se koristi iz neki adapter ko na slici i na koji bi se dovela ta dva posebna napona? Ne trebaju dobrovoljci, već ne znam ni ja šta, problem je što se sve više potiskuje kvalitet. Imam 8 lampi za merenje ukupno, mada ako prelomim za amp, uzeću još nekoliko pari, uopšte nemam nameru da menjam izbor. Uzgred i drajverke će biti ili isto GM70, ili neke jeftine ruske tetrode, isključivo dvostepeni uređaj, sa ili bez ulaznog i među trafoa.
BANAT Napisano Decembar 24, 2024 #18 Napisano Decembar 24, 2024 (izmenjeno) 1 hour ago, Lemić said: Prekjuče slučajno sretoh Groznog, reče da se kurtaliso svih praviša i preorjentisao na brand uređaje, te da su jedini dobri pravljeni uređaji neki tamo i moja Hiraga. @Banat, jel ispada praktično da može brifer da se koristi iz neki adapter ko na slici i na koji bi se dovela ta dva posebna napona? Uzgred i drajverke će biti ili isto GM70, ili neke jeftine ruske tetrode, isključivo dvostepeni uređaj, sa ili bez ulaznog i među trafoa. -To sto se kolegion Grozni kurtalisao raznih `pravisa` uredjaja je licno njegova stvar , i tu ne treba uopstavati izbor jer ako se neki DIY uredjaj odradi kako treba veoma lako kvalitetom se moze popisati na mnoge brand name skupe skalamerije , o ceni da i ne govorim... - sta taj adapter dovodi iz Hickok TV-7 testera na GM70 lampu zaista ne znam - koristiti GM70 kao drajverske lampe da ganjaju GM70 lampe u izlaznom stepenu je po mom misljenju glupost , sa druge strane apsolutno te podrzavam da ta tvoja SET pojacala budu iskljucivo Dvostepena ! , to je po mom misljenju jedini pravi nacin da se napravi zaista dobro Single-End pojacalo bez obzira koje je izlazne snage, i zaboravi na tamo neke drajverske tetrode , na toj poziciji koristi iskljucivo pentode , btw, recimo da trostepenci nekako jos i mogu da prodju kod PP pojacala ali ne i kod SE pojacala , ,isto tako jedva cekam da dobijem malo na vremenu pa da sastavim par jednostavnih 35W dvostepenih hibridnih pojacala snage AB klase , pentoda je na ulazu - lateralci su na izlazu, a koje je na merenjima pokazalo da je istih karakteristika kao neko odlicno SET pojacalo , ali istovremeno je po mnogim kompetetnim misljenjima zaista prevazislo zvukom najbolja full lampa SET pojacala u direktnoj uporedbi. Izmenjeno Decembar 24, 2024 od BANAT
Lemić Napisano Decembar 24, 2024 Autor #19 Napisano Decembar 24, 2024 Da, ja sam davno presekao, zaključivši da dobar praviša uvek radi bolje. Međutim, problem je što nisu svi napravljeni iole korektno, a kamoli dobro. Proveru i testiranje lampi malo ko radi, a sve što se nabavlja je dosta često sumnjivog stanja. Ovaj adapter dovodi cev u neki postojeći sokl na briferu, jer on nema podnožje za GM70, koriste se njegovi instrumenti, a verovatno spolja mu se dovede potrebni naponi, ili barem za grejanje. Sakuma je radio pomenutu topologiju, ima i objašnjenje zašto je to dobro, ili lepo. Nisam našao da li je štos isključivo u istoraodnim DHT, ili mogu i različite. 6e5p tera GM70, hvale se ljudi zvukom, pročitah da je tetroda.
krca44 Napisano Decembar 24, 2024 #20 Napisano Decembar 24, 2024 (izmenjeno) 6E5P jeste tetroda samo koliko vidim skoro svi je vezuju u triodni rezim rada. Ima dosta informacija o toj cevki dostupnih. Nadji na netu 6E5P_Cons_Data dokument sa JAC Music sajta, malo je veci pdf pa ne mogu da ga okacim. ---------- P.S. Grozni je imao odlican phono+line i SE sa Babushkama, bas me zanima kad ga vidim da saznam zasto je doneo takvu odluku, mada sam ukapirao da on cesto menja aparate u potrazi za licnom audio niravnom ( sto je sasvim ok sto se mene tice ). Samo znam da phono koji sam napravio i koristim zadnje dve godine ne bih mogao da kupim kad bi bio markiran i prodavan u pristojnoj kutiji ( pri cemu uopste ne mislim da hvalim svoj rad i aparat, nisam ga ja dizajnirao ). Izmenjeno Decembar 24, 2024 od krca44 Lemić je reagovao/la na ovo 1
Lemić Napisano Decembar 24, 2024 Autor #21 Napisano Decembar 24, 2024 Hvala, trioda, krajnje jednostavna veza, jedan kondiš ili među trafo. No, da ne širimo priču, ako budem preseko, možda bude posebna tema.
Mikorist Napisano Decembar 24, 2024 #22 Napisano Decembar 24, 2024 pre 58 minuta, krca44 reče u potrazi za licnom audio niravnom Lemić je reagovao/la na ovo 1
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah